vochtigelucht

Hoe bouwvocht op te sporen en te verwijderen

Verwijderen van bouwvocht, hoe doe je dat?

Bouwvocht bij nieuwbouw

Bouwvocht, wat is het en hoe te verwijderen?

Je nieuwbouwhuis is net opgeleverd maar toch kun je er niet in. Je moet nog bouwvocht verwijderen. En bouwvocht kan lang in je muren, vloeren en plafonds blijven zitten. Dit leidt tot schade aan het huis en aan de bewoners. Hier kijken wij naar wat de oorzaken en gevolgen van bouwvocht zijn. Ook leggen we uit hoe je een bouwdroger kunt gebruiken om bouwvocht te verwijderen en zo je huis droog én gezond te maken.

 1. Zijn er nadelen aan bouwvocht?
 2. Wat doet bouwvocht voor je (nieuwbouw) huis?
 3. Vertraagd bouwvocht mijn nieuwbouw project?
 4. Bouwvocht verwijderen hoe dan?
 5. Een condens luchtontvochtiger hoe werkt dat?
 6. Wanneer moet ik voor een condensdroger als bouwdroger kiezen?
 7. Welke bouwdroger is dan de beste?

Bouwvocht, hoe komt dat?

Bouwvocht is de term voor al het vocht dat vrijkomt na de bouw van een huis. Je zou het misschien niet denken, maar een bouwprocess zorgt voor veel extra vocht. Als het huis nog niet afgebouwd is trekt regen of sneeuw van buiten een stuk makkelijker het huis in. Ook vele materialen die gebruikt worden tijdens de bouw bevatten van nature veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement, stucwerk of verf. Tijdens het bouwen zijn deze materialen vloeibaar waarna het vocht er langzaam uittrekt als ze drogen. Dit leidt er toe dat er in een net afgebouwd nieuwbouwhuis wel tot 8000 liter aan bouwvocht zit! En er zijn daarnaast ook nog steeds de vele andere vocht invloeden in en om het huis:

 

Bouwvocht en andere vocht inwerkingen

 

Hoe lang duurt bouwvocht?

De gemakkelijkste methode om bouwvocht te verwijderen is simpelweg te wachten. De materialen waar vocht in zit zullen langzaam drogen waardoor het vocht in de lucht komt. Na verloop van tijd gaat dit vocht naar buiten en daalt de luchtvochtigheid weer tot een normaal niveau. Deze methode van bouwvocht verwijderen kan zonder bouwdroger echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus te maken met een chronisch verhoogde luchtvochtigheid. Door veel te ventileren als het buiten droog is, kort te douchen en was buiten te drogen versnel je dit proces. Ondanks deze methodes zal het zeker maanden duren voordat al het bouwvocht uit je nieuwbouwhuis is verwijderd. Door een bouwdroger te gebruiken versnel je dit process significant.

 


Bouwvocht

Zijn er nadelen aan bouwvocht?

Ja! Een chronisch verhoogde luchtvochtigheid door bouwvocht heeft verscheidene nadelen voor jezelf en voor je nieuwbouw huis. Schimmels zijn een belangrijke reden hiervoor. Schimmels zijn naast planten en dieren een apart rijk. Ze ontwikkelen zich door middel van lange schimmeldraden. Als deze schimmeldraden volwassen zijn ontwikkelen ze sporen die ze de lucht in gooien. Als deze sporen weer op een goede plek landen ontstaan daar weer nieuwe schimmeldraden. Het nadeel is dat schimmels erg slecht zijn voor onze gezondheid en voor huizen. Doordat wij de sporen van de schimmels inademen lopen we een stuk meer risico op gezondheidsklachten. Door bouwvocht te verwijderen rem je dus de groei van schimmels.Uit een grote studie is gebleken dat een te hoge luchtvochtigheid en schimmels de kans op de volgende klachten wel met 30-50% verhogen.

 • Kortademigheid
 • keelpijn
 • hooikoorts
 • astma
 • infectie van de luchtwegen.

Wat doet bouwvocht voor je nieuwbouw huis?

Bouwvocht is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nog eens voor je huis! Houten materialen nemen vocht op uit de lucht en zetten hierdoor uit. Uiteindelijk kan het hout ook nog eens gaan rotten. Ook de schimmels die ontstaan door bouwvocht hebben negatieve effecten. De schimmels groeien vaak op plekken waar organisch materiaal zit, zoals hout, behang of triplex. Ook tasten ze het pleisterwerk aan en verkleuren ze materialen. Dit is natuurlijk geen goed begin voor jouw nieuwbouwhuis. Over schimmels schreven wij al eerder deze blog.

 

Vertraagd bouwvocht mijn project?

Dat er tijdens een bouwproject veel vocht vrijkomt heeft nog een nadeel. Het vertraagd het project. Als de muren of de vloer bijvoorbeeld nog te vochtig zijn levert dit vertraging op bij het plaatsen van de keuken of het beginnen met stucken. Zeker als het veel regent tijdens de bouw zorgt dit voor vertraging bij het drogen van de bouwmaterialen. Bouwvocht verwijderen versnelt dit dan weer. Ook na oplevering van nieuwbouw zorgt bouwvocht voor vertraging. Doordat materialen nog niet genoeg opgedroogd zijn moet je bijvoorbeeld nog wachten met het schilderen van de muren. Bouwvocht verwijderen zorgt er dus voor dat je sneller je nieuwbouwhuis in kan!

 

Bouwvocht verwijderen, hoe dan?

Met al deze schadelijke effecten van bouwvocht is het begrijpelijk dat je er sneller vanaf wilt. Een bouwdroger gebruiken is zeer geschikt om bouwvocht te verwijderen. Een bouwdroger is een speciaal type luchtontvochtiger. Er zijn ontelbare verschillende modellen op de markt, maar grofweg heb je twee types: de condens luchtontvochtiger en de adsorptie luchtontvochtiger. Hoe een adsorptie luchtontvochtiger werkt leest u hier. Een bouwdroger is in een meeste gevallen een condens luchtontvochtiger.

 

Een condens luchtontvochtiger, hoe werkt dat?

De condens luchtontvochtiger werkt op basis van temperatuurverschillen en het verschil tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid water die er in de lucht zit. Maar sinds koude lucht minder water kan vasthouden dan warme lucht zegt de absolute luchtvochtigheid ons niet zo veel. Dezelfde absolute luchtvochtigheid pakt bij verschillende temperaturen heel anders uit. Vandaar dat men het altijd heeft over relatieve luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid die de lucht kan vasthouden. Dit is ook de reden dat luchtvochtigheid altijd wordt weergegeven als percentage. Maar hoe kun je dit gebruiken om bouwvocht te verwijderen?

Een condens luchtontvochtiger maakt gebruik van de verschillen tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Als eerste zuigt het apparaat vochtige lucht naar binnen waar het in contact komt met koude elementen. Dit zijn of koude metalen elementen of een koelstof. Deze elementen koelen de lucht sterk. De nieuwe koude lucht kan niet langer al het vocht vasthouden dat erin zit en een gedeelte van dit vocht condenseert. Het vloeibare water wordt afgevoerd naar een opslagtank. Vervolgens warmt de condens luchtreiniger de lucht weer op en blaast hij het terug de kamer in. Zo gebruik je dus een bouwdroger om bouwvocht te verwijderen.

 

Kun je beter een condens bouwdroger gebruiken bij het verwijderen van bouwvocht?

Omdat deze methode werkt op basis van temperatuurverschillen zal hij beter werken naarmate die verschillen groter zijn. Hoe hoger de temperatuur is hoe beter deze luchtontvochtiger dus is voor bouwvocht verwijderen. Daar staat tegenover dat als het te koud is, het temperatuurverschil tussen de koelelementen en de lucht verkleint en de effectiviteit afneemt. Een andere dimensie van de condens luchtontvochtigers is dat dit type krachtigere luchtontvochtigers voortbrengt dan de adsorptie luchtontvochtigers. Als je snel bouwvocht wil verwijderen is een condens bouwdroger gebruiken dus een prima keus!


Bouwvocht TWCD4PRO luchtontvochtiger

 

Welke bouwdroger is dan de beste?

Een mooi voorbeeld van een krachtige bouwdroger is de TWCD4PRO. Dit apparaat is een condens luchtontvochtiger die maarliefst tot 41 liter vocht per dag uit de ruimte haalt. Ook heeft hij een hoge levensverwachting en maakt hij een gebruik van een milieuvriendelijk koelgas. Hiernaast is het erg handig dat je de TWCD4PRO op elkaar kan stapelen gestapeld. Voor verhuurders en opslagplekken betekent dit dat je er meer kwijt kan in dezelfde ruimte.

Veel gestelde vragen over bouwvocht:

Nee. je hebt twee types bouwdrogers: adsorptie- en condens bouwdrogers. Adsorptie bouwdrogers zijn meer geschikt bij lagere temperaturen. Voor hogere temperaturen en situaties waarbij veel capaciteit nodig is, zijn condens bouwdrogers meer geschikt.

Ja. Als je lang genoeg wacht verdwijnt bouwvocht vanzelf uit je huis. Dit kan echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus een hoge luchtvochtigheid, met alle nadelen van dien.

In bouwmaterialen zit vaak veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement en verf. Ook komt er tijdens het bouwproces veel vocht naar binnen via regen en sneeuw. Dit leidt tot een grote hoeveelheid vocht in een nieuwbouwhuis.

Schimmel in de kelder: werkt een luchtontvochtiger?

Schimmel in de kelder behandelen en verwijderen met ontvochtiging

Schimmel in de kelder

Warme zomers vormen een behoorlijk probleem in Nederlandse kelders. Want de warme lucht kan veel vocht vasthouden en eenmaal aangekomen in de kelder slaat het vocht neer tegen de koele wanden. Schimmel in de kelder is helaas geen uitzondering in deze maanden. Kun je dan een luchtontvochtiger gebruiken tegen schimmel?

Schimmel in de kelder, wat moet je weten?

Vaak wordt het advies gegeven om te ventileren in deze omstandigheden. Maar dat werkt in veel gevallen averechts. Want vocht blijft binnenkomen en het blijft neerslaan op de koude wanden. Dat heet condensatie. Alleen in de winter bij droge lucht omstandigheden is ventileren mogelijk (temperaturen onder de 10 graden).

Werken met ventilatie of een kelderraam ’s nachts open biedt geen oplossing voor een stabiele luchtvochtigheidsregeling in je kelder.

Luchtvochtigheid verlagen in de kelder, hoe werkt dat?

Stel dat je een keldertemperatuur hebt van 20°C  in de zomer bij een luchtvochtigheid van 60%. En de buitentemperatuur is 30 °C met een luchtvochtigheid van 80%. Dan wil het overtollige vocht in de binnenkomende lucht een uitweg zoeken en slaat neer op de muren. In de winter keert dit proces zich om. Dan wordt je kelder weer kurkdroog.

Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%. Vocht uit de lucht halen met een luchtontvochtiger werkt zeer effectief en helpt om een gezond binnenklimaat te hebben.

Hoe voorkom je schimmel in je kelder?

 • Sluit alle deuren die rechtstreeks naar de kelder leiden en houd ze gesloten. Zo voorkom je de uitwisseling van lucht tussen koude kelderlucht en warme woonlucht (leidt direct tot condensatie!).
 • Houd de kelderramen de hele dag gesloten. Het enige moment waarop je je kelder mag ventileren is wanneer de buitentemperatuur lager is dan 6 ° C en twee opeenvolgende regenvrije dagen. Of als je een schimmel luchtontvochtiger in je kelder gebruikt.
 • Plaats een luchtontvochtiger in je kelder en stel hem in op 50% doelvochtigheid. Met de luchtontvochtigers van Thyzo heb je een permanente monitoring van de luchtvochtigheid en blijft je kelderklimaat stabiel. Bij alle schimmel ontvochtigers van Thyzo laat je het condenswater via een slang direct in een gootsteen stromen. Onze tip: vang het water op en gebruik het om je planten water te geven of vul je stoomstrijkijzer ermee.

Onze deskundige tip:

Heb je een luchtontvochtiger gekocht voor je kelder? Laat het gedurende 3 weken in continue ontvochtigingsmodus draaien. De luchtvochtigheid in de ruimte dient in deze fase onder de 45% te komen. Zo zorg je ervoor dat de muren duurzaam gedroogd worden. Dit draagt ​​aanzienlijk bij aan een stabieler binnenklimaat. Na 3 weken intensief drogen behoud je een luchtvochtigheid van 50% doormiddel van het instellen van de hygrostaat in de luchtontvochtiger.

Wat te doen als er al schimmel in de kelder zit?

Als zich al milde schimmel in de kelder heeft verspreid, raden we de Thyzo TDMK en TPL-edities aan. Deze zijn voorzien van een schimmelfilter. Dit voorkomt dat schimmelsporen zich verspreiden in de kamer en in de luchtontvochtiger. Zo filter je ook stof, vuil, sporen, pollen etc. en blijft je schimmel luchtontvochtiger schoon en puur.

Bekijk onze luchtontvochtigers hier

Luchtontvochtiger TPL-serie

Zwembadontvochtiger, wat is de beste keuze?

Ontvochtiger zwembad, lees alle info hier

zwembadontvochtiger

De beste ontvochtiger voor het zwembad is volgens consumenten in Nederland de populaire TWPF52 luchtontvochtiger. Dat blijkt uit consumenten ervaringen en vergelijkingen. Gebruikservaringen zijn nu eenmaal de beste test. Gebruikers van de luchtontvochtiger prijzen deze top ontvochtiger om de volgende punten:

 • Jarenlange ervaring met ontvochtigers
 • Prijs / kwaliteit verhouding
 • Robuust en betrouwbaar
 • Hi-end techniek
 • Gigantische capaciteit ontvochtiging (wel tot 950m3)

Lees hier meer informatie over de TWPF52.

Waarom koop je een zwembadontvochtiger?

Het kopen van een goede zwembad ontvochtiger is voor ieder binnenzwembad een must. Problemen met de luchtvochtigheid heb je in alle zwembaden. Een te hoge luchtvochtigheid staat garant voor schimmelgroei en bacteriën. Een gevaar voor de gezondheid, want schimmels zijn ziek makend. Ook geven ze een muffe geur af. Schimmels zijn kortom dodelijk voor je reputatie als zwembad beheerder. Het is echter niet alleen om gezondheidsredenen belangrijk je zwembad te ontvochtigen. Te vochtige lucht zorgt namelijk ook voor houtrot en loslatend behang.

Hoe werkt zwembad ontvochtiging?

De zwembadontvochtiger zuigt met een krachtige ventilator de vochtige lucht uit de omgeving. Daar komt de lucht met een koeleenheid in contact, die vervolgens het vocht uit de lucht trekt. Een afvoerslang zorgt voor permanente afvoer van het vocht. Als laatste zendt het toestel droge en licht verwarmde lucht de zwemruimte weer in.

Hoe weet je of de luchtvochtigheid in een zwembad optimaal is? Met een afstandsbediening stel je eenvoudig in op welk luchtvochtigheidspercentage (RV) je de ruimte wilt hebben. Over het algemeen geldt een RV-waarde tussen de 55 en 65 procent als de ideale luchtvochtigheid in een zwembad.

Welke voordelen heeft het ontvochtigen van een zwembad?

Het ontvochtigen van een zwembad doe je vooral om de hygiëne en kwaliteit van het zwembad te behouden. Het komt de levensduur van het zwembadgebouw ten goede. Zonder zwembadontvochtiger loop je het risico op de eerder genoemde gezondheids- en materiële schade. Gasten willen kunnen genieten van heerlijk frisse lucht. De ontvochtiging van een binnenzwembad houdt de ruimte vrij van muffe geuren.

Aan welke voorwaarden moet een goede zwembad ontvochtiger voldoen?

Een grote ruimte als een binnenzwembad heeft behoefte aan een krachtige unit die snel en efficiënt de lucht ontvochtigt. Het is daarom belangrijk om een zwembad luchtontvochtiger te kiezen met een grote capaciteit. Daarnaast is een afvoerslang handig om het vocht continu af te voeren. Tot slot moet een zwembadontvochtiger tegen een wand of aan het plafond te monteren zijn. Vooral vanwege de praktische vormgeving en installatiegemak.

De TWPF52 voldoet aan al deze voorwaarden. Deze robuuste ontvochtiger doet zijn werk, jaar-in-jaar uit zonder omkijken. Doordat je deze luchtontvochtiger voor een zwembad aan de wand plaatst, verlies je geen kostbare ruimte. Met een maximaal werkgebied tot 900m3 ben je verzekerd dat de ontvochtiger je gehele zwemruimte ontvochtigt.

De stilste luchtontvochtiger op de markt, welke heb je nodig?

De stilste luchtontvochtiger op de markt, welke heb je nodig?

luchtontvochtiger TMDK13 zeer stil

Heeft u een luchtontvochtiger nodig voor absoluut stille werking? Dan bent u bij Thyzo aan het goede adres. Wij hebben geluidsarme toestellen in ons assortiment.

Een stille luchtontvochtiger haalt vocht uit de lucht met een laag geluid en dat laatste is belangrijk omdat mensen in veel dagelijkse situaties behoefte aan stilte hebben. Zoals tijdens het slapen en het werken op kantoor.

Lees verder voor advies bij het kopen van een luchtontvochtiger met een laag geluidsniveau. Ontdek ook de stilste ontvochtiger op de markt, en kies de beste luchtontvochtiger voor uw situatie. Zoals bijvoorbeeld een stille slaapkamer luchtontvochtiger.

Stille of geluidsarme luchtontvochtiger – grote vraag

Elke dag is de vraag naar geluidsarme oplossingen voor het ontvochtigen in stille gebieden nog groot. Drogers die gebruikt worden in een slaapkamer, woonkamer, ontspanningsruimte of werkomgeving worden al snel hinderlijk. Vergeet niet dat elk van deze apparaten altijd een bepaalde hoeveelheid geluid produceert. Teveel geluid kan de herstelfunctie van de slaap verstoren (RIVM).

Laat u niet misleiden door dubieuze providers en gegevensbladen die u willen lokken met onrealistisch lage decibelinformatie en capaciteit. Wanneer u een stille luchtontvochtiger koopt moet u weten dat een ontvochtiger altijd wel wat geluid maakt. Wij adviseren een capaciteit van max. 20 liter op 24 uur. Alles daarboven zal onvermijdelijk te luid zijn voor uw slaapkamer of kantoor.

Wat is de stilste luchtontvochtiger?

Ben je op zoek naar het stilste toestel? Dan is de TMDK11 de beste koop. Deze draagbare ontvochtiger is geschikt voor vele ruimtes, variërend van een slaapkamer, huiskamer, kantoor en een badkamer. Met een decibelniveau van ver onder de 46 dBA is het geluid nauwelijks hoorbaar. Wat de TMDK11 zo goed maakt is zijn gebruiksvriendelijkheid. Je beschikt met deze stille ontvochtiger namelijk over een instelbare hygrostaat met 4 standen en een reservoir met zichtbaar waterniveau. Daarnaast slaat hij automatisch af bij een volle tank. Je hebt er geen omkijken meer naar. Permanente afvoer is tot slot ook mogelijk.

Slaapkamer luchtontvochtiger – Welk klimaat is ideaal?

Slaapkamers en over het algemeen ontspannings- en rustruimtes zijn tegenwoordig steeds belangrijker. Iedereen wil ’s nachts optimaal herstellen om fit en voorbereid te zijn op de volgende dag. Er wordt veel geld uitgegeven aan goede matrassen en kwaliteitsvolle dekbedden. Bij voorkeur geven deze materialen het resulterende vocht snel af en blijven ze ’s nachts droog. Het binnenklimaat krijgt te weinig aandacht – of weet u welk vochtpercentage uw slaapkamer heeft? Misschien niet? Dat zou wel handig zijn. Talloze studies bewijzen namelijk dat het juiste slaapklimaat essentieel is voor een goede nachtrust. Het ideale klimaat in de slaapkamer ligt tussen de 45-55% luchtvochtigheid en 18 graden Celsius.

Als u meer dan 55% relatieve luchtvochtigheid in de slaapkamer heeft, is het kritieke gebied al overschreden. Vooral tijdens de slaap (ongeveer 6-8 uur per nacht) is een goed klimaat enorm belangrijk. Muffe geur van schimmel in de slaapkamer is een van de meest ongewenste gasten ooit.

Vooral bij temperaturen iets lager dan 20 ° C zijn zwakke luchtontvochtigers niet in staat om vocht uit de lucht te verwijderen. Kortom: u heeft een krachtige luchtontvochtiger nodig die zo stil mogelijk is. Bij voorkeur hebben goede luchtontvochtigers geen of slechts een klein display om niet te storen tijdens de slaap. Goede luchtontvochtigers in een rustige zone maken geen piepgeluiden wanneer de doelvochtigheid of het volledige waterniveau is bereikt.

Een stille luchtontvochtiger is zelfs in kuuroorden en kantoren steeds belangrijker

Wellnessruimtes zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Deze ontspanningsruimtes voor lichaam en geest zijn bijna onmisbaar voor toonaangevende hotelketens en particuliere hotelbedrijven. Stoombad, sauna, bubbelbad en binnenzwembad en ontspanningsruimte nodigen u uit om te spetteren en te ontspannen. Luide brom van ventilatie en compressor zijn ongewenst in deze zones. Hetzelfde geldt voor kantoren en studio’s waar mensen werken, leren en ander concentratie-eisend werk verrichten.