Wat is ionisatie? En werkt ionisatie tegen virussen?
Een ionisator en een griepvirus: helpt het?
Een ionisator tegen virussen is hot. Zo zetten steeds meer bedrijven en particulieren er één in om een virusvrije leefomgeving te creëren. Een luchtreiniger met ionisatie tegen een griepvirus is een veel gekozen aankoop. Wat is ionisatie eigenlijk? En werkt een ionisator wel echt tegen virussen? Tijd om dat uit te zoeken.
Negatieve en positieve ionen
Allereerst moet je weten wat ionen zijn. Een ion is een positief of negatief geladen atoom of molecuul. Negatieve ionen ziet men als vitamines in de lucht omdat ze de lucht vitaliseren. Negatieve ionen vind je vooral in natuurrijke gebieden zoals een bos, strand of berggebied. Positieve ionen hebben daarentegen een afbrekende invloed op je leefomgeving. Luchtvervuiling en synthetische vezels van kleding zijn hier voorbeelden van.
Lees meer hoe een ionisatie luchtreiniger werkt en kom achter het antwoord op de hamvraag: werkt ionisatie tegen virussen?
Wat is ionisatie?
Ionisatie is de behandeling van een atoom dat van nature neutraal is. Het is het proces waarbij een atoom een elektron kwijt raakt of erbij krijgt. Daardoor krijgt een atoom een lading en verandert het in een ion. We zeggen dan dat een atoom geïoniseerd is. Ionisatie verkrijg je dus door het atoom een bepaalde elektrische lading te geven.
Werkt ionisatie tegen virussen?
Eerdere onderzoeken naar vergelijkbare virussen bieden echter wel veel hoop. Zo is aangetoond dat ionisatie besmettingen door andere via de lucht overdraagbare virussen voorkomt. Zoals het griepvirus.
Virus deeltjes onschadelijk maken: dat gaat zo
Ionisatie is ook een technische toepassing in luchtreinigers. Wat deze techniek eigenlijk doet is met een elektrische lading negatieve ionen in de lucht inbrengen. Deze ionen hechten zich vast aan vuile stoffen als fijnstof, pollen, bacteriën, virussen en maken deze onschadelijk. Tot slot vallen deze deeltjes neer door de zwaartekracht.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ionisatie daadwerkelijk virussen deactiveert en onschadelijk maakt. Zo concludeert Zweeds onderzoek dat ‘ionisatie unieke mogelijkheden biedt voor het snel en eenvoudig verwijderen van virussen uit de lucht.’
Ionisatie tegen virussen vóór het filter werkt het beste
Een ionisatie luchtreiniger maakt altijd gebruik van een filter. Ionisatie vóór het filter werkt het beste. Dit omdat deze techniek bacteriën en virussen in het filter ook daadwerkelijk opvangt en onschadelijk maakt. Daarbij komt er ook geen ozon vrij. In tegenstelling tot ionisatie modules die men achter het filter plaatst. Deze hebben slechts een beperkt bereik en kunnen ozon vrijgeven. Bovendien vallen de deeltjes neer in de ruimte voordat ze het filter bereiken.
Een aanrader: de TWE-900
De beste ionisator om virussen te bestrijden is de TWE-900. Deze ionisatie luchtreiniger heeft een uitstekende luchtcirculatie. De luchtcirculatie verplaatst alle luchtvervuiling efficiënt naar het filter en verwijdert ze daar. Vervolgens brengt de TWE-900 schone, virusvrije lucht de ruimte in.
De TWE-900 onderscheidt zich verder door zijn lage energieverbruik en hoge capaciteit. Hiermee is hij in staat om zeer grote ruimtes energiezuinig te reinigen. Door zijn duurzame en high-end uitvoering gaat hij jarenlang probleemloos mee. Lees meer over de TWE-900.
Een ionisator tegen virussen: voor wie is dit geschikt?
Een fitnesscentrum, een horeca-gelegenheid, een kantoorruimte, een vergaderruimte en een artsenpraktijk. Allemaal ruimtes waar extra aandacht voor schone, virus vrije lucht van belang is. De TWE-900 is voor deze ruimtes de perfecte keuze om de verspreiding van een griepvirus tegen te gaan. Met deze virus ionisator ben je tevens verzekerd van de meest schone en gezonde lucht. Dit betekent dus ook geen vervelende allergische klachten door pollen, fijnstof, haren en stoffen meer.