Fijnstof in een magazijn uit de lucht halen, hoe doe je dat?

Met een luchtreiniger voor een opslagruimte haal je fijnstof uit de lucht

fijnstof in magazijn

volg ons

Fijnstof mag dan wel onzichtbaar zijn, schadelijk is het wel degelijk. Ook magazijnen hebben er mee te maken. Het zorgt vaak voor veel problemen. En heb je een kantoor in het magazijn? Pas op. Langdurige blootstelling is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, ook bestaat de kans op contaminatie. Fijnstof meten in een magazijn is gelukkig mogelijk. Net zoals fijnstof verwijderen uit een magazijn met luchtreiniging. Lees er hier meer over.

Wat is magazijn fijnstof?

Fijnstof in magazijnen kun je het beste omschrijven als stofdeeltjes van verschillende groottes (tot maximaal 10 micrometer). Het bestaat voor het grootste deel uit ongezonde stoffen als ammoniak, stikstofoxiden en zwaveldioxide. Wist je dat allerlei bacteriën, virussen en schimmels zich door de lucht verplaatsen via fijnstof? Het is dan ook essentieel om je ruimte goed te beschermen tegen fijnstof. Met een luchtreiniger bijvoorbeeld.

Hoe ontstaat fijnstof in een magazijn?

Fijnstof in magazijnen ontstaat voornamelijk door wrijving, zoals over elkaar heen schuivende dozen en vloeren, slijtende heftruckbanden en uitlaatgassen. Ook van buitenaf doet fijnstof in een magazijn zijn intrede. Denk daarbij aan wegrijdende en inkomende vrachtwagens bij de dockdeuren. Soms is de locatie van de opslag schuldig aan een hoge concentratie fijnstof op de werkplek. Vooral magazijnen langs een drukke weg, snelweg of fabriek lopen risico.

Wat zijn de risico’s?

Dat magazijn fijnstof gevaarlijk is verklapten we al in de inleiding. Maar wat gebeurt er écht als je opslag kampt met een hoge concentratie fijnstof? Ten eerste hebben werknemers een grotere kans op gezondheidsklachten, zoals luchtwegklachten, hoofdpijn en branderige ogen. Ten tweede leidt het tot besmetting van voedingsmiddelen en producten.

De kleinste stofdeeltjes zorgen volgens de Hartstichting ook voor een snellere stolling van het bloed. Dit leidt tot een hogere kans op een hartinfarct of beroerte. Het is niet voor niets dat deze verantwoordelijk is voor zo’n 4% (!) van de totale Nederlandse ziektelast. Kortom, werken in een stoffige omgeving en veel stof in je magazijn wil je koste wat kost voorkomen.

Hoe meet je de concentratie?

Goed, je weet nu dat fijnstof veel voorkomt en dat het gevaarlijk is. De volgende vraag is hoe je zelf de concentratie fijnstof in je magazijn meet. Gelukkig is daar een heel handig apparaatje voor ontwikkeld: een fijnstofmeter. Deze registreert snel en nauwkeurig de concentratie PM1, PM2.5 en PM10 in iedere ruimte. Gezien de grootte van een magazijn is het belangrijk dat de meter draagbaar is. Heb je gemeten en blijkt de luchtkwaliteit onvoldoende te zijn? Dan kun je de luchtkwaliteit het beste behandelen met een luchtreiniger voor een magazijn.

Fijnstof verwijderen uit magazijn met een luchtreiniger

De beste manier om je magazijn stofvrij te maken is het inzetten van een goede luchtreiniger. En vooral als ook je kantoor of werkplek zich daar bevindt. Een luchtreiniger verwijdert met behulp van een effectieve HEPA-filter verschillende soorten luchtvervuiling, waaronder fijnstof.

Er zijn bepaalde luchtreinigers op de markt die zich specialiseren in het verwijderen van fijnstof in magazijnen. De beste koop in deze categorie is de EDC650. Deze magazijn luchtreiniger is als beste getest bij onderzoeksbureau TNO. Dit wegens zijn ongekend effectieve techniek. De test wijst namelijk uit dat hij fijnstof uit de lucht haalt met een doeltreffendheid van 99,99%. Luchtreiniging in een magazijn, dat doe je het beste met de EDC650. Ervaringen met fijnstof luchtreinigers wijst dit uit.

De voordelen van schone lucht

Schone, gezonde lucht in een magazijn realiseer je met een luchtreiniger. Een goede luchtkwaliteit heeft veel voordelen. Zo beschermt het als eerste je werknemers tegen verschillende bacteriën, virussen en verontreinigingen. Gevolg: minder ziekteverzuim.

Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat schone lucht zorgt voor een hogere werknemersproductiviteit. Het blijkt namelijk dat wanneer een verontreinigingsbron aanwezig is en vervolgens wordt weggenomen, de productiviteit met 5 procent stijgt. Dit maakt in de dagelijkse praktijk een enorm verschil.

Verder is schone lucht ook belangrijk in de opslag bij plaatsen waar veel kwetsbare mensen aanwezig zijn, zoals in een ziekenhuis of verzorgingstehuis.

De beste luchtreiniger voor magazijnen: de EDC650