COPD door fijnstof in de lucht

Lees hier alles over luchtreinigers tegen COPD door fijnstof

COPD door fijnstof

volg ons

COPD door fijnstof?

COPD is een longziekte die niet alleen bij rokers steeds vaker voorkomt, maar die het dagelijks leven van veel mensen beïnvloedt. Volgens de WHO veroorzaakt luchtvervuiling naar schatting ongeveer 43% van de COPD-doden.  Het is dan ook van groot belang om het verband tussen COPD en luchtvervuiling te bespreken en te begrijpen. En ook hoe dit te voorkomen en te behandelen is. Door het effect van luchtvervuiling op onze gezondheid te doorgronden kunnen we onszelf beter beschermen hiertegen. Om daarna de juiste actie te ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren en fijnstof te verminderen.

Helpt een luchtreiniger om COPD te voorkomen en te behandelen? Onderzoekers wijzen erop dat “in de toekomst luchtreinigers iets kunnen zijn dat samen met medicijnen aan patiënten aan te bevelen is.” De efficiëntie van luchtreinigers bij de bestrijding van fijnstof maakt deze apparaten tot een must voor COPD- en astmapatiënten. Luchtvervuiling houdt verband met een breed spectrum aan acute en chronische ziekten, waaronder longkanker, chronische obstructieve longziekte (COPD) en hart- en vaatziekten.

Wat is COPD?

COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) is een chronische longziekte die de luchtwegen aantast en de ademhaling bemoeilijkt. Het is een progressieve ziekte, wat betekent dat de symptomen in de loop van de tijd kunnen verergeren. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken, maar ook langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan COPD veroorzaken of verergeren.

 

Hoe beïnvloedt COPD de longen?

COPD beschadigt de luchtwegen en longblaasjes, waardoor ze vernauwen en ontstoken raken. Dan wordt de luchtstroom beperkt en is ademen moeilijker. Bij COPD zijn de longen niet in staat om voldoende zuurstof op te nemen en kooldioxide af te geven. Efficiënt ademhalen is dan lastig.

 

COPD door fijnstof

 

Wat zijn de symptomen van COPD?

Veelvoorkomende symptomen van COPD zijn onder andere:

  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Slijmproductie
  • Vermoeidheid.

In gevorderde stadia van de ziekte is het moeilijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren en kan er sprake zijn van ernstige kortademigheid, verminderde eetlust en gewichtsverlies. Het is belangrijk om COPD tijdig te herkennen en te behandelen om de symptomen te verlichten en de ziekteprogressie te vertragen.

 

Astma en COPD

Hoewel astma niet onvermijdelijk tot COPD leidt, is het mogelijk dat beide aandoeningen voorkomen. Dit is het zogenaamde Astma-COPD Overlap Syndroom (ACOS). ACOS-patiënten hebben vaker last van opflakkeringen dan mensen met alleen astma of COPD. Veel voorkomende symptomen zijn benauwdheid op de borst, kortademigheid bij normale activiteiten, piepende ademhaling, ademhalingsmoeilijkheden, overmatig slijm, frequent hoesten, verminderde inspanningstolerantie en vermoeidheid.

Het stellen van de diagnose ACOS kan lastig zijn omdat de symptomen van astma en COPD op elkaar lijken. Aanvullende onderzoeken zoals röntgenfoto’s van de borstkas of CT-scans kunnen nodig zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen. Als ACOS is bevestigd, moet je elke aandoening afzonderlijk behandelen. Zelfs als de symptomen elkaar overlappen.

Ontsteking is een typisch gevolg van astma, dus je zorgverlener kan allergiemedicijnen of inhalatoren voorschrijven. Beheersing van de COPD-symptomen is echter cruciaal voor het behoud van de longfunctie. Enkele behandelingsmogelijkheden zijn longrevalidatie, zuurstoftherapie en voorgeschreven medicijnen.

Helaas bestaat er geen genezing van COPD of ACOS, maar een vroege diagnose en behandeling zijn van cruciaal belang omdat COPD over het algemeen na verloop van tijd verergert.

 

Wat is de relatie tussen luchtvervuiling en COPD?

Luchtvervuiling is een belangrijke oorzaak van COPD en kan de symptomen van de ziekte verergeren. Deskundigen stellen dat ultra fijnstof wellicht de krachtigste deeltjes zijn wat de gevolgen voor de gezondheid betreft. Mensen die langdurig aan luchtvervuiling zijn blootgesteld lopen een groter risico om COPD te ontwikkelen en hun longfunctie kan sneller achteruitgaan.

Luchtvervuiling bevat verschillende schadelijke stoffen, waaronder fijnstof (PM2,5), stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3). Deze stoffen kunnen de longen binnendringen en ontstekingen en schade aan de luchtwegen en longblaasjes veroorzaken. Als gevolg daarvan kunnen mensen met COPD meer symptomen ervaren, zoals hoesten, kortademigheid en een toenemende slijmproductie.

Bovendien kan blootstelling aan luchtvervuiling leiden tot een versnelde ziekteprogressie bij mensen met COPD. Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan de longfunctie verder verminderen en het risico van acute exacerbaties van de symptomen vergroten. Acute exacerbaties van COPD-symptomen kunnen leiden tot verslechtering van de longfunctie en kunnen levensbedreigend zijn.

 

Hoe helpt een luchtreiniger tegen COPD?

Luchtreinigers verbeteren de luchtkwaliteit in huis of op kantoor, waardoor de symptomen van COPD afnemen. Luchtreinigers filteren de lucht en verwijderen onzuiverheden, zoals fijnstof en gassen die de longen kunnen irriteren. Het gebruik van een luchtreiniger zuivert de lucht en vermindert de hoeveelheid verontreinigende stoffen die de longen binnendringen, waardoor de symptomen van COPD afnemen.

Bovendien vermindert het gebruik van luchtreinigers de blootstelling aan luchtvervuiling, wat de progressie van COPD vertraagt. Door de luchtkwaliteit te verbeteren kan het gebruik van luchtreinigers verdere schade aan de longen helpen voorkomen en het risico op verergering van de COPD-symptomen verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat een luchtreiniger geen medicijn is en niet als vervanging is te zien voor medicijnen of andere medische behandelingen tegen COPD. Het is een toevoeging. Ze zijn echter zó effectief en noodzakelijk voor de behandeling van COPD dat onderzoekers stellen dat luchtreinigers in de toekomst iets kunnen zijn om aan patiënten aan te bevelen naast medicijnen.

In sommige gevallen kan een hoge of een lage luchtvochtigheid de ademhaling voor mensen met COPD bemoeilijken en leiden tot meer hoesten en kortademigheid. In deze gevallen is het gebruik van een luchtontvochtiger en een luchtbevochtiger noodzakelijk om zowel het effect van het vocht in de lucht als de symptomen effectief te verminderen.

 

Wat is de beste luchtreiniger tegen COPD?

Om COPD te voorkomen of te helpen bij de behandeling ervan, is het essentieel dat de luchtreiniger HEPA-filters heeft en geen ozon afgeeft. Studies hebben aangetoond dat ozon de symptomen van COPD verergert en zeer schadelijk is voor de gezondheid.

De TWE155 is de beste luchtreiniger voor kleine ruimtes, zoals slaapkamers, thuiskantoren of kleine woonkamers tot 30m2. Voor grotere ruimtes (tot 60m2) is de beste luchtreiniger de TWE310. Beide zijn uitgerust met de nieuwste AIH-filtertechnologie met ionisatie vóór het (HEPA-)filter. Hierdoor kun je pollen, allergenen, fijnstof, bacteriën en virussen zoals corona effectief neutraliseren. Zij zijn duurzaam, stil en uiterst energie-efficiënt. Bovendien zijn ze goedgekeurd door de FOD en toegevoegd aan de lijst van gecontroleerde en toegelaten luchtzuiveringsproducten tegen Covid-19 in België. De AIH-technologie is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele HEPA-filtertechnieken, met dezelfde hoge capaciteit maar minder drukverlies, wat resulteert in minder energieverbruik, slijtage en lawaai. Ionisatie deactiveert en neutraliseert bacteriën en virussen, en de uitstekende luchtcirculatie van de TWE155 en TWE310 transporteert verontreinigende stoffen efficiënt naar het filter om ze op te vangen. Bovendien werkt de ionisatietechnologie alleen binnen het apparaat, waardoor bijproducten zoals ozon en stofdepositie in de ruimte uitgesloten zijn.

 

Conclusie

Kortom, het is belangrijk te erkennen dat luchtvervuiling een belangrijke rol speelt bij het veroorzaken en verergeren van COPD. Het vermijden van luchtvervuiling en het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis vermindert de symptomen van COPD en vertraagt de progressie van de ziekte. Maatregelen zoals het gebruik van luchtreinigers en het vermijden van triggers zoals roken en fijnstof zijn doeltreffend om de symptomen van COPD te verminderen en de algemene levenskwaliteit te verbeteren.

Wil je de TWE155 of TWE310 kopen of wil je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over COPD door fijnstof:

Blootstelling aan luchtvervuiling, zoals fijnstof, ozon, stikstofdioxide en zwaveldioxide, kan de ontwikkeling en progressie van COPD versnellen. Luchtvervuiling kan ook de symptomen van COPD verergeren en leiden tot acute exacerbaties van de ziekte.

Naast het gebruik van een luchtreiniger moet je ook regelmatig stofzuigen en dweilen om stof te verminderen, huisdieren uit de slaapkamers houden en geen open haarden of kaarsen gebruiken. Het is ook belangrijk om goede ventilatie en afzuiging in de keuken te hebben, en om frisse lucht in huis toe te laten. Vraag uw arts om aanvullend advies.

Ja, een luchtreiniger vermindert de luchtvervuiling binnenshuis. Hij filtert fijn stof, pollen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht en helpt de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Een luchtreiniger met een HEPA-filter wordt aanbevolen voor de beste resultaten.