Luchtreiniging in de klas. De kracht van een luchtreiniger

Waarom een luchtreiniger in de klas plaatsen?

luchtreiniging in de klas

volg ons

Luchtreiniging in de klas, hoe effectief is een luchtreiniger?

Steeds meer mensen snappen hoe belangrijk luchtreiniging in de klas is. Scholen zijn plekken waar veel contact cruciaal is. Tussen leerlingen onderling én tussen leerlingen en personeel. Virussen, en vooral het coronavirus, mogen hier geen spaak tussen steken. Luchtreiniging in de klas voorkomt dat aerosolen besmettingen veroorzaken. Hierdoor houden leerlingen offline contact zonder gezondheidsrisico’s voor zichzelf of voor anderen. Aerosolen verwijderen is echter geen gemakkelijke taak. Hier kijken we naar het laatste wetenschappelijke onderzoek om erachter te komen wat de beste methode is.

Luchtreiniging in de klas, essentieel voor het onderwijs?

Het onderwijs is niet hetzelfde als andere sectoren. Het gaat immers niet om het verdienen van geld. Het voorbereiden van de volgende generatie op hun leven is de belangrijkste taak. Hierbij is het belangrijk dat de leerlingen voldoende kennis opdoen en de sociale vaardigheden leren die ze als volwassenen nodig hebben. Door luchtreiniging in de klas in te zetten zijn deze doelen beter te behalen. Face to face contact met en tussen leerlingen is namelijk essentieel.

Om de stof goed over te brengen praat en communiceert men uiteraard veel in een klaslokaal. Ook zijn er natuurlijk veel spontane interacties tussen leerlingen onderling en met de docent. Dat is juist wat het onderwijs zo leuk maakt! Menselijk contact is ook nog eens erg belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Het is al meerdere malen aangetoond dat leerlingen beter leren in een klaslokaal dan achter een laptop. Na het corona schooljaar 2020-2021 scoorden de leerlingen gemiddeld 10% slechter dan in vorige jaren. Ook waren leerlingen meer gestrest en minder gelukkig. Het openhouden van het onderwijs is dus van cruciaal belang voor de huidige leerlingen. Luchtreiniging in de klas is een belangrijke maatregel om dit mogelijk te houden.

 

Hoe werken aerosolen in de klas?

De meeste virussen verplaatsen zich door de lucht. Een virusdeeltje is echter zó klein dat het bijna nooit alleen door de lucht vliegt. Het bindt zich altijd vast aan een ander deeltje. Dit zijn bijvoorbeeld stofdeeltjes of waterdruppels. Hoe zwaarder deze deeltjes zijn hoe sneller ze naar de grond zakken. Bij hoesten of praten komen veel grote druppels vrij. Vandaar dat afstand houden effectief is om besmettingen te voorkomen. Als de grootte van de waterdruppel waaraan het virusdeeltje zich bindt onder de 5 micrometer zakt noemen we dit een aerosol. Vanwege zijn kleine gewicht blijft een aerosol wel tot 30 minuten besmettelijk in de lucht. Ook leggen ze grotere afstanden af dan de anderhalve meter die de grotere deeltjes halen. Tegen aerosolen is afstand houden dus minder effectief. Luchtreiniging in de klas biedt een antwoordt op dit probleem.

 

Helpt ventilatie genoeg tegen besmettingen?

In het debat over aerosolen zijn twee kampen. Het ene kamp zegt dat ventilatie en frisse lucht het probleem verhelpen. Het tweede kamp erkent dat ventilatie belangrijk is, maar begrijpt dat luchtreiniging in de klas nodig is om aerosolen onschadelijk te maken. Dit heeft te maken met de manier waarop ventilatie werkt. In de meeste klaslokalen zijn geen mechanische ventilatiesystemen aanwezig. Men ventileert door de ramen te openen. Hier is niks mis mee, zuurstof komt naar binnen en CO2 gaat naar buiten. Echter, Om aerosolen te verwijderen is het niet effectief. Denk maar eens na, er ontstaat geen luchtstroom naar buiten. De aerosolen blijven dus vooral binnen!

 

Waarom werkt luchtreiniging in de klas dan wel?

Luchtzuivering werkt anders. Een luchtreiniger verwijdert daadwerkelijk de aerosolen uit de lucht door te werken met fijnmazige filters. Hierdoor raken de virusdeeltjes uit de luchtcirculatie en verminder je infecties. Hoe effectief dit is hebben meerdere studies onderzocht. Met goede luchtreiniging in de klas blijkt al na 10 minuten maarliefst 60% van de aerosolen uit de lucht te zijn verwijderd! Tijdens de duur van een volledige les verwijdert een goed apparaat nagenoeg alle aerosolen uit de lucht. Ook in Nederland komen steeds meer resultaten binnen over de effectiviteit van luchtreinigers tegen corona. Tijdens een experiment met luchtreiniging in de klas daalde het aantal besmettingen drastisch.

 

luchtreiniging in de klas
De concentratie aerosolen in een klaslokaal waar een luchtreiniger aanwezig is. Gedurende een les neemt de concentratie steeds verder af.

 

Is ionisatie de heilige graal?

Een veel gebruikte optie om de lucht te zuiveren is het gebruik van ionisatie. Hiermee gebruik je een ionengenerator om ionen te creëren. Deze ionen binden zich aan allerlei deeltjes die in de lucht zweven. Hiermee vernietigen ze veel organische stoffen zoals bacteriën en virussen. Om het coronavirus tegen te houden kan het dus een nuttige bondgenoot zijn. Wat veel fabrikanten je echter niet vertellen is dat er ook een risico aan zit. Deze ionen reageren namelijk ook met zuurstof om ozon te vormen. Ozon is voor ons mensen een giftig gas. Als wij dit inademen zorgt het voor schade aan onze longen. Dit leidt onder andere tot meer luchtweginfecties en een grotere kans op astma. Omdat kinderen lichamelijk nog volop in ontwikkeling zijn, zijn de schadelijke effecten van ozon nog groter dan bij volwassenen. Als je ionisatie samen met luchtreiniging in de klas wilt inzetten moet je nadenken over hoe je ozon gaat voorkomen. Een koolstoffilter verwijdert bijvoorbeeld ozon uit de lucht. Luchtreinigers waarbij de ionengenerator vóór het Hepa filter zit stoten ook geen ozon uit. Let hier dus op! Een mooi voorbeeld van een luchtreiniger die deze techniek toepast is de TWE-900. Dit apparaat wordt ook steeds meer gebruikt in de klas.

 

UV lampen, wat halen ze uit?

Een ander hulpmiddel om virussen te vernietigen zijn UV-C lampen. Hiermee wordt UV licht afgevuurd op alle voorbijkomende luchtvervuiling. Dit licht heeft genoeg energie om organische vervuiling, zoals virussen, te vernietigen. De EDC650 UV-C beschikt over een professionele UV-C module. Lees hier beneden meer over.

 

Luchtcirculatie, de sleutel tot effectieve luchtreiniging in de klas

Wat cruciaal is voor een goede luchtreiniger is de luchtcirculatie. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het alle lucht in de ruimte ook daadwerkelijk reinigt. Door op 1 plek lucht in de reiniger te zuigen en daar ook weer de ruimte in te blazen creëer je een situatie waardoor het apparaat dezelfde lucht keer op keer zuivert. In de rest van de klas vindt dan minimale reiniging plaats. Dit is hetzelfde probleem dat de meeste ventilatiesystemen kennen. Een open raam of een enkele ventilatie unit zorgen niet voor een effectieve luchtcirculatie. Door de inzuig- en uitblaas plekken zo ver mogelijk uit elkaar te zetten en na te denken over de richting waarin de lucht uitblaast verbeter je de effectiviteit flink.

 

Dus, in het kort, waarom is luchtreiniging in de klas belangrijk?

Luchtreiniging in de klas is dus van enorm belang. Onderwijs is een bijzondere sector waar contact erg belangrijk is. Hier leren kinderen veel van. Zo nemen ze meer kennis op én leren ze meer sociale vaardigheden. Ook verbetert contact in het onderwijs het mentale welzijn van leerlingen. Vanwege het vele contact dat leerlingen en leraren met elkaar hebben lopen ze helaas wel extra risico om virussen op te lopen. Met het coronavirus zorgt dit voor flinke problemen. Daarom is het zo belangrijk om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Luchtreiniging in de klas helpt hierbij. Een goede luchtreiniger met effectieve circulatie brengt het aantal aerosolen al binnen 10 minuten met meer dan de helft omlaag. Gebruik je ionisatie? Let er dan wel op hoeveel ozon er vrijkomt en hoe je dat weer verwijdert. Anders zorgt dit voor luchtwegproblemen.

 

De EDC650 UV-C – De ultieme luchtreiniger tegen virussen?

Een luchtreiniger die voldoet aan alle eisen voor effectieve luchtreiniging in de klas is de EDC650 UV-C. Dit apparaat werkt met een gepatenteerde methode voor luchtcirculatie: Omgekeerde luchtcirculatie met luchtverdringing. Met deze methode reinigt een luchtreiniger meerdere keren per uur alle lucht in de ruimte en verwijdert hij aerosolen dus zo snel mogelijk. Alleen al door deze nieuwe techniek is de EDC tot wel 30% effectiever dan andere luchtreinigers. Ook werkt hij met ionisatie vóór het hepa filter. Hierdoor behoud je de extra reiniging van de ionisator, maar vangt het filter alle ionen op. Zo voorkom je dus de vorming van ozon. Een bijkomend voordeel is zijn volume. Dit is namelijk een van de stilste luchtreinigers op de markt. Zelfs zijn maximale volume van 47 Db is niet harder dan het gebruikelijke geroezemoes in de klas. Voor scholen en het hoger onderwijs is dit dus een zeer geschikte keuze.

Veel gestelde vragen over luchtreiniging in de klas:

Nee. De maatregelen zoals handen wassen en afstand houden blijven een belangrijk middel om het aantal besmettingen onder controle te houden. Het aantal aerosolen neemt wel drastisch af dankzij een luchtreiniger. Het is dus een belangrijke bondgenoot tegen het virus.

Nee. Met ventilatie zorg je ervoor dat er zuurstof het lokaal binnenkomt. Met luchtreiniging verwijder je verontreiniging zoals virussen uit de lucht. Om het coronavirus tegen te gaan is luchtreiniging effectiever.

Ja. Vanwege de fijnmazige filters en in vele gevallen UV-C lampen worden aerosolen uit de lucht verwijderd. In 10 minuten is al meer dan 60% uit de lucht gehaald.