Een energiezuinige luchtbevochtiger, waar moet je op letten?

Stroomverbruik van een luchtbevochtiger, waar op letten?

COPD luchtbevochtiger TB150

volg ons

Een goede luchtvochtigheid is essentieel voor alle mensen, dieren en ook je huisraad. Om de lucht comfortabel te houden is een luchtbevochtiger van groot belang. Daarbij moet je het energieverbruik van de luchtbevochtiger echter goed in de gaten houden. In droge periodes draait een luchtbevochtiger namelijk constant waardoor kleine verschillen in stroomverbruik al snel oplopen tot honderden euro’s. In deze blog kijken we naar de verschillende typen luchtbevochtigers en ontdekken we waarom de verschillen tussen een normale- en een energiezuinige luchtbevochtiger zo groot zijn.

Waarom bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger zo veel?

Een binnenklimaat bestaat uit vele aspecten maar een van de meest merkbare is de luchtvochtigheid. Dit wordt vaak weergegeven als een percentage. Vandaar dat we ook wel spreken over de relatieve luchtvochtigheid (RV). Een te lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter. Waarom is dat eigenlijk? Dat komt omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. In de winter warmen we de koude buitenlucht binnen op. Hierdoor daalt de relatieve luchtvochtigheid drastisch. Als je de lucht van vijf naar twintig graden opwarmt wordt de luchtvochtigheid maarliefst drie keer zo laag! In droge periodes moet een luchtbevochtiger dus de hele dag werken om dit effect tegen te gaan. Hierdoor zijn de verschillen in stroomverbruik tussen verschillende luchtbevochtigers dus enorm belangrijk.

Luchtbevochtigers en ventilatie

Ventilatie en luchtbevochtigers zijn allebei erg belangrijk. Toch moet je wel oppassen als je ze samen gebruikt. In de winter haal je met ventilatie constant koude, en dus droge, lucht naar binnen. Hierdoor wordt het hierboven beschreven effect zo groot dat een luchtbevochtiger er niet tegenop kan. Het beste is het om ‘s winters minimaal noodzakelijk te ventileren en een energiezuinige luchtbevochtiger constant te laten werken. Hierdoor hou je de luchtvochtigheid op peil zonder dat je je blauw betaald!

 

Uitleg RV Relatieve Vochtigheid

 

Waarom is een energiezuinige luchtbevochtiger belangrijk?

Geen luchtbevochtiger nemen is ook niet altijd een optie. Voor onze gezondheid en comfort is een prettige RV erg belangrijk. Het RIVM raadt aan om de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% te houden. Naar schatting zijn er in Nederland maar liefst 400.000 woningen die serieus last ervaren van een te lage luchtvochtigheid. Dit brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee.

  • Droge ogen
  • Droge huid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Snellere virusverspreiding

 

Helpt een luchtbevochtiger echt tegen virussen?

Ja! Een goede luchtvochtigheid helpt om virusverspreiding tegen te gaan. Dit heeft te maken met twee verschillende effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat virusdeeltjes zich het snelst verspreiden als de luchtvochtigheid te laag is. Ook zijn onze slijmvliezen droger waardoor ze minder virusdeeltjes tegenhouden. Met een goede luchtvochtigheid voorkom je dus besmettingen. In het griepseizoen is het daarom belangrijk dat een luchtbevochtiger constant aanstaat om de RV op peil te houden. Dit betekent helaas ook dat het stroomverbruik toeneemt. Hierdoor is het extra belangrijk om bij aanschaf goed te letten op energiezuinige luchtbevochtigers.

 

Een energiezuinige luchtbevochtiger op het werk

Je hoort vaak dat een goede luchtkwaliteit de productiviteit verhoogd, en dat klopt! Maar een belangrijke nuancering hierbij is dat het vooral gaat over de ervaren luchtkwaliteit. Volgens een onderzoek van de TU delft is de productiviteit tot 10% lager als medewerkers de luchtkwaliteit als slecht ervaren. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de belangrijkste klacht van werknemers een “te droge lucht is”. Je wilt natuurlijk niet dat alle extra productiviteit opgaat aan het betalen van je nieuwe stroomrekening. Daarom adviseert men om goed te letten op de energiezuinigheid van de luchtbevochtiger.

 

Goede luchtvochtigheid in huis

Niet alleen voor mensen, ook voor onze omgeving is luchtvochtigheid belangrijk. Vooral voor houten meubels, muziek instrumenten en vloeren moet het niet te vochtig of te droog zijn. Ook voor kunst is een optimale luchtvochtigheid van belang. Is het te vochtig in de lucht dan absorbeert het hout vocht. Hierdoor ontstaat spanning en dit zorgt voor bollingen in het hout. Is de luchtvochtigheid echter te laag dan verdampt er water uit het hout waardoor er scheuren en kieren tot stand komen. Ook voor groente en fruit is een luchtbevochtiger van belang. Omdat deze producten vol zitten met water, verdampt er water uit het fruit als de RV te laag is. Met een energiezuinige luchtbevochtiger gaat groente dus langer mee en blijft het langer mooi! Maar wat zijn de verschillen tussen luchtbevochtigers?

 

Wat maakt een luchtbevochtiger energiezuinig?

Het grootste verschil zit in het type luchtbevochtiger die je koopt. Grofweg heb je drie types: Koudwater, ultrasoon en stoom luchtbevochtigers. Koudwater luchtbevochtigers werken door lucht met een ventilator door een constant vochtig filter te sturen. Hierdoor neemt de lucht het vocht op. Ultrasone bevochtigers werken met trillingen. Deze trillingen stimuleren het water waarna het vernevelt. Stoomluchtbevochtigers werken door water te verwarmen waarna het vanzelf verdampt.

Van deze drie soorten verbruikt de stoomluchtbevochtiger het meeste energie. Dit komt doordat deze het water moet verwarmen. Bij de andere twee methodes hoeft dat niet. Daarom komt de energiebehoefte lager uit. Een stoomluchtbevochtiger is dus nooit een energiezuinige luchtbevochtiger.

 

Hoe bespaar je energie met je luchtbevochtiger?

Een ander belangrijk verschil is de capaciteit van een luchtbevochtiger. Je denkt misschien dat een energiezuinige luchtbevochtiger een kleine capaciteit zal hebben. Dit hoeft echt niet zo te zijn! Een té kleine luchtbevochtiger moet sowieso constant op zijn hoogste capaciteit tekeer gaan om de lucht vochtig te houden. Dat kost veel stroom. Een sterkere luchtbevochtiger werkt in dezelfde ruimte op een lage stand en verbruikt dus minder energie. Wij raden daarom altijd aan te kiezen voor een apparaat met een flinke overcapaciteit. Hierdoor kan de luchtbevochtiger efficiënt te werk gaan en bespaar jij op je energierekening!

Het doel van een luchtbevochtiger moet ook realistisch zijn. Stel je het doel te hoog in dan gaat de luchtbevochtiger heel hard werken zonder dat hij jouw doel ooit bereikt. Dan verbruikt zelfs een energiezuinige luchtreiniger nog veel stroom terwijl het je niks oplevert. Zonde! In de winter is een luchtvochtigheid van 40% haalbaar en prettig.

 

Hoeveel bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo’n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan. Niet alleen is dit enorm slecht voor het klimaat, het is ook nog eens enorm duur! Bij een gebruik van 3 maanden per jaar bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger je al snel 200 euro.

 

Energiezuinige luchtbevochtiger TB150

 

Wat is dan de zuinigste luchtbevochtiger?

De zuinigste luchtbevochtiger is de TB150. Dit is een klassieke koudwater luchtbevochtiger. Dit apparaat verbruikt slechts maximaal 53W, maar is toch geschikt voor ruimtes tot 350m2. Hij is dus perfect voor kantoren en andere grote zalen! Maar ook voor grote huiskamers. Dankzij zijn ingebouwde hygrostaat houdt hij de luchtvochtigheid automatisch op peil. Een ander voordeel van dit type is dat hij kalk- en mineraal-uitstoot voorkomt. Wel is het belangrijk om regelmatig de filters te vervangen. Hierdoor blijft de werking goed en het energieverbruik laag.

 

Heeft u vragen over de TB150 of andere producten?

Wij helpen u graag verder! Voor meer informatie gaat u naar onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2070 voor vrijblijvend advies!