Was drogen met een was droger of luchtontvochtiger?

was drogen luchtontvochtiger

volg ons

Hoe droog je jouw was het beste: met een wasdroger of met een luchtontvochtiger?

De was drogen tijdens de regenachtige wintermaanden is een veel voorkomend probleem in elk huishouden. Tot nu toe was de snelste en meest effectieve methode de investering in een wasdroger. Maar door de impact op het milieu, de stijgende elektriciteitsprijs en de energiecrisis is die voor veel mensen onbetaalbaar of vermijden ze het gebruik ervan. Misschien heb je gehoord dat men in de Scandinavische landen een luchtontvochtiger met wasdroogfunctie gebruiken om de was te drogen? Is het echt effectief was drogen met een luchtontvochtiger? En wat zijn de voordelen van was drogen met een luchtontvochtiger? In dit artikel vergelijken we de effecten en het energieverbruik van was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

  1. Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

  2. Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

  3. Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

  4. En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

  5. Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

Hoe droogt een luchtontvochtiger was?

De was drogen met een luchtontvochtiger mag dan voor velen een nieuwigheid zijn, in Scandinavië is het niets nieuws. De efficiëntie, het lage energieverbruik, de gezondheids- en milieuvoordelen en de multifunctionaliteit maken het de beste keuze voor het drogen van wasgoed. Maar men moet beseffen dat niet alle luchtontvochtigers geschikt zijn om de was te drogen. Was drogen is alleen mogelijk met luchtontvochtigers die wasdroogfunctie hebben.  Hoe werkt het? Je zult verbaasd zijn hoe eenvoudig het is. Het hele proces treedt in werking door het eenvoudige principe van Osmose. De luchtontvochtiger vermindert de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit betekent dat er een hogere concentratie vocht in het wasgoed is, dus op zoek naar evenwicht zal de droge lucht het vocht naar buiten trekken om daarna de lucht te bevochtigen. De luchtontvochtiger droogt op zijn beurt de vochtige lucht weer. Totdat de kleding droog is vindt dit proces onafgebroken plaats. Het eindresultaat is snel en natuurlijk droog wasgoed, waardoor ze niet beschadigd raakt.

Pro tip: als je de luchtontvochtiger onder de was plaatst gaat het proces sneller.

 

 

Wat is de beste manier van was drogen? Met een wasdroger of een luchtontvochtiger?

Er zijn vele manieren van was drogen. In de warme zomerdagen is het duidelijk dat het was drogen geen uitdaging is. Droog de was buiten of binnen met wat ventilatie, en het wasgoed is in een mum van tijd perfect droog. De regenachtige winter compliceert de zaken. Buiten de was drogen is riskant, vanwege het onvoorspelbare Nederlandse weer.  Binnen de was drogen is niet zonder risico’s.

Het vaak was drogen in huis is niet goed voor de gezondheid. Volgens een vochtexpert een hoofddocent Milieuhygiëne aan de Universiteit van NSW leidt het drogen van kleding in huis mogelijk tot schimmel- en huisstofmijtgroei. Dit komt door de vele biologische agentia die binnenshuis voorkomen en die gedijen op vocht en onvoldoende ventilatie. Deskundigen hebben ontdekt dat vochtigheid op zich een goede indicator is van het risico op astma en ademhalingssymptomen. Er zijn andere studies die aantonen dat het inademen van schimmelsporen verband houdt met allergische overgevoeligheid en astma. Het is niet ongewoon dat mensen aan deze ziekte lijden doordat ze de was binnenshuis drogen. De was bevat tot 2 liter water, wat het vochtgehalte in huis gemiddeld met 30% verhoogt.

Je wasgoed in de winter binnen drogen en proberen het proces te versnellen door het bij een radiator te leggen is geen oplossing. Het verhoogt de vochtigheidsgraad in je huis drastisch. Bovendien verhoogt dit het niveau van vluchtige organische stoffen die afkomstig zijn van chemische stoffen en door het wassen in onze huizen aanwezig zijn. Deze stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend, veroorzaken astma en irriteren ogen en huid. Een gebruikelijke oplossing voor deze problemen is het gebruik van een wasdroger. Maar is dit de beste oplossing? En wasgoed voor luchtontvochtiger helpt het met drogen?

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het was drogen met een wasdroger en een luchtontvochtiger.

 

Was drogen met een luchtontvochtiger

 

Wat zijn de voordelen van was drogen met een wasdroger?

Een wasdroger gebruiken in de winter voor was drogen is de meest gebruikelijke manier om wasgoed te drogen. Het heeft twee belangrijke voordelen:

    1. Het is een snelle manier van was drogen. Als je haast hebt of kinderen hebt die regelmatig vlekken maken, is dit een snelle en efficiënte manier om kleren te drogen.
    2. Vermijdt problemen met vochtige kleding in huis. Door wasgoed in de wasdroger te drogen voorkom je nare geurtjes van slecht gedroogde kleding en de verspreiding van schimmels en zwammen door de verhoogde vochtigheid in je huis.

 

 

Wat zijn de nadelen van was drogen met een wasdroger?

Aan het gebruik van een wasdroger kleven verschillende nadelen. Ze zijn onderverdeeld in economische, milieu- en gezondheidsnadelen.

 

Economische nadelen:

  • Was drogen met een was droger is duur. Was drogers hebben altijd veel energie verbruikt en behoren tot de meest energie verbruikende huishoudelijke apparaten. Maar nooit waren ze zo duur als nu. Door de inflatie en de energiecrisis zijn het hefbomen voor de elektriciteitsrekening. Wie onaangename verrassingen aan het eind van de maand wil vermijden, gebruikt ze beter niet.
  • De wasdroger beschadigt de was. De wasdroger is een van de belangrijkste oorzaken van schade aan uw kleding. Bovendien mag je veel kleding niet in de wasdroger drogen. Kortom, een grote bron die je kleding bederft, en je dwingt dan om je kleren sneller te vervangen. En dat belast je portemonnee, terwijl het probleem van al je kleren snel en veilig drogen in de winter uiteindelijk onopgelost blijft.

 

Nadelen voor het milieu:

  • Verhoogt de uitstoot van CO2. Het hoge energieverbruik van wasdrogers heeft een directe invloed op de hoeveelheid geproduceerde CO2-uitstoot omdat energiecentrales meer elektriciteit moeten opwekken door de grotere vraag. Wat het was drogen met een wasdroger een schadelijk praktijk voor het milieu maakt.
  • De wasdroger stoot microplastics uit. Studies tonen aan dat droogtrommels microplastics uitstoten in het milieu. Dit is schadelijk voor de kwaliteit van het water en alle levende wezens.

 

Gezondheidsschade

        • Verspreiding van irriterende stoffen in drooggewassen wasgoed. Van natriumdodecylsulfaat (SDS), een algemeen gebruikte oppervlakte-actieve stof in wasserijen, is bekend dat het enige schade toebrengt aan epitheelcellen in de huid. Voorts is uit onafhankelijke experimenten gebleken dat een enkele wasbeurt met spoelen een residu van ongeveer 10% van de in een was cyclus gebruikte chemicaliën achterlaat. Was drogen bij hoge temperaturen maakt de concentratie op het oppervlak van het kledingstuk hoger, wat onze huid zal aantasten en irritaties zal veroorzaken wanneer we het kledingstuk dragen.
        • Uitstoot van microplastics in de binnenlucht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de uitstoot van microplastics door de wasdroger niet alleen buiten de woning plaatsvindt, maar ook binnen de woning. In de lucht zwevende microplastics verslechteren de kwaliteit van de binnenlucht en veroorzaken ademhalingsproblemen en kanker.

          En wat zijn de voor- en nadelen van was drogen met een luchtontvochtiger?

          Was drogen met een luchtontvochtiger met wasdroodfunctie heeft ook 2 belangrijke nadelen:

                  1. Verbruikt stroom.
                  2. Vereist het verwisselen van de reservoirs.

          Deze nadelen zijn echter minder ernstig in vergelijking met die van de wasdroger. Was drogen met een luchtontvochtiger verbruikt veel minder elektriciteit dan een wasdroger. Dat betekent dus minder CO2-uitstoot en minder impact op onze elektriciteitsrekening. Het is waar dat je de reservoirs regelmatig moeten legen, maar dat is een klein nadeel als je alle voordelen in aanmerking neemt!

          Was drogen met een luchtontvochtiger is snel en energiezuinig. Omdat het wasgoed op natuurlijke wijze droogt, raken de vezels niet beschadigd en is deze methode zelfs geschikt voor de meest delicate kleding. Naast een luchtontvochtiger voorkom je problemen met schimmel en meeldauw en vochtige kledinggeuren. En dat is nog niet alles! Het geeft geen microplastics af binnen of buiten het huis. Naast deze voordelen is het gebruiksvriendelijk, neemt het weinig ruimte in beslag, plaats je het eenvoudig waar nodig en biedt het meerdere functies. Ook in de zomer blijft het bruikbaar voor andere ruimtes in huis, zoals kelders waar vocht zich ophoopt, en het is dus niet beperkt tot het drogen van kleding in de winter zoals bij de wasdroger.

           

           

          Wat is de beste luchtontvochtiger voor was drogen?

          De beste luchtontvochtiger voor was drogen is de TLD40. De TLD40 is bovendien de best geteste wasdroger en de meest energiezuinige luchtontvochtiger. Dit blijkt uit een test van het Zweedse tijdschrift Villalivet. Dankzij de hoge ventilatorsnelheid droogt het wasgoed snel, maar met behoud van alle voordelen van luchtdroging. En het is zelfs effectief in de grootste ruimtes! Het is zonder twijfel de beste investering voor mensen die om het milieu en hun gezondheid geven, geld en energie willen besparen en willen genieten van snel droge kleren.

          Wil je de TLD40 kopen of wilt je meer informatie? Bel +31 020 670 2070 voor een persoonlijk advies op maat.

Veel gestelde vragen over was drogen met een luchtontvochtiger:

De initiële investering van een energiezuinige luchtontvochtiger is misschien hoger dan die van een wasdroger, maar het rendement op de investering is veel beter omdat hij veel minder energie verbruikt.

Ja, want hij verbruikt minder energie (slechts 250 kW per uur), wat minder CO2-uitstoot betekent en geen microplastics uitstoot.

Ja, hij ontvochtigt ook garages, kelders, badkamers en kantoren.