vochtige lucht

Professionele luchtontvochtiger kopen? Alles wat je moet weten

Lees hier alles over een professionele luchtontvochtiger

professionele luchtontvochtiger

volg ons

Professionele luchtontvochtiger kopen? | Alles wat je moet weten

Een professionele luchtontvochtiger is een krachtig apparaat dat vocht uit de lucht haalt en de luchtvochtigheid in een ruimte vermindert. Hierdoor helpt het bij het voorkomen van schimmelgroei, meeldauw, allergieën en ademhalingsproblemen. Luchtontvochtigers zijn een essentieel onderdeel voor het beschermen van kostbare objecten. Dit maakt luchtontvochtigers essentieel in onder andere een museum, een galerij, een bibliotheek en een antiekwinkel. Er zijn verschillende soorten professionele luchtdrogers beschikbaar. Maar hoe werkt een professionele ontvochtiger? Waar moet je op letten bij het kiezen van een professionele luchtontvochtiger? En hoe kunt je het apparaat goed onderhouden? Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van een professionele ontvochtiger en hoe je ze moet inzetten op verschillende plekken, zoals een museum en een ziekenhuis.

Hoe werken professionele luchtontvochtigers?

Het werkingsprincipe is relatief eenvoudig. Een professionele luchtontvochtiger trekt vochtige lucht aan en leidt deze langs een koud oppervlak. Het koude oppervlak koelt de lucht af, waardoor het vocht in de lucht condenseert en zich verzamelt in een opvangbak of -bakje. De drogere lucht gaat vervolgens terug de kamer in.

Er zijn verschillende soorten professionele luchtontvochtigers: waaronder condensatie, adsorptie en warmtepomp luchtontvochtigers. Elk type gebruikt een iets andere technologie om vocht uit de lucht te verwijderen. Bijvoorbeeld, condensatie luchtontvochtigers koelen de lucht tot onder het dauwpunt, waardoor het vocht condenseert en een opvangbak vangt het vocht op. Adsorptie luchtontvochtigers gebruiken speciale materialen, zoals silicagel, om vocht uit de lucht te absorberen. Warmtepomp luchtontvochtigers gebruiken een compressor en koelmiddel om de lucht af te koelen en vocht uit de lucht te verwijderen.

Het is belangrijk om te weten welk type professionele luchtontvochtiger het beste past bij je specifieke behoeften en om de instructies van de fabrikant op te volgen voor de beste prestaties.

 

Wat zijn de voordelen van professionele luchtontvochtigers?

 • Vermindering van vochtigheidsniveaus. Om in ruimtes de groei van schimmels, bacteriën en ziektekiemen te voorkomen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Bescherming van gebouwen en materialen. Tegen schade door vocht, waaronder rot, corrosie, roest en condensvorming.
 • Verbetert de prestaties van airconditioning- en verwarmingssystemen. Dat kan resulteren in energiebesparingen en lagere energiekosten.
 • Verhoogt het comfortniveau in gebouwen. Door het verminderen van benauwdheid, muffe geuren en schimmelgeuren.
 • Kan nuttig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. Zoals astma of allergieën, omdat lage vochtigheidsniveaus de groei van allergenen zoals huisstofmijt en schimmels verminderen.

 

Welke professionele luchtontvochtigers zijn de beste?

professionele luchtontvochtiger

TPL32

De TPL32 is de beste luchtontvochtiger die schade door vocht voorkomt door een te hoge relatieve vochtigheid te verminderen. Het voorkomt schimmel, rot, roest en condensvorming die schade kunnen veroorzaken aan meubels, kunstvoorwerpen, muziekinstrumenten, vloeren, kozijnen, elektronica, papier en gebouwen. Zeer enegriebesparend is het i-EcoDefrost ontdooisysteem het maakt mogelijk dat de luchtontvochtiger energiezuiniger kan ontvochtigen. De Wood’s ED50 luchtontvochtiger heeft een ingebouwde nauwkeurige hygrostaat en gebruikt het milieu-vriendelijke koelgas R290.

 

TPL25

De TPL25 luchtontvochtiger is een krachtige en efficiënte luchtontvochtiger die schade door vocht kan voorkomen. Het apparaat is gemaakt in Zweden en heeft het milieuvriendelijke koelgas R290. Het heeft een ingebouwde hygrostaat om de luchtvochtigheid automatisch te regelen en een ventilator die de lucht over een koud verdamperblok zuigt om de waterdamp neer te slaan en het condenswater op te vangen. Het apparaat kan continu ontvochtigen en heeft een stevige metalen behuizing en is beveiligd tegen wateroverloop en bevriezing.

 

Professionele luchtontvochtiger voor kunst en antiek

Een professionele luchtontvochtiger is van vitaal belang voor een antiekwinkel, een museum, een galerij en andere instellingen waar je kunst en antiek tentoonstelt en bewaart. De reden hiervoor is dat kunstwerken en antiek gevoelig zijn voor schade door vochtigheid, schimmel, bacteriën en andere schadelijke elementen die in de lucht aanwezig kunnen zijn.

Een professionele luchtontvochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid in de ruimte te verminderen en zo de kans op schimmelgroei en andere vormen van schade te verminderen. Essentieel is het handhaven van de juiste luchtvochtigheid om kunstwerken en antiek in goede conditie te houden. Over het algemeen adviseren we om een luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60% te handhaven, en een temperatuur tussen de 18°C en 22°C. Terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot scheuren en breuken in het materiaal, kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot schimmelgroei en corrosie van metalen.

Naast het gebruik van een professionele luchtontvochtiger is het ook belangrijk om kunstwerken en antiek te beschermen tegen direct zonlicht en schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Regelmatige reiniging en onderhoud van de ruimte is ook belangrijk om stof en luchtvervuiling te verminderen.

Met de juiste omstandigheden en zorgvuldige behandeling kunnen kunstwerken en antiek voor generaties lang behouden blijven. Voor het behoud en de bescherming van deze kostbare artefacten is het gebruik van een professionele luchtontvochtiger een essentieel onderdeel.

 

professionele luchtontvochtiger

 

Professionele luchtontvochtiger voor een ziekenhuis

Een professionele luchtontvochtiger is van groot belang in een ziekenhuis, omdat vochtige omgevingen een voedingsbodem kunnen zijn voor schimmel, bacteriën en andere schadelijke deeltjes die de gezondheid van patiënten en medewerkers kunnen aantasten. Zo kan het gebruik van een professionele luchtontvochtiger de luchtvochtigheid in een ziekenhuis verlagen en de groei van schadelijke micro-organismen beperken, risico’s op infecties en allergieën verminderen.

De juiste omstandigheden voor het in perfecte conditie houden van ziekenhuizen vereisen het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Over het algemeen bevelen wij aan om een luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60% te handhaven, en een temperatuur tussen de 20°C en 22°C. Deze omstandigheden helpen de lucht in het ziekenhuis schoon en droog te houden. Waardoor het risico op de verspreiding van ziekteverwekkers vermindert.

Daarnaast is regelmatig onderhoud van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen ook essentieel voor het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit in een ziekenhuis. Filters en luchtkanalen dien je regelmatig schoon te maken en te vervangen om de luchtkwaliteit te optimaliseren.

Kortom, het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en luchtkwaliteit is van essentieel belang voor de gezondheid en het welzijn van patiënten en medewerkers in een ziekenhuis. Een professionele luchtontvochtiger kan hierbij helpen door de luchtvochtigheid te verminderen en zo de groei van schadelijke micro-organismen te beperken.

 

Professionele luchtontvochtiger voor een magazijn en een opslagruimte

Een professionele luchtontvochtiger is van groot belang voor een magazijn en een opslagruim omdat vochtige omgevingen de groei van schimmel, meeldauw en andere schadelijke micro-organismen kunnen bevorderen, waardoor goederen en materialen kunnen beschadigen. Het gebruik van een professionele luchtontvochtiger kan de luchtvochtigheid in deze ruimtes verlagen en zo de groei van schadelijke micro-organismen beperken, waardoor de kwaliteit en levensduur van de opgeslagen goederen verhoogt en het risico op schade vermindert.

De juiste omstandigheden voor het in perfecte conditie houden van een magazijn en een opslagruim vereisen het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Over het algemeen bevelen wij aan om een luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60% te handhaven, en een temperatuur tussen de 15°C en 25°C. Deze omstandigheden helpen de lucht in een opslagruimte schoon en droog te houden. Hierdoor vermindert het risico op de groei van schimmel en meeldauw. En de opgeslagen goederen blijven in optimale conditie.

Daarnaast is het belangrijk om de opslagruimten goed te ventileren en regelmatig te inspecteren op tekenen van schimmelgroei en vochtproblemen. Het gebruik van luchtontvochtigers kan hierbij helpen, maar het is ook belangrijk om de oorzaken van vochtproblemen aan te pakken en deze zo mogelijk te vermijden.

Kortom, het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en luchtkwaliteit is van essentieel belang voor het behoud van de kwaliteit en levensduur van opgeslagen goederen en materialen in een magazijn en een opslagruim. Om de groei van schadelijke micro-organismen te beperken een professionele luchtontvochtiger behulpzaam zijn. Door de luchtvochtigheid te verminderen en zo de groei van schadelijke micro-organismen te beperken.

 

Professionele luchtontvochtiger voor muziekinstrumenten

Een professionele luchtontvochtiger is belangrijk voor muziekinstrumenten omdat vochtige omstandigheden de kwaliteit en levensduur van deze instrumenten kunnen aantasten. Bij hoge luchtvochtigheid kan hout uitzetten en barsten vertonen, waardoor de klank en speelbaarheid van het instrument kunnen aantasten. Ook kan de aanwezigheid van vochtige lucht schimmel- en bacteriegroei bevorderen, wat tot ernstige schade aan de instrumenten kan leiden.

Om de kwaliteit en levensduur van muziekinstrumenten te behouden, raden wij aan om een luchtvochtigheidsniveau van ongeveer 40% tot 50% te handhaven en een temperatuur tussen 18°C en 24°C te handhaven. Deze omstandigheden zorgen voor een stabiele luchtvochtigheid die de instrumenten niet beschadigt en beschermt tegen schade, veroorzaakt door schimmel en bacteriegroei.

Het gebruik van een professionele luchtontvochtiger is een effectieve manier om de luchtvochtigheid in een muziekruimte te regelen en te behouden. Ook kan het nuttig zijn om een hygrometer te gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en indien nodig aanpassingen te maken.

Naast het gebruik van een luchtontvochtiger zijn er andere voorzorgsmaatregelen die men kan nemen om de kwaliteit en levensduur van muziekinstrumenten te behouden. Bijvoorbeeld het opbergen van de instrumenten in een kist of hoes met een luchtvochtigheidsindicator en het regelmatig controleren van de instrumenten op tekenen van schade. Echter, het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur is de sleutel tot het behoud van de kwaliteit en levensduur van muziekinstrumenten.

 

Professionele luchtontvochtiger voor een bibliotheek, fotografie en een archief

Een professionele luchtontvochtiger is belangrijk voor een bibliotheek, fotografie en een archief omdat deze ruimtes vaak kwetsbare en waardevolle materialen bevatten die gevoelig zijn voor schade door vocht. Hoge luchtvochtigheid kan leiden tot papierrot, schimmelvorming en corrosie van metalen, waardoor de materialen onherstelbaar beschadigd raken en verloren kunnen gaan. Een luchtontvochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op het juiste niveau te houden en de schade te beperken.

Om de materialen in een bibliotheek, fotografie en een archief in goede staat te houden, adviseren wij om een luchtvochtigheidsniveau van ongeveer 45% tot 55% te handhaven en een temperatuur tussen 16°C en 20°C te handhaven. Deze omstandigheden zorgen voor een stabiele luchtvochtigheid die de materialen niet beschadigt en beschermt tegen schimmel- en bacteriegroei en oxidatie van metalen.

Het gebruik van een professionele luchtontvochtiger is een effectieve manier om de luchtvochtigheid in deze ruimtes te regelen en te behouden. Van enig nut kan ook een hygrometer zijn om de luchtvochtigheid te meten en indien nodig aanpassingen te kunnen maken. Daarnaast kan het plaatsen van een barrière tussen de materialen en de buitenlucht, zoals een deur of raam, helpen om de luchtvochtigheid te regelen.

Tenslotte dien je ook goede procedures te volgen voor het hanteren en opslaan van materialen in deze ruimtes. Bijvoorbeeld het opbergen van materialen in zuurvrije en luchtdichte dozen en het regelmatig controleren van de materialen op tekenen van schade. Maar het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur is echter de sleutel tot het behoud van de kwaliteit en levensduur van de materialen in bibliotheken, fotografie en archieven.

Wil jij wat doen aan jouw klachten met een professionele luchtontvochtiger of wil je meer informatie? Kijk dan op onze productpagina of bel +31 020 670 2070 voor persoonlijk advies.

Veel gestelde vragen over professionele luchtontvochtiger:

Ja, een professionele luchtontvochtiger moet regelmatig worden onderhouden om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken. Dit omvat het vervangen of reinigen van de filters, het regelmatig legen van het waterreservoir en het inspecteren van de afvoerslang. Het is ook belangrijk om het apparaat periodiek te laten inspecteren door een professionele onderhoudstechnicus om eventuele problemen tijdig op te lossen.

Kies eerst de juiste locatie voor het apparaat en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de luchtstroom. Vervolgens moet je de luchtontvochtiger aansluiten op een stroombron en de afvoerslang bevestigen. Zorg ervoor dat het apparaat waterpas staat en volg de instructies in de handleiding van de fabrikant voor verdere instellingen.

Let op de grootte van de ruimte die u wilt ontvochtigen, de hoeveelheid vocht in de lucht, de temperatuur van de ruimte en de luchtstroom. U moet ook rekening houden met het energieverbruik, de duurzaamheid en de betrouwbaarheid van het apparaat.

Was drogen met een was droger of luchtontvochtiger?

Lees hier alles over was drogen met een luchtontvochtiger

was drogen luchtontvochtiger

volg ons

Was drogen met een was droger of luchtontvochtiger?

De was drogen tijdens de regenachtige wintermaanden is een veel voorkomend probleem in elk huishouden. Tot nu toe was de snelste en meest effectieve methode de investering in een wasdroger. Maar door de impact op het milieu, de stijgende elektriciteitsprijs en de energiecrisis kunnen veel mensen zich die niet veroorloven of willen ze die niet gebruiken. Misschien heb je gehoord dat men in de Scandinavische landen een luchtontvochtiger met wasdroogfunctie gebruiken om de was te drogen? Is het echt effectief was drogen met een luchtontvochtiger? En wat zijn de voordelen van was drogen met een luchtontvochtiger? In dit artikel vergelijken we de effecten en het energieverbruik van was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

 1. Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

 2. Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

 3. Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

 4. En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

 5. Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

Hoe kan een luchtontvochtiger was drogen?

De was drogen met een luchtontvochtiger mag dan voor velen een nieuwigheid zijn, in Scandinavië is het niets nieuws. De efficiëntie, het lage energieverbruik, de gezondheids- en milieuvoordelen en de multifunctionaliteit maken het de beste keuze voor het drogen van wasgoed. Maar men moet beseffen dat niet alle luchtontvochtigers de was kunnen drogen. Was drogen is alleen mogelijk met luchtontvochtigers die wasdroogfunctie hebben.  Hoe werkt het? Je zult verbaasd zijn hoe eenvoudig het is. Het hele proces treedt in werking door het eenvoudige principe van Osmose. De luchtontvochtiger vermindert de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit betekent dat er een hogere concentratie vocht in het wasgoed is, dus op zoek naar evenwicht zal de droge lucht het vocht naar buiten trekken om daarna de lucht te bevochtigen. De luchtontvochtiger droogt op zijn beurt de vochtige lucht weer. Totdat de kleding droog is vindt dit proces onafgebroken plaats. Het eindresultaat is snel en natuurlijk droog wasgoed, waardoor ze niet beschadigd raakt.

Pro tip: als je de luchtontvochtiger onder de was plaatst gaat het proces sneller.

 

 

Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

Er zijn vele manieren van was drogen. In de warme zomerdagen is het duidelijk dat het was drogen geen uitdaging is. Je kunt was drogen buiten of binnen met wat ventilatie, en je wasgoed is in een mum van tijd perfect droog. De regenachtige winter compliceert de zaken. Buiten de was drogen is riskant, vanwege het onvoorspelbare Nederlandse weer.  Binnen de was drogen is niet zonder risico’s.

Het vaak was drogen in huis is niet goed voor de gezondheid. Volgens een vochtexpert en hoofddocent Milieuhygiëne aan de Universiteit van NSW kan het drogen van kleding in huis mogelijk leiden tot een groei van schimmel en huisstofmijt. Dit komt door de vele biologische agentia die binnenshuis voorkomen en die gedijen op vocht en onvoldoende ventilatie. Deskundigen hebben ontdekt dat vochtigheid op zich een goede indicator is van het risico op astma en ademhalingssymptomen. Er zijn andere studies die aantonen dat het inademen van schimmelsporen verband houdt met allergische overgevoeligheid en astma. Het is niet ongewoon dat mensen aan deze ziekte lijden doordat ze de was binnenshuis drogen. De was kan tot 2 liter water bevatten, wat zich dan vertaalt in een verhoging van het vochtgehalte van uw huis met gemiddeld 30%.

Je wasgoed in de winter binnen drogen en proberen het proces te versnellen door het bij een radiator te leggen is geen oplossing. Het verhoogt de vochtigheidsgraad in je huis drastisch. Bovendien kan dit het niveau van vluchtige organische stoffen verhogen die afkomstig zijn van chemische stoffen, die door het wassen in onze huizen voorkomen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn, astma veroorzaken en ogen en huid irriteren. Een gebruikelijke oplossing voor deze problemen is het gebruik van een wasdroger. Maar is dit de beste oplossing? En wasgoed voor luchtontvochtiger helpt het met drogen?

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

 

Was drogen met een luchtontvochtiger

 

Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

Een wasdroger gebruiken in de winter voor was drogen is de meest gebruikelijke manier om wasgoed te drogen. Het heeft twee belangrijke voordelen:

  1. Het is een snelle manier van was drogen. Als je haast hebt of kinderen hebt die regelmatig vlekken maken, is dit een snelle en efficiënte manier om kleren te drogen.
  2. Vermijdt problemen met vochtige kleding in huis. Door wasgoed in de wasdroger te drogen voorkom je nare geurtjes van slecht gedroogde kleding en de verspreiding van schimmels en zwammen door de verhoogde vochtigheid in je huis.

 

 

Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

Aan het gebruik van een wasdroger kleven verschillende nadelen. We kunnen ze onderverdelen in economische, milieu- en gezondheidsnadelen.

 

Economische nadelen:

 • Was drogen met een was droger is duur. Was drogers hebben altijd veel energie verbruikt en behoren tot de meest energie verbruikende huishoudelijke apparaten. Maar nooit waren ze zo duur als nu. Door de inflatie en de energiecrisis zijn het hefbomen voor de elektriciteitsrekening. Als je geen onaangename verrassing wil aan het eind van de maand, kun je ze beter niet gebruiken.
 • De wasdroger beschadigt de was. De wasdroger is een van de belangrijkste oorzaken van schade aan uw kleding. Bovendien mag je veel kleding niet in de wasdroger drogen. Kortom, een grote bron die je kleding bederft, en je dwingt dan om je kleren sneller te vervangen. En dat tast dan weer je portemonnee aan en uiteindelijk lost het je probleem niet op hoe je AL je kleren snel en veilig kunt drogen in de winter.

 

Nadelen voor het milieu:

 • Verhoogt de uitstoot van CO2. Het hoge energieverbruik van wasdrogers heeft een directe invloed op de hoeveelheid geproduceerde CO2-uitstoot omdat energiecentrales meer elektriciteit moeten opwekken door de grotere vraag. Wat het was drogen met een wasdroger een schadelijk praktijk voor het milieu maakt.
 • De wasdroger stoot microplastics uit. Studies tonen aan dat droogtrommels microplastics uitstoten in het milieu. Dit is schadelijk voor de kwaliteit van het water en alle levende wezens.

 

Gezondheidsschade

  • Verspreiding van irriterende stoffen in drooggewassen wasgoed. Van natriumdodecylsulfaat (SDS), een algemeen gebruikte oppervlakte-actieve stof in wasserijen, is bekend dat het enige schade toebrengt aan epitheelcellen in de huid. Voorts is uit onafhankelijke experimenten gebleken dat een enkele wasbeurt met spoelen een residu van ongeveer 10% van de in een was cyclus gebruikte chemicaliën achterlaat. Was drogen bij hoge temperaturen maakt de concentratie op het oppervlak van het kledingstuk hoger, wat onze huid zal aantasten en irritaties zal veroorzaken wanneer we het kledingstuk dragen.
  • Uitstoot van microplastics in de binnenlucht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de uitstoot van microplastics door de wasdroger niet alleen buiten de woning plaatsvindt, maar ook binnen de woning. In de lucht zwevende microplastics tasten de kwaliteit van de binnenlucht aan en kunnen ademhalingsproblemen en kanker veroorzaken.

 

 

En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

Was drogen met een luchtontvochtiger met wasdroodfunctie heeft ook 2 belangrijke nadelen:

 1. Verbruikt stroom.
 2. Vereist het verwisselen van de reservoirs.

Deze nadelen zijn echter minder ernstig in vergelijking met die van de wasdroger. Was drogen met een luchtontvochtiger verbruikt veel minder elektriciteit dan een wasdroger. Dat betekent dus minder CO2-uitstoot en minder impact op onze elektriciteitsrekening. Het is waar dat je de reservoirs regelmatig moeten legen, maar dat is een klein nadeel als je alle voordelen in aanmerking neemt!

Was drogen met een luchtontvochtiger is snel en energiezuinig. Omdat het wasgoed op natuurlijke wijze droogt, beschadigt het de vezels niet en kun je het zelfs voor de meest delicate kleding gebruiken. Naast een luchtontvochtiger voorkom je problemen met schimmel en meeldauw en vochtige kledinggeuren. En dat is nog niet alles! Het geeft geen microplastics af binnen of buiten het huis. Naast deze voordelen is het gemakkelijk in het gebruik, neemt het weinig ruimte in beslag en kun je hem plaatsen waar je hem nodig hebt, en het is multifunctioneel. Je kunt hem in de zomer blijven gebruiken voor andere ruimtes in huis (bijvoorbeeld kelders) waar de vochtigheid zich ophoopt, en niet alleen voor het drogen van kleding in de winter zoals bij de wasdroger het geval is.

 

 

Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

De beste energiezuinige luchtontvochtiger voor was drogen is de TLD40. Dit blijkt uit een test van het Zweedse tijdschrift Villalivet. Dankzij de hoge ventilatorsnelheid droogt het wasgoed snel, maar met behoud van alle voordelen van luchtdroging. En het is zelfs effectief in de grootste ruimtes! Het is zonder twijfel de beste investering voor mensen die om het milieu en hun gezondheid geven, geld en energie willen besparen en willen genieten van snel droge kleren.

Wil je de TLD40 kopen of wilt je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over was drogen met een luchtontvochtiger:

De initiële investering van een energiezuinige luchtontvochtiger is misschien hoger dan die van een wasdroger, maar het rendement op de investering is veel beter omdat hij veel minder energie verbruikt.

Ja, want hij verbruikt minder energie (slechts 250 kW per uur), wat minder CO2-uitstoot betekent en geen microplastics uitstoot.

Ja, je kunt hem gebruiken om garages, kelders, badkamers en kantoren  te ontvochtigen.

Bouwdroger, de beste oplossing voor bouwvocht

Verwijderen van bouwvocht, hoe doe je dat?

Bouwvocht bij nieuwbouw

volg ons

Bouwvocht, wat is het en hoe te verwijderen?

Je nieuwbouwhuis is net opgeleverd maar toch kun je er niet in. Je moet nog bouwvocht verwijderen. En bouwvocht kan lang in je muren, vloeren en plafonds blijven zitten. Dit leidt tot schade aan het huis en aan de bewoners. Hier kijken wij naar wat de oorzaken en gevolgen van bouwvocht zijn. Ook leggen we uit hoe je een bouwdroger kunt gebruiken om bouwvocht te verwijderen en zo je huis droog én gezond te maken.

 1. Zijn er nadelen aan bouwvocht?
 2. Wat doet bouwvocht voor je (nieuwbouw) huis?
 3. Vertraagd bouwvocht mijn nieuwbouw project?
 4. Bouwvocht verwijderen hoe dan?
 5. Een condens luchtontvochtiger hoe werkt dat?
 6. Wanneer moet ik voor een condensdroger als bouwdroger kiezen?
 7. Welke bouwdroger is dan de beste?

Bouwvocht, hoe komt dat?

Bouwvocht is de term voor al het vocht dat vrijkomt na de bouw van een huis. Je zou het misschien niet denken, maar een bouwprocess zorgt voor veel extra vocht. Als het huis nog niet afgebouwd is trekt regen of sneeuw van buiten een stuk makkelijker het huis in. Ook vele materialen die gebruikt worden tijdens de bouw bevatten van nature veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement, stucwerk of verf. Tijdens het bouwen zijn deze materialen vloeibaar waarna het vocht er langzaam uittrekt als ze drogen. Dit leidt er toe dat er in een net afgebouwd nieuwbouwhuis wel tot 8000 liter aan bouwvocht zit! En er zijn daarnaast ook nog steeds de vele andere vocht invloeden in en om het huis:

 

Bouwvocht en andere vocht inwerkingen

 

Hoe lang duurt bouwvocht?

De gemakkelijkste methode om bouwvocht te verwijderen is simpelweg te wachten. De materialen waar vocht in zit zullen langzaam drogen waardoor het vocht in de lucht komt. Na verloop van tijd gaat dit vocht naar buiten en daalt de luchtvochtigheid weer tot een normaal niveau. Deze methode van bouwvocht verwijderen kan zonder bouwdroger echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus te maken met een chronisch verhoogde luchtvochtigheid. Door veel te ventileren als het buiten droog is, kort te douchen en was buiten te drogen versnel je dit proces. Ondanks deze methodes zal het zeker maanden duren voordat al het bouwvocht uit je nieuwbouwhuis is verwijderd. Door een bouwdroger te gebruiken versnel je dit process significant.

 


Bouwvocht

Zijn er nadelen aan bouwvocht?

Ja! Een chronisch verhoogde luchtvochtigheid door bouwvocht heeft verscheidene nadelen voor jezelf en voor je nieuwbouw huis. Schimmels zijn een belangrijke reden hiervoor. Schimmels zijn naast planten en dieren een apart rijk. Ze ontwikkelen zich door middel van lange schimmeldraden. Als deze schimmeldraden volwassen zijn ontwikkelen ze sporen die ze de lucht in gooien. Als deze sporen weer op een goede plek landen ontstaan daar weer nieuwe schimmeldraden. Het nadeel is dat schimmels erg slecht zijn voor onze gezondheid en voor huizen. Doordat wij de sporen van de schimmels inademen lopen we een stuk meer risico op gezondheidsklachten. Door bouwvocht te verwijderen rem je dus de groei van schimmels.Uit een grote studie is gebleken dat een te hoge luchtvochtigheid en schimmels de kans op de volgende klachten wel met 30-50% verhogen.

 • Kortademigheid
 • keelpijn
 • hooikoorts
 • astma
 • infectie van de luchtwegen.

Wat doet bouwvocht voor je nieuwbouw huis?

Bouwvocht is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nog eens voor je huis! Houten materialen nemen vocht op uit de lucht en zetten hierdoor uit. Uiteindelijk kan het hout ook nog eens gaan rotten. Ook de schimmels die ontstaan door bouwvocht hebben negatieve effecten. De schimmels groeien vaak op plekken waar organisch materiaal zit, zoals hout, behang of triplex. Ook tasten ze het pleisterwerk aan en verkleuren ze materialen. Dit is natuurlijk geen goed begin voor jouw nieuwbouwhuis. Over schimmels schreven wij al eerder deze blog.

 

Vertraagd bouwvocht mijn project?

Dat er tijdens een bouwproject veel vocht vrijkomt heeft nog een nadeel. Het vertraagd het project. Als de muren of de vloer bijvoorbeeld nog te vochtig zijn levert dit vertraging op bij het plaatsen van de keuken of het beginnen met stucken. Zeker als het veel regent tijdens de bouw zorgt dit voor vertraging bij het drogen van de bouwmaterialen. Bouwvocht verwijderen versnelt dit dan weer. Ook na oplevering van nieuwbouw zorgt bouwvocht voor vertraging. Doordat materialen nog niet genoeg opgedroogd zijn moet je bijvoorbeeld nog wachten met het schilderen van de muren. Bouwvocht verwijderen zorgt er dus voor dat je sneller je nieuwbouwhuis in kan!

 

Bouwvocht verwijderen, hoe dan?

Met al deze schadelijke effecten van bouwvocht is het begrijpelijk dat je er sneller vanaf wilt. Een bouwdroger gebruiken is zeer geschikt om bouwvocht te verwijderen. Een bouwdroger is een speciaal type luchtontvochtiger. Er zijn ontelbare verschillende modellen op de markt, maar grofweg heb je twee types: de condens luchtontvochtiger en de adsorptie luchtontvochtiger. Hoe een adsorptie luchtontvochtiger werkt leest u hier. Een bouwdroger is in een meeste gevallen een condens luchtontvochtiger.

 

Een condens luchtontvochtiger, hoe werkt dat?

De condens luchtontvochtiger werkt op basis van temperatuurverschillen en het verschil tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid water die er in de lucht zit. Maar sinds koude lucht minder water kan vasthouden dan warme lucht zegt de absolute luchtvochtigheid ons niet zo veel. Dezelfde absolute luchtvochtigheid pakt bij verschillende temperaturen heel anders uit. Vandaar dat men het altijd heeft over relatieve luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid die de lucht kan vasthouden. Dit is ook de reden dat luchtvochtigheid altijd wordt weergegeven als percentage. Maar hoe kun je dit gebruiken om bouwvocht te verwijderen?

Een condens luchtontvochtiger maakt gebruik van de verschillen tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Als eerste zuigt het apparaat vochtige lucht naar binnen waar het in contact komt met koude elementen. Dit zijn of koude metalen elementen of een koelstof. Deze elementen koelen de lucht sterk. De nieuwe koude lucht kan niet langer al het vocht vasthouden dat erin zit en een gedeelte van dit vocht condenseert. Het vloeibare water wordt afgevoerd naar een opslagtank. Vervolgens warmt de condens luchtreiniger de lucht weer op en blaast hij het terug de kamer in. Zo gebruik je dus een bouwdroger om bouwvocht te verwijderen.

 

Kun je beter een condens bouwdroger gebruiken bij het verwijderen van bouwvocht?

Omdat deze methode werkt op basis van temperatuurverschillen zal hij beter werken naarmate die verschillen groter zijn. Hoe hoger de temperatuur is hoe beter deze luchtontvochtiger dus is voor bouwvocht verwijderen. Daar staat tegenover dat als het te koud is, het temperatuurverschil tussen de koelelementen en de lucht verkleint en de effectiviteit afneemt. Een andere dimensie van de condens luchtontvochtigers is dat dit type krachtigere luchtontvochtigers voortbrengt dan de adsorptie luchtontvochtigers. Als je snel bouwvocht wil verwijderen is een condens bouwdroger gebruiken dus een prima keus!


Bouwvocht TWCD4PRO luchtontvochtiger

 

Welke bouwdroger is dan de beste?

Een mooi voorbeeld van een krachtige bouwdroger is de TWCD4PRO. Dit apparaat is een condens luchtontvochtiger die maarliefst tot 41 liter vocht per dag uit de ruimte haalt. Ook heeft hij een hoge levensverwachting en maakt hij een gebruik van een milieuvriendelijk koelgas. Hiernaast is het erg handig dat je de TWCD4PRO op elkaar kan stapelen gestapeld. Voor verhuurders en opslagplekken betekent dit dat je er meer kwijt kan in dezelfde ruimte.

Veel gestelde vragen over bouwvocht:

Nee. je hebt twee types bouwdrogers: adsorptie- en condens bouwdrogers. Adsorptie bouwdrogers zijn meer geschikt bij lagere temperaturen. Voor hogere temperaturen en situaties waarbij veel capaciteit nodig is, zijn condens bouwdrogers meer geschikt.

Ja. Als je lang genoeg wacht verdwijnt bouwvocht vanzelf uit je huis. Dit kan echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus een hoge luchtvochtigheid, met alle nadelen van dien.

In bouwmaterialen zit vaak veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement en verf. Ook komt er tijdens het bouwproces veel vocht naar binnen via regen en sneeuw. Dit leidt tot een grote hoeveelheid vocht in een nieuwbouwhuis.

Schimmel in de kelder: werkt een luchtontvochtiger?

Schimmel in de kelder behandelen en verwijderen met ontvochtiging

Schimmel in de kelder

volg ons

Warme zomers vormen een behoorlijk probleem in Nederlandse kelders. Want de warme lucht kan veel vocht vasthouden en eenmaal aangekomen in de kelder slaat het vocht neer tegen de koele wanden. Schimmel in de kelder is helaas geen uitzondering in deze maanden. Kun je dan een luchtontvochtiger gebruiken tegen schimmel?

Schimmel in de kelder, wat moet je weten?

Vaak krijg je het advies om te ventileren in deze omstandigheden. Maar dat werkt in veel gevallen averechts. Want vocht blijft binnenkomen en het blijft neerslaan op de koude wanden. Dat heet condensatie. Alleen in de winter bij droge lucht omstandigheden is ventileren mogelijk (temperaturen onder de 10 graden).

Werken met ventilatie of een kelderraam ‘s nachts open biedt geen oplossing voor een stabiele luchtvochtigheidsregeling in je kelder.

Luchtvochtigheid verlagen in de kelder, hoe werkt dat?

Stel dat je een keldertemperatuur hebt van 20°C  in de zomer bij een luchtvochtigheid van 60%. En de buitentemperatuur is 30 °C met een luchtvochtigheid van 80%. Dan wil het overtollige vocht in de binnenkomende lucht een uitweg zoeken en slaat neer op de muren. In de winter keert dit proces zich om. Dan is je kelder weer kurkdroog.

Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%. Vocht uit de lucht halen met een luchtontvochtiger werkt zeer effectief en helpt om een gezond binnenklimaat te hebben.

Hoe voorkom je schimmel in je kelder?

 • Sluit alle deuren die rechtstreeks naar de kelder leiden en houd ze gesloten. Zo voorkom je de uitwisseling van lucht tussen koude kelderlucht en warme woonlucht (leidt direct tot condensatie!).
 • Houd de kelderramen de hele dag gesloten. Het enige moment waarop je je kelder mag ventileren is wanneer de buitentemperatuur lager is dan 6 ° C en twee opeenvolgende regenvrije dagen.
 • Plaats een schimmel luchtontvochtiger in je kelder en stel hem in op 50% doelvochtigheid. Met de luchtontvochtigers van Thyzo heb je een permanente monitoring van de luchtvochtigheid en blijft je kelderklimaat stabiel. Bij alle schimmel ontvochtigers van Thyzo laat je het condenswater via een slang direct in een gootsteen stromen. Onze tip: vang het water op en gebruik het om je planten water te geven of vul je stoomstrijkijzer ermee.

Onze deskundige tip:

Heb je een luchtontvochtiger gekocht voor je kelder? Laat het gedurende 3 weken in continue ontvochtigingsmodus draaien. De luchtvochtigheid in de ruimte dient in deze fase onder de 45% te komen. Zo zorg je ervoor dat de muren duurzaam drogen. Dit draagt ​​aanzienlijk bij aan een stabieler binnenklimaat. Na 3 weken intensief drogen behoud je een luchtvochtigheid van 50% doormiddel van het instellen van de hygrostaat in de luchtontvochtiger.

Wat te doen als er al schimmel in de kelder zit?

Als zich al milde schimmel in de kelder heeft verspreid, raden we de Thyzo TMDK en TPL-edities aan. Deze zijn voorzien van een schimmelfilter. Dit voorkomt dat schimmelsporen zich verspreiden in de kamer en in de luchtontvochtiger. Zo filter je ook stof, vuil, sporen, pollen etc. en blijft je schimmel luchtontvochtiger schoon en puur.

Bekijk onze luchtontvochtigers hier

Luchtontvochtiger TPL-serie

Zwembadontvochtiger, wat is de beste keuze?

Ontvochtiger zwembad, lees alle info hier

zwembadontvochtiger

volg ons

De beste ontvochtiger voor het zwembad is volgens consumenten in Nederland de populaire TWPF52 luchtontvochtiger. Dat blijkt uit consumenten ervaringen en vergelijkingen. Gebruikservaringen zijn nu eenmaal de beste test. Gebruikers van de luchtontvochtiger prijzen deze top ontvochtiger om de volgende punten:

 • Jarenlange ervaring met ontvochtigers
 • Prijs / kwaliteit verhouding
 • Robuust en betrouwbaar
 • Hi-end techniek
 • Gigantische capaciteit ontvochtiging (wel tot 950m3)

Lees hier meer informatie over de TWPF52.

Waarom koop je een zwembadontvochtiger?

Het kopen van een goede zwembad ontvochtiger is voor ieder binnenzwembad een must. Problemen met de luchtvochtigheid heb je in alle zwembaden. Een te hoge luchtvochtigheid staat garant voor schimmelgroei en bacteriën. Een gevaar voor de gezondheid, want schimmels zijn ziek makend. Ook geven ze een muffe geur af. Schimmels zijn kortom dodelijk voor je reputatie als zwembad beheerder. Het is echter niet alleen om gezondheidsredenen belangrijk je zwembad te ontvochtigen. Te vochtige lucht zorgt namelijk ook voor houtrot en loslatend behang.

Hoe werkt zwembad ontvochtiging?

De zwembadontvochtiger zuigt met een krachtige ventilator de vochtige lucht uit de omgeving. Daar komt de lucht met een koeleenheid in contact, die vervolgens het vocht uit de lucht trekt. Een afvoerslang zorgt voor permanente afvoer van het vocht. Als laatste zendt het toestel droge en licht verwarmde lucht de zwemruimte weer in.

Hoe weet je of de luchtvochtigheid in een zwembad optimaal is? Met een afstandsbediening stel je eenvoudig in op welk luchtvochtigheidspercentage (RV) je de ruimte wilt hebben. Over het algemeen geldt een RV-waarde tussen de 55 en 65 procent als de ideale luchtvochtigheid in een zwembad.

Welke voordelen heeft het ontvochtigen van een zwembad?

Het ontvochtigen van een zwembad doe je vooral om de hygiëne en kwaliteit van het zwembad te behouden. Het komt de levensduur van het zwembadgebouw ten goede. Zonder zwembadontvochtiger loop je het risico op de eerder genoemde gezondheids- en materiële schade. Gasten willen kunnen genieten van heerlijk frisse lucht. De ontvochtiging van een binnenzwembad houdt de ruimte vrij van muffe geuren.

Aan welke voorwaarden moet een goede zwembad ontvochtiger voldoen?

Een grote ruimte als een binnenzwembad heeft behoefte aan een krachtige unit die snel en efficiënt de lucht ontvochtigt. Het is daarom belangrijk om een zwembad luchtontvochtiger te kiezen met een grote capaciteit. Daarnaast is een afvoerslang handig om het vocht continu af te voeren. Tot slot moet een zwembadontvochtiger tegen een wand of aan het plafond te monteren zijn. Vooral vanwege de praktische vormgeving en installatiegemak.

De TWPF52 voldoet aan al deze voorwaarden. Deze robuuste ontvochtiger doet zijn werk, jaar-in-jaar uit zonder omkijken. Doordat je deze luchtontvochtiger voor een zwembad aan de wand plaatst, verlies je geen kostbare ruimte. Met een maximaal werkgebied tot 900m3 ben je verzekerd dat de ontvochtiger je gehele zwemruimte ontvochtigt.

De stilste luchtontvochtiger op de markt, welke heb je nodig?

De stilste luchtontvochtiger op de markt, welke heb je nodig?

luchtontvochtiger TMDK13 zeer stil

volg ons

Heeft u een luchtontvochtiger nodig met een absoluut stille werking? Dan bent u bij Thyzo aan het goede adres. Wij hebben geluidsarme toestellen in ons assortiment.

Een stille luchtontvochtiger haalt vocht uit de lucht met een laag geluid en dat laatste is belangrijk omdat mensen in veel dagelijkse situaties behoefte aan stilte hebben. Zoals tijdens het slapen en het werken op kantoor.

Lees hier verder voor advies bij het kopen van een luchtontvochtiger met een laag geluidsniveau. Ontdek ook de stilste ontvochtiger op de markt, en kies de beste luchtontvochtiger voor uw situatie. Zoals bijvoorbeeld een stille slaapkamer luchtontvochtiger.

Stille of geluidsarme luchtontvochtiger – grote vraag

Elke dag is de vraag naar geluidsarme oplossingen voor het ontvochtigen in stille ruimten nog groot. Luchtdrogers die je gebruikt in een slaapkamer, woonkamer, ontspanningsruimte of werkomgeving zijn al snel hinderlijk. Vergeet niet dat elk van deze apparaten altijd een bepaalde hoeveelheid geluid produceert. Teveel geluid kan de herstelfunctie van de slaap verstoren (RIVM).

Laat u niet misleiden door marktaanbiedingen met onrealistisch lage decibelinformatie en capaciteit. Wanneer u een stille luchtontvochtiger koopt moet u weten dat een ontvochtiger altijd wel wat geluid maakt. Zorg er voor dat u in ieder geval ook een toestel koopt met een wat grotere capaciteit dan nodig is. Hierdoor kan de luchtdroger rustig op een lage stand blijven draaien.

Wat is de stilste luchtontvochtiger?

Bent u op zoek naar het stilste toestel? Dan is de TMDK11 de beste koop. Deze draagbare ontvochtiger is geschikt voor vele ruimtes, variërend van een slaapkamer, huiskamer, kantoor en een badkamer. Met een decibelniveau van ver onder de 46 dBA is het geluid nauwelijks hoorbaar. Wat de TMDK11 zo goed maakt is zijn gebruiksvriendelijkheid. U beschikt met deze stille ontvochtiger namelijk over een instelbare hygrostaat met 4 standen en een reservoir met zichtbaar waterniveau. Daarnaast slaat hij automatisch af bij een volle tank. U heeft er geen omkijken meer naar. Permanente afvoer is tot slot ook mogelijk.

Slaapkamer luchtontvochtiger – Welk klimaat is ideaal?

De vochthuishouding in slaapkamers en over het algemeen ontspannings- en rustruimtes is tegenwoordig steeds belangrijker. Iedereen wil ‘s nachts optimaal herstellen om fit en voorbereid te zijn op de volgende dag. Men geeft veel geld uit aan goede matrassen en kwaliteitsvolle dekbedden. Bij voorkeur geven deze materialen het resulterende vocht snel af en blijven ze ‘s nachts droog. Het binnenklimaat krijgt te weinig aandacht – of weet u welk vochtpercentage uw slaapkamer heeft? Misschien niet? Dat zou wel handig zijn. Talloze studies bewijzen namelijk dat het juiste slaapklimaat essentieel is voor een goede nachtrust. Het ideale klimaat in de slaapkamer ligt tussen de 45-55% luchtvochtigheid en 18 graden Celsius.

Als u meer dan 55% relatieve luchtvochtigheid in de slaapkamer heeft, is het kritieke gebied al overschreden. Vooral tijdens de slaap (ongeveer 6-8 uur per nacht) is een goed klimaat enorm belangrijk. Muffe geur van schimmel in de slaapkamer is een van de meest ongewenste gasten ooit.

Vooral bij temperaturen iets lager dan 20 ° C zijn zwakke luchtontvochtigers niet in staat om vocht uit de lucht te verwijderen. Kortom: u heeft een krachtige luchtontvochtiger nodig die zo stil mogelijk is. Bij voorkeur hebben goede luchtontvochtigers geen of slechts een klein display om niet te storen tijdens de slaap.

Een stille luchtontvochtiger is zelfs in wellness en kantoren steeds belangrijker

Wellnessruimtes zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Deze ontspanningsruimtes voor lichaam en geest zijn bijna onmisbaar voor toonaangevende hotelketens en particuliere hotelbedrijven. Stoombad, sauna, bubbelbad, binnenzwembad en ontspanningsruimte nodigen u uit om te spetteren en te ontspannen. Luide brom van ventilator en compressor zijn ongewenst in deze zones. Hetzelfde geldt voor kantoren en studio’s waar mensen werken, leren en ander concentratie-eisend werk verrichten.

error: