Blog

Was drogen met een was droger of luchtontvochtiger?

Lees hier alles over was drogen met een luchtontvochtiger

was drogen luchtontvochtiger

Was drogen met een was droger of luchtontvochtiger?

De was drogen tijdens de regenachtige wintermaanden is een veel voorkomend probleem in elk huishouden. Tot nu toe was de snelste en meest effectieve methode de investering in een wasdroger. Maar door de impact op het milieu, de stijgende elektriciteitsprijs en de energiecrisis kunnen veel mensen zich die niet veroorloven of willen ze die niet gebruiken. Misschien heb je gehoord dat men in de Scandinavische landen een luchtontvochtiger met wasdroogfunctie gebruiken om de was te drogen? Is het echt effectief was drogen met een luchtontvochtiger? En wat zijn de voordelen van was drogen met een luchtontvochtiger? In dit artikel vergelijken we de effecten en het energieverbruik van was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

 1. Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

 2. Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

 3. Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

 4. En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

 5. Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

Hoe kan een luchtontvochtiger was drogen?

De was drogen met een luchtontvochtiger mag dan voor velen een nieuwigheid zijn, in Scandinavië is het niets nieuws. De efficiëntie, het lage energieverbruik, de gezondheids- en milieuvoordelen en de multifunctionaliteit maken het de beste keuze voor het drogen van wasgoed. Maar men moet beseffen dat niet alle luchtontvochtigers de was kunnen drogen. Was drogen is alleen mogelijk met luchtontvochtigers die wasdroogfunctie hebben.  Hoe werkt het? Je zult verbaasd zijn hoe eenvoudig het is. Het hele proces treedt in werking door het eenvoudige principe van Osmose. De luchtontvochtiger vermindert de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit betekent dat er een hogere concentratie vocht in het wasgoed is, dus op zoek naar evenwicht zal de droge lucht het vocht naar buiten trekken om daarna de lucht te bevochtigen. De luchtontvochtiger droogt op zijn beurt de vochtige lucht weer. Totdat de kleding droog is vindt dit proces onafgebroken plaats. Het eindresultaat is snel en natuurlijk droog wasgoed, waardoor ze niet beschadigd raakt.

Pro tip: als je de luchtontvochtiger onder de was plaatst gaat het proces sneller.

 

 

Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

Er zijn vele manieren van was drogen. In de warme zomerdagen is het duidelijk dat het was drogen geen uitdaging is. Je kunt was drogen buiten of binnen met wat ventilatie, en je wasgoed is in een mum van tijd perfect droog. De regenachtige winter compliceert de zaken. Buiten de was drogen is riskant, vanwege het onvoorspelbare Nederlandse weer.  Binnen de was drogen is niet zonder risico’s.

Het vaak was drogen in huis is niet goed voor de gezondheid. Volgens een vochtexpert en hoofddocent Milieuhygiëne aan de Universiteit van NSW kan het drogen van kleding in huis mogelijk leiden tot een groei van schimmel en huisstofmijt. Dit komt door de vele biologische agentia die binnenshuis voorkomen en die gedijen op vocht en onvoldoende ventilatie. Deskundigen hebben ontdekt dat vochtigheid op zich een goede indicator is van het risico op astma en ademhalingssymptomen. Er zijn andere studies die aantonen dat het inademen van schimmelsporen verband houdt met allergische overgevoeligheid en astma. Het is niet ongewoon dat mensen aan deze ziekte lijden doordat ze de was binnenshuis drogen. De was kan tot 2 liter water bevatten, wat zich dan vertaalt in een verhoging van het vochtgehalte van uw huis met gemiddeld 30%.

Je wasgoed in de winter binnen drogen en proberen het proces te versnellen door het bij een radiator te leggen is geen oplossing. Het verhoogt de vochtigheidsgraad in je huis drastisch. Bovendien kan dit het niveau van vluchtige organische stoffen verhogen die afkomstig zijn van chemische stoffen, die door het wassen in onze huizen voorkomen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn, astma veroorzaken en ogen en huid irriteren. Een gebruikelijke oplossing voor deze problemen is het gebruik van een wasdroger. Maar is dit de beste oplossing? En wasgoed voor luchtontvochtiger helpt het met drogen?

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

 

Was drogen met een luchtontvochtiger

 

Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

Een wasdroger gebruiken in de winter voor was drogen is de meest gebruikelijke manier om wasgoed te drogen. Het heeft twee belangrijke voordelen:

  1. Het is een snelle manier van was drogen. Als je haast hebt of kinderen hebt die regelmatig vlekken maken, is dit een snelle en efficiënte manier om kleren te drogen.
  2. Vermijdt problemen met vochtige kleding in huis. Door wasgoed in de wasdroger te drogen voorkom je nare geurtjes van slecht gedroogde kleding en de verspreiding van schimmels en zwammen door de verhoogde vochtigheid in je huis.

 

 

Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

Aan het gebruik van een wasdroger kleven verschillende nadelen. We kunnen ze onderverdelen in economische, milieu- en gezondheidsnadelen.

 

Economische nadelen:

 • Was drogen met een was droger is duur. Was drogers hebben altijd veel energie verbruikt en behoren tot de meest energie verbruikende huishoudelijke apparaten. Maar nooit waren ze zo duur als nu. Door de inflatie en de energiecrisis zijn het hefbomen voor de elektriciteitsrekening. Als je geen onaangename verrassing wil aan het eind van de maand, kun je ze beter niet gebruiken.
 • De wasdroger beschadigt de was. De wasdroger is een van de belangrijkste oorzaken van schade aan uw kleding. Bovendien mag je veel kleding niet in de wasdroger drogen. Kortom, een grote bron die je kleding bederft, en je dwingt dan om je kleren sneller te vervangen. En dat tast dan weer je portemonnee aan en uiteindelijk lost het je probleem niet op hoe je AL je kleren snel en veilig kunt drogen in de winter.

 

Nadelen voor het milieu:

 • Verhoogt de uitstoot van CO2. Het hoge energieverbruik van wasdrogers heeft een directe invloed op de hoeveelheid geproduceerde CO2-uitstoot omdat energiecentrales meer elektriciteit moeten opwekken door de grotere vraag. Wat het was drogen met een wasdroger een schadelijk praktijk voor het milieu maakt.
 • De wasdroger stoot microplastics uit. Studies tonen aan dat droogtrommels microplastics uitstoten in het milieu. Dit is schadelijk voor de kwaliteit van het water en alle levende wezens.

 

Gezondheidsschade

  • Verspreiding van irriterende stoffen in drooggewassen wasgoed. Van natriumdodecylsulfaat (SDS), een algemeen gebruikte oppervlakte-actieve stof in wasserijen, is bekend dat het enige schade toebrengt aan epitheelcellen in de huid. Voorts is uit onafhankelijke experimenten gebleken dat een enkele wasbeurt met spoelen een residu van ongeveer 10% van de in een was cyclus gebruikte chemicaliën achterlaat. Was drogen bij hoge temperaturen maakt de concentratie op het oppervlak van het kledingstuk hoger, wat onze huid zal aantasten en irritaties zal veroorzaken wanneer we het kledingstuk dragen.
  • Uitstoot van microplastics in de binnenlucht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de uitstoot van microplastics door de wasdroger niet alleen buiten de woning plaatsvindt, maar ook binnen de woning. In de lucht zwevende microplastics tasten de kwaliteit van de binnenlucht aan en kunnen ademhalingsproblemen en kanker veroorzaken.

 

 

En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

Was drogen met een luchtontvochtiger met wasdroodfunctie heeft ook 2 belangrijke nadelen:

 1. Verbruikt stroom.
 2. Vereist het verwisselen van de reservoirs.

Deze nadelen zijn echter minder ernstig in vergelijking met die van de wasdroger. Was drogen met een luchtontvochtiger verbruikt veel minder elektriciteit dan een wasdroger. Dat betekent dus minder CO2-uitstoot en minder impact op onze elektriciteitsrekening. Het is waar dat je de reservoirs regelmatig moeten legen, maar dat is een klein nadeel als je alle voordelen in aanmerking neemt!

Was drogen met een luchtontvochtiger is snel en energiezuinig. Omdat het wasgoed op natuurlijke wijze droogt, beschadigt het de vezels niet en kun je het zelfs voor de meest delicate kleding gebruiken. Naast een luchtontvochtiger voorkom je problemen met schimmel en meeldauw en vochtige kledinggeuren. En dat is nog niet alles! Het geeft geen microplastics af binnen of buiten het huis. Naast deze voordelen is het gemakkelijk in het gebruik, neemt het weinig ruimte in beslag en kun je hem plaatsen waar je hem nodig hebt, en het is multifunctioneel. Je kunt hem in de zomer blijven gebruiken voor andere ruimtes in huis (bijvoorbeeld kelders) waar de vochtigheid zich ophoopt, en niet alleen voor het drogen van kleding in de winter zoals bij de wasdroger het geval is.

 

 

Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

De beste energiezuinige luchtontvochtiger voor was drogen is de TLD40. Dit blijkt uit een test van het Zweedse tijdschrift Villalivet. Dankzij de hoge ventilatorsnelheid droogt het wasgoed snel, maar met behoud van alle voordelen van luchtdroging. En het is zelfs effectief in de grootste ruimtes! Het is zonder twijfel de beste investering voor mensen die om het milieu en hun gezondheid geven, geld en energie willen besparen en willen genieten van snel droge kleren.

Wil je de TLD40 kopen of wilt je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over was drogen met een luchtontvochtiger:

De initiële investering van een energiezuinige luchtontvochtiger is misschien hoger dan die van een wasdroger, maar het rendement op de investering is veel beter omdat hij veel minder energie verbruikt.

Ja, want hij verbruikt minder energie (slechts 250 kW per uur), wat minder CO2-uitstoot betekent en geen microplastics uitstoot.

Ja, je kunt het gebruiken om garages, kelders, badkamers en kantoren  te ontvochtigen.

Luchtvervuiling op kantoor, hoe te verbeteren?

Lees hier alles over luchtvervuiling kantoor

Luchtvervuiling kantoor

Luchtvervuiling op kantoor, hoe te verbeteren?

Vanwege de omgeving en de vele apparatuur is er vaak veel luchtvervuiling op kantoor. De gevolgen hiervan zijn niet mals. Het veroorzaakt absentie en de productiviteit gaat omlaag. Dit terwijl wij Nederlanders veel tijd op ons werk spenderen. Dan wil je ervoor zorgen dat de luchtvervuiling op kantoor minimaal is. In dit artikel kijken we wat volgens de wetenschap de oorzaken en gevolgen zijn. Ook leggen we uit wat je opties zijn om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren.

 1. Impact omgeving op luchtvervuiling in een kantoor

 2. Gevolgen gebruik kantoorapparatuur

 3. Luchtvervuiling op kantoor, maakt het ons ziek?

 4. De productiviteit gaat omhoog door de luchtkwaliteit te verbeteren

 5. Wat zijn manieren om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren?

 6. Welke keuze moet ik dan maken?

Wat is luchtvervuiling?

Luchtvervuiling is niet één ding, maar bestaat uit verschillende onderdelen. Een belangrijke vervuiler waar je veel over hoort is fijnstof. Dit zijn deeltjes die door de lucht zweven en kleiner dan 10 micrometer zijn. Hierdoor komen ze in onze longen terecht en richten daar schade aan. De allerkleinste deeltjes komen zelfs in onze bloedbaan terecht. Stikstofoxides zijn een andere belangrijke groep. Deze stoffen komen vrij bij verbrandingsprocessen, zoals het verkeer, en zorgen voor irritaties van de luchtwegen. Een laatste soort luchtvervuiling die voor mensen ook erg schadelijk is, is ozon. Dit is een gas dat ontstaat door elektrische apparaten en onze lichaamscellen aanvalt. Deze problemen bestaan in heel Nederland, maar de luchtkwaliteit op kantoor heeft nog wat extra effect.

Zorgt de locatie voor luchtvervuiling bij kantoren?

Een belangrijke oorzaak voor slechte luchtkwaliteit op kantoor is de locatie. Meer dan de helft van de kantoorruimte in nederland staat in de drie meest vervuilde provincies: Noord Holland, Zuid Holland en Noord Brabant. Dit is niet gek, hier wonen immers ook de meeste mensen. Maar waar veel mensen nog in rustige woonwijken of in de kleinere dorpen en steden wonen is dit voor kantoren niet het geval. De grote steden zoals Amsterdam en Utrecht hebben ook per inwoner veel meer kantoren dan de kleinere steden. Van al deze kantoren staat maar 19% in een relatief schone omgeving zoals een woonwijk of een buitengebied. De rest staat vooral op bedrijfsterreinen of in het centrum. Dit zijn natuurlijk niet de schoonste plekken! Deze plekken staan vaak erg dicht bij veel toegangswegen. Hier komt vooral veel fijnstof en stikstofdioxides bij vrij. De locatie levert dus een belangrijke bijdrage aan de luchtvervuiling op kantoor.

Luchtvervuiling kantoor

Kantoorapparatuur, wat zijn de gevolgen?

Een ander gevaar voor de luchtkwaliteit op kantoor zijn alle apparaten die men daar gebruikt. Printers, kopieerapparaten of zelfs nog een fax hebben allemaal invloed op de lucht, vooral door middel van ozon en door de toners. Deze apparaten gebruiken bij hun werk stevige elektrische spanning. Hierdoor ontstaat ozon. Ozon is een gas dat bestaat uit drie zuurstofatomen. Omdat het erg reactief is veroorzaakt het schade aan ons lichaam. Ook de toners van printers en kopieermachines leveren soms gevaar op. Deze apparaten werken namelijk met drukint. Dit zijn hele fijne poeders die bestaan uit allerlei bestanddelen. Bij het printen vindt er soms ontleding van deze drukinkt plaats waardoor de bestanddelen vrij in de lucht komen. Dit zorgt voor fijnstof, hele fijne roet en stikstofdioxides. Dit brengt gevaarlijke gezondheidseffecten met zich mee. Voor al deze stoffen geldt dat de concentratie erg belangrijk is. Één printer in een groot, goed geventileerd kantoor levert niet gelijk gezondheidsproblemen op. Als er meerdere apparaten zijn, zeker in een iets kleinere ruimte draagt dit bij aan de luchtvervuiling op het kantoor.

Luchtvervuiling op kantoor zorgt voor ziekte

Al deze verontreinigingen op kantoor brengen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Volgens de RIVM zorgt luchtvervuiling voor 4% van de totale ziektelast in Nederland. Dat is meer dan bijvoorbeeld alcoholgebruik (3%). Voor elk kantoor brengt luchtvervuiling dus schadelijke effecten mee. Dit komt vooral door een gestegen aantal hart- en vaatziekten en luchtwegklachten. De wetenschap denkt nu dat dit komt doordat de fijnstofdeeltjes ontstekingsreacties veroorzaken in de longen en hierdoor de zuurstofopname verstoren. De ultra-fijnstof dringt ook zelfs door tot aan het bloed, waardoor het ontstekingsreacties veroorzaakt in de bloedvaten. Dit veroorzaakt schade en aderverkalking. Op termijn ontstaan hierdoor dus hart- en vaatziekten en een verminderde longfunctie.

Door de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren verhoog je de productiviteit

Luchtvervuiling zorgt er niet alleen voor dat mensen vaker ziek zijn, het maakt ze ook minder productief. In 2017 is in een grote studie onderzocht wat de effecten zijn van de luchtkwaliteit op productiviteit, zonder ziekte mee te nemen. Hieruit is gebleken dat werknemers minder productief zijn als de luchtvervuiling op kantoor hoger is. Voor elke verdubbeling van de luchtvervuiling, daalt de productiviteit van werknemers maarliefst met 10%! Dit zou dan vooral komen door een verminderde zuurstofopname. Dit leidt tot hoofdpijn, vermoeidheid en slechtere cognitieve vaardigheden. De luchtkwaliteit op kantoor verbeteren leidt dus tot een stuk productievere werknemers, en:

 • Het voorkomt hart en vaatziektes.
 • Je verhoogt de concentratie van je werknemers
 • Je vermijdt luchtweginfecties
 • Het vermindert vermoeidheid op kantoor
 • Verhoogt de productiviteit

Hoe creëer je dan een goede luchtkwaliteit op kantoor?

Luchtvervuiling op kantoor is dus geen pretje. Gelukkig zijn er acties die de lucht een stuk schoner maken te ondernemen om de lucht weer een stukje schoner te maken. Als je nog moet kiezen waar jouw kantoor terecht komt of waar je een kantoor gaat huren is het slim om dat niet in de buurt van de hoofdwegen te doen. Ook is het slim om niet onnodig veel kantoorapparatuur te gebruiken. Concentreer dit ook niet allemaal rond plekken waar werknemers zitten. Anders zullen deze hier een stuk meer last van hebben. Om het probleem helemaal op te lossen zijn luchtreinigers ook een sterke optie. Deze gebruiken fijnmazige filters om de vervuiling fysiek uit de lucht te verwijderen. Sommige hebben ook de optie om een koolstoffilter toe te voegen. Hiermee haal je ook ozon uit de lucht en verbeter je luchtkwaliteit op kantoor.

Wat is dan een goede keuze?

Voor de meeste kantoren is de EDC650 een passende luchtreiniger. Met zijn grote capaciteit kan hij de meeste kantoren goed aan. Hij beschikt over een gepatenteerde technologie waardoor hij grotere ruimtes effectiever reinigt. Ook is er de optie om een koolstoffilter toe te voegen. Dit verwijdert de ozon uit de lucht en zorgt voor een gezondere omgeving. Het geluidsniveau blijft laag, zo rond de 40 dB. Hierdoor lijdt het geen mensen af die aan het werk zijn. Zo verwijder je luchtvervuiling van kantoor en ademt iedereen weer vrijuit!

Wil jij wat doen aan jouw klachten met de TWE310 of wil je meer informatie? Kijk dan op onze productpagina of bel +31 020 670 2070 voor persoonlijk advies.

Veel gestelde vragen over luchtvervuiling kantoor:

Nee. Luchtvervuiling is een verzamelterm dat verschillende onderdelen bevat. Fijnstof, ozon en stikstofdioxides zijn de meest genoemde. Al deze stoffen hebben verschillende effecten.

Ja. Uit onderzoek is gebleken dat mensen bij luchtvervuiling minder geconcentreerd zijn, vermoeider en vaker hoofdpijn hebben. Hierdoor weken ze mnder hard.

Nee. Een printer of een kopieermachine in een kantoor is niet gelijk gevaarlijk. Als er veel apparatuur op een kleine plek staat, kan de vervuiling zich daar wel flink opstapelen.

Luchtreiniger tegen kattenallergie, helpt het?

Lees hier alles over kattenallergie en luchtreinigers

luchtreiniger tegen kattenallergie

Een luchtreiniger tegen kattenallergie, vermindert het klachten?

Een kat is het ideale huisdier. Maar helaas zorgen katten ook wel eens voor allergische reacties bij mensen. Een luchtreiniger tegen kattenallergie helpt hierbij. Zo heb je minder of geen last meer van je klachten. Zeker nu steeds meer mensen allergieën ontwikkelen is het goed om hierover na te denken. In dit artikel leggen wij je uit hoe allergieën werken en waarom het zo vervelend is. Ook gaan we in op hoe een luchtreiniger je kattenallergie kan verminderen en waarom een luchtreiniger tegen kattenhaar weinig zin heeft.

 1. Hoe helpt een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 2. Krijgen meer mensen allergieën?

 3. Wat zijn strategieën naast een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 4. Helpt een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 5. Wat heeft een goede kattenallergie luchtreiniger nodig?

 6. Welke luchtreiniger is dan de beste?

Wat is allergie?

Een allergie is eigenlijk een foutje van ons immuunsysteem. Als een virus of bacterie bijvoorbeeld ons lichaam aanvalt maakt ons immuunsysteem hier speciale wapens tegen. Dit zijn antistoffen. Als hetzelfde virus je lichaam vervolgens een tweede keer binnenkomt zet het gelijk weer de antistoffen in en word je bijna niet meer ziek. Bij een allergie werkt dit systeem eigenlijk té goed. Je lichaam denkt dat een onschuldige stof, of allergeen, waarmee je in aanraking komt gevaarlijk is. Zoals bijvoorbeeld pollen. Het immuunsysteem maakt antistoffen en valt de allergeen aan. Dit zorgt vervolgens voor bijvoorbeeld verkoudheidsklachten. Deze allergenen komen je lichaam binnen via de lucht. Vandaar dat bijvoorbeeld een luchtreiniger tegen kattenallergie effectief is. Het apparaat voorkomt dat je lichaam in contact komt met de allergeen. Sommige allergieën zorgen zelfs voor een anaphylactische shock. In deze situatie reageert je lichaam zo heftig op de allergeen dat je in shock raakt en sommige mensen overlijden hier zelfs aan. Dit komt bijna uitsluitend voor bij een voedselallergie.

 

Wat doet een luchtreiniger tegen kattenallergie?

Een veel voorkomende allergie is de kattenallergie. Mensen zijn niet allergisch tegen de hele kat maar tegen een bepaald eiwit, het zogenaamde Fel d 1 eiwit. In 96% van de gevallen veroorzaakt dit eiwit de kattenallergie. Dit eiwit zit in de urine van de kat, in zijn speeksel en op huidschilfers. Vooral de huidschilfers maken je het leven flink zuur. Deze zijn namelijk zo klein dat ze door de lucht zweven. Hierdoor heb je in het hele huis last van je allergie, ook als je kat even buiten is. Dit is ook de reden dat een luchtreiniger tegen kattenallergie helpt. De huidschilfers raken ook diep in de luchtwegen en blijven daar lang. Vandaar dat de klachten van een kattenallergie vaak steviger zijn dan van vele andere allergiën. Mensen hebben last van benauwdheid en hebben moeite met ademhalen. Ook slapen ze slechter en zijn ze vermoeid. Ook voor de huid is het geen pretje. Eczeem is een veel voorkomende klacht bij een kattenallergie. Dit eiwit zit nauwelijks in kattenharen. Vandaar dat een luchtreiniger tegen kattenhaar niet helpt bij een kattenallergie.

 

luchtreiniger tegen kattenallergie

 

 

Krijgen meer mensen allergieën?

Het is je misschien al opgevallen, de laatste jaren krijgen steeds meer mensen last van allergieën. In de laatste 25 jaar is het percentage mensen dat last heeft van een kattenallergie flink toegenomen. Van 12% in 1996 tot 19% in 2006. Hoe dit komt, daar is de wetenschap nog niet helemaal uit. Toch zijn er wel theorieën. De meest genoemde is de “hygiëne theorie”. Volgens deze theorie zijn wij mensen intussen zo schoon dat onze immuunsystemen te weinig te doen hebben. Hierdoor gaan ze zich richten op ongevaarlijke stoffen. Zo reageert je immuunsysteem dus sterk op bijvoorbeeld de eiwitten op de huidschilfers van je kat. Met een luchtreiniger haal je deze uit de lucht. Je klachten verminderen zo.

 

Wat kan je doen tegen kattenallergie?

 • Laat de kat niet in je slaapkamer. Door je kat nooit in de slaapkamer te laten creëer je een plek in het huis waar de huidschilfers zich niet opstapelen. Zo blijf je tenminste wel goed slapen.
 • Neem geen tapijt en vermijd gestoffeerde meubels in je huis. Alles met stof houdt huidschilfers een stuk langer vast. Door laminaat en een leren bank te gebruiken bijvoorbeeld verminder je het aantal huidschilfers in je huis.
 • Maak regelmatig schoon. Door met regelmaat te stofstuigen en te stoffen verwijder je een hele hoop huidschilfers. Hierdoor verminder je jouw klachten.
 • Medicijnen tegen kattenallergie. Er bestaan verschillende sprays en pillen die jouw klachten flink verlichten.
 • Gebruik een katten luchtreiniger. Met een luchtreiniger filter je de lucht en verwijder je de huidschilfers. Zo verlicht je je allergie.

 

 

Hoe helpt een luchtreiniger kattenallergie uit de weg?

Om deze klachten tegen te gaan is het dus belangrijk om de lucht schoon te houden. Een luchtreiniger voor katten helpt hierbij. Dankzij zijn fijnmazige filters haalt hij de huidschilfers uit de lucht. Hierdoor adem jij weer vrij. Het nadeel is dat je niet alle allergenen verwijdert. Een kattenallergie luchtreiniger reinigt immers niet het speeksel en de urine van je kat. Toch zijn dit mindere problemen. Het speeksel van je kat vliegt immers niet door de lucht heen! Voor iemand die zwaar allergisch is en graag met zijn kat knuffelt is het dus niet de volledige oplossing. Voor mensen met een lichtere allergie die een beetje uit de buurt blijven helpt het wel enorm. Maar met een luchtreiniger kattenhaar verwijderen is dus niet de oplossing.

 

Wat heeft een goede kattenallergie luchtreiniger nodig?

Een effectieve luchtreiniger tegen kattenallergie heeft goede luchtcirculatie nodig. Toch besteed men hier vaak te weinig aandacht aan. Een luchtreiniger moet namelijk niet alleen beschikken over fijnmazige filters. Ook moet hij er voor zorgen dat alle lucht in de ruimte daadwerkelijk bij de luchtzuiveraar komt. En ook het energieverbruik is erg belangrijk. Verschillende katten luchtreinigers hebben namelijk hele andere vermogens. Dit scheelt op de lange termijn veel geld.

 

Welke luchtreiniger is dan de beste?

Een goede luchtreiniger tegen kattenallergie is bijvoorbeeld TWE 310. Dit apparaat is compact maar heeft toch een grote capaciteit. Ideaal voor een huiskamer waar de kater graag is. Hij is ook erg energiezuinig dankzij zijn gepatenteerde AIH technologie. Hierdoor krijgt de lucht een lading mee voordat ze in aanraking komt met het filter. Het filter hoeft hierdoor minder fijnmazig te zijn en de effectiviteit verhoogt hierdoor zelfs. Er is dus minder drukverlies en dit zorgt voor een lager energieverbruik en een lager geluidsniveau.

 

Wil jij wat doen aan jouw klachten met de TWE310 of wil je meer informatie? Kijk dan op onze productpagina of bel +31 020 670 2070 voor persoonlijk advies.

Veel gestelde vragen over luchtreiniger tegen kattenallergie:

De meeste klachten worden veroorzaakt door huidschilfers. Deze huidschilfers zijn zo klein dat ze door de lucht zweven. Een luchtreiniger tegen kattenallergie filtert de lucht en verwijdert deze huidschilfers. Hierdoor komen ze niet meer in je longen terecht en verminder je de klachten.

Er bestaan een hoop goede medicijnen tegen allergische klachten. Neussprays helpen om de luchtwegen open te houden. Met antihistamine pillen onderdrukt men verschillende klachten. Met deze medicatie haal je niet de oorsprong van jouw klachten weg. Overleg met je huisarts of medicatie voor jou een geschikte oplossing is.
Nee. Mensen zijn allergisch tegen het eiwit Fel d 1. Dit eitwit zit vooral in de huidschilfers van kat. Ook in het speeksel en urine komt het voor. Met een luchtreiniger kattenharen weghalen is dus niet effectief.

Luchtreiniging in de klas. De kracht van een luchtreiniger

Waarom een luchtreiniger in de klas plaatsen?

luchtreiniging in de klas

Luchtreiniging in de klas, hoe effectief is een luchtreiniger?

Steeds meer mensen snappen hoe belangrijk luchtreiniging in de klas is. Scholen zijn plekken waar veel contact cruciaal is. Tussen leerlingen onderling én tussen leerlingen en personeel. Virussen, en vooral het coronavirus, mogen hier geen spaak tussen steken. Luchtreiniging in de klas voorkomt dat aerosolen besmettingen veroorzaken. Hierdoor houden leerlingen offline contact zonder gezondheidsrisico’s voor zichzelf of voor anderen. Aerosolen verwijderen is echter geen gemakkelijke taak. Hier kijken we naar het laatste wetenschappelijke onderzoek om erachter te komen wat de beste methode is.

Luchtreiniging in de klas, essentieel voor het onderwijs?

Het onderwijs is niet hetzelfde als andere sectoren. Het gaat immers niet om het verdienen van geld. Het voorbereiden van de volgende generatie op hun leven is de belangrijkste taak. Hierbij is het belangrijk dat de leerlingen voldoende kennis opdoen en de sociale vaardigheden leren die ze als volwassenen nodig hebben. Door luchtreiniging in de klas in te zetten zijn deze doelen beter te behalen. Face to face contact met en tussen leerlingen is namelijk essentieel.

Om de stof goed over te brengen praat en communiceert men uiteraard veel in een klaslokaal. Ook zijn er natuurlijk veel spontane interacties tussen leerlingen onderling en met de docent. Dat is juist wat het onderwijs zo leuk maakt! Menselijk contact is ook nog eens erg belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Het is al meerdere malen aangetoond dat leerlingen beter leren in een klaslokaal dan achter een laptop. Na het corona schooljaar 2020-2021 scoorden de leerlingen gemiddeld 10% slechter dan in vorige jaren. Ook waren leerlingen meer gestrest en minder gelukkig. Het openhouden van het onderwijs is dus van cruciaal belang voor de huidige leerlingen. Luchtreiniging in de klas is een belangrijke maatregel om dit mogelijk te houden.

 

Hoe werken aerosolen in de klas?

De meeste virussen verplaatsen zich door de lucht. Een virusdeeltje is echter zó klein dat het bijna nooit alleen door de lucht vliegt. Het bindt zich altijd vast aan een ander deeltje. Dit zijn bijvoorbeeld stofdeeltjes of waterdruppels. Hoe zwaarder deze deeltjes zijn hoe sneller ze naar de grond zakken. Bij hoesten of praten komen veel grote druppels vrij. Vandaar dat afstand houden effectief is om besmettingen te voorkomen. Als de grootte van de waterdruppel waaraan het virusdeeltje zich bindt onder de 5 micrometer zakt noemen we dit een aerosol. Vanwege zijn kleine gewicht blijft een aerosol wel tot 30 minuten besmettelijk in de lucht. Ook leggen ze grotere afstanden af dan de anderhalve meter die de grotere deeltjes halen. Tegen aerosolen is afstand houden dus minder effectief. Luchtreiniging in de klas biedt een antwoordt op dit probleem.

 

Helpt ventilatie genoeg tegen besmettingen?

In het debat over aerosolen zijn twee kampen. Het ene kamp zegt dat ventilatie en frisse lucht het probleem verhelpen. Het tweede kamp erkent dat ventilatie belangrijk is, maar begrijpt dat luchtreiniging in de klas nodig is om aerosolen onschadelijk te maken. Dit heeft te maken met de manier waarop ventilatie werkt. In de meeste klaslokalen zijn geen mechanische ventilatiesystemen aanwezig. Men ventileert door de ramen te openen. Hier is niks mis mee, zuurstof komt naar binnen en CO2 gaat naar buiten. Echter, Om aerosolen te verwijderen is het niet effectief. Denk maar eens na, er ontstaat geen luchtstroom naar buiten. De aerosolen blijven dus vooral binnen!

 

Waarom werkt luchtreiniging in de klas dan wel?

Luchtzuivering werkt anders. Een luchtreiniger verwijdert daadwerkelijk de aerosolen uit de lucht door te werken met fijnmazige filters. Hierdoor raken de virusdeeltjes uit de luchtcirculatie en verminder je infecties. Hoe effectief dit is hebben meerdere studies onderzocht. Met goede luchtreiniging in de klas blijkt al na 10 minuten maarliefst 60% van de aerosolen uit de lucht te zijn verwijderd! Tijdens de duur van een volledige les verwijdert een goed apparaat nagenoeg alle aerosolen uit de lucht. Ook in Nederland komen steeds meer resultaten binnen over de effectiviteit van luchtreinigers tegen corona. Tijdens een experiment met luchtreiniging in de klas daalde het aantal besmettingen drastisch.

 

luchtreiniging in de klas
De concentratie aerosolen in een klaslokaal waar een luchtreiniger aanwezig is. Gedurende een les neemt de concentratie steeds verder af.

 

Is ionisatie de heilige graal?

Een veel gebruikte optie om de lucht te zuiveren is het gebruik van ionisatie. Hiermee gebruik je een ionengenerator om ionen te creëren. Deze ionen binden zich aan allerlei deeltjes die in de lucht zweven. Hiermee vernietigen ze veel organische stoffen zoals bacteriën en virussen. Om het coronavirus tegen te houden kan het dus een nuttige bondgenoot zijn. Wat veel fabrikanten je echter niet vertellen is dat er ook een risico aan zit. Deze ionen reageren namelijk ook met zuurstof om ozon te vormen. Ozon is voor ons mensen een giftig gas. Als wij dit inademen zorgt het voor schade aan onze longen. Dit leidt onder andere tot meer luchtweginfecties en een grotere kans op astma. Omdat kinderen lichamelijk nog volop in ontwikkeling zijn, zijn de schadelijke effecten van ozon nog groter dan bij volwassenen. Als je ionisatie samen met luchtreiniging in de klas wilt inzetten moet je nadenken over hoe je ozon gaat voorkomen. Een koolstoffilter verwijdert bijvoorbeeld ozon uit de lucht. Luchtreinigers waarbij de ionengenerator vóór het Hepa filter zit stoten ook geen ozon uit. Let hier dus op! Een mooi voorbeeld van een luchtreiniger die deze techniek toepast is de TWE-900. Dit apparaat wordt ook steeds meer gebruikt in de klas.

 

UV lampen, wat halen ze uit?

Een ander hulpmiddel om virussen te vernietigen zijn UV-C lampen. Hiermee wordt UV licht afgevuurd op alle voorbijkomende luchtvervuiling. Dit licht heeft genoeg energie om organische vervuiling, zoals virussen, te vernietigen. De EDC650 UV-C beschikt over een professionele UV-C module. Lees hier beneden meer over.

 

Luchtcirculatie, de sleutel tot effectieve luchtreiniging in de klas

Wat cruciaal is voor een goede luchtreiniger is de luchtcirculatie. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het alle lucht in de ruimte ook daadwerkelijk reinigt. Door op 1 plek lucht in de reiniger te zuigen en daar ook weer de ruimte in te blazen creëer je een situatie waardoor het apparaat dezelfde lucht keer op keer zuivert. In de rest van de klas vindt dan minimale reiniging plaats. Dit is hetzelfde probleem dat de meeste ventilatiesystemen kennen. Een open raam of een enkele ventilatie unit zorgen niet voor een effectieve luchtcirculatie. Door de inzuig- en uitblaas plekken zo ver mogelijk uit elkaar te zetten en na te denken over de richting waarin de lucht uitblaast verbeter je de effectiviteit flink.

 

Dus, in het kort, waarom is luchtreiniging in de klas belangrijk?

Luchtreiniging in de klas is dus van enorm belang. Onderwijs is een bijzondere sector waar contact erg belangrijk is. Hier leren kinderen veel van. Zo nemen ze meer kennis op én leren ze meer sociale vaardigheden. Ook verbetert contact in het onderwijs het mentale welzijn van leerlingen. Vanwege het vele contact dat leerlingen en leraren met elkaar hebben lopen ze helaas wel extra risico om virussen op te lopen. Met het coronavirus zorgt dit voor flinke problemen. Daarom is het zo belangrijk om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Luchtreiniging in de klas helpt hierbij. Een goede luchtreiniger met effectieve circulatie brengt het aantal aerosolen al binnen 10 minuten met meer dan de helft omlaag. Gebruik je ionisatie? Let er dan wel op hoeveel ozon er vrijkomt en hoe je dat weer verwijdert. Anders zorgt dit voor luchtwegproblemen.

 

De EDC650 UV-C – De ultieme luchtreiniger tegen virussen?

Een luchtreiniger die voldoet aan alle eisen voor effectieve luchtreiniging in de klas is de EDC650 UV-C. Dit apparaat werkt met een gepatenteerde methode voor luchtcirculatie: Omgekeerde luchtcirculatie met luchtverdringing. Met deze methode reinigt een luchtreiniger meerdere keren per uur alle lucht in de ruimte en verwijdert hij aerosolen dus zo snel mogelijk. Alleen al door deze nieuwe techniek is de EDC tot wel 30% effectiever dan andere luchtreinigers. Ook werkt hij met ionisatie vóór het hepa filter. Hierdoor behoud je de extra reiniging van de ionisator, maar vangt het filter alle ionen op. Zo voorkom je dus de vorming van ozon. Een bijkomend voordeel is zijn volume. Dit is namelijk een van de stilste luchtreinigers op de markt. Zelfs zijn maximale volume van 47 Db is niet harder dan het gebruikelijke geroezemoes in de klas. Voor scholen en het hoger onderwijs is dit dus een zeer geschikte keuze.

Veel gestelde vragen over luchtreiniging in de klas:

Nee. De maatregelen zoals handen wassen en afstand houden blijven een belangrijk middel om het aantal besmettingen onder controle te houden. Het aantal aerosolen neemt wel drastisch af dankzij een luchtreiniger. Het is dus een belangrijke bondgenoot tegen het virus.

Nee. Met ventilatie zorg je ervoor dat er zuurstof het lokaal binnenkomt. Met luchtreiniging verwijder je verontreiniging zoals virussen uit de lucht. Om het coronavirus tegen te gaan is luchtreiniging effectiever.

Ja. Vanwege de fijnmazige filters en in vele gevallen UV-C lampen worden aerosolen uit de lucht verwijderd. In 10 minuten is al meer dan 60% uit de lucht gehaald.

Een gezond binnenklimaat, luchtkwaliteit verbeteren

Luchtkwaliteit verbeteren tot een gezond binnenklimaat

Gezond Binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat, hoe verbeter je jouw luchtkwaliteit?

Iedereen is het erover eens dat een gezond binnenklimaat belangrijk is. Het verbetert je welzijn op allerlei manieren. Vandaar dat je altijd blij bent als je uit die muffe kelder weg mag. Toch is het niet altijd makkelijk om het binnenklimaat te verbeteren. Vanwege alle verschillende factoren die een gezond binnenklimaat beïnvloeden zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hier zetten wij de vier belangrijkste factoren voor je op een rij.

 • Luchtvochtigheid
 • Temperatuur
 • Luchtreiniging
 • Ventilatie

Snel antwoord op de volgende vragen:

 1. Hoe gebruik ik dan luchtvochtigheid om mijn binnenklimaat te verbeteren?
 2. Heeft temperatuur ook invloed op een gezond binnenklimaat?
 3. Moet ik voor een gezond binnenklimaat de lucht reinigen?
 4. Heb ik een luchtreiniger nodig om mijn binnenklimaat te verbeteren?
 5. Kan ventilatie mijn binnenklimaat verbeteren?
 6. Natuurlijke of mechanische ventilatie?
 7. Hoe werkt dit allemaal samen?
 8. Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

Wat doet luchtvochtigheid voor een gezond binnenklimaat?

De eerste factor die invloed heeft op een gezond binnenklimaat is de luchtvochtigheid. Er bestaan twee varianten hiervan: absolute en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid meet simpelweg hoeveel vocht er in de lucht zit. Toch zegt dit niet veel. Warme lucht kan namelijk veel meer vocht vasthouden dan koude lucht. Warme en koude lucht met dezelfde absolute luchtvochtigheid voelt toch heel anders aan. Vandaar dat er vaker wordt gesproken over relatieve luchtvochtigheid.(RV) Dit is de hoeveelheid vocht die er in de lucht zit ten opzichte van de hoeveelheid vocht die de lucht maximaal kan opnemen. bij het binnenklimaat verbeteren moet je dus de relatieve luchtvochtigheid in de gaten houden.

 

Vocht en een gezond binnenklimaat

Het liefst wil je de RV niet te hoog of te laag hebben. De bedrukte zomerdagen waarop je altijd lijkt te zweten, ondanks de matige temperatuur vind niemand fijn. Toch is een matige luchtvochtigheid niet alleen een issue van comfort, ook voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk. Bij een te lage luchtvochtigheid begint de lucht vocht aan mensen te onttrekken. Hierdoor drogen je ogen en huid een stuk sneller uit. Uiteindelijk raken ook de slijmvliezen uitgedroogd, wat de kans op luchtweginfecties flink verhoogd. Ook een te hoge luchtvochtigheid is niet alleen onprettig. daarnaast versnelt het namelijk de groei van schimmels en bacteriën. Deze organismen verspreiden zich via de lucht en dit leidt tot een waaier aan gezondheidsklachten zoals benauwdheid, luchtweginfecties en zelfs astma. Voor een gezond binnenklimaat is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% dus noodzakelijk.

 

Hoe gebruik ik dan luchtvochtigheid om mijn binnenklimaat te verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid te beïnvloeden. Een groot gedeelte van het vocht in de lucht komt van menselijke bezigheden. Douchen, koken en de was doen verhoogt de luchtvochtigheid allemaal. Door minder lang te douchen of de was buiten op te hangen verlaag je de luchtvochtigheid. Een andere optie is het gebruiken van luchtbe- of ontvochtigers. Dit zijn apparaten die op een mechanische manier de luchtvochtigheid bijstellen. Je binnenklimaat verbeteren gebeurt dus op verschillende manieren.

 

Heeft temperatuur ook invloed op een gezond binnenklimaat?

De tweede belangrijke factor die een grote invloed heeft op een gezond binnenklimaat is de temperatuur. Dit is misschien wel het component waar we ons het meest bewust van zijn. Is het te warm dan gaan we overmatig zweten en verliezen we energie. Is het te koud dan gaan we rillen. De optimale temperatuur voor mensen verschilt per activiteit die we aan het doen zijn. Om in slaap te vallen is een temperatuur van 19 graden ideaal. Voor kantoorwerk zijn mensen het meest productief als de thermostaat 22 graden aangeeft. Om te sporten is een koudere omgeving dan weer juist fijn. Hierdoor geeft je lichaam makkelijker hitte kwijt en sport je dus harder. Zorg dus voor een comfortabele temperatuur als jij jouw binnenklimaat wilt verbeteren.

 

Moet ik voor een gezond binnenklimaat de lucht reinigen?

Ook de eventuele vervuiling van de lucht speelt een rol in een gezond binnenklimaat. Allerlei verschillende zaken vervuilen de lucht. De belangrijkste hiervan is fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Saharazand of microplastics zijn hier voorbeelden van. Deze deeltjes zijn klein genoeg om in te ademen. Hierdoor beschadigen ze onze luchtwegen. De kleinste deeltjes komen zelfs rechtstreeks in onze bloedbaan terecht. De beschadigingen die dit veroorzaakt leiden op termijn tot een verminderde longfunctie en hart- en vaatziekten. Ook zweven er pollen en verscheidene virussen (aerosolen) door de lucht heen. Als we deze inademen lopen we het risico een allergische reactie te krijgen of om geïnfecteerd te raken.

 

Houtkachels, een bron van fijnstof

 

Heb ik een luchtreiniger nodig om mijn binnenklimaat te verbeteren?

Er zijn verschillende methodes om de luchtkwaliteit te verbeteren. Allereerst is het een belangrijk om te zorgen dat er binnenshuis zo min mogelijk fijnstof ontstaat. Zet tijdens het koken bijvoorbeeld altijd de afzuiger aan en verminder het gebruik van de open haard of de houtkachel. Dit helpt al bij het creëren van een gezond binnenklimaat. De meest effectieve oplossing is het inzetten van luchtreiniging. Deze apparaten zijn gespecialiseerd in het verwijderen van fijnstof en virussen. Let wel op dat je de juiste luchtreiniger aanschaft. Elk model is geschikt voor andere ruimtes en gebruik. Een goede luchtreiniger heeft ook een goede luchtcirculatie nodig. Helaas zijn niet alle aanbieders hiermee bezig. Sommige luchtreinigers stoten ook het giftige gas ozon uit. Pas hiervoor op! Een open raam of meer ventileren is niet altijd geschikt voor een schonere lucht. Dankzij het verkeer, de industrie en de landbouw is de concentratie fijnstof buiten soms net zo hoog als binnen. Ventilatie heeft natuurlijk wel andere manieren om jouw binnenklimaat te verbeteren.

Hier zijn een paar tips voor een gezond binnenklimaat:

 • Kook met een afzuiger: Door tijdens het koken altijd de afzuiger hard genoeg aan te zetten, zuig je het meeste fijnstof naar buiten. Hierdoor voorkom je vervuiling in jouw huis.
 • Denk na over verwarming: Hoewel een houtkachel en open haard erg sfeervol zijn, stoten ze ook veel fijnstof uit. Denk daarom na over hoe je dit afvoert als je de open haard aansteekt.
 • Ventilatie is geen reiniging: Frisse lucht voelt vaak schoon aan, maar dit is vaak niet zo. De meeste fijnstof vindt zijn oorsprong buitenshuis. Door te ventileren haal je dus ook fijnstof naar binnen.
 • Een goede luchtcirculatie doet wonderen: Staar je niet blind op de filters van luchtreinigers. Een goede luchtcirculatie is essentieel om alle lucht in een ruimte te reinigen.
 • Pas op voor ozon: Denk je na over een luchtreiniger met ionisatie? Ga dan na hoe er wordt omgegaan met ozon. Kies bijvoorbeeld voor een luchtreiniger met ionisatie vóór het filter of neem een koolstoffilter.
 • Verwijder ook virussen: Niet alleen fijnstof, ook virussen worden verwijderd met een luchtreiniger. Hiermee voorkom je dus besmettingen.

 

 

Kan ventilatie mijn binnenklimaat verbeteren?

Ventilatie speelt natuurlijk ook een essentiële rol in een gezond binnenklimaat. Met ventilatie bedoelen we het verversen van de binnenlucht. Ventilatie heeft twee verschillende doelen: het aanvoeren van zuurstof en het afvoeren van CO2 en vervuiling. Alhoewel wij mensen het vaak niet bewust opmerken als een ruimte onvoldoende is geventileerd, voelen we de effecten wel. Mensen in een slecht geventileerde ruimte hebben last van hoofdpijn, concentreren zich moeilijker en zijn sneller geïrriteerd. Met een CO2 meter meet je het niveau van ventilatie. Een goed geventileerde kamer mag geen CO2 concentratie hoger dan 900 ppm (parts per million) hebben.

 

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Er zijn twee verschillende manieren om te ventileren: met natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie gebeurt door het openzetten van ramen en deuren. Hierdoor stroomt er verse lucht naar binnen en stroomt de vervuilde lucht naar buiten. Dit is een goedkope oplossing. Je moet rekening houden dat er tocht kan ontstaan en dat je in de winter veel warmte verliest. De andere optie voor een gezond binnenklimaat is mechanische ventilatie. Hierbij zet een apparaten in om lucht aan- en af te voeren. Mechanische ventilatie heeft vaak een grotere capaciteit en veel systemen hebben de mogelijkheid om de warmte van de afgevoerde lucht terug te winnen. Wel is deze optie een stuk stuk duurder om aan te schaffen en verbruikt het veel stroom. Ook veroorzaakt het geluidhinder. Het verschilt per situatie welke methode beter is. Wel blijf je met beide methodes het risico houden dat je luchtvervuiling van buiten naar binnen haalt. Een combinatie van ventilatie met luchtreiniging valt dus het meeste aan te raden. Een luchtreiniger met een goede luchtcirculatie zorgt er ook voor dat de ventilatie op een laag pitje kan. Door de circulatie blijft de ademhalings zone namelijk vers.

 

Hoe werkt dit allemaal samen?

Niet alleen dragen al deze factoren bij aan een gezond binnenklimaat, ze hebben ook invloed op elkaar. Zo heeft ventilatie in de winter natuurlijk impact op de temperatuur binnenshuis. En voelt een lucht met een hoge luchtvochtigheid al snel warmer aan. Ook bestaan er connecties die misschien minder duidelijk zijn. Zo is er op warme dagen meer fijnstof in de lucht dan op koude dagen. Ook tussen ventilatie en luchtvochtigheid bestaat een belangrijke connectie. In de winter is de buitenlucht namelijk erg droog. Vandaar dat juist dan een luchtbevochtiger belangrijk is om je binnenklimaat te verbeteren. In een sterk geventileerde kamer komt er dan constant droge lucht vanuit buiten naar binnen. Dit drukt de luchtvochtigheid sterk naar beneden. Voor een gezond binnenklimaat is het dus belangrijk dat je ze allemaal in de gaten houdt.

 

Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

Met al deze verschillende factoren die ook nog eens elkaar beïnvloeden is het lastig om te weten hoe jij je binnenklimaat gezond maakt. De eerste stap is altijd om de verschillende variabelen te meten. Dit doe je met een hygrometer voor luchtvochtigheid, een C02 meter voor ventilatie en een fijnstofmeter voor de luchtkwaliteit. Hieruit lees je af of en wat er in jouw situatie moet gebeuren. Zijn er meerdere problemen? Schakel dan een gespecialiseerde partij in die beoordeeld wat er in jouw situatie nodig is. Zo voorkom je dat verschillende toepassingen elkaar tegenwerken.

Veel gestelde vragen over gezond binnenklimaat:

Om te weten of een binnenklimaat gezond is, is het belangrijk om te meten. Een CO2 meter, fijnstofmeter en een hygrometer leveren belangrijke informatie.

Nee. Het kan voorkomen dat het binnenklimaat in jouw woning al redelijk is. Ook kun je zelfstandig het binnenklimaat verbeteren door de houtkachel minder te gebruiken en korter te douchen. Als dit niet genoeg is, kunnen mechanische oplossingen uitkomst bieden.

Nee. Met luchtreiniging haal je fijnstof uit de lucht, terwijl je met ventilatie simpelweg de lucht ververst met buitenlucht. Helaas kan er in de buitenlucht ook veel fijnstof aanwezig zijn.

Luchtreiniger in de zorg, voorkom ziekte en verzuim

Een zorg luchtreiniger tegen ziekte en verzuim.

luchtreiniger zorg

Kun je ziekte en verzuim voorkomen met een luchtreiniger in een ziekenhuis/verpleeghuis?

In een ziekenhuis draait het om genezen en voorkomen. Toch ziet men luchtreiniging in een zorginstelling vaak over het hoofd. Dit terwijl een luchtreiniger significant bijdraagt aan het verlagen van de ziektelast. Personeel en patiënten hebben hier baat bij. Wij vertellen je op welke manier een luchtreiniger in de zorg helpt. Maar ook wanneer het niet helpt en waar je op moet letten.

Hoe is fijnstof schadelijk in een zorginstelling?

Luchtvervuiling bestaat uit vele verschillende dingen, maar de belangrijkste hiervan is fijnstof. Fijnstof is ook een verzamelnaam voor verschillende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Meestal hebben we het echter over de schadelijkere variant die kleiner is dan 2,5 micrometer. Dit noemen we PM 2,5. Roet, zout of microplastic zijn voorbeelden van fijnstof. Hoe kleiner deze deeltjes zijn hoe dieper ze in ons lichaam komen en hoe meer schade ze aanrichten. Fijnstof heeft verschillende bronnen. Een gedeelte heeft een natuurlijke oorsprong, zoals zeezout of saharazand, maar de schadelijkste deeltjes fijnstof ontstaan door de mens. Het verkeer, de industrie en de intensieve landbouw stoten allemaal veel fijnstof uit. Omdat Nederland veel van dit alles heeft is de fijnstofconcentratie dus hoog. Deze vervuiling komt dan gewoon via de buitenlucht het ziekenhuis in. Een luchtreiniger in de zorg biedt dan uitkomst.

 

Fijnstof nadelen in de zorg

 • Kan astma veroorzaken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fijnstof de kans op astma significant verhoogt.
 • Vermindering van de longfunctie. Blootstelling aan fijnstof richt schade aan bij de longblaasjes. Hierdoor kunnen onze longen minder zuurstof opnemen.
 • Gevaar voor longkanker. Fijnstof kan in de longen reactieve zuurstofdeeltjes laten ontstaan. Deze kunnen schade aan longcellen veroorzaken en tot longkanker leiden.
 • Hart en vaatziekten. De kleinste deeltjes fijnstof komen in onze bloedbaan terecht. Hier veroorzaken ze schade aan bloedvaten. Dit kan leiden tot aderverkalking.
 • Meer kans op diabetes. Fijnstofdeeltjes kunnen diep de bloedbaan binnendringen. Hier kan het de productie van insuline afremmen. Bij langdurige blootstelling kan dit zelfs diabetes veroorzaken.

 

Wat doet een luchtreiniger in de zorg?

De belangrijkste taak van een luchtreiniger in de zorg is, de naam zegt het al, het reinigen van de lucht. Dit doet het met fijnmazige HEPA filters. Als de lucht door deze filters stroomt blijft alle vervuiling zoals fijnstof en virussen hier achter. Hierdoor adem je schonere lucht in. HEPA filters alleen zijn echter niet voldoende.Om ervoor te zorgen dat alle lucht schoon blijft moet een luchtreiniger ook voor voldoende luchtcirculatie zorgen. Een goed apparaat maakt daarom gebruik van luchtverdringing. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat er een luchtcirculatie ontstaat die alle lucht naar de luchtreiniger dringt. Hierdoor zorgt een luchtreiniger in een ziekenhuis ervoor dat iedereen schone lucht en gezond binnenklimaat kan hebben.

 

Waarom is schone lucht in de zorg belangrijk?

Schone lucht is dus overal belangrijk. Maar luchtzuivering in zorginstellingen misschien wel meer dan anders. Dit heeft natuurlijk te maken met de overvloed aan ziektekiemen die aanwezig zijn. Ook zijn veel patiënten logisch verzwakt. Het voorkomen van de overdracht van ziektekiemen is dus essentieel. Vandaar dat de zorg er sinds jaar en dag alles aan doet om zo hygiënisch mogelijk te zijn. Men reinigt de oppervlaktes regelmatig, persoonlijke hygiëne staat hoog in het vaandel in ziekenhuizen. en in operatiekamers zijn vaak krachtige afzuigmachines aanwezig. Toch ziet men in de zorg een luchtreiniger nog vaak over het hoofd.

 

Wat betekent luchtreiniging in de zorg?

Dit klinkt misschien goed, maar zijn er ook concrete effecten van deze schonere lucht? Jazeker! De RIVM heeft berekend wat de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn. En wat een zorg luchtreiniger dus kan voorkomen. Zo leven mensen in Nederland gemiddeld 13 maanden korter door de luchtvervuiling in ons land. Ook op de werkvloer zorgt het voor veel problemen. Volgens het RIVM zorgt Luchtvervuiling voor maarliefst 6% van alle verzuimdagen. Dit is meer dan overgewicht, 5%, of alcoholgebruik! In een sector waar het personeelstekort al zo groot is, is dit natuurlijk niet welkom. Het is uiteraard onrealistisch om te denken dat een luchtreiniger in de zorg al deze problemen oplost. Maar mensen zijn zo’n 30-40% van de wakkere uren op hun werk. Dan helpt schone lucht daar dus flink!

 

Helpen luchtreinigers ook tegen ziekte overdracht?

Niet alleen tegen luchtvervuiling, ook tegen de overdracht van virussen en bacteriën helpt een luchtreiniger in de zorg. Zo is er onderzocht dat het coronavirus bijvoorbeeld zich kan hechten aan fijnstofdeeltjes en hierdoor zich makkelijker verspreidt. Ook blijkt dat de juiste zorg luchtreiniger snel bacteriën uit de lucht verwijderd. In een zorginstantie is dit erg belangrijk vanwege de grote aanwezigheid van ziektekiemen. Wel is het bij al deze voordelen belangrijk dat je een goede luchtreiniger op een juiste manier gebruikt. Anders vallen de meeste effecten weg.

 

Wat is dan de juiste methode van luchtzuivering?

Een goede luchtreiniger in de zorg moet dus niet alleen de juiste filters hebben. Het is net zo belangrijk dat de luchtreiniger een goede luchtcirculatie op gang brengt. Hierdoor zorg je ervoor dat alle lucht daadwerkelijk door de luchtreiniger heen gaat. Een voorbeeld van een effectieve methode is de zogenoemde “omgekeerde luchtverdringing” techniek. Dit is een systeem waarbij de schone lucht onderin de kamer in wordt geblazen en de oude lucht naar boven drukt. Bovenin zuigt de reiniger de lucht weer naar binnen. Hierdoor krijg je een verticale luchtcirculatie waarbij de lucht op ademhalings niveau altijd schoon is. Ook voorkom je overdracht van ziektekiemen omdat de lucht constant naar boven wordt verdrongen. Een luchtreiniger in de zorg moet dus over luchtverdringing beschikken.

 

Luchtreiniger zorg

 

 

Welke luchtreiniger moet ik hebben voor mijn ziekenhuis?

Een goed voorbeeld van een effectieve luchtreiniger is de EDC650 UV-C. Dit apparaat werkt met de “omgekeerde luchtverdringing” techniek en verwijderd daardoor meer dan 99% van alle vervuiling uit een ruimte. Met zijn capaciteit is hij geschikt voor ruimtes tot 100m2. Ook is er de mogelijkheid om koolstoffilters en een ionisatie module aan toe te voegen. Hiermee haal je nog beter organische stoffen en ziektekiemen uit de lucht. Voor zorginstellingen is deze luchtreiniger dus een prima keuze!

Is de EDC650 UV-C iets voor jou? Of vraagt jouw situatie om een andere aanpak? Vraag een offerte aan of bel ons op 020 646 4028 voor vrijblijvend advies op maat!

Veel gestelde vragen over luchtreiniger in zorg:

Nee. Dankzij onze unieke luchtverdringing wordt de lucht van beneden naar boven gedrukt. Hierdoor raken virussen juist uit de ademhalings zone

Ja. Met speciale koolstoffilters kunnen vieze geuren zoals incontinentie geuren goed worden verwijderd. Zolang de bron niet weg is, is volledig verwijderen echter lastig.

De beste circulatie voor een luchtreiniger is luchtverdringing. Hiermee creëer je een circulatie waarbij alle lucht door de reiniger wordt gezogen

Hoe bouwvocht op te sporen en te verwijderen

Verwijderen van bouwvocht, hoe doe je dat?

Bouwvocht bij nieuwbouw

Bouwvocht, wat is het en hoe te verwijderen?

Je nieuwbouwhuis is net opgeleverd maar toch kun je er niet in. Je moet nog bouwvocht verwijderen. En bouwvocht kan lang in je muren, vloeren en plafonds blijven zitten. Dit leidt tot schade aan het huis en aan de bewoners. Hier kijken wij naar wat de oorzaken en gevolgen van bouwvocht zijn. Ook leggen we uit hoe je een bouwdroger kunt gebruiken om bouwvocht te verwijderen en zo je huis droog én gezond te maken.

 1. Zijn er nadelen aan bouwvocht?
 2. Wat doet bouwvocht voor je (nieuwbouw) huis?
 3. Vertraagd bouwvocht mijn nieuwbouw project?
 4. Bouwvocht verwijderen hoe dan?
 5. Een condens luchtontvochtiger hoe werkt dat?
 6. Wanneer moet ik voor een condensdroger als bouwdroger kiezen?
 7. Welke bouwdroger is dan de beste?

Bouwvocht, hoe komt dat?

Bouwvocht is de term voor al het vocht dat vrijkomt na de bouw van een huis. Je zou het misschien niet denken, maar een bouwprocess zorgt voor veel extra vocht. Als het huis nog niet afgebouwd is trekt regen of sneeuw van buiten een stuk makkelijker het huis in. Ook vele materialen die gebruikt worden tijdens de bouw bevatten van nature veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement, stucwerk of verf. Tijdens het bouwen zijn deze materialen vloeibaar waarna het vocht er langzaam uittrekt als ze drogen. Dit leidt er toe dat er in een net afgebouwd nieuwbouwhuis wel tot 8000 liter aan bouwvocht zit! En er zijn daarnaast ook nog steeds de vele andere vocht invloeden in en om het huis:

 

Bouwvocht en andere vocht inwerkingen

 

Hoe lang duurt bouwvocht?

De gemakkelijkste methode om bouwvocht te verwijderen is simpelweg te wachten. De materialen waar vocht in zit zullen langzaam drogen waardoor het vocht in de lucht komt. Na verloop van tijd gaat dit vocht naar buiten en daalt de luchtvochtigheid weer tot een normaal niveau. Deze methode van bouwvocht verwijderen kan zonder bouwdroger echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus te maken met een chronisch verhoogde luchtvochtigheid. Door veel te ventileren als het buiten droog is, kort te douchen en was buiten te drogen versnel je dit proces. Ondanks deze methodes zal het zeker maanden duren voordat al het bouwvocht uit je nieuwbouwhuis is verwijderd. Door een bouwdroger te gebruiken versnel je dit process significant.

 


Bouwvocht

Zijn er nadelen aan bouwvocht?

Ja! Een chronisch verhoogde luchtvochtigheid door bouwvocht heeft verscheidene nadelen voor jezelf en voor je nieuwbouw huis. Schimmels zijn een belangrijke reden hiervoor. Schimmels zijn naast planten en dieren een apart rijk. Ze ontwikkelen zich door middel van lange schimmeldraden. Als deze schimmeldraden volwassen zijn ontwikkelen ze sporen die ze de lucht in gooien. Als deze sporen weer op een goede plek landen ontstaan daar weer nieuwe schimmeldraden. Het nadeel is dat schimmels erg slecht zijn voor onze gezondheid en voor huizen. Doordat wij de sporen van de schimmels inademen lopen we een stuk meer risico op gezondheidsklachten. Door bouwvocht te verwijderen rem je dus de groei van schimmels.Uit een grote studie is gebleken dat een te hoge luchtvochtigheid en schimmels de kans op de volgende klachten wel met 30-50% verhogen.

 • Kortademigheid
 • keelpijn
 • hooikoorts
 • astma
 • infectie van de luchtwegen.

Wat doet bouwvocht voor je nieuwbouw huis?

Bouwvocht is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nog eens voor je huis! Houten materialen nemen vocht op uit de lucht en zetten hierdoor uit. Uiteindelijk kan het hout ook nog eens gaan rotten. Ook de schimmels die ontstaan door bouwvocht hebben negatieve effecten. De schimmels groeien vaak op plekken waar organisch materiaal zit, zoals hout, behang of triplex. Ook tasten ze het pleisterwerk aan en verkleuren ze materialen. Dit is natuurlijk geen goed begin voor jouw nieuwbouwhuis. Over schimmels schreven wij al eerder deze blog.

 

Vertraagd bouwvocht mijn project?

Dat er tijdens een bouwproject veel vocht vrijkomt heeft nog een nadeel. Het vertraagd het project. Als de muren of de vloer bijvoorbeeld nog te vochtig zijn levert dit vertraging op bij het plaatsen van de keuken of het beginnen met stucken. Zeker als het veel regent tijdens de bouw zorgt dit voor vertraging bij het drogen van de bouwmaterialen. Bouwvocht verwijderen versnelt dit dan weer. Ook na oplevering van nieuwbouw zorgt bouwvocht voor vertraging. Doordat materialen nog niet genoeg opgedroogd zijn moet je bijvoorbeeld nog wachten met het schilderen van de muren. Bouwvocht verwijderen zorgt er dus voor dat je sneller je nieuwbouwhuis in kan!

 

Bouwvocht verwijderen, hoe dan?

Met al deze schadelijke effecten van bouwvocht is het begrijpelijk dat je er sneller vanaf wilt. Een bouwdroger gebruiken is zeer geschikt om bouwvocht te verwijderen. Een bouwdroger is een speciaal type luchtontvochtiger. Er zijn ontelbare verschillende modellen op de markt, maar grofweg heb je twee types: de condens luchtontvochtiger en de adsorptie luchtontvochtiger. Hoe een adsorptie luchtontvochtiger werkt leest u hier. Een bouwdroger is in een meeste gevallen een condens luchtontvochtiger.

 

Een condens luchtontvochtiger, hoe werkt dat?

De condens luchtontvochtiger werkt op basis van temperatuurverschillen en het verschil tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid water die er in de lucht zit. Maar sinds koude lucht minder water kan vasthouden dan warme lucht zegt de absolute luchtvochtigheid ons niet zo veel. Dezelfde absolute luchtvochtigheid pakt bij verschillende temperaturen heel anders uit. Vandaar dat men het altijd heeft over relatieve luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid die de lucht kan vasthouden. Dit is ook de reden dat luchtvochtigheid altijd wordt weergegeven als percentage. Maar hoe kun je dit gebruiken om bouwvocht te verwijderen?

Een condens luchtontvochtiger maakt gebruik van de verschillen tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Als eerste zuigt het apparaat vochtige lucht naar binnen waar het in contact komt met koude elementen. Dit zijn of koude metalen elementen of een koelstof. Deze elementen koelen de lucht sterk. De nieuwe koude lucht kan niet langer al het vocht vasthouden dat erin zit en een gedeelte van dit vocht condenseert. Het vloeibare water wordt afgevoerd naar een opslagtank. Vervolgens warmt de condens luchtreiniger de lucht weer op en blaast hij het terug de kamer in. Zo gebruik je dus een bouwdroger om bouwvocht te verwijderen.

 

Kun je beter een condens bouwdroger gebruiken bij het verwijderen van bouwvocht?

Omdat deze methode werkt op basis van temperatuurverschillen zal hij beter werken naarmate die verschillen groter zijn. Hoe hoger de temperatuur is hoe beter deze luchtontvochtiger dus is voor bouwvocht verwijderen. Daar staat tegenover dat als het te koud is, het temperatuurverschil tussen de koelelementen en de lucht verkleint en de effectiviteit afneemt. Een andere dimensie van de condens luchtontvochtigers is dat dit type krachtigere luchtontvochtigers voortbrengt dan de adsorptie luchtontvochtigers. Als je snel bouwvocht wil verwijderen is een condens bouwdroger gebruiken dus een prima keus!


Bouwvocht TWCD4PRO luchtontvochtiger

 

Welke bouwdroger is dan de beste?

Een mooi voorbeeld van een krachtige bouwdroger is de TWCD4PRO. Dit apparaat is een condens luchtontvochtiger die maarliefst tot 41 liter vocht per dag uit de ruimte haalt. Ook heeft hij een hoge levensverwachting en maakt hij een gebruik van een milieuvriendelijk koelgas. Hiernaast is het erg handig dat je de TWCD4PRO op elkaar kan stapelen gestapeld. Voor verhuurders en opslagplekken betekent dit dat je er meer kwijt kan in dezelfde ruimte.

Veel gestelde vragen over bouwvocht:

Nee. je hebt twee types bouwdrogers: adsorptie- en condens bouwdrogers. Adsorptie bouwdrogers zijn meer geschikt bij lagere temperaturen. Voor hogere temperaturen en situaties waarbij veel capaciteit nodig is, zijn condens bouwdrogers meer geschikt.

Ja. Als je lang genoeg wacht verdwijnt bouwvocht vanzelf uit je huis. Dit kan echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus een hoge luchtvochtigheid, met alle nadelen van dien.

In bouwmaterialen zit vaak veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement en verf. Ook komt er tijdens het bouwproces veel vocht naar binnen via regen en sneeuw. Dit leidt tot een grote hoeveelheid vocht in een nieuwbouwhuis.

Een energiezuinige luchtbevochtiger, waar moet je op letten?

Stroomverbruik van een luchtbevochtiger, waar op letten?

Thyzo luchtbevochtiger TB150 voor grote ruimte

Een goede luchtvochtigheid is essentieel voor alle mensen, dieren en ook je huisraad. Om de lucht comfortabel te houden is een luchtbevochtiger van groot belang. Daarbij moet je het energieverbruik van de luchtbevochtiger echter goed in de gaten houden. In droge periodes draait een luchtbevochtiger namelijk constant waardoor kleine verschillen in stroomverbruik al snel oplopen tot honderden euro’s. In deze blog kijken we naar de verschillende typen luchtbevochtigers en ontdekken we waarom de verschillen tussen een normale- en een energiezuinige luchtbevochtiger zo groot zijn.

 

Waarom bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger zo veel?

Een binnenklimaat bestaat uit vele aspecten maar een van de meest merkbare is de luchtvochtigheid. Dit wordt vaak weergegeven als een percentage. Vandaar dat we ook wel spreken over de relatieve luchtvochtigheid (RV). Een te lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter. Waarom is dat eigenlijk? Dat komt omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. In de winter warmen we de koude buitenlucht binnen op. Hierdoor daalt de relatieve luchtvochtigheid drastisch. Als je de lucht van vijf naar twintig graden opwarmt wordt de luchtvochtigheid maarliefst drie keer zo laag! In droge periodes moet een luchtbevochtiger dus de hele dag werken om dit effect tegen te gaan. Hierdoor zijn de verschillen in stroomverbruik tussen verschillende luchtbevochtigers dus enorm belangrijk.

Luchtbevochtigers en ventilatie

Ventilatie en luchtbevochtigers zijn allebei erg belangrijk. Toch moet je wel oppassen als je ze samen gebruikt. In de winter haal je met ventilatie constant koude, en dus droge, lucht naar binnen. Hierdoor wordt het hierboven beschreven effect zo groot dat een luchtbevochtiger er niet tegenop kan. Het beste is het om ‘s winters minimaal noodzakelijk te ventileren en een energiezuinige luchtbevochtiger constant te laten werken. Hierdoor hou je de luchtvochtigheid op peil zonder dat je je blauw betaald!

 

Uitleg RV Relatieve Vochtigheid

 

Waarom is een energiezuinige luchtbevochtiger belangrijk?

Geen luchtbevochtiger nemen is ook niet altijd een optie. Voor onze gezondheid en comfort is een prettige RV erg belangrijk. Het RIVM raadt aan om de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% te houden. Naar schatting zijn er in Nederland maar liefst 400.000 woningen die serieus last ervaren van een te lage luchtvochtigheid. Dit brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee.

 • Droge ogen
 • Droge huid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Snellere virusverspreiding

 

Helpt een luchtbevochtiger echt tegen virussen?

Ja! Een goede luchtvochtigheid helpt om virusverspreiding tegen te gaan. Dit heeft te maken met twee verschillende effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat virusdeeltjes zich het snelst verspreiden als de luchtvochtigheid te laag is. Ook zijn onze slijmvliezen droger waardoor ze minder virusdeeltjes tegenhouden. Met een goede luchtvochtigheid voorkom je dus besmettingen. In het griepseizoen is het daarom belangrijk dat een luchtbevochtiger constant aanstaat om de RV op peil te houden. Dit betekent helaas ook dat het stroomverbruik toeneemt. Hierdoor is het extra belangrijk om bij aanschaf goed te letten op energiezuinige luchtbevochtigers.

 

Een energiezuinige luchtbevochtiger op het werk

Je hoort vaak dat een goede luchtkwaliteit de productiviteit verhoogd, en dat klopt! Maar een belangrijke nuancering hierbij is dat het vooral gaat over de ervaren luchtkwaliteit. Volgens een onderzoek van de TU delft is de productiviteit tot 10% lager als medewerkers de luchtkwaliteit als slecht ervaren. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de belangrijkste klacht van werknemers een “te droge lucht is”. Je wilt natuurlijk niet dat alle extra productiviteit opgaat aan het betalen van je nieuwe stroomrekening. Daarom adviseert men om goed te letten op de energiezuinigheid van de luchtbevochtiger.

 

Goede luchtvochtigheid in huis

Niet alleen voor mensen, ook voor onze omgeving is luchtvochtigheid belangrijk. Vooral voor houten meubels, muziek instrumenten en vloeren moet het niet te vochtig of te droog zijn. Ook voor kunst is een optimale luchtvochtigheid van belang. Is het te vochtig in de lucht dan absorbeert het hout vocht. Hierdoor ontstaat spanning en dit zorgt voor bollingen in het hout. Is de luchtvochtigheid echter te laag dan verdampt er water uit het hout waardoor er scheuren en kieren tot stand komen. Ook voor groente en fruit is een luchtbevochtiger van belang. Omdat deze producten vol zitten met water, verdampt er water uit het fruit als de RV te laag is. Met een energiezuinige luchtbevochtiger gaat groente dus langer mee en blijft het langer mooi! Maar wat zijn de verschillen tussen luchtbevochtigers?

 

Wat maakt een luchtbevochtiger energiezuinig?

Het grootste verschil zit in het type luchtbevochtiger die je koopt. Grofweg heb je drie types: Koudwater, ultrasoon en stoom luchtbevochtigers. Koudwater luchtbevochtigers werken door lucht met een ventilator door een constant vochtig filter te sturen. Hierdoor neemt de lucht het vocht op. Ultrasone bevochtigers werken met trillingen. Deze trillingen stimuleren het water waarna het vernevelt. Stoomluchtbevochtigers werken door water te verwarmen waarna het vanzelf verdampt.

Van deze drie soorten verbruikt de stoomluchtbevochtiger het meeste energie. Dit komt doordat deze het water moet verwarmen. Bij de andere twee methodes hoeft dat niet. Daarom komt de energiebehoefte lager uit. Een stoomluchtbevochtiger is dus nooit een energiezuinige luchtbevochtiger.

 

Hoe bespaar je energie met je luchtbevochtiger?

Een ander belangrijk verschil is de capaciteit van een luchtbevochtiger. Je denkt misschien dat een energiezuinige luchtbevochtiger een kleine capaciteit zal hebben. Dit hoeft echt niet zo te zijn! Een té kleine luchtbevochtiger moet sowieso constant op zijn hoogste capaciteit tekeer gaan om de lucht vochtig te houden. Dat kost veel stroom. Een sterkere luchtbevochtiger werkt in dezelfde ruimte op een lage stand en verbruikt dus minder energie. Wij raden daarom altijd aan te kiezen voor een apparaat met een flinke overcapaciteit. Hierdoor kan de luchtbevochtiger efficiënt te werk gaan en bespaar jij op je energierekening!

Het doel van een luchtbevochtiger moet ook realistisch zijn. Stel je het doel te hoog in dan gaat de luchtbevochtiger heel hard werken zonder dat hij jouw doel ooit bereikt. Dan verbruikt zelfs een energiezuinige luchtreiniger nog veel stroom terwijl het je niks oplevert. Zonde! In de winter is een luchtvochtigheid van 40% haalbaar en prettig.

 

Hoeveel bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo’n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan. Niet alleen is dit enorm slecht voor het klimaat, het is ook nog eens enorm duur! Bij een gebruik van 3 maanden per jaar bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger je al snel 200 euro.

 

Energiezuinige luchtbevochtiger TB150

 

Wat is dan de zuinigste luchtbevochtiger?

De zuinigste luchtbevochtiger is de TB150. Dit is een klassieke koudwater luchtbevochtiger. Dit apparaat verbruikt slechts maximaal 53W, maar is toch geschikt voor ruimtes tot 350m2. Hij is dus perfect voor kantoren en andere grote zalen! Maar ook voor grote huiskamers. Dankzij zijn ingebouwde hygrostaat houdt hij de luchtvochtigheid automatisch op peil. Een ander voordeel van dit type is dat hij kalk- en mineraal-uitstoot voorkomt. Wel is het belangrijk om regelmatig de filters te vervangen. Hierdoor blijft de werking goed en het energieverbruik laag.

 

Heeft u vragen over de TB150 of andere producten?

Wij helpen u graag verder! Voor meer informatie gaat u naar onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2070 voor vrijblijvend advies!

Ozon van een ionisatie luchtreiniger. Is het schadelijk?

Komt er ozon vrij bij het gebruik van een luchtreiniger met ionisatie?

Luchtreiniger met Ionisatie

Er is veel discussie over de ozon uitstoot van een ionisatie luchtreiniger sinds het bekend worden van Covid-19. De luchtreiniger met ionisatie zou dé oplossing zijn om het Coronavirus onschadelijk te maken. Maar niet al deze luchtreinigers – met ionisatie of plasma – kunnen dat. En een luchtreiniger die gebruik maakt van ionisatie of is uitgerust met een plasma generator kan vervelende bijwerkingen hebben. Zoals ozon. Wij gaan er eens dieper op in.

Waarom een ionisator toevoegen aan een luchtreiniger?

Hoe ionisatie werkt en ozon genereert daar gaan we nu niet op in. Dat kunt u veel beter hier lezen. Maar dat de juiste toepassing van ionisatie virussen onschadelijk kan maken is in Zweden bewezen. En dan is er ook luchtreiniging door middel van (HEPA) filtratie. Je zou zeggen dat die combinatie de ideale luchtreiniger zou voortbrengen. Maar vreemd genoeg werken deze twee technieken van luchtreiniging in de praktijk elkaar vaak juist tegen. En dan is er mogelijk ook ozon. Lees hierover verder meer.

Hoeveel ozon mag een ionisatie luchtreiniger maximaal produceren?

Waar ionisatie wordt toegepast wordt veelal ook ozon uitstoot in de lucht gebracht. Ozon mag dan het voordeel hebben dat het met een aantal vervuilende gassen in de lucht een verbinding aangaat. Het is ook een giftig gas en dus schadelijk. Ozon mag slechts in een bepaalde maximum concentratie in de lucht aanwezig zijn waar mensen zich bevinden. De maximaal toelaatbare hoeveelheid ozon die vrij mag komen bij ionisatie of een luchtreiniger met ionisatie is: 0,05 ppm. (bron: California Certified Air Cleaning Devices)

Waarom werken HEPA luchtreinigers en ionisatie elkaar tegen?

HEPA luchtreinigers die met een ionisator of plasma generator zijn uitgerust doen eigenlijk tegenovergestelde dingen. Aan de ene kant probeert de HEPA luchtreiniger door middel van een bepaalde vorm van circulatie zoveel mogelijk deeltjes en aerosolen naar het filter toe te brengen en op te vangen. Aan de andere kant zit de ionisatie of plasma module van de luchtreiniger meestal aan de uitblaas opening van het toestel. De ionisatie of plasma toepassing brengt naast ozon een bepaalde lading in de omgevingslucht in de nabije omtrek van de luchtreiniger. Deze lading zorgt ervoor dat deeltjes zoals fijnstof en virussen aan elkaar plakken en door het gewicht neervallen. De neergevallen deeltjes zullen dus het filter van de luchtreiniger niet meer bereiken en blijven in de ruimte.

Professionele HEPA luchtreinigers met ionisatie of plasma

Ook professionele luchtreinigers met HEPA filters worden tegenwoordig met ionisatie of plasma generatoren bij de uitblaasroosters uitgevoerd. En deze luchtreinigers produceren dus een hoger dan toegestaan ozon gehalte. Veelal wordt er dan een koolstof filter achter aangebracht die de ozon uitstoot weer grotendeels kan omzetten in zuurstof. Adsorptie heet dat proces. Dit filter dient uiteraard regelmatig vervangen te worden omdat het koolstof na een bepaalde hoeveelheid ozon verzadigd raakt. En ook voor de grotere luchtreinigers geldt dat ze de fijnstof en virussen neerslaan. De HEPA filters krijgen zo geen kans om de luchtvervuiling uit de ruimte te halen.

Impact van ozon bij ionisatie of plasma in een ruimte

Bij kleine huishoudelijke luchtreinigers is het bereik van de ionisatie of plasma werking zeer gering te noemen. Bij de grote professionele luchtreinigers is dit uiteraard anders. Maar het vergt dus veel meer zorg om de veiligheid van mensen tegen ozon te waarborgen. Daarom zie je vaak dat dergelijke luchtreinigers met grote capaciteit eerder uitgerust worden met UV-C modules. Hiermee voorkom je de uitstoot van ozon. Omdat UV-C anders werkt dan ionisatie komt de nadruk vooral weer terug op de wijze van luchtcirculatie van de luchtreiniger. Dat laatste dan om er voor te zorgen dat de virusdeeltjes door de circulatie zoveel mogelijk door het HEPA filter worden opgevangen en door de UV-C module onschadelijk worden gemaakt.

Werken bij alle luchtreinigers HEPA en ionisatie tegen elkaar in?

Niet bij alle luchtreinigers zit de ionisatie of plasma module bij het uitblaasrooster. Bij sommige luchtreinigers zit de module vóór het filter. Ionisatie en HEPA werken in dat geval juist samen. Deze eveneens door Zweden bedachte techniek heet Active-Ion-HEPA (AIH). De ionisatie vindt dan plaats binnenin het toestel en er is dus ook geen ozon uitstoot. De lading die in het inwendige van de luchtreiniger wordt opgebouwd voegt fijnstof en virussen samen en activeert het HEPA filter. Luchtvervuilende en ziekmakende deeltjes en aerosolen worden zo nóg beter door het HEPA filter opgenomen. En ook heeft het HEPA filter minder drukverlies doordat het minder fijnmazig hoeft te zijn. Dat laatste is dan weer ten voordele van de luchtcirculatie. De TWE310 luchtreiniger is een voorbeeld van AIH techniek.

Waarom is goede luchtcirculatie zo belangrijk bij luchtreiniging?

Als je niet met ozon genererende processen wil werken ben je dus min of meer gebonden aan een luchtreiniger met goede luchtcirculatie. Daarbij is goede luchtcirculatie belangrijk om concentraties van deeltjes, zoals virussen en fijnstof, uiteen te drijven en te verplaatsen buiten de ademhalingszone. Want de ademhalingszone daar gaat het uiteindelijk om. Je kunt een luchtreiniger uitrusten met de beste filters. Maar als de luchtcirculatie niet goed is doordacht dan wordt de vervuiling in de lucht alleen maar vermengd. En slechts een deel van de aerosolen vindt dan zijn weg naar de filters van de luchtreiniger.

Wat is de beste luchtcirculatie voor een luchtreiniger?

Als je dan liever geen kans op ozon uitstoot in de ruimte wil dan komt het dus aan op de wijze van luchtcirculatie van de luchtreiniger. Goede luchtcirculatie is ook een effectieve toevoeging op het ventilatie systeem. Waar ventilatie systemen vaak star en éénpuntig zijn brengt de circulatie van de luchtreiniger ook de verse lucht afkomstig van het ventilatie systeem gemakkelijker in de ademhalingszone. Dus geen ozon en wel effectievere luchtverversing en luchtreiniging… maar hoe? Het antwoord is luchtverdringing. Luchtverdringingstechniek bij een luchtreiniger blaast schone lucht niet ongecontroleerd door de ruimte zoals bij luchtvermengingstechniek. Het brengt schone lucht in op gelijkmatige en gecontroleerde wijze. Daardoor worden fijnstof en virussen beheerst verplaatst buiten de ademhalingszone en op een andere plaats aangezogen door de luchtreiniger. Lees hiervoor ons artikel over luchtverdringing.

Over ozon en andere bijwerkingen bij ionisatie luchtreiniging

Er is nog veel onbekend over ozon en andere bijwerkingen in de lucht bij het gebruik van luchtreinigers met ionisatie. Reden temeer om deze techniek niet buiten de luchtreiniger maar binnen de luchtreiniger te laten plaatsvinden. In Zweden weet men daar wel raad mee. Nu Nederland nog?

Heeft u vragen over dit artikel of over onze producten? Wij staan u graag te woord: +31 20 670 2070.

Professionele Ionisatie luchtreiniger

De TWE900 is een professionele luchtreiniger met ionisatie zonder Ozon op basis van AIH-techniek en populair bij groepsruimten en praktijklokalen

Vloerventilatie met een luchtreiniger wint aan populariteit

Een luchtreiniger met vloercirculatie is de toekomst. Lees hier waarom.

vloerventilatie met luchtreiniger

Goed nieuws: Ventilatie op vloerniveau door luchtverdringing blijkt de meest effectieve methode van ventileren. Het is schoner, energiebesparender en rendabeler dan mengventilatie. Sinds de corona crisis hebben bedrijven en organisaties meer aandacht voor ventilatie dan ooit. Nog beter nieuws: voor vloerventilatie heb je geen peperduur ventilatiesysteem nodig. Een luchtreiniger met luchtverdringing* voldoet ook.

Wat is het verschil tussen vloerventilatie en plafondventilatie?

De meeste bedrijfsruimtes ventileren met plafondventilatie. Deze techniek is er vooral op gericht om alle lucht in een ruimte zoveel mogelijk te ‘mengen’. Dat terwijl ventilatie op vloerniveau (omgekeerde ventilatie) vanaf de grond meer gebruik maakt van de natuurlijke luchtstroming rond de mens. Hierdoor verdring je vuile lucht opwaarts zodat de ademhalingszone vrij blijft van vervuiling.

De mens als warmte-producerende machine

Wie een kantoor bekijkt met een warmtecamera ziet dat we als mensen allemaal warmte-producerende ‘lichamen’ zijn. Zo ontstaat er een warme luchtstroming om ons heen die omhoog wil. Dit komt doordat we warmer zijn dan onze omgeving. Maak je gebruik van plafondventilatie? Dan drukt het warme luchtstromen als het ware weer naar beneden, waardoor vervuilde lucht (fijnstof, virussen e.d.) blijft hangen en zich nog meer gaat vermengen.

De voordelen van vloerventilatie, ofwel omgekeerde ventilatie

Met omgekeerde ventilatie laat je verse lucht uit je vloer stromen en voer je het op plafondniveau weer af. De luchtstroom volgt hierbij de natuurlijke weg omhoog, waardoor de lucht verser blijft. Het is ook een stuk energiezuiniger dan plafondventilatie omdat de lucht meebeweegt met de natuurlijke luchtstroming. En niet zoals bij plafondventilatie met hoge snelheid door kanalen wordt geperst om vervolgens ongecoördineerd een ruimte in te worden geblazen. (bron).

vloerventilatie luchtreiniger

(*) Luchtverdringing met een luchtreiniger

Het klinkt allemaal fantastisch, maar een ventilatiesysteem dat werkt met vloer ventilatie is een flinke investering die niet iedere organisatie kan doen. Bijkomend nadeel van ventilatiesystemen is dat ze alleen op vaste punten afzuigen en de lucht niet circuleren. Ook halen ze luchtvervuiling (virussen, fijnstof etc.) van buiten naar binnen.

Ventileren kan ook met een luchtreiniger. Zo zijn sommige luchtreinigers speciaal gemaakt om de luchtcirculatie binnen een ruimte optimaal te houden. Luchtreinigers met luchtverdringingstechniek bijvoorbeeld. Luchtverdringing over de vloer is hierbij een unieke circulatie en filtratie techniek. De techniek werkt door schone lucht gelijkmatig op vloerniveau los te laten, zodat de opstijgende lucht met vervuiling verder omhoog dringt. De ademhalingszone blijft hierdoor continue schoon. Let er dus op dat een luchtreiniger daadwerkelijk luchtverdringingstechniek in zich heeft.

Waarom investeren in een luchtreiniger met luchtverdringing?

Luchtreinigers met verdringingstechniek onderscheiden zich van de gangbare luchtreinigers, aangezien die vervuilde lucht in een ruimte eerst vermengen en daarna reinigen. Met verdringingstechniek ontstaat er ondanks de hoge capaciteit geen onnodige luchtvermenging en tocht.

Een luchtreiniger met verdringing haalt ook fijnstof, bacteriën en virusdeeltjes zoals het coronavirus uit de lucht. Uit een test van het TNO komt naar voren dat luchtverdringing voor 99,99% effectief is tegen luchtvervuiling. Ook is luchtverdringing 40% efficiënter dan luchtvermenging. Maak je gebruik van luchtverdringing, dan beloon je jezelf met de meest schone en gezonde binnenlucht.