Blog

Luchtreiniger tegen pollenallergie, waarom nodig?

De beste luchtreiniger tegen pollenallergie

luchtreiniger twe310

volg ons

Luchtreinigers zijn het meest effectieve middel om de symptomen van pollenallergie thuis of op kantoor te verlichten. Terwijl de natuur ontwaakt worstelen mensen met pollenallergieën bij het ademhalen te midden van de prachtige lente groei. Hier is een effectieve oplossing nodig. En een oplossing die steeds meer erkenning krijgt is het gebruik van luchtreinigers. Maar voordat we dieper ingaan op de rol van luchtreinigers bij het verlichten van pollen allergieën, laten we eerst de basis leggen door te begrijpen wat hooikoorts nu eigenlijk is en hoe het zich manifesteert.

Bloeiperiode steeds vroeger

De bloeiperiode van lente planten begint steeds eerder in het jaar, waardoor hooikoortsklachten eerder optreden. Gewassen zoals gewoon speenkruid en gele kornoelje staan al in volle bloei, samen met het gewone sneeuwklokje en de krokus. Volgens Weeronline zijn er twee duidelijke pieken in het hooikoortsseizoen: bomen en grassen.
Bomen, zoals hazelaar en els, vertonen matige allergenen tussen december en maart, terwijl de berk in april een sterke aanwezigheid van pollen allergenen heeft. Andere bomen, zoals es en eik, hebben licht allergene pollen in het voorjaar, maar veroorzaken over het algemeen geen ernstige klachten.

De piek van grassen en kruiden begint in april en blijft sterk tot en met juli. Graspollen veroorzaken vaak de heftigste klachten, en de piek van het hooikoortsseizoen vindt plaats in juni. Weegbree en zuring produceren licht allergene pollen in april, die sterker zijn in mei tot en met juli. Bijvoetpollen heeft een sterk allergeen in juli en augustus, terwijl ambrosia in augustus en september zeer sterk allergenen afgeeft.

 

luchtreiniger tegen pollenallergie

 

 

Helpen luchtreinigers tegen pollen?

Ja, luchtreinigers vormen een effectieve bescherming tegen pollen in huis, en ze maken gebruik van geavanceerde technologieën om de lucht in onze leefruimte te zuiveren. Hier volgt een overzicht van de verschillende technologieën die luchtreinigers inzetten en waarom HEPA-filters en ionisatoren cruciaal zijn voor het verminderen van pollen in de lucht.

 

HEPA-filters (High-Efficiency Particulate Air)

Fijnstoffiltratie: HEPA-filters zijn ontworpen om microscopisch kleine deeltjes, waaronder pollen, effectief uit de lucht te filteren. Ze hebben een hoge efficiëntie en kunnen deeltjes tot 0,3 micron vastleggen, wat essentieel is om zelfs de kleinste pollen te onderscheppen.
Doeltreffende verwijdering: Het gebruik van HEPA-filters verzekert een doeltreffende verwijdering van pollen, waardoor de kans op allergische reacties aanzienlijk verminderd.

 

Ionisatoren

Elektrisch geladen deeltjes: Ionisatoren laden deeltjes in de lucht elektrisch op, waardoor ze zwaarder worden en neerslaan op oppervlakken of worden aangetrokken door een verzamelplaat in de luchtreiniger.
Neutralisatie van allergenen: Door pollen te ioniseren, neutraliseren ionisatoren niet alleen deze allergenen, maar ze verminderen ook de kans dat ze zich door de lucht verspreiden.

 

Combinatie van technologieën

Synergetisch effect: Veel moderne luchtreinigers combineren HEPA-filtratie met ionisatie, wat zorgt voor een synergetisch effect. Hierdoor worden zowel zwevende als neergeslagen pollen effectief aangepakt, waardoor de algehele luchtkwaliteit verbetert.

 

Regelmatig onderhoud

Behoud van effectiviteit: Het is essentieel om luchtreinigers regelmatig te onderhouden, inclusief het vervangen of reinigen van HEPA-filters en het controleren van ionisatiecomponenten. Dit garandeert een consistente en optimale prestatie in het verminderen van pollen in de lucht.
In conclusie benadrukt de combinatie van HEPA-filters en ionisatoren in luchtreinigers niet alleen de doeltreffendheid van het systeem bij het verwijderen van pollen, maar biedt het ook een uitgebreide aanpak om de lucht vrij te maken van allergenen, waardoor mensen met hooikoorts een comfortabelere leefomgeving ervaren.

 

Waarop letten bij het kiezen van een luchtreiniger voor hooikoorts: haal het beste uit de lucht

Het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan specifieke kenmerken van de luchtreiniger die de effectiviteit ervan bepalen. Niet alle luchtreinigers zijn geschikt voor het verwijderen van pollen. Wij geven enkele belangrijke overwegingen en handige tips om de juiste luchtreiniger te selecteren en de luchtkwaliteit in huis te verbeteren:

1. CADR (Clean Air Delivery Rate): De CADR-waarde geeft aan hoe efficiënt een luchtreiniger de lucht zuivert door de hoeveelheid schone lucht die het per minuut produceert. Bij het selecteren van een luchtreiniger is het raadzaam te kiezen voor een model met een CADR-waarde die past bij de grootte van de ruimte. Hoe hoger de CADR-waarde, hoe sneller en effectiever de luchtreiniger allergenen zoals pollen uit de lucht kan verwijderen.

2. Filtertypen: HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) staan centraal bij het effectief verminderen van pollen in de lucht. Deze filters kunnen kleine deeltjes, zoals pollen, vangen en vasthouden, waardoor ze niet meer circuleren. Bij het kiezen van een luchtreiniger is het aan te bevelen er een te selecteren met een HEPA-filter van hoge kwaliteit. Bovendien kunnen actieve koolstoffilters ook helpen bij het verminderen van onaangename geuren en vluchtige organische stoffen (VOS) in de lucht.

3. Ruimtegrootte: Een belangrijke overweging is de grootte van de ruimte die de luchtreiniger effectief kan dekken. Controleer de specificaties van de luchtreiniger om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor de afmetingen van de kamer waarin de luchtreiniger geplaatst is. Een te kleine luchtreiniger kan inefficiënt zijn, terwijl een te grote mogelijk overgedimensioneerd is voor de ruimte.

 

Tips bij het kiezen:

 • Overweeg luchtreinigers met een allergen-modus, die specifiek zijn ontworpen om allergenen, waaronder pollen, aan te pakken.
 • Controleer regelmatig de vervangingsvereisten van de filters en zorg ervoor dat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
 • Lees beoordelingen en recensies van andere gebruikers om inzicht te krijgen in de prestaties en duurzaamheid van de luchtreiniger.
 • Kies voor modellen met aanvullende functies zoals een timer, luchtkwaliteitssensor of slaapmodus voor een meer gepersonaliseerde ervaring.

Door aandacht te schenken aan deze kenmerken en tips, kunnen consumenten een luchtreiniger selecteren die nauwkeurig aansluit op hun behoeften en een effectieve verdediging biedt tegen pollenallergieën.

 

luchtreiniger tegen pollenallergie

 

 

Wat is de beste luchtreiniger tegen pollenallergie?

De TWE-310 luchtreiniger is de beste luchtreiniger op de markt tegen pollenallergie. Met de nieuwste AIH-filtertechniek met ionisatie vóór het HEPA-filter verwijdert deze compacte en stille luchtreiniger alle pollendeeltjes uit de lucht in je huis. Bovendien geeft het ondanks de ionisatietechniek geen ozon af aan de lucht, omdat het in de luchtreiniger blijft, waardoor de negatieve bijwerkingen die andere effectieve ionisatieluchtreinigers hebben, tot het verleden behoren.

 

luchtreiniger tegen pollenallergie

 

De TWE-900 luchtreiniger is de beste luchtreiniger voor grotere ruimtes, zoals kantoren. Deze compacte en stille luchtreiniger heeft dezelfde AIH-filtertechniek met ionisatie vóór het HEPA-filter zonder ozonuitstoot als de TWE-310. Hij kan echter efficiënt en krachtig alle pollendeeltjes, fijnstof, bacteriën en virussen verwijderen in ruimtes tot 160m2.

 

luchtreiniger tegen pollenallergie

 

 

Symptomen van hooikoorts: cruciale overwegingen voor gezondheid en welzijn

Het verminderen van symptomen is niet alleen gericht op het verlichten van ongemak, maar het heeft ook diepgaandere gevolgen voor de algehele gezondheid. Chronische blootstelling aan allergenen zoals pollen kan leiden tot langdurige ontstekingsreacties, wat op zijn beurt verschillende gezondheidsproblemen kan verergeren of veroorzaken. Hier zijn enkele redenen waarom het verminderen van symptomen essentieel is:

 • Betere kwaliteit van leven: Minder symptomen betekenen een hogere levenskwaliteit. Het stelt individuen in staat om hun dagelijkse activiteiten met meer comfort en gemak uit te voeren.
  Verbeterde slaapkwaliteit: Allergiesymptomen, zoals een verstopte neus, kunnen de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Door deze symptomen te verminderen, bevorder je een goede nachtrust.
 • Voorkomen van complicaties: Chronische allergieën kunnen leiden tot complicaties zoals sinusinfecties en oorontstekingen. Het verminderen van symptomen helpt bij het voorkomen van dergelijke complicaties.
 • Bescherming van de luchtwegen: Langdurige blootstelling aan allergenen kan de luchtwegen beschadigen en astma verergeren. Symptoombestrijding helpt bij het beschermen van de gezondheid van de luchtwegen.

Vermindering van symptomen is dus niet alleen een kortetermijnoplossing voor ongemak, maar het draagt ook bij aan de preventie van langetermijngezondheidsproblemen, waardoor individuen met pollenallergie een betere controle krijgen over hun algehele welzijn.

Veel gestelde vragen over luchtreiniger tegen pollenallergie:

Nee, de effectiviteit van luchtreinigers tegen pollen kan variëren. Het hangt af van de gebruikte techniek en functies. Luchtreinigers met HEPA-filters en ionisatoren worden vaak als effectiever beschouwd bij het verwijderen van pollen.

HEPA-filters (High-Efficiency Particulate Air) zijn zeer effectief bij het vasthouden van kleine deeltjes zoals pollen. Ze kunnen deeltjes tot een bepaalde grootte filteren, waardoor de kans op allergische reacties aanzienlijk vermindert. Het is raadzaam om een luchtreiniger met een HEPA-filter te overwegen voor optimale bescherming tegen pollenallergieën.

CADR geeft aan hoeveel schone lucht een luchtreiniger per uur kan leveren. Een hogere CADR is over het algemeen gunstig bij het verminderen van pollen in de lucht. Bij het kiezen van een luchtreiniger is het raadzaam er een te selecteren met een CADR die geschikt is voor de grootte van de ruimte.

Luchtbevochtiger COPD: Hoe bestrijdt hij de klachten?

Lees hier alles over luchtbevochtigers tegen COPD

COPD luchtbevochtiger TB150

volg ons

Hoe bestrijdt een luchtbevochtiger COPD klachten?

Een te lage luchtvochtigheid is een belangrijke boosdoener voor mensen met COPD klachten. Hoewel er geen genezing voor COPD is, zijn er wel verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. Eén van deze behandelingen is het gebruik van een COPD luchtbevochtiger. In deze blog zullen we bespreken wat een luchtbevochtiger is en hoe het effectief kan zijn tegen COPD. We zullen ook de mogelijke voordelen en aandachtspunten bespreken bij het gebruik van een luchtbevochtiger bij COPD.

COPD, ofwel Chronische Obstructieve Longziekte, is een aandoening die steeds vaker voorkomt en wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte is. Het kenmerkt zich door een vernauwing van de luchtwegen en een verminderde longfunctie, waardoor ademhalen moeilijker gaat en kortademigheid optreedt. Naast deze fysieke beperkingen kunnen mensen met COPD ook last hebben van angst, depressie en sociaal isolement. Een luchtbevochtiger tegen COPD biedt uitkomst. Lees hier meer over dit onderwerp en ontdek de beste koop.

Wat is een COPD luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in een kamer verhoogt door waterdamp aan de lucht toe te voegen. Dit vermindert droge lucht, wat vooral in de winter of in droge klimaten een probleem is. Een luchtbevochtiger is ook nuttig voor mensen met ademhalingsproblemen, zoals COPD, omdat droge lucht hun symptomen kan verergeren.

1. Werking van een luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type. De meeste luchtbevochtigers maken gebruik van verdamping of ultrasone technologie om waterdamp aan de lucht toe te voegen. Absorberend materiaal, zoals een filter, neemt water op en door de passerende luchtstroom verdampt het water langzaam in de lucht. Bij ultrasone luchtbevochtigers vernevelt water door middel van ultrasone golven en zo verdampt het in de lucht.

2. Verschillende soorten luchtbevochtigers

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers beschikbaar, waaronder verdampingsluchtbevochtigers, ultrasone luchtbevochtigers, stoomluchtbevochtigers en koudwaterluchtbevochtigers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan geschikt zijn voor verschillende situaties en behoeften.

3. Welke luchtbevochtiger is geschikt voor mensen met COPD?

Voor mensen met COPD is het belangrijk om een luchtbevochtiger te kiezen die de luchtvochtigheid in een kamer verhoogt zonder schadelijke bacteriën of schimmels te verspreiden. Verdampings luchtbevochtigers zijn bijvoorbeeld een goede keuze omdat ze geen vernevelaar hebben en dus minder kans hebben om bacteriën of schimmels te verspreiden. Het is ook belangrijk om een luchtbevochtiger te kiezen met een ingebouwde hygrometer om de luchtvochtigheid in de kamer te meten en de instellingen dienovereenkomstig automatisch aan te passen.

 

luchtbevochtiger COPD

 

 

Voordelen van een luchtbevochtiger bij COPD

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een luchtbevochtiger voor mensen met COPD.

1. Vermindering van symptomen

Een luchtbevochtiger vermindert de symptomen van COPD, zoals kortademigheid, hoesten en slijmproductie. Dit komt doordat droge lucht de luchtwegen kan irriteren en ontstekingen kan veroorzaken, wat de symptomen van COPD kan verergeren. Door de luchtvochtigheid te verhogen, vermindert een luchtbevochtiger deze irritatie en verlicht het de symptomen van COPD.

2. Verlichting van droge hoest

Mensen met COPD hebben vaak last van een droge hoest die hen kan storen en hun slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Een luchtbevochtiger tegen COPD verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer en kalmeert de luchtwegen, waardoor droge hoest verminderd.

3. Verbetering van slaapkwaliteit

Een luchtbevochtiger verbetert ook de slaapkwaliteit voor mensen met COPD. Droge lucht kan de neus en keel irriteren en snurken en andere slaapproblemen veroorzaken. Door de luchtvochtigheid te verhogen, vermindert een luchtbevochtiger deze irritatie en verbetert het de slaapkwaliteit.

4. Vermindering van gebruik van medicijnen

Als de symptomen van COPD verminderen door het gebruik van een luchtbevochtiger, kan dit leiden tot een vermindering van het gebruik van medicijnen, zoals inhalers en bronchodilatoren. Dit kan op lange termijn kosten besparen en het risico op bijwerkingen van medicijnen verminderen.
Het is belangrijk op te merken dat een luchtbevochtiger geen vervanging is voor andere behandelingen van COPD, maar eerder een aanvullende maatregel die kan helpen de symptomen te verlichten en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Wat is de beste luchtbevochtiger voor COPD?

De TB150 en de TB250 zijn uitstekende luchtbevochtigers tegen COPD. Deze koudwater luchtbevochtigers hebben een groot waterreservoir en een grote capaciteit, en zijn de beste koop in de categorie.

 

Aandachtspunten bij het gebruik van een luchtbevochtiger bij COPD

 • Hygiëne: Zorg ervoor dat de luchtbevochtiger schoon is en dat je hem regelmatig reinigt. Vervuild water of een vieze luchtbevochtiger kan schadelijke bacteriën of schimmels verspreiden, wat problematisch kan zijn voor mensen met COPD.
 • Juiste vochtigheidsniveaus: Houd de luchtvochtigheid in je kamer op een comfortabel niveau. Een te hoge luchtvochtigheid kan de groei van schimmels bevorderen, terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge luchtwegen. Overleg met een arts over het aanbevolen vochtigheidsbereik.
 • Plaatsing van de luchtbevochtiger: Plaats de luchtbevochtiger op een veilige afstand van jouw bed of meubels om te voorkomen dat vocht zich ophoopt. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is in de kamer.
 • Controle op allergenen: Als je allergieën hebt, let dan op de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Sommige luchtbevochtigers hebben filters om allergenen en verontreinigingen te verwijderen.

 

Conclusie

Een luchtbevochtiger biedt voordelen voor mensen met COPD (Chronische Obstructieve Longziekte), zoals het verminderen van symptomen en het verbeteren van slaap. Het kiezen van de juiste luchtbevochtiger en het handhaven van goede hygiëne en vochtigheidsniveaus zijn belangrijke aandachtspunten. Hoewel een luchtbevochtiger COPD niet kan genezen, is het een waardevolle aanvulling op de behandelingen en zal het de algehele levenskwaliteit verbeteren.

 

Wil je de TB150 of TB250 kopen of wil je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over COPD luchtbevochtiger:

Zowel een hoge als een lage luchtvochtigheid is van invloed op mensen met COPD. Hoge luchtvochtigheid kan de luchtwegen irriteren, symptomen verergeren en allergenen bevorderen, terwijl lage luchtvochtigheid de luchtwegen kan uitdrogen, ademhalingsproblemen kan veroorzaken en slijm dikker kan maken. Het beheersen van de luchtvochtigheid door middel van omgevingscontrole en het gebruik van apparaten zoals luchtbevochtigers of ontvochtigers kan helpen bij het verlichten van COPD-symptomen.

Er zijn verschillende studies die wijzen op een voordeel voor patiënten rond 50%-67% vochtigheid. 55% is de hoogst haalbare luchtvochtigheid die een luchtbevochtiger kan bereiken.

Nee, een luchtbevochtiger kan COPD niet genezen. Het is echter wel een waardevol hulpmiddel bij het verlichten van symptomen en het verbeteren van de ademhaling en algehele comfort.

COPD door fijnstof in de lucht

Lees hier alles over luchtreinigers tegen COPD door fijnstof

COPD door fijnstof

volg ons

COPD door fijnstof?

COPD is een longziekte die niet alleen bij rokers steeds vaker voorkomt, maar die het dagelijks leven van veel mensen beïnvloedt. Volgens de WHO veroorzaakt luchtvervuiling naar schatting ongeveer 43% van de COPD-doden.  Het is dan ook van groot belang om het verband tussen COPD en luchtvervuiling te bespreken en te begrijpen. En ook hoe dit te voorkomen en te behandelen is. Door het effect van luchtvervuiling op onze gezondheid te doorgronden kunnen we onszelf beter beschermen hiertegen. Om daarna de juiste actie te ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren en fijnstof te verminderen.

Helpt een luchtreiniger om COPD te voorkomen en te behandelen? Onderzoekers wijzen erop dat “in de toekomst luchtreinigers iets kunnen zijn dat samen met medicijnen aan patiënten aan te bevelen is.” De efficiëntie van luchtreinigers bij de bestrijding van fijnstof maakt deze apparaten tot een must voor COPD- en astmapatiënten. Luchtvervuiling houdt verband met een breed spectrum aan acute en chronische ziekten, waaronder longkanker, chronische obstructieve longziekte (COPD) en hart- en vaatziekten.

Wat is COPD?

COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) is een chronische longziekte die de luchtwegen aantast en de ademhaling bemoeilijkt. Het is een progressieve ziekte, wat betekent dat de symptomen in de loop van de tijd kunnen verergeren. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken, maar ook langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan COPD veroorzaken of verergeren.

 

Hoe beïnvloedt COPD de longen?

COPD beschadigt de luchtwegen en longblaasjes, waardoor ze vernauwen en ontstoken raken. Dan wordt de luchtstroom beperkt en is ademen moeilijker. Bij COPD zijn de longen niet in staat om voldoende zuurstof op te nemen en kooldioxide af te geven. Efficiënt ademhalen is dan lastig.

 

COPD door fijnstof

 

Wat zijn de symptomen van COPD?

Veelvoorkomende symptomen van COPD zijn onder andere:

 • Kortademigheid
 • Hoesten
 • Slijmproductie
 • Vermoeidheid.

In gevorderde stadia van de ziekte is het moeilijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren en kan er sprake zijn van ernstige kortademigheid, verminderde eetlust en gewichtsverlies. Het is belangrijk om COPD tijdig te herkennen en te behandelen om de symptomen te verlichten en de ziekteprogressie te vertragen.

 

Astma en COPD

Hoewel astma niet onvermijdelijk tot COPD leidt, is het mogelijk dat beide aandoeningen voorkomen. Dit is het zogenaamde Astma-COPD Overlap Syndroom (ACOS). ACOS-patiënten hebben vaker last van opflakkeringen dan mensen met alleen astma of COPD. Veel voorkomende symptomen zijn benauwdheid op de borst, kortademigheid bij normale activiteiten, piepende ademhaling, ademhalingsmoeilijkheden, overmatig slijm, frequent hoesten, verminderde inspanningstolerantie en vermoeidheid.

Het stellen van de diagnose ACOS kan lastig zijn omdat de symptomen van astma en COPD op elkaar lijken. Aanvullende onderzoeken zoals röntgenfoto’s van de borstkas of CT-scans kunnen nodig zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen. Als ACOS is bevestigd, moet je elke aandoening afzonderlijk behandelen. Zelfs als de symptomen elkaar overlappen.

Ontsteking is een typisch gevolg van astma, dus je zorgverlener kan allergiemedicijnen of inhalatoren voorschrijven. Beheersing van de COPD-symptomen is echter cruciaal voor het behoud van de longfunctie. Enkele behandelingsmogelijkheden zijn longrevalidatie, zuurstoftherapie en voorgeschreven medicijnen.

Helaas bestaat er geen genezing van COPD of ACOS, maar een vroege diagnose en behandeling zijn van cruciaal belang omdat COPD over het algemeen na verloop van tijd verergert.

 

Wat is de relatie tussen luchtvervuiling en COPD?

Luchtvervuiling is een belangrijke oorzaak van COPD en kan de symptomen van de ziekte verergeren. Deskundigen stellen dat ultra fijnstof wellicht de krachtigste deeltjes zijn wat de gevolgen voor de gezondheid betreft. Mensen die langdurig aan luchtvervuiling zijn blootgesteld lopen een groter risico om COPD te ontwikkelen en hun longfunctie kan sneller achteruitgaan.

Luchtvervuiling bevat verschillende schadelijke stoffen, waaronder fijnstof (PM2,5), stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3). Deze stoffen kunnen de longen binnendringen en ontstekingen en schade aan de luchtwegen en longblaasjes veroorzaken. Als gevolg daarvan kunnen mensen met COPD meer symptomen ervaren, zoals hoesten, kortademigheid en een toenemende slijmproductie.

Bovendien kan blootstelling aan luchtvervuiling leiden tot een versnelde ziekteprogressie bij mensen met COPD. Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan de longfunctie verder verminderen en het risico van acute exacerbaties van de symptomen vergroten. Acute exacerbaties van COPD-symptomen kunnen leiden tot verslechtering van de longfunctie en kunnen levensbedreigend zijn.

 

Hoe helpt een luchtreiniger tegen COPD?

Luchtreinigers verbeteren de luchtkwaliteit in huis of op kantoor, waardoor de symptomen van COPD afnemen. Luchtreinigers filteren de lucht en verwijderen onzuiverheden, zoals fijnstof en gassen die de longen kunnen irriteren. Het gebruik van een luchtreiniger zuivert de lucht en vermindert de hoeveelheid verontreinigende stoffen die de longen binnendringen, waardoor de symptomen van COPD afnemen.

Bovendien vermindert het gebruik van luchtreinigers de blootstelling aan luchtvervuiling, wat de progressie van COPD vertraagt. Door de luchtkwaliteit te verbeteren kan het gebruik van luchtreinigers verdere schade aan de longen helpen voorkomen en het risico op verergering van de COPD-symptomen verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat een luchtreiniger geen medicijn is en niet als vervanging is te zien voor medicijnen of andere medische behandelingen tegen COPD. Het is een toevoeging. Ze zijn echter zó effectief en noodzakelijk voor de behandeling van COPD dat onderzoekers stellen dat luchtreinigers in de toekomst iets kunnen zijn om aan patiënten aan te bevelen naast medicijnen.

In sommige gevallen kan een hoge of een lage luchtvochtigheid de ademhaling voor mensen met COPD bemoeilijken en leiden tot meer hoesten en kortademigheid. In deze gevallen is het gebruik van een luchtontvochtiger en een luchtbevochtiger noodzakelijk om zowel het effect van het vocht in de lucht als de symptomen effectief te verminderen.

 

Wat is de beste luchtreiniger tegen COPD?

Om COPD te voorkomen of te helpen bij de behandeling ervan, is het essentieel dat de luchtreiniger HEPA-filters heeft en geen ozon afgeeft. Studies hebben aangetoond dat ozon de symptomen van COPD verergert en zeer schadelijk is voor de gezondheid.

De TWE155 is de beste luchtreiniger voor kleine ruimtes, zoals slaapkamers, thuiskantoren of kleine woonkamers tot 30m2. Voor grotere ruimtes (tot 60m2) is de beste luchtreiniger de TWE310. Beide zijn uitgerust met de nieuwste AIH-filtertechnologie met ionisatie vóór het (HEPA-)filter. Hierdoor kun je pollen, allergenen, fijnstof, bacteriën en virussen zoals corona effectief neutraliseren. Zij zijn duurzaam, stil en uiterst energie-efficiënt. Bovendien zijn ze goedgekeurd door de FOD en toegevoegd aan de lijst van gecontroleerde en toegelaten luchtzuiveringsproducten tegen Covid-19 in België. De AIH-technologie is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele HEPA-filtertechnieken, met dezelfde hoge capaciteit maar minder drukverlies, wat resulteert in minder energieverbruik, slijtage en lawaai. Ionisatie deactiveert en neutraliseert bacteriën en virussen, en de uitstekende luchtcirculatie van de TWE155 en TWE310 transporteert verontreinigende stoffen efficiënt naar het filter om ze op te vangen. Bovendien werkt de ionisatietechnologie alleen binnen het apparaat, waardoor bijproducten zoals ozon en stofdepositie in de ruimte uitgesloten zijn.

 

Conclusie

Kortom, het is belangrijk te erkennen dat luchtvervuiling een belangrijke rol speelt bij het veroorzaken en verergeren van COPD. Het vermijden van luchtvervuiling en het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis vermindert de symptomen van COPD en vertraagt de progressie van de ziekte. Maatregelen zoals het gebruik van luchtreinigers en het vermijden van triggers zoals roken en fijnstof zijn doeltreffend om de symptomen van COPD te verminderen en de algemene levenskwaliteit te verbeteren.

Wil je de TWE155 of TWE310 kopen of wil je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over COPD door fijnstof:

Blootstelling aan luchtvervuiling, zoals fijnstof, ozon, stikstofdioxide en zwaveldioxide, kan de ontwikkeling en progressie van COPD versnellen. Luchtvervuiling kan ook de symptomen van COPD verergeren en leiden tot acute exacerbaties van de ziekte.

Naast het gebruik van een luchtreiniger moet je ook regelmatig stofzuigen en dweilen om stof te verminderen, huisdieren uit de slaapkamers houden en geen open haarden of kaarsen gebruiken. Het is ook belangrijk om goede ventilatie en afzuiging in de keuken te hebben, en om frisse lucht in huis toe te laten. Vraag uw arts om aanvullend advies.

Ja, een luchtreiniger vermindert de luchtvervuiling binnenshuis. Hij filtert fijn stof, pollen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht en helpt de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Een luchtreiniger met een HEPA-filter wordt aanbevolen voor de beste resultaten.

Professionele luchtontvochtiger kopen? Alles wat je moet weten

Lees hier alles over een professionele luchtontvochtiger

professionele luchtontvochtiger

volg ons

Professionele luchtontvochtiger kopen? | Alles wat je moet weten

Een professionele luchtontvochtiger is een krachtig apparaat dat vocht uit de lucht haalt en de luchtvochtigheid in een ruimte vermindert. Hierdoor helpt het bij het voorkomen van schimmelgroei, meeldauw, allergieën en ademhalingsproblemen. Luchtontvochtigers zijn een essentieel onderdeel voor het beschermen van kostbare objecten. Dit maakt luchtontvochtigers essentieel in onder andere een museum, een galerij, een bibliotheek en een antiekwinkel. Er zijn verschillende soorten professionele luchtdrogers beschikbaar. Maar hoe werkt een professionele ontvochtiger? Waar moet je op letten bij het kiezen van een professionele luchtontvochtiger? En hoe kunt je het apparaat goed onderhouden? Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van een professionele ontvochtiger en hoe je ze moet inzetten op verschillende plekken, zoals een museum en een ziekenhuis.

Hoe werken professionele luchtontvochtigers?

Het werkingsprincipe is relatief eenvoudig. Een professionele luchtontvochtiger trekt vochtige lucht aan en leidt deze langs een koud oppervlak. Het koude oppervlak koelt de lucht af, waardoor het vocht in de lucht condenseert en zich verzamelt in een opvangbak of -bakje. De drogere lucht gaat vervolgens terug de kamer in.

Er zijn verschillende soorten professionele luchtontvochtigers: waaronder condensatie, adsorptie en warmtepomp luchtontvochtigers. Elk type gebruikt een iets andere technologie om vocht uit de lucht te verwijderen. Bijvoorbeeld, condensatie luchtontvochtigers koelen de lucht tot onder het dauwpunt, waardoor het vocht condenseert en een opvangbak vangt het vocht op. Adsorptie luchtontvochtigers gebruiken speciale materialen, zoals silicagel, om vocht uit de lucht te absorberen. Warmtepomp luchtontvochtigers gebruiken een compressor en koelmiddel om de lucht af te koelen en vocht uit de lucht te verwijderen.

Het is belangrijk om te weten welk type professionele luchtontvochtiger het beste past bij je specifieke behoeften en om de instructies van de fabrikant op te volgen voor de beste prestaties.

 

Wat zijn de voordelen van professionele luchtontvochtigers?

 • Vermindering van vochtigheidsniveaus. Om in ruimtes de groei van schimmels, bacteriën en ziektekiemen te voorkomen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Bescherming van gebouwen en materialen. Tegen schade door vocht, waaronder rot, corrosie, roest en condensvorming.
 • Verbetert de prestaties van airconditioning- en verwarmingssystemen. Dat kan resulteren in energiebesparingen en lagere energiekosten.
 • Verhoogt het comfortniveau in gebouwen. Door het verminderen van benauwdheid, muffe geuren en schimmelgeuren.
 • Kan nuttig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. Zoals astma of allergieën, omdat lage vochtigheidsniveaus de groei van allergenen zoals huisstofmijt en schimmels verminderen.

 

Welke professionele luchtontvochtigers zijn de beste?

professionele luchtontvochtiger

TPL32

De TPL32 is de beste luchtontvochtiger die schade door vocht voorkomt door een te hoge relatieve vochtigheid te verminderen. Het voorkomt schimmel, rot, roest en condensvorming die schade kunnen veroorzaken aan meubels, kunstvoorwerpen, muziekinstrumenten, vloeren, kozijnen, elektronica, papier en gebouwen. Zeer enegriebesparend is het i-EcoDefrost ontdooisysteem het maakt mogelijk dat de luchtontvochtiger energiezuiniger kan ontvochtigen. De Wood’s ED50 luchtontvochtiger heeft een ingebouwde nauwkeurige hygrostaat en gebruikt het milieu-vriendelijke koelgas R290.

 

TPL25

De TPL25 luchtontvochtiger is een krachtige en efficiënte luchtontvochtiger die schade door vocht kan voorkomen. Het apparaat is gemaakt in Zweden en heeft het milieuvriendelijke koelgas R290. Het heeft een ingebouwde hygrostaat om de luchtvochtigheid automatisch te regelen en een ventilator die de lucht over een koud verdamperblok zuigt om de waterdamp neer te slaan en het condenswater op te vangen. Het apparaat kan continu ontvochtigen en heeft een stevige metalen behuizing en is beveiligd tegen wateroverloop en bevriezing.

 

Professionele luchtontvochtiger voor kunst en antiek

Een professionele luchtontvochtiger is van vitaal belang voor een antiekwinkel, een museum, een galerij en andere instellingen waar je kunst en antiek tentoonstelt en bewaart. De reden hiervoor is dat kunstwerken en antiek gevoelig zijn voor schade door vochtigheid, schimmel, bacteriën en andere schadelijke elementen die in de lucht aanwezig kunnen zijn.

Een professionele luchtontvochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid in de ruimte te verminderen en zo de kans op schimmelgroei en andere vormen van schade te verminderen. Essentieel is het handhaven van de juiste luchtvochtigheid om kunstwerken en antiek in goede conditie te houden. Over het algemeen adviseren we om een luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60% te handhaven, en een temperatuur tussen de 18°C en 22°C. Terwijl een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot scheuren en breuken in het materiaal, kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot schimmelgroei en corrosie van metalen.

Naast het gebruik van een professionele luchtontvochtiger is het ook belangrijk om kunstwerken en antiek te beschermen tegen direct zonlicht en schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Regelmatige reiniging en onderhoud van de ruimte is ook belangrijk om stof en luchtvervuiling te verminderen.

Met de juiste omstandigheden en zorgvuldige behandeling kunnen kunstwerken en antiek voor generaties lang behouden blijven. Voor het behoud en de bescherming van deze kostbare artefacten is het gebruik van een professionele luchtontvochtiger een essentieel onderdeel.

 

professionele luchtontvochtiger

 

Professionele luchtontvochtiger voor een ziekenhuis

Een professionele luchtontvochtiger is van groot belang in een ziekenhuis, omdat vochtige omgevingen een voedingsbodem kunnen zijn voor schimmel, bacteriën en andere schadelijke deeltjes die de gezondheid van patiënten en medewerkers kunnen aantasten. Zo kan het gebruik van een professionele luchtontvochtiger de luchtvochtigheid in een ziekenhuis verlagen en de groei van schadelijke micro-organismen beperken, risico’s op infecties en allergieën verminderen.

De juiste omstandigheden voor het in perfecte conditie houden van ziekenhuizen vereisen het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Over het algemeen bevelen wij aan om een luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60% te handhaven, en een temperatuur tussen de 20°C en 22°C. Deze omstandigheden helpen de lucht in het ziekenhuis schoon en droog te houden. Waardoor het risico op de verspreiding van ziekteverwekkers vermindert.

Daarnaast is regelmatig onderhoud van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen ook essentieel voor het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit in een ziekenhuis. Filters en luchtkanalen dien je regelmatig schoon te maken en te vervangen om de luchtkwaliteit te optimaliseren.

Kortom, het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en luchtkwaliteit is van essentieel belang voor de gezondheid en het welzijn van patiënten en medewerkers in een ziekenhuis. Een professionele luchtontvochtiger kan hierbij helpen door de luchtvochtigheid te verminderen en zo de groei van schadelijke micro-organismen te beperken.

 

Professionele luchtontvochtiger voor een magazijn en een opslagruimte

Een professionele luchtontvochtiger is van groot belang voor een magazijn en een opslagruim omdat vochtige omgevingen de groei van schimmel, meeldauw en andere schadelijke micro-organismen kunnen bevorderen, waardoor goederen en materialen kunnen beschadigen. Het gebruik van een professionele luchtontvochtiger kan de luchtvochtigheid in deze ruimtes verlagen en zo de groei van schadelijke micro-organismen beperken, waardoor de kwaliteit en levensduur van de opgeslagen goederen verhoogt en het risico op schade vermindert.

De juiste omstandigheden voor het in perfecte conditie houden van een magazijn en een opslagruim vereisen het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Over het algemeen bevelen wij aan om een luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60% te handhaven, en een temperatuur tussen de 15°C en 25°C. Deze omstandigheden helpen de lucht in een opslagruimte schoon en droog te houden. Hierdoor vermindert het risico op de groei van schimmel en meeldauw. En de opgeslagen goederen blijven in optimale conditie.

Daarnaast is het belangrijk om de opslagruimten goed te ventileren en regelmatig te inspecteren op tekenen van schimmelgroei en vochtproblemen. Het gebruik van luchtontvochtigers kan hierbij helpen, maar het is ook belangrijk om de oorzaken van vochtproblemen aan te pakken en deze zo mogelijk te vermijden.

Kortom, het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en luchtkwaliteit is van essentieel belang voor het behoud van de kwaliteit en levensduur van opgeslagen goederen en materialen in een magazijn en een opslagruim. Om de groei van schadelijke micro-organismen te beperken een professionele luchtontvochtiger behulpzaam zijn. Door de luchtvochtigheid te verminderen en zo de groei van schadelijke micro-organismen te beperken.

 

Professionele luchtontvochtiger voor muziekinstrumenten

Een professionele luchtontvochtiger is belangrijk voor muziekinstrumenten omdat vochtige omstandigheden de kwaliteit en levensduur van deze instrumenten kunnen aantasten. Bij hoge luchtvochtigheid kan hout uitzetten en barsten vertonen, waardoor de klank en speelbaarheid van het instrument kunnen aantasten. Ook kan de aanwezigheid van vochtige lucht schimmel- en bacteriegroei bevorderen, wat tot ernstige schade aan de instrumenten kan leiden.

Om de kwaliteit en levensduur van muziekinstrumenten te behouden, raden wij aan om een luchtvochtigheidsniveau van ongeveer 40% tot 50% te handhaven en een temperatuur tussen 18°C en 24°C te handhaven. Deze omstandigheden zorgen voor een stabiele luchtvochtigheid die de instrumenten niet beschadigt en beschermt tegen schade, veroorzaakt door schimmel en bacteriegroei.

Het gebruik van een professionele luchtontvochtiger is een effectieve manier om de luchtvochtigheid in een muziekruimte te regelen en te behouden. Ook kan het nuttig zijn om een hygrometer te gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en indien nodig aanpassingen te maken.

Naast het gebruik van een luchtontvochtiger zijn er andere voorzorgsmaatregelen die men kan nemen om de kwaliteit en levensduur van muziekinstrumenten te behouden. Bijvoorbeeld het opbergen van de instrumenten in een kist of hoes met een luchtvochtigheidsindicator en het regelmatig controleren van de instrumenten op tekenen van schade. Echter, het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur is de sleutel tot het behoud van de kwaliteit en levensduur van muziekinstrumenten.

 

Professionele luchtontvochtiger voor een bibliotheek, fotografie en een archief

Een professionele luchtontvochtiger is belangrijk voor een bibliotheek, fotografie en een archief omdat deze ruimtes vaak kwetsbare en waardevolle materialen bevatten die gevoelig zijn voor schade door vocht. Hoge luchtvochtigheid kan leiden tot papierrot, schimmelvorming en corrosie van metalen, waardoor de materialen onherstelbaar beschadigd raken en verloren kunnen gaan. Een luchtontvochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op het juiste niveau te houden en de schade te beperken.

Om de materialen in een bibliotheek, fotografie en een archief in goede staat te houden, adviseren wij om een luchtvochtigheidsniveau van ongeveer 45% tot 55% te handhaven en een temperatuur tussen 16°C en 20°C te handhaven. Deze omstandigheden zorgen voor een stabiele luchtvochtigheid die de materialen niet beschadigt en beschermt tegen schimmel- en bacteriegroei en oxidatie van metalen.

Het gebruik van een professionele luchtontvochtiger is een effectieve manier om de luchtvochtigheid in deze ruimtes te regelen en te behouden. Van enig nut kan ook een hygrometer zijn om de luchtvochtigheid te meten en indien nodig aanpassingen te kunnen maken. Daarnaast kan het plaatsen van een barrière tussen de materialen en de buitenlucht, zoals een deur of raam, helpen om de luchtvochtigheid te regelen.

Tenslotte dien je ook goede procedures te volgen voor het hanteren en opslaan van materialen in deze ruimtes. Bijvoorbeeld het opbergen van materialen in zuurvrije en luchtdichte dozen en het regelmatig controleren van de materialen op tekenen van schade. Maar het handhaven van de juiste luchtvochtigheid en temperatuur is echter de sleutel tot het behoud van de kwaliteit en levensduur van de materialen in bibliotheken, fotografie en archieven.

Wil jij wat doen aan jouw klachten met een professionele luchtontvochtiger of wil je meer informatie? Kijk dan op onze productpagina of bel +31 020 670 2070 voor persoonlijk advies.

Veel gestelde vragen over professionele luchtontvochtiger:

Ja, een professionele luchtontvochtiger moet regelmatig worden onderhouden om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken. Dit omvat het vervangen of reinigen van de filters, het regelmatig legen van het waterreservoir en het inspecteren van de afvoerslang. Het is ook belangrijk om het apparaat periodiek te laten inspecteren door een professionele onderhoudstechnicus om eventuele problemen tijdig op te lossen.

Kies eerst de juiste locatie voor het apparaat en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de luchtstroom. Vervolgens moet je de luchtontvochtiger aansluiten op een stroombron en de afvoerslang bevestigen. Zorg ervoor dat het apparaat waterpas staat en volg de instructies in de handleiding van de fabrikant voor verdere instellingen.

Let op de grootte van de ruimte die u wilt ontvochtigen, de hoeveelheid vocht in de lucht, de temperatuur van de ruimte en de luchtstroom. U moet ook rekening houden met het energieverbruik, de duurzaamheid en de betrouwbaarheid van het apparaat.

Was drogen met een was droger of luchtontvochtiger?

Lees hier alles over was drogen met een luchtontvochtiger

was drogen luchtontvochtiger

volg ons

Was drogen met een was droger of luchtontvochtiger?

De was drogen tijdens de regenachtige wintermaanden is een veel voorkomend probleem in elk huishouden. Tot nu toe was de snelste en meest effectieve methode de investering in een wasdroger. Maar door de impact op het milieu, de stijgende elektriciteitsprijs en de energiecrisis kunnen veel mensen zich die niet veroorloven of willen ze die niet gebruiken. Misschien heb je gehoord dat men in de Scandinavische landen een luchtontvochtiger met wasdroogfunctie gebruiken om de was te drogen? Is het echt effectief was drogen met een luchtontvochtiger? En wat zijn de voordelen van was drogen met een luchtontvochtiger? In dit artikel vergelijken we de effecten en het energieverbruik van was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

 1. Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

 2. Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

 3. Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

 4. En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

 5. Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

Hoe kan een luchtontvochtiger was drogen?

De was drogen met een luchtontvochtiger mag dan voor velen een nieuwigheid zijn, in Scandinavië is het niets nieuws. De efficiëntie, het lage energieverbruik, de gezondheids- en milieuvoordelen en de multifunctionaliteit maken het de beste keuze voor het drogen van wasgoed. Maar men moet beseffen dat niet alle luchtontvochtigers de was kunnen drogen. Was drogen is alleen mogelijk met luchtontvochtigers die wasdroogfunctie hebben.  Hoe werkt het? Je zult verbaasd zijn hoe eenvoudig het is. Het hele proces treedt in werking door het eenvoudige principe van Osmose. De luchtontvochtiger vermindert de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit betekent dat er een hogere concentratie vocht in het wasgoed is, dus op zoek naar evenwicht zal de droge lucht het vocht naar buiten trekken om daarna de lucht te bevochtigen. De luchtontvochtiger droogt op zijn beurt de vochtige lucht weer. Totdat de kleding droog is vindt dit proces onafgebroken plaats. Het eindresultaat is snel en natuurlijk droog wasgoed, waardoor ze niet beschadigd raakt.

Pro tip: als je de luchtontvochtiger onder de was plaatst gaat het proces sneller.

 

 

Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

Er zijn vele manieren van was drogen. In de warme zomerdagen is het duidelijk dat het was drogen geen uitdaging is. Je kunt was drogen buiten of binnen met wat ventilatie, en je wasgoed is in een mum van tijd perfect droog. De regenachtige winter compliceert de zaken. Buiten de was drogen is riskant, vanwege het onvoorspelbare Nederlandse weer.  Binnen de was drogen is niet zonder risico’s.

Het vaak was drogen in huis is niet goed voor de gezondheid. Volgens een vochtexpert en hoofddocent Milieuhygiëne aan de Universiteit van NSW kan het drogen van kleding in huis mogelijk leiden tot een groei van schimmel en huisstofmijt. Dit komt door de vele biologische agentia die binnenshuis voorkomen en die gedijen op vocht en onvoldoende ventilatie. Deskundigen hebben ontdekt dat vochtigheid op zich een goede indicator is van het risico op astma en ademhalingssymptomen. Er zijn andere studies die aantonen dat het inademen van schimmelsporen verband houdt met allergische overgevoeligheid en astma. Het is niet ongewoon dat mensen aan deze ziekte lijden doordat ze de was binnenshuis drogen. De was kan tot 2 liter water bevatten, wat zich dan vertaalt in een verhoging van het vochtgehalte van uw huis met gemiddeld 30%.

Je wasgoed in de winter binnen drogen en proberen het proces te versnellen door het bij een radiator te leggen is geen oplossing. Het verhoogt de vochtigheidsgraad in je huis drastisch. Bovendien kan dit het niveau van vluchtige organische stoffen verhogen die afkomstig zijn van chemische stoffen, die door het wassen in onze huizen voorkomen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn, astma veroorzaken en ogen en huid irriteren. Een gebruikelijke oplossing voor deze problemen is het gebruik van een wasdroger. Maar is dit de beste oplossing? En wasgoed voor luchtontvochtiger helpt het met drogen?

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

 

Was drogen met een luchtontvochtiger

 

Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

Een wasdroger gebruiken in de winter voor was drogen is de meest gebruikelijke manier om wasgoed te drogen. Het heeft twee belangrijke voordelen:

  1. Het is een snelle manier van was drogen. Als je haast hebt of kinderen hebt die regelmatig vlekken maken, is dit een snelle en efficiënte manier om kleren te drogen.
  2. Vermijdt problemen met vochtige kleding in huis. Door wasgoed in de wasdroger te drogen voorkom je nare geurtjes van slecht gedroogde kleding en de verspreiding van schimmels en zwammen door de verhoogde vochtigheid in je huis.

 

 

Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

Aan het gebruik van een wasdroger kleven verschillende nadelen. We kunnen ze onderverdelen in economische, milieu- en gezondheidsnadelen.

 

Economische nadelen:

 • Was drogen met een was droger is duur. Was drogers hebben altijd veel energie verbruikt en behoren tot de meest energie verbruikende huishoudelijke apparaten. Maar nooit waren ze zo duur als nu. Door de inflatie en de energiecrisis zijn het hefbomen voor de elektriciteitsrekening. Als je geen onaangename verrassing wil aan het eind van de maand, kun je ze beter niet gebruiken.
 • De wasdroger beschadigt de was. De wasdroger is een van de belangrijkste oorzaken van schade aan uw kleding. Bovendien mag je veel kleding niet in de wasdroger drogen. Kortom, een grote bron die je kleding bederft, en je dwingt dan om je kleren sneller te vervangen. En dat tast dan weer je portemonnee aan en uiteindelijk lost het je probleem niet op hoe je AL je kleren snel en veilig kunt drogen in de winter.

 

Nadelen voor het milieu:

 • Verhoogt de uitstoot van CO2. Het hoge energieverbruik van wasdrogers heeft een directe invloed op de hoeveelheid geproduceerde CO2-uitstoot omdat energiecentrales meer elektriciteit moeten opwekken door de grotere vraag. Wat het was drogen met een wasdroger een schadelijk praktijk voor het milieu maakt.
 • De wasdroger stoot microplastics uit. Studies tonen aan dat droogtrommels microplastics uitstoten in het milieu. Dit is schadelijk voor de kwaliteit van het water en alle levende wezens.

 

Gezondheidsschade

  • Verspreiding van irriterende stoffen in drooggewassen wasgoed. Van natriumdodecylsulfaat (SDS), een algemeen gebruikte oppervlakte-actieve stof in wasserijen, is bekend dat het enige schade toebrengt aan epitheelcellen in de huid. Voorts is uit onafhankelijke experimenten gebleken dat een enkele wasbeurt met spoelen een residu van ongeveer 10% van de in een was cyclus gebruikte chemicaliën achterlaat. Was drogen bij hoge temperaturen maakt de concentratie op het oppervlak van het kledingstuk hoger, wat onze huid zal aantasten en irritaties zal veroorzaken wanneer we het kledingstuk dragen.
  • Uitstoot van microplastics in de binnenlucht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de uitstoot van microplastics door de wasdroger niet alleen buiten de woning plaatsvindt, maar ook binnen de woning. In de lucht zwevende microplastics tasten de kwaliteit van de binnenlucht aan en kunnen ademhalingsproblemen en kanker veroorzaken.

 

 

En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

Was drogen met een luchtontvochtiger met wasdroodfunctie heeft ook 2 belangrijke nadelen:

 1. Verbruikt stroom.
 2. Vereist het verwisselen van de reservoirs.

Deze nadelen zijn echter minder ernstig in vergelijking met die van de wasdroger. Was drogen met een luchtontvochtiger verbruikt veel minder elektriciteit dan een wasdroger. Dat betekent dus minder CO2-uitstoot en minder impact op onze elektriciteitsrekening. Het is waar dat je de reservoirs regelmatig moeten legen, maar dat is een klein nadeel als je alle voordelen in aanmerking neemt!

Was drogen met een luchtontvochtiger is snel en energiezuinig. Omdat het wasgoed op natuurlijke wijze droogt, beschadigt het de vezels niet en kun je het zelfs voor de meest delicate kleding gebruiken. Naast een luchtontvochtiger voorkom je problemen met schimmel en meeldauw en vochtige kledinggeuren. En dat is nog niet alles! Het geeft geen microplastics af binnen of buiten het huis. Naast deze voordelen is het gemakkelijk in het gebruik, neemt het weinig ruimte in beslag en kun je hem plaatsen waar je hem nodig hebt, en het is multifunctioneel. Je kunt hem in de zomer blijven gebruiken voor andere ruimtes in huis (bijvoorbeeld kelders) waar de vochtigheid zich ophoopt, en niet alleen voor het drogen van kleding in de winter zoals bij de wasdroger het geval is.

 

 

Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

De beste energiezuinige luchtontvochtiger voor was drogen is de TLD40. Dit blijkt uit een test van het Zweedse tijdschrift Villalivet. Dankzij de hoge ventilatorsnelheid droogt het wasgoed snel, maar met behoud van alle voordelen van luchtdroging. En het is zelfs effectief in de grootste ruimtes! Het is zonder twijfel de beste investering voor mensen die om het milieu en hun gezondheid geven, geld en energie willen besparen en willen genieten van snel droge kleren.

Wil je de TLD40 kopen of wilt je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over was drogen met een luchtontvochtiger:

De initiële investering van een energiezuinige luchtontvochtiger is misschien hoger dan die van een wasdroger, maar het rendement op de investering is veel beter omdat hij veel minder energie verbruikt.

Ja, want hij verbruikt minder energie (slechts 250 kW per uur), wat minder CO2-uitstoot betekent en geen microplastics uitstoot.

Ja, je kunt hem gebruiken om garages, kelders, badkamers en kantoren  te ontvochtigen.

Luchtkwaliteit op kantoor, hoe te verbeteren?

Lees hier alles over luchtvervuiling kantoor

Luchtvervuiling kantoor

volg ons

Luchtkwaliteit op kantoor, hoe te verbeteren?

Vanwege de omgeving en de vele apparatuur is er vaak veel luchtvervuiling op kantoor. De gevolgen hiervan zijn niet mals. Het veroorzaakt absentie en de productiviteit gaat omlaag. Dit terwijl wij Nederlanders veel tijd op ons werk spenderen. Dan wil je ervoor zorgen dat de luchtvervuiling op kantoor minimaal is. In dit artikel kijken we wat volgens de wetenschap de oorzaken en gevolgen zijn. Ook leggen we uit wat je opties zijn om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren.

 1. Impact omgeving op luchtvervuiling in een kantoor

 2. Gevolgen gebruik kantoorapparatuur

 3. Luchtvervuiling op kantoor, maakt het ons ziek?

 4. De productiviteit gaat omhoog door de luchtkwaliteit te verbeteren

 5. Wat zijn manieren om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren?

 6. Welke keuze moet ik dan maken?

Wat is luchtvervuiling?

Luchtvervuiling is niet één ding, maar bestaat uit verschillende onderdelen. Een belangrijke vervuiler waar je veel over hoort is fijnstof. Dit zijn deeltjes die door de lucht zweven en kleiner dan 10 micrometer zijn. Hierdoor komen ze in onze longen terecht en richten daar schade aan. De allerkleinste deeltjes komen zelfs in onze bloedbaan terecht. Stikstofoxides zijn een andere belangrijke groep. Deze stoffen komen vrij bij verbrandingsprocessen, zoals het verkeer, en zorgen voor irritaties van de luchtwegen. Een laatste soort luchtvervuiling die voor mensen ook erg schadelijk is, is ozon. Dit is een gas dat ontstaat door elektrische apparaten en onze lichaamscellen aanvalt. Deze problemen bestaan in heel Nederland, maar de luchtkwaliteit op kantoor heeft nog wat extra effect.

Zorgt de locatie voor luchtvervuiling bij kantoren?

Een belangrijke oorzaak voor slechte luchtkwaliteit op kantoor is de locatie. Meer dan de helft van de kantoorruimte in nederland staat in de drie meest vervuilde provincies: Noord Holland, Zuid Holland en Noord Brabant. Dit is niet gek, hier wonen immers ook de meeste mensen. Maar waar veel mensen nog in rustige woonwijken of in de kleinere dorpen en steden wonen is dit voor kantoren niet het geval. De grote steden zoals Amsterdam en Utrecht hebben ook per inwoner veel meer kantoren dan de kleinere steden. Van al deze kantoren staat maar 19% in een relatief schone omgeving zoals een woonwijk of een buitengebied. De rest staat vooral op bedrijfsterreinen of in het centrum. Dit zijn natuurlijk niet de schoonste plekken! Deze plekken staan vaak erg dicht bij veel toegangswegen. Hier komt vooral veel fijnstof en stikstofdioxides bij vrij. De locatie levert dus een belangrijke bijdrage aan de luchtvervuiling op kantoor.

Luchtvervuiling kantoor

Kantoorapparatuur, wat zijn de gevolgen?

Een ander gevaar voor de luchtkwaliteit op kantoor zijn alle apparaten die men daar gebruikt. Printers, kopieerapparaten of zelfs nog een fax hebben allemaal invloed op de lucht, vooral door middel van ozon en door de toners. Deze apparaten gebruiken bij hun werk stevige elektrische spanning. Hierdoor ontstaat ozon. Ozon is een gas dat bestaat uit drie zuurstofatomen. Omdat het erg reactief is veroorzaakt het schade aan ons lichaam. Ook de toners van printers en kopieermachines leveren soms gevaar op. Deze apparaten werken namelijk met drukint. Dit zijn hele fijne poeders die bestaan uit allerlei bestanddelen. Bij het printen vindt er soms ontleding van deze drukinkt plaats waardoor de bestanddelen vrij in de lucht komen. Dit zorgt voor fijnstof, hele fijne roet en stikstofdioxides. Dit brengt gevaarlijke gezondheidseffecten met zich mee. Voor al deze stoffen geldt dat de concentratie erg belangrijk is. Één printer in een groot, goed geventileerd kantoor levert niet gelijk gezondheidsproblemen op. Als er meerdere apparaten zijn, zeker in een iets kleinere ruimte draagt dit bij aan de luchtvervuiling op het kantoor.

Zorg voor een goede luchtkwaliteit op kantoor

Al deze verontreinigingen op kantoor brengen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Volgens de RIVM zorgt luchtvervuiling voor 4% van de totale ziektelast in Nederland. Dat is meer dan bijvoorbeeld alcoholgebruik (3%). Voor elk kantoor brengt luchtvervuiling dus schadelijke effecten mee. Dit komt vooral door een gestegen aantal hart- en vaatziekten en luchtwegklachten. De wetenschap denkt nu dat dit komt doordat de fijnstofdeeltjes ontstekingsreacties veroorzaken in de longen en hierdoor de zuurstofopname verstoren. De ultra-fijnstof dringt ook zelfs door tot aan het bloed, waardoor het ontstekingsreacties veroorzaakt in de bloedvaten. Dit veroorzaakt schade en aderverkalking. Op termijn ontstaan hierdoor dus hart- en vaatziekten en een verminderde longfunctie.

Door de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren verhoog je de productiviteit

Luchtvervuiling zorgt er niet alleen voor dat mensen vaker ziek zijn, het maakt ze ook minder productief. In 2017 is in een grote studie onderzocht wat de effecten zijn van de luchtkwaliteit op productiviteit, zonder ziekte mee te nemen. Hieruit is gebleken dat werknemers minder productief zijn als de luchtvervuiling op kantoor hoger is. Voor elke verdubbeling van de luchtvervuiling, daalt de productiviteit van werknemers maarliefst met 10%! Dit zou dan vooral komen door een verminderde zuurstofopname. Dit leidt tot hoofdpijn, vermoeidheid en slechtere cognitieve vaardigheden. De luchtkwaliteit op kantoor verbeteren leidt dus tot een stuk productievere werknemers, en:

 • Het voorkomt hart en vaatziektes.
 • Je verhoogt de concentratie van je werknemers
 • Je vermijdt luchtweginfecties
 • Het vermindert vermoeidheid op kantoor
 • Verhoogt de productiviteit

Hoe creëer je dan een goede luchtkwaliteit op kantoor?

De beste manier om de luchtkwaliteit op kantoor optimaal te maken is door gebruik te maken van een luchtreiniger. Deze gebruiken fijnmazige filters om de vervuiling fysiek uit de lucht te verwijderen. Sommige hebben ook de optie om een koolstoffilter toe te voegen. Hiermee haal je ook ozon uit de lucht en verbeter je luchtkwaliteit op kantoor.

Welke luchtreiniger voor kantoren is de beste keuze?

Voor de meeste kantoren is de EDC650 een passende luchtreiniger. Met zijn grote capaciteit kan hij de meeste kantoren goed aan. Hij beschikt over een gepatenteerde technologie waardoor hij grotere ruimtes effectiever reinigt. Ook is er de optie om een koolstoffilter toe te voegen. Dit verwijdert de ozon uit de lucht en zorgt voor een gezondere omgeving. Het geluidsniveau blijft laag, zo rond de 40 dB. Hierdoor lijdt het geen mensen af die aan het werk zijn. Zo verwijder je luchtvervuiling van kantoor en ademt iedereen weer vrijuit!

Wil jij wat doen aan jouw klachten met de TWE310 of wil je meer informatie? Kijk dan op onze productpagina of bel +31 020 670 2070 voor persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen over luchtkwaliteit op kantoor:

Nee. Luchtvervuiling is een verzamelterm dat verschillende onderdelen bevat. Fijnstof, ozon en stikstofdioxides zijn de meest genoemde. Al deze stoffen hebben verschillende effecten.

Ja. Uit onderzoek is gebleken dat mensen bij luchtvervuiling minder geconcentreerd zijn, vermoeider en vaker hoofdpijn hebben. Hierdoor weken ze mnder hard.

Nee. Een printer of een kopieermachine in een kantoor is niet gelijk gevaarlijk. Als er veel apparatuur op een kleine plek staat, kan de vervuiling zich daar wel flink opstapelen.

Luchtreiniger tegen kattenallergie, helpt het?

Lees hier alles over kattenallergie en luchtreinigers

luchtreiniger tegen kattenallergie

volg ons

Een luchtreiniger tegen kattenallergie, vermindert het klachten?

Een kat is het ideale huisdier. Maar helaas zorgen katten ook wel eens voor allergische reacties bij mensen. Een luchtreiniger tegen kattenallergie helpt hierbij. Zo heb je minder of geen last meer van je klachten. Zeker nu steeds meer mensen allergieën ontwikkelen is het goed om hierover na te denken. In dit artikel leggen wij je uit hoe allergieën werken en waarom het zo vervelend is. Ook gaan we in op hoe een luchtreiniger je kattenallergie kan verminderen en waarom een luchtreiniger tegen kattenhaar weinig zin heeft.

 1. Hoe helpt een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 2. Krijgen meer mensen allergieën?

 3. Wat zijn strategieën naast een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 4. Helpt een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 5. Wat heeft een goede kattenallergie luchtreiniger nodig?

 6. Welke luchtreiniger is dan de beste?

Wat is allergie?

Een allergie is eigenlijk een foutje van ons immuunsysteem. Als een virus of bacterie bijvoorbeeld ons lichaam aanvalt maakt ons immuunsysteem hier speciale wapens tegen. Dit zijn antistoffen. Als hetzelfde virus je lichaam vervolgens een tweede keer binnenkomt zet het gelijk weer de antistoffen in en word je bijna niet meer ziek. Bij een allergie werkt dit systeem eigenlijk té goed. Je lichaam denkt dat een onschuldige stof, of allergeen, waarmee je in aanraking komt gevaarlijk is. Zoals bijvoorbeeld pollen. Het immuunsysteem maakt antistoffen en valt de allergeen aan. Dit zorgt vervolgens voor bijvoorbeeld verkoudheidsklachten. Deze allergenen komen je lichaam binnen via de lucht. Vandaar dat bijvoorbeeld een luchtreiniger tegen kattenallergie effectief is. Het apparaat voorkomt dat je lichaam in contact komt met de allergeen. Sommige allergieën zorgen zelfs voor een anaphylactische shock. In deze situatie reageert je lichaam zo heftig op de allergeen dat je in shock raakt en sommige mensen overlijden hier zelfs aan. Dit komt bijna uitsluitend voor bij een voedselallergie.

 

Wat doet een luchtreiniger tegen kattenallergie?

Een veel voorkomende allergie is de kattenallergie. Mensen zijn niet allergisch tegen de hele kat maar tegen een bepaald eiwit, het zogenaamde Fel d 1 eiwit. In 96% van de gevallen veroorzaakt dit eiwit de kattenallergie. Dit eiwit zit in de urine van de kat, in zijn speeksel en op huidschilfers. Vooral de huidschilfers maken je het leven flink zuur. Deze zijn namelijk zo klein dat ze door de lucht zweven. Hierdoor heb je in het hele huis last van je allergie, ook als je kat even buiten is. Dit is ook de reden dat een luchtreiniger tegen kattenallergie helpt. De huidschilfers raken ook diep in de luchtwegen en blijven daar lang. Vandaar dat de klachten van een kattenallergie vaak steviger zijn dan van vele andere allergiën. Mensen hebben last van benauwdheid en hebben moeite met ademhalen. Ook slapen ze slechter en zijn ze vermoeid. Ook voor de huid is het geen pretje. Eczeem is een veel voorkomende klacht bij een kattenallergie. Dit eiwit zit nauwelijks in kattenharen. Vandaar dat een luchtreiniger tegen kattenhaar niet helpt bij een kattenallergie.

 

luchtreiniger tegen kattenallergie

 

 

Krijgen meer mensen allergieën?

Het is je misschien al opgevallen, de laatste jaren krijgen steeds meer mensen last van allergieën. In de laatste 25 jaar is het percentage mensen dat last heeft van een kattenallergie flink toegenomen. Van 12% in 1996 tot 19% in 2006. Hoe dit komt, daar is de wetenschap nog niet helemaal uit. Toch zijn er wel theorieën. De meest genoemde is de “hygiëne theorie”. Volgens deze theorie zijn wij mensen intussen zo schoon dat onze immuunsystemen te weinig te doen hebben. Hierdoor gaan ze zich richten op ongevaarlijke stoffen. Zo reageert je immuunsysteem dus sterk op bijvoorbeeld de eiwitten op de huidschilfers van je kat. Met een luchtreiniger haal je deze uit de lucht. Je klachten verminderen zo.

 

Wat kan je doen tegen kattenallergie?

 • Laat de kat niet in je slaapkamer. Door je kat nooit in de slaapkamer te laten creëer je een plek in het huis waar de huidschilfers zich niet opstapelen. Zo blijf je tenminste wel goed slapen.
 • Neem geen tapijt en vermijd gestoffeerde meubels in je huis. Alles met stof houdt huidschilfers een stuk langer vast. Door laminaat en een leren bank te gebruiken bijvoorbeeld verminder je het aantal huidschilfers in je huis.
 • Maak regelmatig schoon. Door met regelmaat te stofstuigen en te stoffen verwijder je een hele hoop huidschilfers. Hierdoor verminder je jouw klachten.
 • Medicijnen tegen kattenallergie. Er bestaan verschillende sprays en pillen die jouw klachten flink verlichten.
 • Gebruik een katten luchtreiniger. Met een luchtreiniger filter je de lucht en verwijder je de huidschilfers. Zo verlicht je je allergie.

 

 

Hoe helpt een luchtreiniger kattenallergie uit de weg?

Om deze klachten tegen te gaan is het dus belangrijk om de lucht schoon te houden. Een luchtreiniger voor katten helpt hierbij. Dankzij zijn fijnmazige filters haalt hij de huidschilfers uit de lucht. Hierdoor adem jij weer vrij. Het nadeel is dat je niet alle allergenen verwijdert. Een kattenallergie luchtreiniger reinigt immers niet het speeksel en de urine van je kat. Toch zijn dit mindere problemen. Het speeksel van je kat vliegt immers niet door de lucht heen! Voor iemand die zwaar allergisch is en graag met zijn kat knuffelt is het dus niet de volledige oplossing. Voor mensen met een lichtere allergie die een beetje uit de buurt blijven helpt het wel enorm. Maar met een luchtreiniger kattenhaar verwijderen is dus niet de oplossing.

 

Wat heeft een goede kattenallergie luchtreiniger nodig?

Een effectieve luchtreiniger tegen kattenallergie heeft goede luchtcirculatie nodig. Toch besteed men hier vaak te weinig aandacht aan. Een luchtreiniger moet namelijk niet alleen beschikken over fijnmazige filters. Ook moet hij er voor zorgen dat alle lucht in de ruimte daadwerkelijk bij de luchtzuiveraar komt. En ook het energieverbruik is erg belangrijk. Verschillende katten luchtreinigers hebben namelijk hele andere vermogens. Dit scheelt op de lange termijn veel geld.

 

Welke luchtreiniger is dan de beste?

Een goede luchtreiniger tegen kattenallergie is bijvoorbeeld TWE 310. Dit apparaat is compact maar heeft toch een grote capaciteit. Ideaal voor een huiskamer waar de kater graag is. Hij is ook erg energiezuinig dankzij zijn gepatenteerde AIH technologie. Hierdoor krijgt de lucht een lading mee voordat ze in aanraking komt met het filter. Het filter hoeft hierdoor minder fijnmazig te zijn en de effectiviteit verhoogt hierdoor zelfs. Er is dus minder drukverlies en dit zorgt voor een lager energieverbruik en een lager geluidsniveau.

 

Wil jij wat doen aan jouw klachten met de TWE310 of wil je meer informatie? Kijk dan op onze productpagina of bel +31 020 670 2070 voor persoonlijk advies.

Veel gestelde vragen over luchtreiniger tegen kattenallergie:

De meeste klachten worden veroorzaakt door huidschilfers. Deze huidschilfers zijn zo klein dat ze door de lucht zweven. Een luchtreiniger tegen kattenallergie filtert de lucht en verwijdert deze huidschilfers. Hierdoor komen ze niet meer in je longen terecht en verminder je de klachten.

Er bestaan een hoop goede medicijnen tegen allergische klachten. Neussprays helpen om de luchtwegen open te houden. Met antihistamine pillen onderdrukt men verschillende klachten. Met deze medicatie haal je niet de oorsprong van jouw klachten weg. Overleg met je huisarts of medicatie voor jou een geschikte oplossing is.
Nee. Mensen zijn allergisch tegen het eiwit Fel d 1. Dit eitwit zit vooral in de huidschilfers van kat. Ook in het speeksel en urine komt het voor. Met een luchtreiniger kattenharen weghalen is dus niet effectief.

Luchtreiniging in de klas. De kracht van een luchtreiniger

Waarom een luchtreiniger in de klas plaatsen?

luchtreiniging in de klas

volg ons

Luchtreiniging in de klas, hoe effectief is een luchtreiniger?

Steeds meer mensen snappen hoe belangrijk luchtreiniging in de klas is. Scholen zijn plekken waar veel contact cruciaal is. Tussen leerlingen onderling én tussen leerlingen en personeel. Virussen, en vooral het griepvirus, mogen hier geen spaak tussen steken. Luchtreiniging in de klas voorkomt dat aerosolen besmettingen veroorzaken. Hierdoor houden leerlingen offline contact zonder gezondheidsrisico’s voor zichzelf of voor anderen. Aerosolen verwijderen is echter geen gemakkelijke taak. Hier kijken we naar het laatste wetenschappelijke onderzoek om erachter te komen wat de beste methode is.

Luchtreiniging in de klas, essentieel voor het onderwijs?

Het onderwijs is niet hetzelfde als andere sectoren. Het gaat immers niet om het verdienen van geld. Het voorbereiden van de volgende generatie op hun leven is de belangrijkste taak. Hierbij is het belangrijk dat de leerlingen voldoende kennis opdoen en de sociale vaardigheden leren die ze als volwassenen nodig hebben. Door luchtreiniging in de klas in te zetten zijn deze doelen beter te behalen. Face to face contact met en tussen leerlingen is namelijk essentieel.

Om de stof goed over te brengen praat en communiceert men uiteraard veel in een klaslokaal. Ook zijn er natuurlijk veel spontane interacties tussen leerlingen onderling en met de docent. Dat is juist wat het onderwijs zo leuk maakt! Menselijk contact is ook nog eens erg belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Het is al meerdere malen aangetoond dat leerlingen beter leren in een klaslokaal dan achter een laptop. Na het corona schooljaar 2020-2021 scoorden de leerlingen gemiddeld 10% slechter dan in vorige jaren. Ook waren leerlingen meer gestrest en minder gelukkig. Het openhouden van het onderwijs is dus van cruciaal belang voor de huidige leerlingen. Luchtreiniging in de klas is een belangrijke maatregel om dit mogelijk te houden.

 

Hoe werken aerosolen in de klas?

De meeste virussen verplaatsen zich door de lucht. Een virusdeeltje is echter zó klein dat het bijna nooit alleen door de lucht vliegt. Het bindt zich altijd vast aan een ander deeltje. Dit zijn bijvoorbeeld stofdeeltjes of waterdruppels. Hoe zwaarder deze deeltjes zijn hoe sneller ze naar de grond zakken. Bij hoesten of praten komen veel grote druppels vrij. Vandaar dat afstand houden effectief is om besmettingen te voorkomen. Als de grootte van de waterdruppel waaraan het virusdeeltje zich bindt onder de 5 micrometer zakt noemen we dit een aerosol. Vanwege zijn kleine gewicht blijft een aerosol wel tot 30 minuten besmettelijk in de lucht. Ook leggen ze grotere afstanden af dan de anderhalve meter die de grotere deeltjes halen. Tegen aerosolen is afstand houden dus minder effectief. Luchtreiniging in de klas biedt een antwoordt op dit probleem.

 

Helpt ventilatie genoeg tegen besmettingen?

In het debat over aerosolen zijn twee kampen. Het ene kamp zegt dat ventilatie en frisse lucht het probleem verhelpen. Het tweede kamp erkent dat ventilatie belangrijk is, maar begrijpt dat luchtreiniging in de klas nodig is om aerosolen onschadelijk te maken. Dit heeft te maken met de manier waarop ventilatie werkt. In de meeste klaslokalen zijn geen mechanische ventilatiesystemen aanwezig. Men ventileert door de ramen te openen. Hier is niks mis mee, zuurstof komt naar binnen en CO2 gaat naar buiten. Echter, Om aerosolen te verwijderen is het niet effectief. Denk maar eens na, er ontstaat geen luchtstroom naar buiten. De aerosolen blijven dus vooral binnen!

 

Waarom werkt luchtreiniging in de klas dan wel?

Luchtzuivering werkt anders. Een luchtreiniger verwijdert daadwerkelijk de aerosolen uit de lucht door te werken met fijnmazige filters. Hierdoor raken de virusdeeltjes uit de luchtcirculatie en verminder je infecties. Hoe effectief dit is hebben meerdere studies onderzocht. Met goede luchtreiniging in de klas blijkt al na 10 minuten maarliefst 60% van de aerosolen uit de lucht te zijn verwijderd! Tijdens de duur van een volledige les verwijdert een goed apparaat nagenoeg alle aerosolen uit de lucht. Ook in Nederland komen steeds meer resultaten binnen over de effectiviteit van luchtreinigers tegen virussen. Tijdens een experiment met luchtreiniging in de klas daalde het aantal besmettingen drastisch.

 

luchtreiniging in de klas
De concentratie aerosolen in een klaslokaal waar een luchtreiniger aanwezig is. Gedurende een les neemt de concentratie steeds verder af.

 

Is ionisatie de heilige graal?

Een veel gebruikte optie om de lucht te zuiveren is het gebruik van ionisatie. Hiermee gebruik je een ionengenerator om ionen te creëren. Deze ionen binden zich aan allerlei deeltjes die in de lucht zweven. Hiermee vernietigen ze veel organische stoffen zoals bacteriën en virussen. Om het griepvirus tegen te houden kan het dus een nuttige bondgenoot zijn. Wat veel fabrikanten je echter niet vertellen is dat er ook een risico aan zit. Deze ionen reageren namelijk ook met zuurstof om ozon te vormen. Ozon is voor ons mensen een giftig gas. Als wij dit inademen zorgt het voor schade aan onze longen. Dit leidt onder andere tot meer luchtweginfecties en een grotere kans op astma. Omdat kinderen lichamelijk nog volop in ontwikkeling zijn, zijn de schadelijke effecten van ozon nog groter dan bij volwassenen. Als je ionisatie samen met luchtreiniging in de klas wilt inzetten moet je nadenken over hoe je ozon gaat voorkomen. Een koolstoffilter verwijdert bijvoorbeeld ozon uit de lucht. Luchtreinigers waarbij de ionengenerator vóór het Hepa filter zit stoten ook geen ozon uit. Let hier dus op! Een mooi voorbeeld van een luchtreiniger die deze techniek toepast is de TWE-900. Dit apparaat wordt ook steeds meer gebruikt in de klas.

 

UV lampen, wat halen ze uit?

Een ander hulpmiddel om virussen te vernietigen zijn UV-C lampen. Hiermee wordt UV licht afgevuurd op alle voorbijkomende luchtvervuiling. Dit licht heeft genoeg energie om organische vervuiling, zoals virussen, te vernietigen. De EDC650 UV-C beschikt over een professionele UV-C module. Lees hier beneden meer over.

 

Luchtcirculatie, de sleutel tot effectieve luchtreiniging in de klas

Wat cruciaal is voor een goede luchtreiniger is de luchtcirculatie. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het alle lucht in de ruimte ook daadwerkelijk reinigt. Door op 1 plek lucht in de reiniger te zuigen en daar ook weer de ruimte in te blazen creëer je een situatie waardoor het apparaat dezelfde lucht keer op keer zuivert. In de rest van de klas vindt dan minimale reiniging plaats. Dit is hetzelfde probleem dat de meeste ventilatiesystemen kennen. Een open raam of een enkele ventilatie unit zorgen niet voor een effectieve luchtcirculatie. Door de inzuig- en uitblaas plekken zo ver mogelijk uit elkaar te zetten en na te denken over de richting waarin de lucht uitblaast verbeter je de effectiviteit flink.

 

Dus, in het kort, waarom is luchtreiniging in de klas belangrijk?

Luchtreiniging in de klas is dus van enorm belang. Onderwijs is een bijzondere sector waar contact erg belangrijk is. Hier leren kinderen veel van. Zo nemen ze meer kennis op én leren ze meer sociale vaardigheden. Ook verbetert contact in het onderwijs het mentale welzijn van leerlingen. Vanwege het vele contact dat leerlingen en leraren met elkaar hebben lopen ze helaas wel extra risico om virussen op te lopen. Met het coronavirus zorgt dit voor flinke problemen. Daarom is het zo belangrijk om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Luchtreiniging in de klas helpt hierbij. Een goede luchtreiniger met effectieve circulatie brengt het aantal aerosolen al binnen 10 minuten met meer dan de helft omlaag. Gebruik je ionisatie? Let er dan wel op hoeveel ozon er vrijkomt en hoe je dat weer verwijdert. Anders zorgt dit voor luchtwegproblemen.

 

De EDC650 UV-C – De ultieme luchtreiniger tegen virussen?

Een luchtreiniger die voldoet aan alle eisen voor effectieve luchtreiniging in de klas is de EDC650 UV-C. Dit apparaat werkt met een gepatenteerde methode voor luchtcirculatie: Omgekeerde luchtcirculatie met luchtverdringing. Met deze methode reinigt een luchtreiniger meerdere keren per uur alle lucht in de ruimte en verwijdert hij aerosolen dus zo snel mogelijk. Alleen al door deze nieuwe techniek is de EDC tot wel 30% effectiever dan andere luchtreinigers. Ook werkt hij met ionisatie vóór het hepa filter. Hierdoor behoud je de extra reiniging van de ionisator, maar vangt het filter alle ionen op. Zo voorkom je dus de vorming van ozon. Een bijkomend voordeel is zijn volume. Dit is namelijk een van de stilste luchtreinigers op de markt. Zelfs zijn maximale volume van 47 Db is niet harder dan het gebruikelijke geroezemoes in de klas. Voor scholen en het hoger onderwijs is dit dus een zeer geschikte keuze.

Veel gestelde vragen over luchtreiniging in de klas:

Nee. De maatregelen zoals handen wassen en afstand houden blijven een belangrijk middel om het aantal besmettingen onder controle te houden. Het aantal aerosolen neemt wel drastisch af dankzij een luchtreiniger. Het is dus een belangrijke bondgenoot tegen het virus.

Nee. Met ventilatie zorg je ervoor dat er zuurstof het lokaal binnenkomt. Met luchtreiniging verwijder je verontreiniging zoals virussen uit de lucht. Om het coronavirus tegen te gaan is luchtreiniging effectiever.

Ja. Vanwege de fijnmazige filters en in vele gevallen UV-C lampen worden aerosolen uit de lucht verwijderd. In 10 minuten is al meer dan 60% uit de lucht gehaald.

Een gezond binnenklimaat, luchtkwaliteit verbeteren

Luchtkwaliteit verbeteren tot een gezond binnenklimaat

Gezond Binnenklimaat

volg ons

Een gezond binnenklimaat, hoe verbeter je jouw luchtkwaliteit?

Iedereen is het erover eens dat een gezond binnenklimaat belangrijk is. Het verbetert je welzijn op allerlei manieren. Vandaar dat je altijd blij bent als je uit die muffe kelder weg mag. Toch is het niet altijd makkelijk om het binnenklimaat te verbeteren. Vanwege alle verschillende factoren die een gezond binnenklimaat beïnvloeden zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hier zetten wij de vier belangrijkste factoren voor je op een rij.

 • Luchtvochtigheid
 • Temperatuur
 • Luchtreiniging
 • Ventilatie

Snel antwoord op de volgende vragen:

 1. Hoe gebruik ik dan luchtvochtigheid om mijn binnenklimaat te verbeteren?
 2. Heeft temperatuur ook invloed op een gezond binnenklimaat?
 3. Moet ik voor een gezond binnenklimaat de lucht reinigen?
 4. Heb ik een luchtreiniger nodig om mijn binnenklimaat te verbeteren?
 5. Kan ventilatie mijn binnenklimaat verbeteren?
 6. Natuurlijke of mechanische ventilatie?
 7. Hoe werkt dit allemaal samen?
 8. Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

Wat doet luchtvochtigheid voor een gezond binnenklimaat?

De eerste factor die invloed heeft op een gezond binnenklimaat is de luchtvochtigheid. Er bestaan twee varianten hiervan: absolute en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid meet simpelweg hoeveel vocht er in de lucht zit. Toch zegt dit niet veel. Warme lucht kan namelijk veel meer vocht vasthouden dan koude lucht. Warme en koude lucht met dezelfde absolute luchtvochtigheid voelt toch heel anders aan. Vandaar dat er vaker wordt gesproken over relatieve luchtvochtigheid.(RV) Dit is de hoeveelheid vocht die er in de lucht zit ten opzichte van de hoeveelheid vocht die de lucht maximaal kan opnemen. bij het binnenklimaat verbeteren moet je dus de relatieve luchtvochtigheid in de gaten houden.

 

Vocht en een gezond binnenklimaat

Het liefst wil je de RV niet te hoog of te laag hebben. De bedrukte zomerdagen waarop je altijd lijkt te zweten, ondanks de matige temperatuur vind niemand fijn. Toch is een matige luchtvochtigheid niet alleen een issue van comfort, ook voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk. Bij een te lage luchtvochtigheid begint de lucht vocht aan mensen te onttrekken. Hierdoor drogen je ogen en huid een stuk sneller uit. Uiteindelijk raken ook de slijmvliezen uitgedroogd, wat de kans op luchtweginfecties flink verhoogd. Ook een te hoge luchtvochtigheid is niet alleen onprettig. daarnaast versnelt het namelijk de groei van schimmels en bacteriën. Deze organismen verspreiden zich via de lucht en dit leidt tot een waaier aan gezondheidsklachten zoals benauwdheid, luchtweginfecties en zelfs astma. Voor een gezond binnenklimaat is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% dus noodzakelijk.

 

Hoe gebruik ik dan luchtvochtigheid om mijn binnenklimaat te verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid te beïnvloeden. Een groot gedeelte van het vocht in de lucht komt van menselijke bezigheden. Douchen, koken en de was doen verhoogt de luchtvochtigheid allemaal. Door minder lang te douchen of de was buiten op te hangen verlaag je de luchtvochtigheid. Een andere optie is het gebruiken van luchtbe- of ontvochtigers. Dit zijn apparaten die op een mechanische manier de luchtvochtigheid bijstellen. Je binnenklimaat verbeteren gebeurt dus op verschillende manieren.

 

Heeft temperatuur ook invloed op een gezond binnenklimaat?

De tweede belangrijke factor die een grote invloed heeft op een gezond binnenklimaat is de temperatuur. Dit is misschien wel het component waar we ons het meest bewust van zijn. Is het te warm dan gaan we overmatig zweten en verliezen we energie. Is het te koud dan gaan we rillen. De optimale temperatuur voor mensen verschilt per activiteit die we aan het doen zijn. Om in slaap te vallen is een temperatuur van 19 graden ideaal. Voor kantoorwerk zijn mensen het meest productief als de thermostaat 22 graden aangeeft. Om te sporten is een koudere omgeving dan weer juist fijn. Hierdoor geeft je lichaam makkelijker hitte kwijt en sport je dus harder. Zorg dus voor een comfortabele temperatuur als jij jouw binnenklimaat wilt verbeteren.

 

Moet ik voor een gezond binnenklimaat de lucht reinigen?

Ook de eventuele vervuiling van de lucht speelt een rol in een gezond binnenklimaat. Allerlei verschillende zaken vervuilen de lucht. De belangrijkste hiervan is fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Saharazand of microplastics zijn hier voorbeelden van. Deze deeltjes zijn klein genoeg om in te ademen. Hierdoor beschadigen ze onze luchtwegen. De kleinste deeltjes komen zelfs rechtstreeks in onze bloedbaan terecht. De beschadigingen die dit veroorzaakt leiden op termijn tot een verminderde longfunctie en hart- en vaatziekten. Ook zweven er pollen en verscheidene virussen (aerosolen) door de lucht heen. Als we deze inademen lopen we het risico een allergische reactie te krijgen of om geïnfecteerd te raken.

 

Houtkachels, een bron van fijnstof

 

Heb ik een luchtreiniger nodig om mijn binnenklimaat te verbeteren?

Er zijn verschillende methodes om de luchtkwaliteit te verbeteren. Allereerst is het een belangrijk om te zorgen dat er binnenshuis zo min mogelijk fijnstof ontstaat. Zet tijdens het koken bijvoorbeeld altijd de afzuiger aan en verminder het gebruik van de open haard of de houtkachel. Dit helpt al bij het creëren van een gezond binnenklimaat. De meest effectieve oplossing is het inzetten van luchtreiniging. Deze apparaten zijn gespecialiseerd in het verwijderen van fijnstof en virussen. Let wel op dat je de juiste luchtreiniger aanschaft. Elk model is geschikt voor andere ruimtes en gebruik. Een goede luchtreiniger heeft ook een goede luchtcirculatie nodig. Helaas zijn niet alle aanbieders hiermee bezig. Sommige luchtreinigers stoten ook het giftige gas ozon uit. Pas hiervoor op! Een open raam of meer ventileren is niet altijd geschikt voor een schonere lucht. Dankzij het verkeer, de industrie en de landbouw is de concentratie fijnstof buiten soms net zo hoog als binnen. Ventilatie heeft natuurlijk wel andere manieren om jouw binnenklimaat te verbeteren.

Hier zijn een paar tips voor een gezond binnenklimaat:

 • Kook met een afzuiger: Door tijdens het koken altijd de afzuiger hard genoeg aan te zetten, zuig je het meeste fijnstof naar buiten. Hierdoor voorkom je vervuiling in jouw huis.
 • Denk na over verwarming: Hoewel een houtkachel en open haard erg sfeervol zijn, stoten ze ook veel fijnstof uit. Denk daarom na over hoe je dit afvoert als je de open haard aansteekt.
 • Ventilatie is geen reiniging: Frisse lucht voelt vaak schoon aan, maar dit is vaak niet zo. De meeste fijnstof vindt zijn oorsprong buitenshuis. Door te ventileren haal je dus ook fijnstof naar binnen.
 • Een goede luchtcirculatie doet wonderen: Staar je niet blind op de filters van luchtreinigers. Een goede luchtcirculatie is essentieel om alle lucht in een ruimte te reinigen.
 • Pas op voor ozon: Denk je na over een luchtreiniger met ionisatie? Ga dan na hoe er wordt omgegaan met ozon. Kies bijvoorbeeld voor een luchtreiniger met ionisatie vóór het filter of neem een koolstoffilter.
 • Verwijder ook virussen: Niet alleen fijnstof, ook virussen worden verwijderd met een luchtreiniger. Hiermee voorkom je dus besmettingen.

 

 

Kan ventilatie mijn binnenklimaat verbeteren?

Ventilatie speelt natuurlijk ook een essentiële rol in een gezond binnenklimaat. Met ventilatie bedoelen we het verversen van de binnenlucht. Ventilatie heeft twee verschillende doelen: het aanvoeren van zuurstof en het afvoeren van CO2 en vervuiling. Alhoewel wij mensen het vaak niet bewust opmerken als een ruimte onvoldoende is geventileerd, voelen we de effecten wel. Mensen in een slecht geventileerde ruimte hebben last van hoofdpijn, concentreren zich moeilijker en zijn sneller geïrriteerd. Met een CO2 meter meet je het niveau van ventilatie. Een goed geventileerde kamer mag geen CO2 concentratie hoger dan 900 ppm (parts per million) hebben.

 

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Er zijn twee verschillende manieren om te ventileren: met natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie gebeurt door het openzetten van ramen en deuren. Hierdoor stroomt er verse lucht naar binnen en stroomt de vervuilde lucht naar buiten. Dit is een goedkope oplossing. Je moet rekening houden dat er tocht kan ontstaan en dat je in de winter veel warmte verliest. De andere optie voor een gezond binnenklimaat is mechanische ventilatie. Hierbij zet een apparaten in om lucht aan- en af te voeren. Mechanische ventilatie heeft vaak een grotere capaciteit en veel systemen hebben de mogelijkheid om de warmte van de afgevoerde lucht terug te winnen. Wel is deze optie een stuk stuk duurder om aan te schaffen en verbruikt het veel stroom. Ook veroorzaakt het geluidhinder. Het verschilt per situatie welke methode beter is. Wel blijf je met beide methodes het risico houden dat je luchtvervuiling van buiten naar binnen haalt. Een combinatie van ventilatie met luchtreiniging valt dus het meeste aan te raden. Een luchtreiniger met een goede luchtcirculatie zorgt er ook voor dat de ventilatie op een laag pitje kan. Door de circulatie blijft de ademhalings zone namelijk vers.

 

Hoe werkt dit allemaal samen?

Niet alleen dragen al deze factoren bij aan een gezond binnenklimaat, ze hebben ook invloed op elkaar. Zo heeft ventilatie in de winter natuurlijk impact op de temperatuur binnenshuis. En voelt een lucht met een hoge luchtvochtigheid al snel warmer aan. Ook bestaan er connecties die misschien minder duidelijk zijn. Zo is er op warme dagen meer fijnstof in de lucht dan op koude dagen. Ook tussen ventilatie en luchtvochtigheid bestaat een belangrijke connectie. In de winter is de buitenlucht namelijk erg droog. Vandaar dat juist dan een luchtbevochtiger belangrijk is om je binnenklimaat te verbeteren. In een sterk geventileerde kamer komt er dan constant droge lucht vanuit buiten naar binnen. Dit drukt de luchtvochtigheid sterk naar beneden. Voor een gezond binnenklimaat is het dus belangrijk dat je ze allemaal in de gaten houdt.

 

Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

Met al deze verschillende factoren die ook nog eens elkaar beïnvloeden is het lastig om te weten hoe jij je binnenklimaat gezond maakt. De eerste stap is altijd om de verschillende variabelen te meten. Dit doe je met een hygrometer voor luchtvochtigheid, een C02 meter voor ventilatie en een fijnstofmeter voor de luchtkwaliteit. Hieruit lees je af of en wat er in jouw situatie moet gebeuren. Zijn er meerdere problemen? Schakel dan een gespecialiseerde partij in die beoordeeld wat er in jouw situatie nodig is. Zo voorkom je dat verschillende toepassingen elkaar tegenwerken.

Veel gestelde vragen over gezond binnenklimaat:

Om te weten of een binnenklimaat gezond is, is het belangrijk om te meten. Een CO2 meter, fijnstofmeter en een hygrometer leveren belangrijke informatie.

Nee. Het kan voorkomen dat het binnenklimaat in jouw woning al redelijk is. Ook kun je zelfstandig het binnenklimaat verbeteren door de houtkachel minder te gebruiken en korter te douchen. Als dit niet genoeg is, kunnen mechanische oplossingen uitkomst bieden.

Nee. Met luchtreiniging haal je fijnstof uit de lucht, terwijl je met ventilatie simpelweg de lucht ververst met buitenlucht. Helaas kan er in de buitenlucht ook veel fijnstof aanwezig zijn.

Luchtreiniger in de zorg, voorkom ziekte en verzuim

Een zorg luchtreiniger tegen ziekte en verzuim.

luchtreiniger zorg

volg ons

Kun je ziekte en verzuim voorkomen met een luchtreiniger in een ziekenhuis/verpleeghuis?

In een ziekenhuis draait het om genezen en voorkomen. Toch ziet men luchtreiniging in een zorginstelling vaak over het hoofd. Dit terwijl een luchtreiniger significant bijdraagt aan het verlagen van de ziektelast. Personeel en patiënten hebben hier baat bij. Wij vertellen je op welke manier een luchtreiniger in de zorg helpt. Maar ook wanneer het niet helpt en waar je op moet letten.

Hoe is fijnstof schadelijk in een zorginstelling?

Luchtvervuiling bestaat uit vele verschillende dingen, maar de belangrijkste hiervan is fijnstof. Fijnstof is ook een verzamelnaam voor verschillende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Meestal hebben we het echter over de schadelijkere variant die kleiner is dan 2,5 micrometer. Dit noemen we PM 2,5. Roet, zout of microplastic zijn voorbeelden van fijnstof. Hoe kleiner deze deeltjes zijn hoe dieper ze in ons lichaam komen en hoe meer schade ze aanrichten.

Fijnstof heeft verschillende bronnen. Een gedeelte heeft een natuurlijke oorsprong, zoals zeezout of saharazand, maar de schadelijkste deeltjes fijnstof ontstaan door de mens. Het verkeer, de industrie en de intensieve landbouw stoten allemaal veel fijnstof uit. Omdat Nederland veel van dit alles heeft is de fijnstofconcentratie dus hoog. Deze vervuiling komt dan gewoon via de buitenlucht het ziekenhuis in. Een luchtreiniger in de zorg biedt dan uitkomst.

Fijnstof nadelen in de zorg

 • Kan astma veroorzaken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fijnstof de kans op astma significant verhoogt.
 • Vermindering van de longfunctie. Blootstelling aan fijnstof richt schade aan bij de longblaasjes. Hierdoor kunnen onze longen minder zuurstof opnemen.
 • Gevaar voor longkanker. Fijnstof kan in de longen reactieve zuurstofdeeltjes laten ontstaan. Deze kunnen schade aan longcellen veroorzaken en tot longkanker leiden.
 • Hart en vaatziekten. De kleinste deeltjes fijnstof komen in onze bloedbaan terecht. Hier veroorzaken ze schade aan bloedvaten. Dit kan leiden tot aderverkalking.
 • Meer kans op diabetes. Fijnstofdeeltjes kunnen diep de bloedbaan binnendringen. Hier kan het de productie van insuline afremmen. Bij langdurige blootstelling kan dit zelfs diabetes veroorzaken.

 

Wat doet een luchtreiniger in de zorg?

De belangrijkste taak van een luchtreiniger in de zorg is, de naam zegt het al, het reinigen van de lucht. Dit doet het met fijnmazige HEPA filters. Als de lucht door deze filters stroomt blijft alle vervuiling zoals fijnstof en virussen hier achter. Hierdoor adem je schonere lucht in. HEPA filters alleen zijn echter niet voldoende.Om ervoor te zorgen dat alle lucht schoon blijft moet een luchtreiniger ook voor voldoende luchtcirculatie zorgen. Een goed apparaat maakt daarom gebruik van luchtverdringing. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat er een luchtcirculatie ontstaat die alle lucht naar de luchtreiniger dringt. Hierdoor zorgt een luchtreiniger in een ziekenhuis ervoor dat iedereen schone lucht en gezond binnenklimaat kan hebben.

 

Waarom is schone lucht in de zorg belangrijk?

Schone lucht is dus overal belangrijk. Maar luchtzuivering in zorginstellingen misschien wel meer dan anders. Dit heeft natuurlijk te maken met de overvloed aan ziektekiemen die aanwezig zijn. Ook zijn veel patiënten logisch verzwakt. Het voorkomen van de overdracht van ziektekiemen is dus essentieel. Vandaar dat de zorg er sinds jaar en dag alles aan doet om zo hygiënisch mogelijk te zijn. Men reinigt de oppervlaktes regelmatig, persoonlijke hygiëne staat hoog in het vaandel in ziekenhuizen. en in operatiekamers zijn vaak krachtige afzuigmachines aanwezig. Toch ziet men in de zorg een luchtreiniger nog vaak over het hoofd.

 

Wat betekent luchtreiniging in de zorg?

Dit klinkt misschien goed, maar zijn er ook concrete effecten van deze schonere lucht? Jazeker! De RIVM heeft berekend wat de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn. En wat een zorg luchtreiniger dus kan voorkomen. Zo leven mensen in Nederland gemiddeld 13 maanden korter door de luchtvervuiling in ons land. Ook op de werkvloer zorgt het voor veel problemen. Volgens het RIVM zorgt Luchtvervuiling voor maarliefst 6% van alle verzuimdagen. Dit is meer dan overgewicht, 5%, of alcoholgebruik! In een sector waar het personeelstekort al zo groot is, is dit natuurlijk niet welkom. Het is uiteraard onrealistisch om te denken dat een luchtreiniger in de zorg al deze problemen oplost. Maar mensen zijn zo’n 30-40% van de wakkere uren op hun werk. Dan helpt schone lucht daar dus flink!

 

Helpen luchtreinigers ook tegen ziekte overdracht?

Niet alleen tegen luchtvervuiling, ook tegen de overdracht van virussen en bacteriën helpt een luchtreiniger in de zorg. Zo is er onderzocht dat het griepvirus bijvoorbeeld zich kan hechten aan fijnstofdeeltjes en hierdoor zich makkelijker verspreidt. Ook blijkt dat de juiste zorg luchtreiniger snel bacteriën uit de lucht verwijderd. In een zorginstantie is dit erg belangrijk vanwege de grote aanwezigheid van ziektekiemen. Wel is het bij al deze voordelen belangrijk dat je een goede luchtreiniger op een juiste manier gebruikt. Anders vallen de meeste effecten weg.

 

Wat is dan de juiste methode van luchtzuivering?

Een goede luchtreiniger in de zorg moet dus niet alleen de juiste filters hebben. Het is net zo belangrijk dat de luchtreiniger een goede luchtcirculatie op gang brengt. Hierdoor zorg je ervoor dat alle lucht daadwerkelijk door de luchtreiniger heen gaat. Een voorbeeld van een effectieve methode is de zogenoemde “omgekeerde luchtverdringing” techniek. Dit is een systeem waarbij de schone lucht onderin de kamer in wordt geblazen en de oude lucht naar boven drukt. Bovenin zuigt de reiniger de lucht weer naar binnen. Hierdoor krijg je een verticale luchtcirculatie waarbij de lucht op ademhalings niveau altijd schoon is. Ook voorkom je overdracht van ziektekiemen omdat de lucht constant naar boven wordt verdrongen. Een luchtreiniger in de zorg moet dus over luchtverdringing beschikken.

 

Luchtreiniger zorg

 

 

Welke luchtreiniger moet ik hebben voor mijn ziekenhuis?

Een goed voorbeeld van een effectieve luchtreiniger is de EDC650 UV-C. Dit apparaat werkt met de “omgekeerde luchtverdringing” techniek en verwijderd daardoor meer dan 99% van alle vervuiling uit een ruimte. Met zijn capaciteit is hij geschikt voor ruimtes tot 100m2. Ook is er de mogelijkheid om koolstoffilters en een ionisatie module aan toe te voegen. Hiermee haal je nog beter organische stoffen en ziektekiemen uit de lucht. Voor zorginstellingen is deze luchtreiniger dus een prima keuze!

Is de EDC650 UV-C iets voor jou? Of vraagt jouw situatie om een andere aanpak? Vraag een offerte aan of bel ons op 020 646 4028 voor vrijblijvend advies op maat!

Veel gestelde vragen over luchtreiniger in zorg:

Nee. Dankzij onze unieke luchtverdringing wordt de lucht van beneden naar boven gedrukt. Hierdoor raken virussen juist uit de ademhalings zone

Ja. Met speciale koolstoffilters kunnen vieze geuren zoals incontinentie geuren goed worden verwijderd. Zolang de bron niet weg is, is volledig verwijderen echter lastig.

De beste circulatie voor een luchtreiniger is luchtverdringing. Hiermee creëer je een circulatie waarbij alle lucht door de reiniger wordt gezogen

error: