Blog

Luchtreiniger in de zorg, voorkom ziekte en verzuim

Een zorg luchtreiniger tegen ziekte en verzuim.

luchtreiniger zorg

Kun je ziekte en verzuim voorkomen met een luchtreiniger in een ziekenhuis/verpleeghuis?

In een ziekenhuis draait het om genezen en voorkomen. Toch ziet men luchtreiniging in een zorginstelling vaak over het hoofd. Dit terwijl een luchtreiniger significant bijdraagt aan het verlagen van de ziektelast. Personeel en patiënten hebben hier baat bij. Wij vertellen je op welke manier een luchtreiniger in de zorg helpt. Maar ook wanneer het niet helpt en waar je op moet letten.

Hoe is fijnstof schadelijk in een zorginstelling?

Luchtvervuiling bestaat uit vele verschillende dingen, maar de belangrijkste hiervan is fijnstof. Fijnstof is ook een verzamelnaam voor verschillende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Meestal hebben we het echter over de schadelijkere variant die kleiner is dan 2,5 micrometer. Dit noemen we PM 2,5. Roet, zout of microplastic zijn voorbeelden van fijnstof. Hoe kleiner deze deeltjes zijn hoe dieper ze in ons lichaam komen en hoe meer schade ze aanrichten. Fijnstof heeft verschillende bronnen. Een gedeelte heeft een natuurlijke oorsprong, zoals zeezout of saharazand, maar de schadelijkste deeltjes fijnstof ontstaan door de mens. Het verkeer, de industrie en de intensieve landbouw stoten allemaal veel fijnstof uit. Omdat Nederland veel van dit alles heeft is de fijnstofconcentratie dus hoog. Deze vervuiling komt dan gewoon via de buitenlucht het ziekenhuis in. Een luchtreiniger in de zorg biedt dan uitkomst.

 

Fijnstof nadelen in de zorg

 • Kan astma veroorzaken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fijnstof de kans op astma significant verhoogt.
 • Vermindering van de longfunctie. Blootstelling aan fijnstof richt schade aan bij de longblaasjes. Hierdoor kunnen onze longen minder zuurstof opnemen.
 • Gevaar voor longkanker. Fijnstof kan in de longen reactieve zuurstofdeeltjes laten ontstaan. Deze kunnen schade aan longcellen veroorzaken en tot longkanker leiden.
 • Hart en vaatziekten. De kleinste deeltjes fijnstof komen in onze bloedbaan terecht. Hier veroorzaken ze schade aan bloedvaten. Dit kan leiden tot aderverkalking.
 • Meer kans op diabetes. Fijnstofdeeltjes kunnen diep de bloedbaan binnendringen. Hier kan het de productie van insuline afremmen. Bij langdurige blootstelling kan dit zelfs diabetes veroorzaken.

 

Wat doet een luchtreiniger in de zorg?

De belangrijkste taak van een luchtreiniger in de zorg is, de naam zegt het al, het reinigen van de lucht. Dit doet het met fijnmazige HEPA filters. Als de lucht door deze filters stroomt blijft alle vervuiling zoals fijnstof en virussen hier achter. Hierdoor adem je schonere lucht in. HEPA filters alleen zijn echter niet voldoende.Om ervoor te zorgen dat alle lucht schoon blijft moet een luchtreiniger ook voor voldoende luchtcirculatie zorgen. Een goed apparaat maakt daarom gebruik van luchtverdringing. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat er een luchtcirculatie ontstaat die alle lucht naar de luchtreiniger dringt. Hierdoor zorgt een luchtreiniger in een ziekenhuis ervoor dat iedereen schone lucht kan inademen.

 

Waarom is schone lucht in de zorg belangrijk?

Schone lucht is dus overal belangrijk. Maar luchtzuivering in zorginstellingen misschien wel meer dan anders. Dit heeft natuurlijk te maken met de overvloed aan ziektekiemen die aanwezig zijn. Ook zijn veel patiënten logisch verzwakt. Het voorkomen van de overdracht van ziektekiemen is dus essentieel. Vandaar dat de zorg er sinds jaar en dag alles aan doet om zo hygiënisch mogelijk te zijn. Men reinigt de oppervlaktes regelmatig, persoonlijke hygiëne staat hoog in het vaandel in ziekenhuizen. en in operatiekamers zijn vaak krachtige afzuigmachines aanwezig. Toch ziet men in de zorg een luchtreiniger nog vaak over het hoofd.

 

Wat betekent luchtreiniging in de zorg?

Dit klinkt misschien goed, maar zijn er ook concrete effecten van deze schonere lucht? Jazeker! De RIVM heeft berekend wat de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn. En wat een zorg luchtreiniger dus kan voorkomen. Zo leven mensen in Nederland gemiddeld 13 maanden korter door de luchtvervuiling in ons land. Ook op de werkvloer zorgt het voor veel problemen. Volgens het RIVM zorgt Luchtvervuiling voor maarliefst 6% van alle verzuimdagen. Dit is meer dan overgewicht, 5%, of alcoholgebruik! In een sector waar het personeelstekort al zo groot is, is dit natuurlijk niet welkom. Het is uiteraard onrealistisch om te denken dat een luchtreiniger in de zorg al deze problemen oplost. Maar mensen zijn zo’n 30-40% van de wakkere uren op hun werk. Dan helpt schone lucht daar dus flink!

 

Helpen luchtreinigers ook tegen ziekte overdracht?

Niet alleen tegen luchtvervuiling, ook tegen de overdracht van virussen en bacteriën helpt een luchtreiniger in de zorg. Zo is er onderzocht dat het coronavirus bijvoorbeeld zich kan hechten aan fijnstofdeeltjes en hierdoor zich makkelijker verspreidt. Ook blijkt dat de juiste zorg luchtreiniger snel bacteriën uit de lucht verwijderd. In een zorginstantie is dit erg belangrijk vanwege de grote aanwezigheid van ziektekiemen. Wel is het bij al deze voordelen belangrijk dat je een goede luchtreiniger op een juiste manier gebruikt. Anders vallen de meeste effecten weg.

 

Wat is dan de juiste methode van luchtzuivering?

Een goede luchtreiniger in de zorg moet dus niet alleen de juiste filters hebben. Het is net zo belangrijk dat de luchtreiniger een goede luchtcirculatie op gang brengt. Hierdoor zorg je ervoor dat alle lucht daadwerkelijk door de luchtreiniger heen gaat. Een voorbeeld van een effectieve methode is de zogenoemde “omgekeerde luchtverdringing” techniek. Dit is een systeem waarbij de schone lucht onderin de kamer in wordt geblazen en de oude lucht naar boven drukt. Bovenin zuigt de reiniger de lucht weer naar binnen. Hierdoor krijg je een verticale luchtcirculatie waarbij de lucht op ademhalings niveau altijd schoon is. Ook voorkom je overdracht van ziektekiemen omdat de lucht constant naar boven wordt verdrongen. Een luchtreiniger in de zorg moet dus over luchtverdringing beschikken.

 

Luchtreiniger zorg

 

 

Welke luchtreiniger moet ik hebben voor mijn ziekenhuis?

Een goed voorbeeld van een effectieve luchtreiniger is de EDC650 UV-C. Dit apparaat werkt met de “omgekeerde luchtverdringing” techniek en verwijderd daardoor meer dan 99% van alle vervuiling uit een ruimte. Met zijn capaciteit is hij geschikt voor ruimtes tot 100m2. Ook is er de mogelijkheid om koolstoffilters en een ionisatie module aan toe te voegen. Hiermee haal je nog beter organische stoffen en ziektekiemen uit de lucht. Voor zorginstellingen is deze luchtreiniger dus een prima keuze!

Is de EDC650 UV-C iets voor jou? Of vraagt jouw situatie om een andere aanpak? Vraag een offerte aan of bel ons op 020 646 4028 voor vrijblijvend advies op maat!

Veel gestelde vragen over luchtreiniger in zorg:

Nee. Dankzij onze unieke luchtverdringing wordt de lucht van beneden naar boven gedrukt. Hierdoor raken virussen juist uit de ademhalings zone

Ja. Met speciale koolstoffilters kunnen vieze geuren zoals incontinentie geuren goed worden verwijderd. Zolang de bron niet weg is, is volledig verwijderen echter lastig.

De beste circulatie voor een luchtreiniger is luchtverdringing. Hiermee creëer je een circulatie waarbij alle lucht door de reiniger wordt gezogen

Hoe bouwvocht op te sporen en te verwijderen

Verwijderen van bouwvocht, hoe doe je dat?

Bouwvocht bij nieuwbouw

Bouwvocht, wat is het en hoe te verwijderen?

Je nieuwbouwhuis is net opgeleverd maar toch kun je er niet in. Je hebt last van bouwvocht. En bouwvocht kan lang in je muren, vloeren en plafonds blijven zitten. Hier kijken wij naar wat de oorzaken en gevolgen van bouwvocht zijn. Ook leggen we uit hoe een bouwdroger jou helpt bouwvocht te verwijderen en je huis droog én gezond te maken.

 1. Zijn er nadelen aan bouwvocht?
 2. Wat doet bouwvocht voor je (nieuwbouw) huis?
 3. Vertraagd bouwvocht mijn nieuwbouw project?
 4. Bouwvocht verwijderen hoe dan?
 5. Een condens luchtontvochtiger hoe werkt dat?
 6. Wanneer moet ik voor een condensdroger als bouwdroger kiezen?
 7. Welke bouwdroger is dan de beste?

Bouwvocht, hoe komt dat?

Bouwvocht is de term voor al het vocht dat vrijkomt na de bouw van een huis. Je zou het misschien niet denken, maar een bouwproces zorgt voor veel extra vocht. Als het huis nog niet afgebouwd is trekt regen of sneeuw van buiten een stuk makkelijker het huis in. Ook vele materialen die gebruikt worden tijdens de bouw bevatten van nature veel vocht. Denk bijvoorbeeld aan cement, stucwerk of verf. Tijdens het bouwen zijn deze materialen vloeibaar waarna het vocht er langzaam uittrekt als ze drogen. Dit leidt er toe dat er in een net afgebouwd nieuwbouwhuis wel tot 8000 liter aan bouwvocht zit! En er zijn daarnaast ook nog steeds de vele andere vocht invloeden in en om het huis:

 

Bouwvocht en andere vocht inwerkingen

 

Hoe lang duurt bouwvocht?

De gemakkelijkste methode om bouwvocht te verwijderen is simpelweg te wachten. De materialen waar vocht in zit zullen langzaam drogen waardoor het vocht in de lucht komt. Na verloop van tijd gaat dit vocht naar buiten en daalt de luchtvochtigheid weer tot een normaal niveau. Dit proces kan zonder bouwdroger echter wel tot 2 jaar duren. In die tijd heb je dus te maken met een chronisch verhoogde luchtvochtigheid. Door veel te ventileren als het buiten droog is, kort te douchen en was buiten te drogen versnel je dit proces. Ondanks deze methodes zal het zeker maanden duren voordat al het bouwvocht uit je nieuwbouwhuis is verwijderd. Een bouwdroger versnelt dit proces significant.

 


Bouwvocht

Zijn er nadelen aan bouwvocht?

Ja! Een chronisch verhoogde luchtvochtigheid door bouwvocht heeft verscheidene nadelen voor jezelf en voor je nieuwbouw huis. Schimmels zijn een belangrijke reden hiervoor. Schimmels zijn naast planten en dieren een apart rijk. Ze ontwikkelen zich door middel van lange schimmeldraden. Als deze schimmeldraden volwassen zijn ontwikkelen ze sporen die ze de lucht in gooien. Als deze sporen weer op een goede plek landen ontstaan daar weer nieuwe schimmeldraden. Het nadeel is dat schimmels erg slecht zijn voor onze gezondheid en voor huizen. Doordat wij de sporen van de schimmels inademen lopen we een stuk meer risico op gezondheidsklachten. Uit een grote studie is gebleken dat een te hoge luchtvochtigheid en schimmels de kans op de volgende klachten wel met 30-50% verhogen.

 • Kortademigheid
 • keelpijn
 • hooikoorts
 • astma
 • infectie van de luchtwegen.

Wat doet bouwvocht voor je nieuwbouw huis?

Bouwvocht is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nog eens voor je huis! Houten materialen nemen vocht op uit de lucht en zetten hierdoor uit. Uiteindelijk kan het hout ook nog eens gaan rotten. Ook de schimmels die ontstaan door bouwvocht hebben negatieve effecten. De schimmels groeien vaak op plekken waar organisch materiaal zit, zoals hout, behang of triplex. Ook tasten ze het pleisterwerk aan en verkleuren ze materialen. Dit is natuurlijk geen goed begin voor jouw nieuwbouwhuis. Over schimmels schreven wij al eerder deze blog.

Vertraagd bouwvocht mijn (nieuwbouw) project?

Dat er tijdens een bouwproject veel vocht vrijkomt heeft nog een nadeel. Het vertraagd het project. Als de muren of de vloer bijvoorbeeld nog te vochtig zijn levert dit vertraging op bij het plaatsen van de keuken of het beginnen met stucken. Zeker als het veel regent tijdens de bouw zorgt dit voor vertraging bij het drogen van de bouwmaterialen. Ook na oplevering van nieuwbouw zorgt bouwvocht voor vertraging. Doordat materialen nog niet genoeg opgedroogd zijn moet je bijvoorbeeld nog wachten met het schilderen van de muren. Bouwvocht is dus op meerdere vlakken erg vervelend.

Bouwvocht verwijderen, hoe dan?

Met al deze schadelijke effecten van bouwvocht is het begrijpelijk als je er sneller vanaf wilt. Een bouwdroger is hiervoor zeer geschikt. Een bouwdroger is een speciaal type luchtontvochtiger. Er zijn ontelbare verschillende modellen op de markt, maar grofweg heb je twee types: de condens luchtontvochtiger en de adsorptie luchtontvochtiger. Hoe een adsorptie luchtontvochtiger werkt leest u hier. Een bouwdroger is in een meeste gevallen een condens luchtontvochtiger.

Een condens luchtontvochtiger, hoe werkt dat?

De condens luchtontvochtiger werkt op basis van temperatuurverschillen en het verschil tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Absolute luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid water die er in de lucht zit. Maar sinds koude lucht minder water kan vasthouden dan warme lucht zegt de absolute luchtvochtigheid ons niet zo veel. Dezelfde absolute luchtvochtigheid pakt bij verschillende temperaturen heel anders uit. Vandaar dat men het altijd heeft over relatieve luchtvochtigheid. Dit is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid die de lucht kan vasthouden. Dit is ook de reden dat luchtvochtigheid altijd wordt weergegeven als percentage.

Een condens luchtontvochtiger maakt gebruik van de verschillen tussen absolute- en relatieve luchtvochtigheid. Als eerste zuigt het apparaat vochtige lucht naar binnen waar het in contact komt met koude elementen. Dit zijn of koude metalen elementen of een koelstof. Deze elementen koelen de lucht sterk. De nieuwe koude lucht kan niet langer al het vocht vasthouden dat erin zit en een gedeelte van dit vocht condenseert. Het vloeibare water wordt afgevoerd naar een opslagtank. Vervolgens warmt de condens luchtreiniger de lucht weer op en blaast hij het terug de kamer in. Zo verlaagt een condens luchtontvochtiger de luchtvochtigheid significant. Zo krijg je bouwvocht dus uit nieuwbouw!

Wanneer moet ik voor een condensdroger als bouwdroger kiezen?

Omdat deze methode werkt op basis van temperatuurverschillen zal hij beter werken naarmate die verschillen groter zijn. hoe hoger de temperatuur is hoe effectiever deze luchtreiniger dus is. Daar staat tegenover dat als het te koud is, het temperatuurverschil tussen de koelelementen en de lucht verkleint en de effectiviteit afneemt. Een ander voordeel van de condens luchtontvochtigers is dat dit type krachtigere luchtontvochtigers voortbrengt dan de adsorptie luchtontvochtigers. Als je snel van bouwvocht af wil is een condens luchtontvochtiger als bouwdroger dus een prima keus!


Bouwvocht TWCD4PRO luchtontvochtiger

Welke bouwdroger is dan de beste?

Een mooi voorbeeld van een krachtige bouwdroger is de TWCD4PRO. Dit apparaat is een condens luchtontvochtiger die maarliefst tot 41 liter vocht per dag uit de ruimte haalt. Ook heeft hij een hoge levensverwachting en maakt hij een gebruik van een milieuvriendelijk koelgas. Hiernaast is het erg handig dat je de TWCD4PRO op elkaar kan stapelen gestapeld. Voor verhuurders en opslagplekken betekent dit dat je er meer kwijt kan in dezelfde ruimte.

Een energiezuinige luchtbevochtiger, waar moet je op letten?

Stroomverbruik van een luchtbevochtiger, waar op letten?

Thyzo luchtbevochtiger TB150 voor grote ruimte

Een goede luchtvochtigheid is essentieel voor alle mensen, dieren en ook je huisraad. Om de lucht comfortabel te houden is een luchtbevochtiger van groot belang. Daarbij moet je het energieverbruik van de luchtbevochtiger echter goed in de gaten houden. In droge periodes draait een luchtbevochtiger namelijk constant waardoor kleine verschillen in stroomverbruik al snel oplopen tot honderden euro’s. In deze blog kijken we naar de verschillende typen luchtbevochtigers en ontdekken we waarom de verschillen tussen een normale- en een energiezuinige luchtbevochtiger zo groot zijn.

 

Waarom bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger zo veel?

Een binnenklimaat bestaat uit vele aspecten maar een van de meest merkbare is de luchtvochtigheid. Dit wordt vaak weergegeven als een percentage. Vandaar dat we ook wel spreken over de relatieve luchtvochtigheid (RV). Een te lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter. Waarom is dat eigenlijk? Dat komt omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. In de winter warmen we de koude buitenlucht binnen op. Hierdoor daalt de relatieve luchtvochtigheid drastisch. Als je de lucht van vijf naar twintig graden opwarmt wordt de luchtvochtigheid maarliefst drie keer zo laag! In droge periodes moet een luchtbevochtiger dus de hele dag werken om dit effect tegen te gaan. Hierdoor zijn de verschillen in stroomverbruik tussen verschillende luchtbevochtigers dus enorm belangrijk.

Luchtbevochtigers en ventilatie

Ventilatie en luchtbevochtigers zijn allebei erg belangrijk. Toch moet je wel oppassen als je ze samen gebruikt. In de winter haal je met ventilatie constant koude, en dus droge, lucht naar binnen. Hierdoor wordt het hierboven beschreven effect zo groot dat een luchtbevochtiger er niet tegenop kan. Het beste is het om ‘s winters minimaal noodzakelijk te ventileren en een energiezuinige luchtbevochtiger constant te laten werken. Hierdoor hou je de luchtvochtigheid op peil zonder dat je je blauw betaald!

 

Uitleg RV Relatieve Vochtigheid

 

Waarom is een energiezuinige luchtbevochtiger belangrijk?

Geen luchtbevochtiger nemen is ook niet altijd een optie. Voor onze gezondheid en comfort is een prettige RV erg belangrijk. Het RIVM raadt aan om de luchtvochtigheid tussen de 30% en 50% te houden. Naar schatting zijn er in Nederland maar liefst 400.000 woningen die serieus last ervaren van een te lage luchtvochtigheid. Dit brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee.

 • Droge ogen
 • Droge huid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Snellere virusverspreiding

 

Helpt een luchtbevochtiger echt tegen virussen?

Ja! Een goede luchtvochtigheid helpt om virusverspreiding tegen te gaan. Dit heeft te maken met twee verschillende effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat virusdeeltjes zich het snelst verspreiden als de luchtvochtigheid te laag is. Ook zijn onze slijmvliezen droger waardoor ze minder virusdeeltjes tegenhouden. Met een goede luchtvochtigheid voorkom je dus besmettingen. In het griepseizoen is het daarom belangrijk dat een luchtbevochtiger constant aanstaat om de RV op peil te houden. Dit betekent helaas ook dat het stroomverbruik toeneemt. Hierdoor is het extra belangrijk om bij aanschaf goed te letten op energiezuinige luchtbevochtigers.

 

Een energiezuinige luchtbevochtiger op het werk

Je hoort vaak dat een goede luchtkwaliteit de productiviteit verhoogd, en dat klopt! Maar een belangrijke nuancering hierbij is dat het vooral gaat over de ervaren luchtkwaliteit. Volgens een onderzoek van de TU delft is de productiviteit tot 10% lager als medewerkers de luchtkwaliteit als slecht ervaren. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de belangrijkste klacht van werknemers een “te droge lucht is”. Je wilt natuurlijk niet dat alle extra productiviteit opgaat aan het betalen van je nieuwe stroomrekening. Daarom adviseert men om goed te letten op de energiezuinigheid van de luchtbevochtiger.

 

Goede luchtvochtigheid in huis

Niet alleen voor mensen, ook voor onze omgeving is luchtvochtigheid belangrijk. Vooral voor houten meubels, muziek instrumenten en vloeren moet het niet te vochtig of te droog zijn. Ook voor kunst is een optimale luchtvochtigheid van belang. Is het te vochtig in de lucht dan absorbeert het hout vocht. Hierdoor ontstaat spanning en dit zorgt voor bollingen in het hout. Is de luchtvochtigheid echter te laag dan verdampt er water uit het hout waardoor er scheuren en kieren tot stand komen. Ook voor groente en fruit is een luchtbevochtiger van belang. Omdat deze producten vol zitten met water, verdampt er water uit het fruit als de RV te laag is. Met een energiezuinige luchtbevochtiger gaat groente dus langer mee en blijft het langer mooi! Maar wat zijn de verschillen tussen luchtbevochtigers?

 

Wat maakt een luchtbevochtiger energiezuinig?

Het grootste verschil zit in het type luchtbevochtiger die je koopt. Grofweg heb je drie types: Koudwater, ultrasoon en stoom luchtbevochtigers. Koudwater luchtbevochtigers werken door lucht met een ventilator door een constant vochtig filter te sturen. Hierdoor neemt de lucht het vocht op. Ultrasone bevochtigers werken met trillingen. Deze trillingen stimuleren het water waarna het vernevelt. Stoomluchtbevochtigers werken door water te verwarmen waarna het vanzelf verdampt.

Van deze drie soorten verbruikt de stoomluchtbevochtiger het meeste energie. Dit komt doordat deze het water moet verwarmen. Bij de andere twee methodes hoeft dat niet. Daarom komt de energiebehoefte lager uit. Een stoomluchtbevochtiger is dus nooit een energiezuinige luchtbevochtiger.

 

Hoe bespaar je energie met je luchtbevochtiger?

Een ander belangrijk verschil is de capaciteit van een luchtbevochtiger. Je denkt misschien dat een energiezuinige luchtbevochtiger een kleine capaciteit zal hebben. Dit hoeft echt niet zo te zijn! Een té kleine luchtbevochtiger moet sowieso constant op zijn hoogste capaciteit tekeer gaan om de lucht vochtig te houden. Dat kost veel stroom. Een sterkere luchtbevochtiger werkt in dezelfde ruimte op een lage stand en verbruikt dus minder energie. Wij raden daarom altijd aan te kiezen voor een apparaat met een flinke overcapaciteit. Hierdoor kan de luchtbevochtiger efficiënt te werk gaan en bespaar jij op je energierekening!

Het doel van een luchtbevochtiger moet ook realistisch zijn. Stel je het doel te hoog in dan gaat de luchtbevochtiger heel hard werken zonder dat hij jouw doel ooit bereikt. Dan verbruikt zelfs een energiezuinige luchtreiniger nog veel stroom terwijl het je niks oplevert. Zonde! In de winter is een luchtvochtigheid van 40% haalbaar en prettig.

 

Hoeveel bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo’n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan. Niet alleen is dit enorm slecht voor het klimaat, het is ook nog eens enorm duur! Bij een gebruik van 3 maanden per jaar bespaart een energiezuinige luchtbevochtiger je al snel 200 euro.

 

Energiezuinige luchtbevochtiger TB150

 

Wat is dan de zuinigste luchtbevochtiger?

De zuinigste luchtbevochtiger is de TB150. Dit is een klassieke koudwater luchtbevochtiger. Dit apparaat verbruikt slechts maximaal 53W, maar is toch geschikt voor ruimtes tot 350m2. Hij is dus perfect voor kantoren en andere grote zalen! Maar ook voor grote huiskamers. Dankzij zijn ingebouwde hygrostaat houdt hij de luchtvochtigheid automatisch op peil. Een ander voordeel van dit type is dat hij kalk- en mineraal-uitstoot voorkomt. Wel is het belangrijk om regelmatig de filters te vervangen. Hierdoor blijft de werking goed en het energieverbruik laag.

 

Heeft u vragen over de TB150 of andere producten?

Wij helpen u graag verder! Voor meer informatie gaat u naar onze productpagina of bel ons op +31 20 670 2070 voor vrijblijvend advies!

Ozon van een ionisatie luchtreiniger. Is het schadelijk?

Komt er ozon vrij bij het gebruik van een luchtreiniger met ionisatie?

Luchtreiniger met Ionisatie

Er is veel discussie over de ozon uitstoot van een ionisatie luchtreiniger sinds het bekend worden van Covid-19. De luchtreiniger met ionisatie zou dé oplossing zijn om het Coronavirus onschadelijk te maken. Maar niet al deze luchtreinigers – met ionisatie of plasma – kunnen dat. En een luchtreiniger die gebruik maakt van ionisatie of is uitgerust met een plasma generator kan vervelende bijwerkingen hebben. Zoals ozon. Wij gaan er eens dieper op in.

Waarom een ionisator toevoegen aan een luchtreiniger?

Hoe ionisatie werkt en ozon genereert daar gaan we nu niet op in. Dat kunt u veel beter hier lezen. Maar dat de juiste toepassing van ionisatie virussen onschadelijk kan maken is in Zweden bewezen. En dan is er ook luchtreiniging door middel van (HEPA) filtratie. Je zou zeggen dat die combinatie de ideale luchtreiniger zou voortbrengen. Maar vreemd genoeg werken deze twee technieken van luchtreiniging in de praktijk elkaar vaak juist tegen. En dan is er mogelijk ook ozon. Lees hierover verder meer.

Hoeveel ozon mag een ionisatie luchtreiniger maximaal produceren?

Waar ionisatie wordt toegepast wordt veelal ook ozon uitstoot in de lucht gebracht. Ozon mag dan het voordeel hebben dat het met een aantal vervuilende gassen in de lucht een verbinding aangaat. Het is ook een giftig gas en dus schadelijk. Ozon mag slechts in een bepaalde maximum concentratie in de lucht aanwezig zijn waar mensen zich bevinden. De maximaal toelaatbare hoeveelheid ozon die vrij mag komen bij ionisatie of een luchtreiniger met ionisatie is: 0,05 ppm. (bron: California Certified Air Cleaning Devices)

Waarom werken HEPA luchtreinigers en ionisatie elkaar tegen?

HEPA luchtreinigers die met een ionisator of plasma generator zijn uitgerust doen eigenlijk tegenovergestelde dingen. Aan de ene kant probeert de HEPA luchtreiniger door middel van een bepaalde vorm van circulatie zoveel mogelijk deeltjes en aerosolen naar het filter toe te brengen en op te vangen. Aan de andere kant zit de ionisatie of plasma module van de luchtreiniger meestal aan de uitblaas opening van het toestel. De ionisatie of plasma toepassing brengt naast ozon een bepaalde lading in de omgevingslucht in de nabije omtrek van de luchtreiniger. Deze lading zorgt ervoor dat deeltjes zoals fijnstof en virussen aan elkaar plakken en door het gewicht neervallen. De neergevallen deeltjes zullen dus het filter van de luchtreiniger niet meer bereiken en blijven in de ruimte.

Professionele HEPA luchtreinigers met ionisatie of plasma

Ook professionele luchtreinigers met HEPA filters worden tegenwoordig met ionisatie of plasma generatoren bij de uitblaasroosters uitgevoerd. En deze luchtreinigers produceren dus een hoger dan toegestaan ozon gehalte. Veelal wordt er dan een koolstof filter achter aangebracht die de ozon uitstoot weer grotendeels kan omzetten in zuurstof. Adsorptie heet dat proces. Dit filter dient uiteraard regelmatig vervangen te worden omdat het koolstof na een bepaalde hoeveelheid ozon verzadigd raakt. En ook voor de grotere luchtreinigers geldt dat ze de fijnstof en virussen neerslaan. De HEPA filters krijgen zo geen kans om de luchtvervuiling uit de ruimte te halen.

Impact van ozon bij ionisatie of plasma in een ruimte

Bij kleine huishoudelijke luchtreinigers is het bereik van de ionisatie of plasma werking zeer gering te noemen. Bij de grote professionele luchtreinigers is dit uiteraard anders. Maar het vergt dus veel meer zorg om de veiligheid van mensen tegen ozon te waarborgen. Daarom zie je vaak dat dergelijke luchtreinigers met grote capaciteit eerder uitgerust worden met UV-C modules. Hiermee voorkom je de uitstoot van ozon. Omdat UV-C anders werkt dan ionisatie komt de nadruk vooral weer terug op de wijze van luchtcirculatie van de luchtreiniger. Dat laatste dan om er voor te zorgen dat de virusdeeltjes door de circulatie zoveel mogelijk door het HEPA filter worden opgevangen en door de UV-C module onschadelijk worden gemaakt.

Werken bij alle luchtreinigers HEPA en ionisatie tegen elkaar in?

Niet bij alle luchtreinigers zit de ionisatie of plasma module bij het uitblaasrooster. Bij sommige luchtreinigers zit de module vóór het filter. Ionisatie en HEPA werken in dat geval juist samen. Deze eveneens door Zweden bedachte techniek heet Active-Ion-HEPA (AIH). De ionisatie vindt dan plaats binnenin het toestel en er is dus ook geen ozon uitstoot. De lading die in het inwendige van de luchtreiniger wordt opgebouwd voegt fijnstof en virussen samen en activeert het HEPA filter. Luchtvervuilende en ziekmakende deeltjes en aerosolen worden zo nóg beter door het HEPA filter opgenomen. En ook heeft het HEPA filter minder drukverlies doordat het minder fijnmazig hoeft te zijn. Dat laatste is dan weer ten voordele van de luchtcirculatie. De TWE310 luchtreiniger is een voorbeeld van AIH techniek.

Waarom is goede luchtcirculatie zo belangrijk bij luchtreiniging?

Als je niet met ozon genererende processen wil werken ben je dus min of meer gebonden aan een luchtreiniger met goede luchtcirculatie. Daarbij is goede luchtcirculatie belangrijk om concentraties van deeltjes, zoals virussen en fijnstof, uiteen te drijven en te verplaatsen buiten de ademhalingszone. Want de ademhalingszone daar gaat het uiteindelijk om. Je kunt een luchtreiniger uitrusten met de beste filters. Maar als de luchtcirculatie niet goed is doordacht dan wordt de vervuiling in de lucht alleen maar vermengd. En slechts een deel van de aerosolen vindt dan zijn weg naar de filters van de luchtreiniger.

Wat is de beste luchtcirculatie voor een luchtreiniger?

Als je dan liever geen kans op ozon uitstoot in de ruimte wil dan komt het dus aan op de wijze van luchtcirculatie van de luchtreiniger. Goede luchtcirculatie is ook een effectieve toevoeging op het ventilatie systeem. Waar ventilatie systemen vaak star en éénpuntig zijn brengt de circulatie van de luchtreiniger ook de verse lucht afkomstig van het ventilatie systeem gemakkelijker in de ademhalingszone. Dus geen ozon en wel effectievere luchtverversing en luchtreiniging… maar hoe? Het antwoord is luchtverdringing. Luchtverdringingstechniek bij een luchtreiniger blaast schone lucht niet ongecontroleerd door de ruimte zoals bij luchtvermengingstechniek. Het brengt schone lucht in op gelijkmatige en gecontroleerde wijze. Daardoor worden fijnstof en virussen beheerst verplaatst buiten de ademhalingszone en op een andere plaats aangezogen door de luchtreiniger. Lees hiervoor ons artikel over luchtverdringing.

Over ozon en andere bijwerkingen bij ionisatie luchtreiniging

Er is nog veel onbekend over ozon en andere bijwerkingen in de lucht bij het gebruik van luchtreinigers met ionisatie. Reden temeer om deze techniek niet buiten de luchtreiniger maar binnen de luchtreiniger te laten plaatsvinden. In Zweden weet men daar wel raad mee. Nu Nederland nog?

Heeft u vragen over dit artikel of over onze producten? Wij staan u graag te woord: +31 20 670 2070.

Professionele Ionisatie luchtreiniger

De TWE900 is een professionele luchtreiniger met ionisatie zonder Ozon op basis van AIH-techniek en populair bij groepsruimten en praktijklokalen

Vloerventilatie met een luchtreiniger wint aan populariteit

Een luchtreiniger met vloercirculatie is de toekomst. Lees hier waarom.

vloerventilatie met luchtreiniger

Goed nieuws: Ventilatie op vloerniveau door luchtverdringing blijkt de meest effectieve methode van ventileren. Het is schoner, energiebesparender en rendabeler dan mengventilatie. Sinds de corona crisis hebben bedrijven en organisaties meer aandacht voor ventilatie dan ooit. Nog beter nieuws: voor vloerventilatie heb je geen peperduur ventilatiesysteem nodig. Een luchtreiniger met luchtverdringing* voldoet ook.

Wat is het verschil tussen vloerventilatie en plafondventilatie?

De meeste bedrijfsruimtes ventileren met plafondventilatie. Deze techniek is er vooral op gericht om alle lucht in een ruimte zoveel mogelijk te ‘mengen’. Dat terwijl ventilatie op vloerniveau (omgekeerde ventilatie) vanaf de grond meer gebruik maakt van de natuurlijke luchtstroming rond de mens. Hierdoor verdring je vuile lucht opwaarts zodat de ademhalingszone vrij blijft van vervuiling.

De mens als warmte-producerende machine

Wie een kantoor bekijkt met een warmtecamera ziet dat we als mensen allemaal warmte-producerende ‘lichamen’ zijn. Zo ontstaat er een warme luchtstroming om ons heen die omhoog wil. Dit komt doordat we warmer zijn dan onze omgeving. Maak je gebruik van plafondventilatie? Dan drukt het warme luchtstromen als het ware weer naar beneden, waardoor vervuilde lucht (fijnstof, virussen e.d.) blijft hangen en zich nog meer gaat vermengen.

De voordelen van vloerventilatie, ofwel omgekeerde ventilatie

Met omgekeerde ventilatie laat je verse lucht uit je vloer stromen en voer je het op plafondniveau weer af. De luchtstroom volgt hierbij de natuurlijke weg omhoog, waardoor de lucht verser blijft. Het is ook een stuk energiezuiniger dan plafondventilatie omdat de lucht meebeweegt met de natuurlijke luchtstroming. En niet zoals bij plafondventilatie met hoge snelheid door kanalen wordt geperst om vervolgens ongecoördineerd een ruimte in te worden geblazen. (bron).

vloerventilatie luchtreiniger

(*) Luchtverdringing met een luchtreiniger

Het klinkt allemaal fantastisch, maar een ventilatiesysteem dat werkt met vloer ventilatie is een flinke investering die niet iedere organisatie kan doen. Bijkomend nadeel van ventilatiesystemen is dat ze alleen op vaste punten afzuigen en de lucht niet circuleren. Ook halen ze luchtvervuiling (virussen, fijnstof etc.) van buiten naar binnen.

Ventileren kan ook met een luchtreiniger. Zo zijn sommige luchtreinigers speciaal gemaakt om de luchtcirculatie binnen een ruimte optimaal te houden. Luchtreinigers met luchtverdringingstechniek bijvoorbeeld. Luchtverdringing over de vloer is hierbij een unieke circulatie en filtratie techniek. De techniek werkt door schone lucht gelijkmatig op vloerniveau los te laten, zodat de opstijgende lucht met vervuiling verder omhoog dringt. De ademhalingszone blijft hierdoor continue schoon. Let er dus op dat een luchtreiniger daadwerkelijk luchtverdringingstechniek in zich heeft.

Waarom investeren in een luchtreiniger met luchtverdringing?

Luchtreinigers met verdringingstechniek onderscheiden zich van de gangbare luchtreinigers, aangezien die vervuilde lucht in een ruimte eerst vermengen en daarna reinigen. Met verdringingstechniek ontstaat er ondanks de hoge capaciteit geen onnodige luchtvermenging en tocht.

Een luchtreiniger met verdringing haalt ook fijnstof, bacteriën en virusdeeltjes zoals het coronavirus uit de lucht. Uit een test van het TNO komt naar voren dat luchtverdringing voor 99,99% effectief is tegen luchtvervuiling. Ook is luchtverdringing 40% efficiënter dan luchtvermenging. Maak je gebruik van luchtverdringing, dan beloon je jezelf met de meest schone en gezonde binnenlucht.

Schimmel in de kelder: werkt een luchtontvochtiger?

Schimmel in de kelder behandelen en verwijderen met ontvochtiging

Schimmel in de kelder

Warme zomers vormen een behoorlijk probleem in Nederlandse kelders. Want de warme lucht kan veel vocht vasthouden en eenmaal aangekomen in de kelder slaat het vocht neer tegen de koele wanden. Schimmel in de kelder is helaas geen uitzondering in deze maanden. Kun je dan een luchtontvochtiger gebruiken tegen schimmel?

Schimmel in de kelder, wat moet je weten?

Vaak wordt het advies gegeven om te ventileren in deze omstandigheden. Maar dat werkt in veel gevallen averechts. Want vocht blijft binnenkomen en het blijft neerslaan op de koude wanden. Dat heet condensatie. Alleen in de winter bij droge lucht omstandigheden is ventileren mogelijk (temperaturen onder de 10 graden).

Werken met ventilatie of een kelderraam ’s nachts open biedt geen oplossing voor een stabiele luchtvochtigheidsregeling in je kelder.

Luchtvochtigheid verlagen in de kelder, hoe werkt dat?

Stel dat je een keldertemperatuur hebt van 20°C  in de zomer bij een luchtvochtigheid van 60%. En de buitentemperatuur is 30 °C met een luchtvochtigheid van 80%. Dan wil het overtollige vocht in de binnenkomende lucht een uitweg zoeken en slaat neer op de muren. In de winter keert dit proces zich om. Dan wordt je kelder weer kurkdroog.

Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%. Vocht uit de lucht halen met een luchtontvochtiger werkt zeer effectief.

Hoe voorkom je schimmel in je kelder?

 • Sluit alle deuren die rechtstreeks naar de kelder leiden en houd ze gesloten. Zo voorkom je de uitwisseling van lucht tussen koude kelderlucht en warme woonlucht (leidt direct tot condensatie!).
 • Houd de kelderramen de hele dag gesloten. Het enige moment waarop je je kelder mag ventileren is wanneer de buitentemperatuur lager is dan 6 ° C en twee opeenvolgende regenvrije dagen. Of als je een schimmel luchtontvochtiger in je kelder gebruikt.
 • Plaats een luchtontvochtiger in je kelder en stel hem in op 50% doelvochtigheid. Met de luchtontvochtigers van Thyzo heb je een permanente monitoring van de luchtvochtigheid en blijft je kelderklimaat stabiel. Bij alle schimmel ontvochtigers van Thyzo laat je het condenswater via een slang direct in een gootsteen stromen. Onze tip: vang het water op en gebruik het om je planten water te geven of vul je stoomstrijkijzer ermee.

Onze deskundige tip:

Heb je een luchtontvochtiger gekocht voor je kelder? Laat het gedurende 3 weken in continue ontvochtigingsmodus draaien. De luchtvochtigheid in de ruimte dient in deze fase onder de 45% te komen. Zo zorg je ervoor dat de muren duurzaam gedroogd worden. Dit draagt ​​aanzienlijk bij aan een stabieler binnenklimaat. Na 3 weken intensief drogen behoud je een luchtvochtigheid van 50% doormiddel van het instellen van de hygrostaat in de luchtontvochtiger.

Wat te doen als er al schimmel in de kelder zit?

Als zich al milde schimmel in de kelder heeft verspreid, raden we de Thyzo TDMK en TPL-edities aan. Deze zijn voorzien van een schimmelfilter. Dit voorkomt dat schimmelsporen zich verspreiden in de kamer en in de luchtontvochtiger. Zo filter je ook stof, vuil, sporen, pollen etc. en blijft je schimmel luchtontvochtiger schoon en puur.

Bekijk onze luchtontvochtigers hier

Luchtontvochtiger TPL-serie

De waarheid over handdrogers en corona versus handdoekjes

Wat beschermt beter tegen corona: handdrogers of papieren handdoekjes?

handdroger-corona

Handdrogers en corona, is er een verband? We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze handen goed te wassen in tijden van corona. En dan het liefste met warm water, zeep/alcohol, en minstens twintig seconden lang. Maar hoe droog je je handen daarna af? Om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, is een handdroger dan veiliger of zijn papieren handdoekjes the way-to-go?

Laten we vooropstellen dat het één niet veiliger is tegen corona dan het andere. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn zowel handdrogers als papieren handdoekjes goede manieren om je handen af te drogen (bron). De belangrijke Amerikaanse overheidsorganisatie CDC stelt dat het drogen van je handen zeer belangrijk is, omdat ziektekiemen zich makkelijk verspreiden middels natte handen. Het CDC schrijft dat zowel handdrogers als papieren handdoekjes hygiënische alternatieven zijn voor het drogen van je handen.

Onderzoekers spreken elkaar tegen

Er zijn weinig studies over handen drogen en de resultaten van deze studies zijn ook nog eens in strijd met elkaar. Daardoor blijft het onduidelijk wat de beste manier is van handen drogen. Bovendien vergelijken de meeste onderzoeken, naast ziektekiemen, ook de totale concentratie microben op handen. Het is echter nooit aangetoond dat het verwijderen van microben op handen verband houdt met een betere gezondheid (bron).

De enige manier om coronavirus van je handen te verwijderen is door ze goed te wassen met alcohol/zeep en water. Een handendroger of een papieren handdoekje dient enkel en alleen om je handen droog te maken. Handdrogers en handdoekjes kunnen dus niet het virus verwijderen. Er is dan ook geen enkel verband tussen de handdroger, het papieren handdoekje en het coronavirus.

Handdrogers en corona: het is gewoon veilig

In tijden van corona kun je handdrogers gerust gebruiken. We weten namelijk dat besmetting met ziektekiemen (virussen en bacteriën) vaak voorkomen door aanraking met vervuilde oppervlakten. Zoals het openen van een toiletdeur, of het aanraken van een handdoekrol. Het voordeel van handdrogers: ze zijn volledig touchfree. Hiermee voorkom je onnodige, risicovolle aanrakingen na het desinfecteren van je handen. Onderzoek van het TNO wijst eveneens uit dat handendrogers veilig zijn in het kader van hygiëne. Zo leverde het gebruiken van een handdroger in geen enkel geval een besmetting met een ziektekiem op (bron).

De ongegronde spookverhalen vanuit de papierindustrie

Op het internet doen zich rapporten voor die beweren dat handdrogers virussen en bacteriën rondblazen. Dat handdrogers onhygiënisch zouden zijn. Deze rapporten zijn echter totaal ongegrond en gefinancierd door de papierindustrie. In het onderzoek worden de meest onrealistische opstellingen gemaakt zodat er een negatief oordeel over handdrogers – en dus de gewenste eindconclusie voor de papierindustrie – geveld kan worden. Neem dit soort rapporten dus met een flinke korrel zout.

Verder heeft de Universiteit van Arizona kortgeleden in een diepgaand literatuuronderzoek naar alle onderzoeken over handdrogers aangetoond dat er geen verschil is tussen beide manieren van handen drogen (bron). Als je maar je handen goed wast, afspoelt en droogt met één van beide methoden zit je goed.

Redenen om een handdroger te kiezen boven papieren handdoekjes

Het is dus onbewezen welke keuze beter is op het gebied van hygiëne: een handdroger of een papieren handdoek. Maar kijkend naar het milieu is een handendroger wel een veel betere keuze dan papieren handdoekjes. Laatstgenoemde is een wegwerp product en slecht voor het milieu. Een duurzame handdroger daarentegen verbruikt na éénmalige productie maar een zeer geringe hoeveelheid stroom per droging (+/- 10 seconden).

Op lange termijn ben je met een handdroger goedkoper uit dan bij het steeds maar inkopen van nieuwe papieren handdoekjes. Daarbij komt ook nog eens dat handdrogers jaren probleemloos meegaan. En dat zonder omkijken. Daarom raden wij het onze klanten altijd aan om te kiezen voor een goede handendroger.

Bekijk en vergelijk ook ons aanbod hoogwaardige handdrogers

handen-wassen-corona

Het goed wassen van je handen is het belangrijkste om een corona-besmetting te voorkomen.

Wat is ionisatie? En werkt ionisatie tegen corona?

Een ionisator en corona: helpt het?

Ionisatie luchtreiniger

Een ionisator tegen corona is hot. Zo zetten steeds meer bedrijven en particulieren er één in om een virusvrije leefomgeving te creëren. Een luchtreiniger met ionisatie tegen corona is een veel gekozen aankoop. Wat is ionisatie eigenlijk? En werkt een ionisator wel echt tegen het coronavirus? Tijd om dat uit te zoeken.

Negatieve en positieve ionen

Allereerst moet je weten wat ionen zijn. Een ion is een positief of negatief geladen atoom of molecuul. Negatieve ionen ziet men als vitamines in de lucht omdat ze de lucht vitaliseren. Negatieve ionen vind je vooral in natuurrijke gebieden zoals een bos, strand of berggebied. Positieve ionen hebben daarentegen een afbrekende invloed op je leefomgeving. Luchtvervuiling en synthetische vezels van kleding zijn hier voorbeelden van.

Lees meer hoe een ionisatie luchtreiniger werkt en kom achter het antwoord op de hamvraag: werkt ionisatie tegen corona?

Wat is ionisatie?

Ionisatie is de behandeling van een atoom dat van nature neutraal is. Het is het proces waarbij een atoom een elektron kwijt raakt of erbij krijgt. Daardoor krijgt een atoom een lading en verandert het in een ion. We zeggen dan dat een atoom geïoniseerd is. Ionisatie verkrijg je dus door het atoom een bepaalde elektrische lading te geven.

Werkt ionisatie tegen corona?

Het coronavirus is relatief nieuw waardoor er nog geen tijd is geweest om onderzoek te doen naar het verband tussen ionisatie en corona. Eerdere onderzoeken naar vergelijkbare virussen bieden echter wel veel hoop. Zo is aangetoond dat ionisatie besmettingen door andere via de lucht overdraagbare virussen voorkomt. Zoals het griepvirus.

ionisatie-corona

Virus deeltjes onschadelijk maken: dat gaat zo

Ionisatie is ook een technische toepassing in luchtreinigers. Wat deze techniek eigenlijk doet is met een elektrische lading negatieve ionen in de lucht inbrengen. Deze ionen hechten zich vast aan vuile stoffen als fijnstof, pollen, bacteriën, virussen en maken deze onschadelijk. Tot slot vallen deze deeltjes neer door de zwaartekracht.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ionisatie daadwerkelijk virussen deactiveert en onschadelijk maakt. Zo concludeert Zweeds onderzoek dat ‘ionisatie unieke mogelijkheden biedt voor het snel een eenvoudig verwijderen van virussen uit de lucht.’

Ionisatie tegen corona vóór het filter werkt het beste

Een ionisatie luchtreiniger maakt altijd gebruik van een filter. Ionisatie vóór het filter werkt het beste. Dit omdat deze techniek bacteriën en virussen in het filter ook daadwerkelijk opvangt en onschadelijk maakt. Daarbij komt er ook geen ozon vrij. In tegenstelling tot ionisatie modules die men achter het filter plaatst. Deze hebben slechts een beperkt bereik en kunnen ozon vrijgeven. Bovendien vallen de deeltjes neer in de ruimte voordat ze het filter bereiken.

Een aanrader: de TWE-900

De beste ionisator om het coronavirus te bestrijden is de TWE-900. Deze ionisatie luchtreiniger heeft een uitstekende luchtcirculatie.  Die verplaatst alle luchtvervuiling efficiënt naar het filter verwijdert ze daar. Vervolgens brengt de TWE-900 schone, virusvrije lucht de ruimte in.

De TWE-900 onderscheidt zich verder met zijn lage energieverbruik en hoge capaciteit. Hiermee is hij in staat om zeer grote ruimtes energiezuinig te reinigen. Door zijn duurzame en high-end uitvoering gaat hij jarenlang probleemloos mee. Lees meer over de TWE-900.

Een ionisator tegen corona: voor wie is dit geschikt?

Een fitnesscentrum, een horeca-gelegenheid, een kantoorruimte, een vergaderruimte en een artsenpraktijk. Allemaal ruimtes waar extra aandacht voor schone, virus vrije lucht van belang is. De TWE-900 is voor deze ruimtes de perfecte keuze om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met deze corona ionisator ben je tevens verzekerd van de meest schone en gezonde lucht. Dit betekent dus ook geen vervelende allergische klachten door pollen, fijnstof, haren en stoffen meer.

Ionisatie luchtreiniger TWE900

Luchtreiniger tegen coronavirus | Wat is de beste keuze?

Virussen bestrijden op kantoor of in huis met een goede luchtreiniger

lucht zuiveren van corona

Een luchtreiniger tegen het coronavirus, helpt het? Om antwoord te geven op die vraag zijn we op onderzoek gegaan. In ieder geval staat het vast dat virusdeeltjes net als ultrafijnstof nanodeeltjes zijn. En we weten dat het mogelijk is om de lucht te reinigen van virusdeeltjes, zoals corona, met een goede luchtreiniger. Maar niet iedere luchtreiniger is daarvoor geschikt. De werking van een luchtreiniger is vooral afhankelijk van de capaciteit, luchtreinigingsmethode en luchtcirculatie.

Corona luchtreiniger, een bewuste keuze

Het is verstandig om je goed in te lezen over luchtreinigers. Zeker als je je werkplek, lokaal of huis corona proof wilt maken. Met een luchtreiniger tegen corona ga je het virus goed te lijf en houd je de binnenlucht zuiver en gezond. Natuurlijk heeft de overheid meerdere maatregelen opgesteld tegen de verspreiding van het coronavirus. Zie ook wel de maatregelen van het RIVM. Lees verder hoe luchtreinigers tegen corona helpen en welk model de beste keuze is.

Hoe halen luchtreinigers het coronavirus uit de lucht?

Een luchtreiniger is goed om ultra fijne deeltjes uit de lucht te verwijderen. Denk daarbij aan uitlaatgassen, bacteriën, organisch materiaal afkomstig van bomen en planten. Maar ook virussen. Belangrijk om te weten is dat een luchtreiniger hiertussen geen onderscheid maakt. Hij haalt het gewoon allemaal uit de lucht. Een luchtreiniger met de juiste filters en luchtcirculatie kan al deze deeltjes uit de lucht filteren. Virussen zoals het coronavirus zijn dus ook uit de lucht te halen met een luchtreiniger.

Dankzij aerosolen verplaatsen virussen zich in de lucht

Eenmaal in de lucht hebben virussen verder een geleider nodig. Zoals hoestdruppels, pollen en fijnstof enzovoorts. Aerosolen dus. Het coronavirus hecht zich onder andere vast aan vocht waardoor het zich in de lucht verplaatst. En een luchtreiniger tegen corona verwijdert dit soort deeltjes met behulp van zijn fijnmazige filtertechniek.

Een luchtreiniger tegen coronavirus werkt het beste met luchtverdringing

Een goede luchtreiniger tegen corona haalt deeltjes van het virus uit de lucht met behulp van een fijnmazig HEPA-filter. Er zijn een aantal fabrikanten die beweren een goed werkende filtertechniek te hebben. Helaas is de werking daarvan in de praktijk door allerlei omstandigheden niet altijd dat wat vooraf is voorgesteld. Vergeet niet dat de wijze van luchtcirculatie ook van wezenlijk belang is hierbij. Luchtreiniging die wel werkt in combinatie met goede filtertechniek is luchtverdringing.

Hoe werkt luchtverdringing bij een luchtreiniger?

Luchtzuivering door middel van luchtverdringing garandeert de meest schone en gezonde lucht in een ruimte. Dat doet deze luchtreinigingstechniek door gelijkmatig en gecontroleerd schone lucht in de ruimte los te laten. De schone lucht dwingt vervolgens de vervuilde lucht een bepaalde richting in en daarmee uit de ademhalingszone. Door het perfecte circulatie effect van de luchtverdringing zuigt de luchtreiniger de vervuilde lucht weer aan. Daar gaat de vervuilde lucht door o.a. een fijnmazige HEPA-filter. Daarbij maakt ionisatie en/of UV-C de micro organismen onschadelijk. Lees ook ons uitgebreide artikel over vloerventilatie.

Als resultaat hiervan is luchtvervuiling zoals bacteriën en virussen voor 99,99% kansloos. De luchtreiniger haalt ze uit de lucht. En de test van TNO bevestigt dit. Deze unieke manier van luchtcirculatie van een luchtreiniger is een Nederlands patent.

kantoor coronavrij houden

De krachtigste luchtreiniger tegen coronavirus

Een speciale luchtreiniger tegen corona die werkt met luchtverdringing is de EDC650UV-C. In combinatie met omgekeerde circulatie is de luchtverdringingsstechniek hier het meest optimaal toegepast. Het gaat als volgt: De EDC650UV-C laat schone lucht gelijkmatig los op vloerniveau en dat vormt dan een schone luchtlaag die o.a. door de thermiek een opwaartse beweging maakt. Op deze wijze dwingt hij de vervuilde lucht voortdurend uit ademhalingszone. Tenslotte zuigt de corona luchtreiniger de vervuilde lucht weer aan en reinigt deze grondig. Dit proces herhaalt zich onafgebroken.

Luchtverdringing met omgekeerde circulatie

Deze topper is een goede keuze om het coronavirus in de lucht te bestrijden op kantoor of in een klaslokaal. Hij onderscheidt zich van de gangbare luchtreinigers door zijn ongeëvenaarde filtereffectiviteit, zeer hoge capaciteit, laag energieverbruik en een stille werking. Bovendien gaat hij jaren mee zonder al te veel onderhoud. Met behulp van de ingebouwde UV-C module zorgt hij er keer op keer voor dat hij virussen onschadelijk maakt voordat ze het HEPA-filter betreden. Lees meer over de EDC650 UV-C op de productpagina.

Luchtverdringing toegepast in een huishoudelijke luchtreiniger

Voor in huis raden wij de TWE-310 aan. Deze krachtige luchtzuiveraar maakt weliswaar gebruik van gewone luchtcirculatie. Desondanks maakt hij evengoed gebruik van luchtverdringing. Belangrijk is dat ter hoogte van de ademhalingszone ook hier de lucht goed gezuiverd blijft. Verder heeft hij een zeer stille werking en het laagste energieverbruik van alle luchtreinigers. Bovendien heeft hij een gepatenteerde AIH-filter techniek uit Zweden. Bijzonder aan deze techniek is dat hij met voorlading van het filter werkt door middel van ionisatie. Daarmee deactiveert hij genadeloos de opgevangen virussen. Bij dit proces komt geen ozon vrij in de ruimte. Dit in tegenstelling tot veel andere luchtreinigers. Lees meer over de TWE-310 op de productpagina en ons speciale artikel over ionisatie.

Een corona luchtreiniger verkleint de kans op verspreiding van het virus door de lucht. Naast de regels van de overheid over afstand houden en desinfectie bieden luchtreinigers een belangrijke bijdrage in de bestrijding van Covid-19.

corona luchtreiniger in huis

TWE-310

Andere hulpmiddelen voor een corona proof kantoor

Een virus luchtreiniger is niet het enige hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je kantoor te beschermen tegen het coronavirus. Een andere aanrader is het plaatsen van een desinfectiezuil. Werknemers desinfecteren hiermee snel en effectief hun handen. Ook een spatscherm biedt bescherming tegen kuchende en niezende kantoor werknemers.

Bekijk hier al onze hulpmiddelen tegen het coronavirus

Luchtreiniger tandartspraktijk | Hoe krijg je de beste luchtkwaliteit?

Schone, gezonde lucht voor je personeel en klanten? Dat kan met een tandarts luchtreiniger

luchtreiniger-tandartspraktijk

Ook tandartspraktijken hebben te maken met vervuilde binnenlucht. Dat komt met name door de stoffen en geuren die vrijkomen bij tandartsbehandelingen. Bij het verwijderen van vullingen bijvoorbeeld komen hoge concentraties kwikdampen in de lucht terecht. Gelukkig zijn er oplossingen om de lucht in je tandartskliniek schoon te houden. De beste oplossing is het inzetten van een luchtreiniger in een tandartspraktijk. Tandarts luchtreinigers verwijderen vuile, ongezonde lucht en verbeteren daarmee ook de luchtkwaliteit in je tandartsenpraktijk.

Een tandartskliniek luchtreiniger werkt met een zeer effectief filter om luchtvervuiling zoals stof en fijnstof te verwijderen. Dit filter heet een HEPA-filter. HEPA-filters zuiveren de lucht in je tandartspraktijk van zelfs de allerkleinste deeltjes mits goed geplaatst. Een goede luchtcirculatie is de helft van de werking van een luchtreiniger. De luchtreinigers van Thyzo zijn uniek door hun luchtcirculatie en filtertechniek. Hierdoor kunnen klanten en personeel weer schone, gezonde lucht inademen.

Dat laatste brengt veel voordelen met zich mee. Het verbetert je imago en je personeel werkt productiever in schone lucht. Lees hier meer over de luchtkwaliteit in een tandarts ruimte. En waarom een luchtreiniger essentieel is.

Hoe ontstaat een slechte luchtkwaliteit in een tandartskliniek?

De binnenlucht van een tandartspraktijk heeft te maken met continue vervuiling van fijnstof, kwik, dampen en micro-organismen. Dagelijkse tandartsbehandelingen zijn hier debet aan. Denk daarbij aan het polijsten en slijpen van kunstgebitten en het verdampen van de vloeistof van kunsthars.

Ook chemische ontsmettingsmiddelen, bacteriën en virussen uit de mond van een patiënt vervuilen de lucht binnen een tandartsenpraktijk. Bij langdurige blootstelling aan luchtvervuiling treden gezondheidsklachten op. Om die reden is het belangrijk dat de luchtkwaliteit in een tandartspraktijk goed is. De luchtkwaliteit verbeter je dus met een luchtreiniger in een tandartspraktijk. Maar.. wat kan er gebeuren als je werkt als mondhygiënist zonder luchtreiniger?

De gezondheidsrisico’s van vervuilde lucht

Werk je zonder tandarts luchtreiniger in je tandheelkunde praktijk? Dan loop je het risico op gezondheidsklachten veroorzaakt door ongezonde lucht. Dat is voor zowel jezelf, je personeel en je klanten ongewenst. De meest voorkomende klachten zetten we voor je op een rijtje.

 • ademhalingsproblemen
 • longproblemen
 • allergische reacties

Klanten lopen weinig kans op long- en ademhalingsproblemen, gezien daar langdurige blootstelling voor nodig is (het personeel loopt dus wel risico). Klanten kunnen echter wel bij kortstondig bezoek allergische klachten krijgen.

tandarts-luchtkwaliteit

Waarom een luchtreiniger essentieel is voor je tandartspraktijk

Het gebruik van enkel een ventilatiesysteem in een ruimte levert geen goede luchtcirculatie op. Wat inhoudt dat de lucht onvoldoende in een ruimte verdeeld wordt. Ventilatiesystemen halen daarnaast ongefilterde buitenlucht (zoals fijnstof en uitlaatgassen) naar binnen.

Een tandarts luchtreiniger maakt gebruik van een HEPA-filter. HEPA-filters reinigen de lucht van ultrakleine deeltjes. Zoals bijvoorbeeld fijnstof, kwik en andere deeltjes die in tandartspraktijken voorkomen. Ventilatiesystemen filteren deze deeltjes niet. Daarnaast zijn luchtreinigers ontworpen om de luchtcirculatie binnen een ruimte optimaal te houden.

Om deze redenen is het verstandig om een luchtreiniger in een tandartspraktijk te installeren. Zo weet je écht zeker dat je de luchtkwaliteit schoon en gezond houdt.

Welke luchtreiniger in een tandartspraktijk is het meest geschikt?

De beste luchtreiniger voor een tandartskliniek is de EDC650. Deze luchtreiniger met HEPA-filter is speciaal ontworpen om geuren en stof uit de lucht te halen en te verwijderen binnen een tandarts praktijk. Zo blijf de luchtkwaliteit schoon en gezond.

De EDC650 maakt bovendien gebruik van een unieke luchtcirculatie en filtertechniek. De TNO testte deze techniek en concludeerde dat de techniek van Thyzo fijnstof voor 99,99% uit de lucht haalt en verwijdert. Een doeltreffendere filtertechniek bestaat niet.

Naast zijn verfijnde techniek werkt de EDC650 ook met een lichte motor waardoor hij geruisarm en energiezuinig is. Omdat een tandheelkunde luchtreiniger het beste werkt als hij continu aanstaat zal het zeer lage energieverbruik een groot kostenverschil maken in je
energierekening. Al met al een perfecte luchtreiniger voor een tandartspraktijk. Bekijk de productpagina van de EDC650 voor meer informatie.

Wil je virussen en bacteriën bestrijden binnen je tandartspraktijk? Dan is de EDC650 met UV-C module een aanrader.

luchtreiniger-edc650-tandarts