droge lucht

Luchtbevochtiger COPD: Hoe bestrijdt hij de klachten?

Lees hier alles over luchtbevochtigers tegen COPD

COPD luchtbevochtiger TB150

volg ons

Hoe bestrijdt een luchtbevochtiger COPD klachten?

Een te lage luchtvochtigheid is een belangrijke boosdoener voor mensen met COPD klachten. Hoewel er geen genezing voor COPD is, zijn er wel verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. Eén van deze behandelingen is het gebruik van een COPD luchtbevochtiger. In deze blog zullen we bespreken wat een luchtbevochtiger is en hoe het effectief kan zijn tegen COPD. We zullen ook de mogelijke voordelen en aandachtspunten bespreken bij het gebruik van een luchtbevochtiger bij COPD.

COPD, ofwel Chronische Obstructieve Longziekte, is een aandoening die steeds vaker voorkomt en wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte is. Het kenmerkt zich door een vernauwing van de luchtwegen en een verminderde longfunctie, waardoor ademhalen moeilijker gaat en kortademigheid optreedt. Naast deze fysieke beperkingen kunnen mensen met COPD ook last hebben van angst, depressie en sociaal isolement. Een luchtbevochtiger tegen COPD biedt uitkomst. Lees hier meer over dit onderwerp en ontdek de beste koop.

Wat is een COPD luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in een kamer verhoogt door waterdamp aan de lucht toe te voegen. Dit vermindert droge lucht, wat vooral in de winter of in droge klimaten een probleem is. Een luchtbevochtiger is ook nuttig voor mensen met ademhalingsproblemen, zoals COPD, omdat droge lucht hun symptomen kan verergeren.

1. Werking van een luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type. De meeste luchtbevochtigers maken gebruik van verdamping of ultrasone technologie om waterdamp aan de lucht toe te voegen. Absorberend materiaal, zoals een filter, neemt water op en door de passerende luchtstroom verdampt het water langzaam in de lucht. Bij ultrasone luchtbevochtigers vernevelt water door middel van ultrasone golven en zo verdampt het in de lucht.

2. Verschillende soorten luchtbevochtigers

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers beschikbaar, waaronder verdampingsluchtbevochtigers, ultrasone luchtbevochtigers, stoomluchtbevochtigers en koudwaterluchtbevochtigers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan geschikt zijn voor verschillende situaties en behoeften.

3. Welke luchtbevochtiger is geschikt voor mensen met COPD?

Voor mensen met COPD is het belangrijk om een luchtbevochtiger te kiezen die de luchtvochtigheid in een kamer verhoogt zonder schadelijke bacteriën of schimmels te verspreiden. Verdampings luchtbevochtigers zijn bijvoorbeeld een goede keuze omdat ze geen vernevelaar hebben en dus minder kans hebben om bacteriën of schimmels te verspreiden. Het is ook belangrijk om een luchtbevochtiger te kiezen met een ingebouwde hygrometer om de luchtvochtigheid in de kamer te meten en de instellingen dienovereenkomstig automatisch aan te passen.

 

luchtbevochtiger COPD

 

 

Voordelen van een luchtbevochtiger bij COPD

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een luchtbevochtiger voor mensen met COPD.

1. Vermindering van symptomen

Een luchtbevochtiger vermindert de symptomen van COPD, zoals kortademigheid, hoesten en slijmproductie. Dit komt doordat droge lucht de luchtwegen kan irriteren en ontstekingen kan veroorzaken, wat de symptomen van COPD kan verergeren. Door de luchtvochtigheid te verhogen, vermindert een luchtbevochtiger deze irritatie en verlicht het de symptomen van COPD.

2. Verlichting van droge hoest

Mensen met COPD hebben vaak last van een droge hoest die hen kan storen en hun slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Een luchtbevochtiger tegen COPD verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer en kalmeert de luchtwegen, waardoor droge hoest verminderd.

3. Verbetering van slaapkwaliteit

Een luchtbevochtiger verbetert ook de slaapkwaliteit voor mensen met COPD. Droge lucht kan de neus en keel irriteren en snurken en andere slaapproblemen veroorzaken. Door de luchtvochtigheid te verhogen, vermindert een luchtbevochtiger deze irritatie en verbetert het de slaapkwaliteit.

4. Vermindering van gebruik van medicijnen

Als de symptomen van COPD verminderen door het gebruik van een luchtbevochtiger, kan dit leiden tot een vermindering van het gebruik van medicijnen, zoals inhalers en bronchodilatoren. Dit kan op lange termijn kosten besparen en het risico op bijwerkingen van medicijnen verminderen.
Het is belangrijk op te merken dat een luchtbevochtiger geen vervanging is voor andere behandelingen van COPD, maar eerder een aanvullende maatregel die kan helpen de symptomen te verlichten en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Wat is de beste luchtbevochtiger voor COPD?

De TB150 en de TB250 zijn uitstekende luchtbevochtigers tegen COPD. Deze koudwater luchtbevochtigers hebben een groot waterreservoir en een grote capaciteit, en zijn de beste koop in de categorie.

 

Aandachtspunten bij het gebruik van een luchtbevochtiger bij COPD

  • Hygiëne: Zorg ervoor dat de luchtbevochtiger schoon is en dat je hem regelmatig reinigt. Vervuild water of een vieze luchtbevochtiger kan schadelijke bacteriën of schimmels verspreiden, wat problematisch kan zijn voor mensen met COPD.
  • Juiste vochtigheidsniveaus: Houd de luchtvochtigheid in je kamer op een comfortabel niveau. Een te hoge luchtvochtigheid kan de groei van schimmels bevorderen, terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge luchtwegen. Overleg met een arts over het aanbevolen vochtigheidsbereik.
  • Plaatsing van de luchtbevochtiger: Plaats de luchtbevochtiger op een veilige afstand van jouw bed of meubels om te voorkomen dat vocht zich ophoopt. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is in de kamer.
  • Controle op allergenen: Als je allergieën hebt, let dan op de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Sommige luchtbevochtigers hebben filters om allergenen en verontreinigingen te verwijderen.

 

Conclusie

Een luchtbevochtiger biedt voordelen voor mensen met COPD (Chronische Obstructieve Longziekte), zoals het verminderen van symptomen en het verbeteren van slaap. Het kiezen van de juiste luchtbevochtiger en het handhaven van goede hygiëne en vochtigheidsniveaus zijn belangrijke aandachtspunten. Hoewel een luchtbevochtiger COPD niet kan genezen, is het een waardevolle aanvulling op de behandelingen en zal het de algehele levenskwaliteit verbeteren.

 

Wil je de TB150 of TB250 kopen of wil je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over COPD luchtbevochtiger:

Zowel een hoge als een lage luchtvochtigheid is van invloed op mensen met COPD. Hoge luchtvochtigheid kan de luchtwegen irriteren, symptomen verergeren en allergenen bevorderen, terwijl lage luchtvochtigheid de luchtwegen kan uitdrogen, ademhalingsproblemen kan veroorzaken en slijm dikker kan maken. Het beheersen van de luchtvochtigheid door middel van omgevingscontrole en het gebruik van apparaten zoals luchtbevochtigers of ontvochtigers kan helpen bij het verlichten van COPD-symptomen.

Er zijn verschillende studies die wijzen op een voordeel voor patiënten rond 50%-67% vochtigheid. 55% is de hoogst haalbare luchtvochtigheid die een luchtbevochtiger kan bereiken.

Nee, een luchtbevochtiger kan COPD niet genezen. Het is echter wel een waardevol hulpmiddel bij het verlichten van symptomen en het verbeteren van de ademhaling en algehele comfort.

Een energiezuinige luchtbevochtiger, waar moet je op letten?

Stroomverbruik van een luchtbevochtiger, waar op letten?

COPD luchtbevochtiger TB150

volg ons

Een goede luchtvochtigheid is essentieel voor alle mensen, dieren en ook je huisraad. Om de lucht comfortabel te houden is een luchtbevochtiger van groot belang. Daarbij moet je het energieverbruik van de luchtbevochtiger echter goed in de gaten houden. In droge periodes draait een luchtbevochtiger namelijk constant waardoor kleine verschillen in stroomverbruik al snel oplopen tot honderden euro’s. In deze blog kijken we naar de verschillende typen luchtbevochtigers en ontdekken we waarom de verschillen tussen een normale- en een energiezuinige luchtbevochtiger zo groot zijn.

Waarom bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger zo veel?

Een binnenklimaat bestaat uit vele aspecten maar een van de meest merkbare is de luchtvochtigheid. Dit wordt vaak weergegeven als een percentage. Vandaar dat we ook wel spreken over de relatieve luchtvochtigheid (RV). Een te lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter. Waarom is dat eigenlijk? Dat komt omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. In de winter warmen we de koude buitenlucht binnen op. Hierdoor daalt de relatieve luchtvochtigheid drastisch. Als je de lucht van vijf naar twintig graden opwarmt wordt de luchtvochtigheid maarliefst drie keer zo laag! In droge periodes moet een luchtbevochtiger dus de hele dag werken om dit effect tegen te gaan. Hierdoor zijn de verschillen in stroomverbruik tussen verschillende luchtbevochtigers dus enorm belangrijk.

Luchtbevochtigers en ventilatie

Ventilatie en luchtbevochtigers zijn allebei erg belangrijk. Toch moet je wel oppassen als je ze samen gebruikt. In de winter haal je met ventilatie constant koude, en dus droge, lucht naar binnen. Hierdoor wordt het hierboven beschreven effect zo groot dat een luchtbevochtiger er niet tegenop kan. Het beste is het om ‘s winters minimaal noodzakelijk te ventileren en een energiezuinige luchtbevochtiger constant te laten werken. Hierdoor hou je de luchtvochtigheid op peil zonder dat je je blauw betaald!

 

Uitleg RV Relatieve Vochtigheid

 

Waarom is een energiezuinige luchtbevochtiger belangrijk?

Geen luchtbevochtiger nemen is ook niet altijd een optie. Voor onze gezondheid en comfort is een prettige RV erg belangrijk. Het RIVM raadt aan om de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% te houden. Naar schatting zijn er in Nederland maar liefst 400.000 woningen die serieus last ervaren van een te lage luchtvochtigheid. Dit brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee.

  • Droge ogen
  • Droge huid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Snellere virusverspreiding

 

Helpt een luchtbevochtiger echt tegen virussen?

Ja! Een goede luchtvochtigheid helpt om virusverspreiding tegen te gaan. Dit heeft te maken met twee verschillende effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat virusdeeltjes zich het snelst verspreiden als de luchtvochtigheid te laag is. Ook zijn onze slijmvliezen droger waardoor ze minder virusdeeltjes tegenhouden. Met een goede luchtvochtigheid voorkom je dus besmettingen. In het griepseizoen is het daarom belangrijk dat een luchtbevochtiger constant aanstaat om de RV op peil te houden. Dit betekent helaas ook dat het stroomverbruik toeneemt. Hierdoor is het extra belangrijk om bij aanschaf goed te letten op energiezuinige luchtbevochtigers.

 

Een energiezuinige luchtbevochtiger op het werk

Je hoort vaak dat een goede luchtkwaliteit de productiviteit verhoogd, en dat klopt! Maar een belangrijke nuancering hierbij is dat het vooral gaat over de ervaren luchtkwaliteit. Volgens een onderzoek van de TU delft is de productiviteit tot 10% lager als medewerkers de luchtkwaliteit als slecht ervaren. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de belangrijkste klacht van werknemers een “te droge lucht is”. Je wilt natuurlijk niet dat alle extra productiviteit opgaat aan het betalen van je nieuwe stroomrekening. Daarom adviseert men om goed te letten op de energiezuinigheid van de luchtbevochtiger.

 

Goede luchtvochtigheid in huis

Niet alleen voor mensen, ook voor onze omgeving is luchtvochtigheid belangrijk. Vooral voor houten meubels, muziek instrumenten en vloeren moet het niet te vochtig of te droog zijn. Ook voor kunst is een optimale luchtvochtigheid van belang. Is het te vochtig in de lucht dan absorbeert het hout vocht. Hierdoor ontstaat spanning en dit zorgt voor bollingen in het hout. Is de luchtvochtigheid echter te laag dan verdampt er water uit het hout waardoor er scheuren en kieren tot stand komen. Ook voor groente en fruit is een luchtbevochtiger van belang. Omdat deze producten vol zitten met water, verdampt er water uit het fruit als de RV te laag is. Met een energiezuinige luchtbevochtiger gaat groente dus langer mee en blijft het langer mooi! Maar wat zijn de verschillen tussen luchtbevochtigers?

 

Wat maakt een luchtbevochtiger energiezuinig?

Het grootste verschil zit in het type luchtbevochtiger die je koopt. Grofweg heb je drie types: Koudwater, ultrasoon en stoom luchtbevochtigers. Koudwater luchtbevochtigers werken door lucht met een ventilator door een constant vochtig filter te sturen. Hierdoor neemt de lucht het vocht op. Ultrasone bevochtigers werken met trillingen. Deze trillingen stimuleren het water waarna het vernevelt. Stoomluchtbevochtigers werken door water te verwarmen waarna het vanzelf verdampt.

Van deze drie soorten verbruikt de stoomluchtbevochtiger het meeste energie. Dit komt doordat deze het water moet verwarmen. Bij de andere twee methodes hoeft dat niet. Daarom komt de energiebehoefte lager uit. Een stoomluchtbevochtiger is dus nooit een energiezuinige luchtbevochtiger.

 

Hoe bespaar je energie met je luchtbevochtiger?

Een ander belangrijk verschil is de capaciteit van een luchtbevochtiger. Je denkt misschien dat een energiezuinige luchtbevochtiger een kleine capaciteit zal hebben. Dit hoeft echt niet zo te zijn! Een té kleine luchtbevochtiger moet sowieso constant op zijn hoogste capaciteit tekeer gaan om de lucht vochtig te houden. Dat kost veel stroom. Een sterkere luchtbevochtiger werkt in dezelfde ruimte op een lage stand en verbruikt dus minder energie. Wij raden daarom altijd aan te kiezen voor een apparaat met een flinke overcapaciteit. Hierdoor kan de luchtbevochtiger efficiënt te werk gaan en bespaar jij op je energierekening!

Het doel van een luchtbevochtiger moet ook realistisch zijn. Stel je het doel te hoog in dan gaat de luchtbevochtiger heel hard werken zonder dat hij jouw doel ooit bereikt. Dan verbruikt zelfs een energiezuinige luchtreiniger nog veel stroom terwijl het je niks oplevert. Zonde! In de winter is een luchtvochtigheid van 40% haalbaar en prettig.

 

Hoeveel bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo’n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan. Niet alleen is dit enorm slecht voor het klimaat, het is ook nog eens enorm duur! Bij een gebruik van 3 maanden per jaar bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger je al snel 200 euro.

 

Energiezuinige luchtbevochtiger TB150

 

Wat is dan de zuinigste luchtbevochtiger?

De zuinigste luchtbevochtiger is de TB150. Dit is een klassieke koudwater luchtbevochtiger. Dit apparaat verbruikt slechts maximaal 53W, maar is toch geschikt voor ruimtes tot 350m2. Hij is dus perfect voor kantoren en andere grote zalen! Maar ook voor grote huiskamers. Dankzij zijn ingebouwde hygrostaat houdt hij de luchtvochtigheid automatisch op peil. Een ander voordeel van dit type is dat hij kalk- en mineraal-uitstoot voorkomt. Wel is het belangrijk om regelmatig de filters te vervangen. Hierdoor blijft de werking goed en het energieverbruik laag.

 

Heeft u vragen over de TB150 of andere producten?

Wij helpen u graag verder! Voor meer informatie gaat u naar onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2070 voor vrijblijvend advies!

Luchtbevochtiger met een grote capaciteit, welke heb ik nodig?

Luchtbevochtiger met een grote capaciteit, welke heb ik nodig?

Luchtbevochtiger met grote capaciteit

volg ons

Een luchtbevochtiger met een grote capaciteit brengt snel vocht in de lucht tot het gewenste luchtvochtigheidspeil. Ideaal voor in de wintermaanden. Veel huizen, kantoren en grote ruimtes krijgen dan te maken met lage luchtvochtigheid.

De risico’s van lage luchtvochtigheid zijn waarschijnlijk bekend. Mensen kunnen bij langdurige blootstelling aan droge lucht verschillende klachten krijgen. Zoals bijvoorbeeld droge ogen, huid, neus en keel. Vooral wanneer de relatieve luchtvochtigheid lager is dan 45%.

Niet alleen mensen lopen risico’s bij droge lucht. Ook hout is kwetsbaar. Hout dat namelijk te droog wordt kan bijvoorbeeld krimpen met alle schade van dien. Vooral houten interieur, houten vloeren, kunst, antiek en muziekinstrumenten hebben hierom bescherming nodig.

Een luchtbevochtiger voor een grote kamer of grote woonkamer met een hoge capaciteit kan helpen. Dat wijzen ervaringen uit. Welke bevochtiger heeft u dan nodig in de koude wintermaanden?

Welke professionele luchtbevochtiger heeft een grote capaciteit?

U heeft een professionele luchtbevochtiger nodig met een grote capaciteit voor een grote kamer. Dan is een koud water bevochtiger de beste keuze. Dit type luchtbevochtiger heeft naast zijn grote capaciteit ook een laag geluidsniveau. Kenmerken zijn verder: een energiezuinige werking. En het apparaat slaat bijvoorbeeld automatisch af wanneer het waterreservoir leeg is.

Wat is een bevochtiger met koud water?

Een koudwater bevochtiger is een soort bevochtiger waarbij de luchtvochtigheid wordt verhoogd met natuurlijke waterverdamping. Een ventilator zuigt lucht uit de ruimte aan. Deze lucht gaat vervolgens door een verdampingsfilter heen dat door een groot waterreservoir draait. Vervolgens wordt met het water uit het reservoir vocht opnieuw in de lucht ingebracht.

Wat zijn de voordelen van een koudwaterbevochtiger?

Naast de hoge capaciteit van een koudwaterbevochtiger zijn er ook nog een aantal voordelen van deze grote luchtbevochtiger. Ten eerste is een koudwaterbevochtiger vaak een stille luchtbevochtiger. Hierom is dit type bevochtiger ideaal voor ruimtes die stil moeten zijn. Denk hierbij aan slaapkamers en kantoren. Naast geluidsarm zijn koudwaterbevochtigers ook erg energiezuinig door het lage energieverbruik.

Voor kinderkamers is een koudwater bevochtiger ook aan te raden. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind in een veilige omgeving slaapt. De grote luchtwasser is geheel ongevaarlijk. Aangezien deze op koud water werkt en niet op hete stoom.

Wat zijn de nadelen van een koudwaterbevochtiger?

Een van de nadelen van een koudwater bevochtiger is dat het filters regelmatig vervangen moeten worden. Deze krijgen namelijk te maken met kalkaanslag. Risico hiervan is dat het filter verzadigd kan raken. En ten gevolge daarvan geen vocht meer opneemt. Het regelmatig vervangen van het filter is dus aanbevolen.

Welke grote luchtbevochtiger met een grote capaciteit wordt aangeraden?

U bent op zoek naar een luchtbevochtiger met een grote capaciteit voor een grote ruimte. Dan is een grote luchtwasser zoals de TB150 de beste koop. Een model zoals de TB150 heeft een maximaal vermogen van 53W. Een inhoud in het reservoir van 34 liter. En hij kan wel tot 350 m2 ruimte bevochtigen. Hij is verplaatsbaar en heeft een accurate hygrostaat. Daarmee kunt u het gewenste luchtvochtigheidspeil instellen. Verder kan hij op een permanente watertoevoer worden aangesloten (optie). Al met al een ideale oplossing voor de bevochtiging voor grote ruimtes die veel vocht nodig hebben.

luchtbevochtiger met een grote capaciteit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bevochtiger met een koudwatersysteem kan in een grote ruimte zoals een museum de luchtvochtigheid goed op peil houden.

Heeft u vragen of behoefte aan vrijblijvend advies?

Heeft u vragen wat betreft luchtbevochtigers of heeft u behoefte aan advies? Dan kunt u de experts van Thyzo vrijblijvend contacteren. Dat kan via het telefoonnummer +31 20 67 020 70. U kunt ook het onderstaande contactformulier invullen.

error: