Luchtreiniger tegen kattenallergie, helpt het?

Lees hier alles over kattenallergie en luchtreinigers

luchtreiniger tegen kattenallergie

volg ons

Een luchtreiniger tegen kattenallergie, vermindert het klachten?

Een kat is het ideale huisdier. Maar helaas zorgen katten ook wel eens voor allergische reacties bij mensen. Een luchtreiniger tegen kattenallergie helpt hierbij. Zo heb je minder of geen last meer van je klachten. Zeker nu steeds meer mensen allergieën ontwikkelen is het goed om hierover na te denken. In dit artikel leggen wij je uit hoe allergieën werken en waarom het zo vervelend is. Ook gaan we in op hoe een luchtreiniger je kattenallergie kan verminderen en waarom een luchtreiniger tegen kattenhaar weinig zin heeft.

 1. Hoe helpt een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 2. Krijgen meer mensen allergieën?

 3. Wat zijn strategieën naast een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 4. Helpt een luchtreiniger tegen kattenallergie?

 5. Wat heeft een goede kattenallergie luchtreiniger nodig?

 6. Welke luchtreiniger is dan de beste?

Wat is allergie?

Een allergie is eigenlijk een foutje van ons immuunsysteem. Als een virus of bacterie bijvoorbeeld ons lichaam aanvalt maakt ons immuunsysteem hier speciale wapens tegen. Dit zijn antistoffen. Als hetzelfde virus je lichaam vervolgens een tweede keer binnenkomt zet het gelijk weer de antistoffen in en word je bijna niet meer ziek. Bij een allergie werkt dit systeem eigenlijk té goed. Je lichaam denkt dat een onschuldige stof, of allergeen, waarmee je in aanraking komt gevaarlijk is. Zoals bijvoorbeeld pollen. Het immuunsysteem maakt antistoffen en valt de allergeen aan. Dit zorgt vervolgens voor bijvoorbeeld verkoudheidsklachten. Deze allergenen komen je lichaam binnen via de lucht. Vandaar dat bijvoorbeeld een luchtreiniger tegen kattenallergie effectief is. Het apparaat voorkomt dat je lichaam in contact komt met de allergeen. Sommige allergieën zorgen zelfs voor een anaphylactische shock. In deze situatie reageert je lichaam zo heftig op de allergeen dat je in shock raakt en sommige mensen overlijden hier zelfs aan. Dit komt bijna uitsluitend voor bij een voedselallergie.

 

Wat doet een luchtreiniger tegen kattenallergie?

Een veel voorkomende allergie is de kattenallergie. Mensen zijn niet allergisch tegen de hele kat maar tegen een bepaald eiwit, het zogenaamde Fel d 1 eiwit. In 96% van de gevallen veroorzaakt dit eiwit de kattenallergie. Dit eiwit zit in de urine van de kat, in zijn speeksel en op huidschilfers. Vooral de huidschilfers maken je het leven flink zuur. Deze zijn namelijk zo klein dat ze door de lucht zweven. Hierdoor heb je in het hele huis last van je allergie, ook als je kat even buiten is. Dit is ook de reden dat een luchtreiniger tegen kattenallergie helpt. De huidschilfers raken ook diep in de luchtwegen en blijven daar lang. Vandaar dat de klachten van een kattenallergie vaak steviger zijn dan van vele andere allergiën. Mensen hebben last van benauwdheid en hebben moeite met ademhalen. Ook slapen ze slechter en zijn ze vermoeid. Ook voor de huid is het geen pretje. Eczeem is een veel voorkomende klacht bij een kattenallergie. Dit eiwit zit nauwelijks in kattenharen. Vandaar dat een luchtreiniger tegen kattenhaar niet helpt bij een kattenallergie.

 

luchtreiniger tegen kattenallergie

 

 

Krijgen meer mensen allergieën?

Het is je misschien al opgevallen, de laatste jaren krijgen steeds meer mensen last van allergieën. In de laatste 25 jaar is het percentage mensen dat last heeft van een kattenallergie flink toegenomen. Van 12% in 1996 tot 19% in 2006. Hoe dit komt, daar is de wetenschap nog niet helemaal uit. Toch zijn er wel theorieën. De meest genoemde is de “hygiëne theorie”. Volgens deze theorie zijn wij mensen intussen zo schoon dat onze immuunsystemen te weinig te doen hebben. Hierdoor gaan ze zich richten op ongevaarlijke stoffen. Zo reageert je immuunsysteem dus sterk op bijvoorbeeld de eiwitten op de huidschilfers van je kat. Met een luchtreiniger haal je deze uit de lucht. Je klachten verminderen zo.

 

Wat kan je doen tegen kattenallergie?

 • Laat de kat niet in je slaapkamer. Door je kat nooit in de slaapkamer te laten creëer je een plek in het huis waar de huidschilfers zich niet opstapelen. Zo blijf je tenminste wel goed slapen.
 • Neem geen tapijt en vermijd gestoffeerde meubels in je huis. Alles met stof houdt huidschilfers een stuk langer vast. Door laminaat en een leren bank te gebruiken bijvoorbeeld verminder je het aantal huidschilfers in je huis.
 • Maak regelmatig schoon. Door met regelmaat te stofstuigen en te stoffen verwijder je een hele hoop huidschilfers. Hierdoor verminder je jouw klachten.
 • Medicijnen tegen kattenallergie. Er bestaan verschillende sprays en pillen die jouw klachten flink verlichten.
 • Gebruik een katten luchtreiniger. Met een luchtreiniger filter je de lucht en verwijder je de huidschilfers. Zo verlicht je je allergie.

 

 

Hoe helpt een luchtreiniger kattenallergie uit de weg?

Om deze klachten tegen te gaan is het dus belangrijk om de lucht schoon te houden. Een luchtreiniger voor katten helpt hierbij. Dankzij zijn fijnmazige filters haalt hij de huidschilfers uit de lucht. Hierdoor adem jij weer vrij. Het nadeel is dat je niet alle allergenen verwijdert. Een kattenallergie luchtreiniger reinigt immers niet het speeksel en de urine van je kat. Toch zijn dit mindere problemen. Het speeksel van je kat vliegt immers niet door de lucht heen! Voor iemand die zwaar allergisch is en graag met zijn kat knuffelt is het dus niet de volledige oplossing. Voor mensen met een lichtere allergie die een beetje uit de buurt blijven helpt het wel enorm. Maar met een luchtreiniger kattenhaar verwijderen is dus niet de oplossing.

 

Wat heeft een goede kattenallergie luchtreiniger nodig?

Een effectieve luchtreiniger tegen kattenallergie heeft goede luchtcirculatie nodig. Toch besteed men hier vaak te weinig aandacht aan. Een luchtreiniger moet namelijk niet alleen beschikken over fijnmazige filters. Ook moet hij er voor zorgen dat alle lucht in de ruimte daadwerkelijk bij de luchtzuiveraar komt. En ook het energieverbruik is erg belangrijk. Verschillende katten luchtreinigers hebben namelijk hele andere vermogens. Dit scheelt op de lange termijn veel geld.

 

Welke luchtreiniger is dan de beste?

Een goede luchtreiniger tegen kattenallergie is bijvoorbeeld TWE 310. Dit apparaat is compact maar heeft toch een grote capaciteit. Ideaal voor een huiskamer waar de kater graag is. Hij is ook erg energiezuinig dankzij zijn gepatenteerde AIH technologie. Hierdoor krijgt de lucht een lading mee voordat ze in aanraking komt met het filter. Het filter hoeft hierdoor minder fijnmazig te zijn en de effectiviteit verhoogt hierdoor zelfs. Er is dus minder drukverlies en dit zorgt voor een lager energieverbruik en een lager geluidsniveau.

 

Wil jij wat doen aan jouw klachten met de TWE310 of wil je meer informatie? Kijk dan op onze productpagina of bel +31 020 670 2070 voor persoonlijk advies.

Veel gestelde vragen over luchtreiniger tegen kattenallergie:

De meeste klachten worden veroorzaakt door huidschilfers. Deze huidschilfers zijn zo klein dat ze door de lucht zweven. Een luchtreiniger tegen kattenallergie filtert de lucht en verwijdert deze huidschilfers. Hierdoor komen ze niet meer in je longen terecht en verminder je de klachten.

Er bestaan een hoop goede medicijnen tegen allergische klachten. Neussprays helpen om de luchtwegen open te houden. Met antihistamine pillen onderdrukt men verschillende klachten. Met deze medicatie haal je niet de oorsprong van jouw klachten weg. Overleg met je huisarts of medicatie voor jou een geschikte oplossing is.
Nee. Mensen zijn allergisch tegen het eiwit Fel d 1. Dit eitwit zit vooral in de huidschilfers van kat. Ook in het speeksel en urine komt het voor. Met een luchtreiniger kattenharen weghalen is dus niet effectief.