Bouwdroger, de beste oplossing voor bouwvocht

Verwijderen van bouwvocht, hoe doe je dat?

Bouwvocht bij nieuwbouw

volg ons

Bouwvocht, wat is het en hoe te verwijderen?

Je nieuwbouwhuis is net opgeleverd maar toch kun je er niet in. Je moet nog bouwvocht verwijderen. En bouwvocht kan lang in je muren, vloeren en plafonds blijven zitten. Dit leidt tot schade aan het huis en aan de bewoners. Hier kijken wij naar wat de oorzaken en gevolgen van bouwvocht zijn. Ook leggen we uit hoe je een bouwdroger kunt gebruiken om bouwvocht te verwijderen en zo je huis droog én gezond te maken.

 1. Zijn er nadelen aan bouwvocht?
 2. Wat doet bouwvocht voor je (nieuwbouw) huis?
 3. Vertraagd bouwvocht mijn nieuwbouw project?
 4. Bouwvocht verwijderen hoe dan?
 5. Een condens luchtontvochtiger hoe werkt dat?
 6. Wanneer moet ik voor een condensdroger als bouwdroger kiezen?
 7. Welke bouwdroger is dan de beste?

Bouwvocht, hoe komt dat?

Bouwvocht is de term voor al het vocht dat vrijkomt na de bouw van een huis. Je zou het misschien niet denken, maar een bouwprocess zorgt voor veel extra vocht. Als het huis nog niet afgebouwd is trekt regen of sneeuw van buiten een stuk makkelijker het huis in. Ook vele materialen die gebruikt worden tijdens de bouw bevatten van nature veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement, stucwerk of verf. Tijdens het bouwen zijn deze materialen vloeibaar waarna het vocht er langzaam uittrekt als ze drogen. Dit leidt er toe dat er in een net afgebouwd nieuwbouwhuis wel tot 8000 liter aan bouwvocht zit! En er zijn daarnaast ook nog steeds de vele andere vocht invloeden in en om het huis:

 

Bouwvocht en andere vocht inwerkingen

 

Hoe lang duurt bouwvocht?

De gemakkelijkste methode om bouwvocht te verwijderen is simpelweg te wachten. De materialen waar vocht in zit zullen langzaam drogen waardoor het vocht in de lucht komt. Na verloop van tijd gaat dit vocht naar buiten en daalt de luchtvochtigheid weer tot een normaal niveau. Deze methode van bouwvocht verwijderen kan zonder bouwdroger echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus te maken met een chronisch verhoogde luchtvochtigheid. Door veel te ventileren als het buiten droog is, kort te douchen en was buiten te drogen versnel je dit proces. Ondanks deze methodes zal het zeker maanden duren voordat al het bouwvocht uit je nieuwbouwhuis is verwijderd. Door een bouwdroger te gebruiken versnel je dit process significant.

 


Bouwvocht

Zijn er nadelen aan bouwvocht?

Ja! Een chronisch verhoogde luchtvochtigheid door bouwvocht heeft verscheidene nadelen voor jezelf en voor je nieuwbouw huis. Schimmels zijn een belangrijke reden hiervoor. Schimmels zijn naast planten en dieren een apart rijk. Ze ontwikkelen zich door middel van lange schimmeldraden. Als deze schimmeldraden volwassen zijn ontwikkelen ze sporen die ze de lucht in gooien. Als deze sporen weer op een goede plek landen ontstaan daar weer nieuwe schimmeldraden. Het nadeel is dat schimmels erg slecht zijn voor onze gezondheid en voor huizen. Doordat wij de sporen van de schimmels inademen lopen we een stuk meer risico op gezondheidsklachten. Door bouwvocht te verwijderen rem je dus de groei van schimmels.Uit een grote studie is gebleken dat een te hoge luchtvochtigheid en schimmels de kans op de volgende klachten wel met 30-50% verhogen.

 • Kortademigheid
 • keelpijn
 • hooikoorts
 • astma
 • infectie van de luchtwegen.

Wat doet bouwvocht voor je nieuwbouw huis?

Bouwvocht is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nog eens voor je huis! Houten materialen nemen vocht op uit de lucht en zetten hierdoor uit. Uiteindelijk kan het hout ook nog eens gaan rotten. Ook de schimmels die ontstaan door bouwvocht hebben negatieve effecten. De schimmels groeien vaak op plekken waar organisch materiaal zit, zoals hout, behang of triplex. Ook tasten ze het pleisterwerk aan en verkleuren ze materialen. Dit is natuurlijk geen goed begin voor jouw nieuwbouwhuis. Over schimmels schreven wij al eerder deze blog.

 

Vertraagd bouwvocht mijn project?

Dat er tijdens een bouwproject veel vocht vrijkomt heeft nog een nadeel. Het vertraagd het project. Als de muren of de vloer bijvoorbeeld nog te vochtig zijn levert dit vertraging op bij het plaatsen van de keuken of het beginnen met stucken. Zeker als het veel regent tijdens de bouw zorgt dit voor vertraging bij het drogen van de bouwmaterialen. Bouwvocht verwijderen versnelt dit dan weer. Ook na oplevering van nieuwbouw zorgt bouwvocht voor vertraging. Doordat materialen nog niet genoeg opgedroogd zijn moet je bijvoorbeeld nog wachten met het schilderen van de muren. Bouwvocht verwijderen zorgt er dus voor dat je sneller je nieuwbouwhuis in kan!

 

Bouwvocht verwijderen, hoe dan?

Met al deze schadelijke effecten van bouwvocht is het begrijpelijk dat je er sneller vanaf wilt. Een bouwdroger gebruiken is zeer geschikt om bouwvocht te verwijderen. Een bouwdroger is een speciaal type luchtontvochtiger. Er zijn ontelbare verschillende modellen op de markt, maar grofweg heb je twee types: de condens luchtontvochtiger en de adsorptie luchtontvochtiger. Hoe een adsorptie luchtontvochtiger werkt leest u hier. Een bouwdroger is in een meeste gevallen een condens luchtontvochtiger.

 

Een condens luchtontvochtiger, hoe werkt dat?

De condens luchtontvochtiger werkt op basis van temperatuurverschillen en het verschil tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid water die er in de lucht zit. Maar sinds koude lucht minder water kan vasthouden dan warme lucht zegt de absolute luchtvochtigheid ons niet zo veel. Dezelfde absolute luchtvochtigheid pakt bij verschillende temperaturen heel anders uit. Vandaar dat men het altijd heeft over relatieve luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid die de lucht kan vasthouden. Dit is ook de reden dat luchtvochtigheid altijd wordt weergegeven als percentage. Maar hoe kun je dit gebruiken om bouwvocht te verwijderen?

Een condens luchtontvochtiger maakt gebruik van de verschillen tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Als eerste zuigt het apparaat vochtige lucht naar binnen waar het in contact komt met koude elementen. Dit zijn of koude metalen elementen of een koelstof. Deze elementen koelen de lucht sterk. De nieuwe koude lucht kan niet langer al het vocht vasthouden dat erin zit en een gedeelte van dit vocht condenseert. Het vloeibare water wordt afgevoerd naar een opslagtank. Vervolgens warmt de condens luchtreiniger de lucht weer op en blaast hij het terug de kamer in. Zo gebruik je dus een bouwdroger om bouwvocht te verwijderen.

 

Kun je beter een condens bouwdroger gebruiken bij het verwijderen van bouwvocht?

Omdat deze methode werkt op basis van temperatuurverschillen zal hij beter werken naarmate die verschillen groter zijn. Hoe hoger de temperatuur is hoe beter deze luchtontvochtiger dus is voor bouwvocht verwijderen. Daar staat tegenover dat als het te koud is, het temperatuurverschil tussen de koelelementen en de lucht verkleint en de effectiviteit afneemt. Een andere dimensie van de condens luchtontvochtigers is dat dit type krachtigere luchtontvochtigers voortbrengt dan de adsorptie luchtontvochtigers. Als je snel bouwvocht wil verwijderen is een condens bouwdroger gebruiken dus een prima keus!


Bouwvocht TWCD4PRO luchtontvochtiger

 

Welke bouwdroger is dan de beste?

Een mooi voorbeeld van een krachtige bouwdroger is de TWCD4PRO. Dit apparaat is een condens luchtontvochtiger die maarliefst tot 41 liter vocht per dag uit de ruimte haalt. Ook heeft hij een hoge levensverwachting en maakt hij een gebruik van een milieuvriendelijk koelgas. Hiernaast is het erg handig dat je de TWCD4PRO op elkaar kan stapelen gestapeld. Voor verhuurders en opslagplekken betekent dit dat je er meer kwijt kan in dezelfde ruimte.

Veel gestelde vragen over bouwvocht:

Nee. je hebt twee types bouwdrogers: adsorptie- en condens bouwdrogers. Adsorptie bouwdrogers zijn meer geschikt bij lagere temperaturen. Voor hogere temperaturen en situaties waarbij veel capaciteit nodig is, zijn condens bouwdrogers meer geschikt.

Ja. Als je lang genoeg wacht verdwijnt bouwvocht vanzelf uit je huis. Dit kan echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus een hoge luchtvochtigheid, met alle nadelen van dien.

In bouwmaterialen zit vaak veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement en verf. Ook komt er tijdens het bouwproces veel vocht naar binnen via regen en sneeuw. Dit leidt tot een grote hoeveelheid vocht in een nieuwbouwhuis.