Schimmel in de kelder: werkt een luchtontvochtiger?
Schimmel in de kelder behandelen en verwijderen met ontvochtiging
Warme zomers vormen een behoorlijk probleem in Nederlandse kelders. Want de warme lucht kan veel vocht vasthouden en eenmaal aangekomen in de kelder slaat het vocht neer tegen de koele wanden. Schimmel in de kelder is helaas geen uitzondering in deze maanden. Kun je dan een luchtontvochtiger gebruiken tegen schimmel?
Schimmel in de kelder, wat moet je weten?
Vaak krijg je het advies om te ventileren in deze omstandigheden. Maar dat werkt in veel gevallen averechts. Want vocht blijft binnenkomen en het blijft neerslaan op de koude wanden. Dat heet condensatie. Alleen in de winter bij droge lucht omstandigheden is ventileren mogelijk (temperaturen onder de 10 graden).
Werken met ventilatie of een kelderraam ‘s nachts open biedt geen oplossing voor een stabiele luchtvochtigheidsregeling in je kelder.
Luchtvochtigheid verlagen in de kelder, hoe werkt dat?
Stel dat je een keldertemperatuur hebt van 20°C in de zomer bij een luchtvochtigheid van 60%. En de buitentemperatuur is 30 °C met een luchtvochtigheid van 80%. Dan wil het overtollige vocht in de binnenkomende lucht een uitweg zoeken en slaat neer op de muren. In de winter keert dit proces zich om. Dan is je kelder weer kurkdroog.
Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%. Vocht uit de lucht halen met een luchtontvochtiger werkt zeer effectief en helpt om een gezond binnenklimaat te hebben.
Hoe voorkom je schimmel in je kelder?
- Sluit alle deuren die rechtstreeks naar de kelder leiden en houd ze gesloten. Zo voorkom je de uitwisseling van lucht tussen koude kelderlucht en warme woonlucht (leidt direct tot condensatie!).
- Houd de kelderramen de hele dag gesloten. Het enige moment waarop je je kelder mag ventileren is wanneer de buitentemperatuur lager is dan 6 ° C en twee opeenvolgende regenvrije dagen.
- Plaats een schimmel luchtontvochtiger in je kelder en stel hem in op 50% doelvochtigheid. Met de luchtontvochtigers van Thyzo heb je een permanente monitoring van de luchtvochtigheid en blijft je kelderklimaat stabiel. Bij alle schimmel ontvochtigers van Thyzo laat je het condenswater via een slang direct in een gootsteen stromen. Onze tip: vang het water op en gebruik het om je planten water te geven of vul je stoomstrijkijzer ermee.
Onze deskundige tip:
Heb je een luchtontvochtiger gekocht voor je kelder? Laat het gedurende 3 weken in continue ontvochtigingsmodus draaien. De luchtvochtigheid in de ruimte dient in deze fase onder de 45% te komen. Zo zorg je ervoor dat de muren duurzaam drogen. Dit draagt aanzienlijk bij aan een stabieler binnenklimaat. Na 3 weken intensief drogen behoud je een luchtvochtigheid van 50% doormiddel van het instellen van de hygrostaat in de luchtontvochtiger.
Wat te doen als er al schimmel in de kelder zit?
Als zich al milde schimmel in de kelder heeft verspreid, raden we de Thyzo TMDK en TPL-edities aan. Deze zijn voorzien van een schimmelfilter. Dit voorkomt dat schimmelsporen zich verspreiden in de kamer en in de luchtontvochtiger. Zo filter je ook stof, vuil, sporen, pollen etc. en blijft je schimmel luchtontvochtiger schoon en puur.