Luchtreiniger in de zorg, voorkom ziekte en verzuim
Een zorg luchtreiniger tegen ziekte en verzuim.
Kun je ziekte en verzuim voorkomen met een luchtreiniger in een ziekenhuis/verpleeghuis?
In een ziekenhuis draait het om genezen en voorkomen. Toch ziet men luchtreiniging in een zorginstelling vaak over het hoofd. Dit terwijl een luchtreiniger significant bijdraagt aan het verlagen van de ziektelast. Personeel en patiënten hebben hier baat bij. Wij vertellen je op welke manier een luchtreiniger in de zorg helpt. Maar ook wanneer het niet helpt en waar je op moet letten.
Hoe is fijnstof schadelijk in een zorginstelling?
Luchtvervuiling bestaat uit vele verschillende dingen, maar de belangrijkste hiervan is fijnstof. Fijnstof is ook een verzamelnaam voor verschillende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Meestal hebben we het echter over de schadelijkere variant die kleiner is dan 2,5 micrometer. Dit noemen we PM 2,5. Roet, zout of microplastic zijn voorbeelden van fijnstof. Hoe kleiner deze deeltjes zijn hoe dieper ze in ons lichaam komen en hoe meer schade ze aanrichten.
Fijnstof heeft verschillende bronnen. Een gedeelte heeft een natuurlijke oorsprong, zoals zeezout of saharazand, maar de schadelijkste deeltjes fijnstof ontstaan door de mens. Het verkeer, de industrie en de intensieve landbouw stoten allemaal veel fijnstof uit. Omdat Nederland veel van dit alles heeft is de fijnstofconcentratie dus hoog. Deze vervuiling komt dan gewoon via de buitenlucht het ziekenhuis in. Een luchtreiniger in de zorg biedt dan uitkomst.
Fijnstof nadelen in de zorg
- Kan astma veroorzaken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fijnstof de kans op astma significant verhoogt.
- Vermindering van de longfunctie. Blootstelling aan fijnstof richt schade aan bij de longblaasjes. Hierdoor kunnen onze longen minder zuurstof opnemen.
- Gevaar voor longkanker. Fijnstof kan in de longen reactieve zuurstofdeeltjes laten ontstaan. Deze kunnen schade aan longcellen veroorzaken en tot longkanker leiden.
- Hart en vaatziekten. De kleinste deeltjes fijnstof komen in onze bloedbaan terecht. Hier veroorzaken ze schade aan bloedvaten. Dit kan leiden tot aderverkalking.
- Meer kans op diabetes. Fijnstofdeeltjes kunnen diep de bloedbaan binnendringen. Hier kan het de productie van insuline afremmen. Bij langdurige blootstelling kan dit zelfs diabetes veroorzaken.
Wat doet een luchtreiniger in de zorg?
De belangrijkste taak van een luchtreiniger in de zorg is, de naam zegt het al, het reinigen van de lucht. Dit doet het met fijnmazige HEPA filters. Als de lucht door deze filters stroomt blijft alle vervuiling zoals fijnstof en virussen hier achter. Hierdoor adem je schonere lucht in. HEPA filters alleen zijn echter niet voldoende.Om ervoor te zorgen dat alle lucht schoon blijft moet een luchtreiniger ook voor voldoende luchtcirculatie zorgen. Een goed apparaat maakt daarom gebruik van luchtverdringing. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat er een luchtcirculatie ontstaat die alle lucht naar de luchtreiniger dringt. Hierdoor zorgt een luchtreiniger in een ziekenhuis ervoor dat iedereen schone lucht en gezond binnenklimaat kan hebben.
Waarom is schone lucht in de zorg belangrijk?
Schone lucht is dus overal belangrijk. Maar luchtzuivering in zorginstellingen misschien wel meer dan anders. Dit heeft natuurlijk te maken met de overvloed aan ziektekiemen die aanwezig zijn. Ook zijn veel patiënten logisch verzwakt. Het voorkomen van de overdracht van ziektekiemen is dus essentieel. Vandaar dat de zorg er sinds jaar en dag alles aan doet om zo hygiënisch mogelijk te zijn. Men reinigt de oppervlaktes regelmatig, persoonlijke hygiëne staat hoog in het vaandel in ziekenhuizen. en in operatiekamers zijn vaak krachtige afzuigmachines aanwezig. Toch ziet men in de zorg een luchtreiniger nog vaak over het hoofd.
Wat betekent luchtreiniging in de zorg?
Dit klinkt misschien goed, maar zijn er ook concrete effecten van deze schonere lucht? Jazeker! De RIVM heeft berekend wat de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn. En wat een zorg luchtreiniger dus kan voorkomen. Zo leven mensen in Nederland gemiddeld 13 maanden korter door de luchtvervuiling in ons land. Ook op de werkvloer zorgt het voor veel problemen. Volgens het RIVM zorgt Luchtvervuiling voor maarliefst 6% van alle verzuimdagen. Dit is meer dan overgewicht, 5%, of alcoholgebruik! In een sector waar het personeelstekort al zo groot is, is dit natuurlijk niet welkom. Het is uiteraard onrealistisch om te denken dat een luchtreiniger in de zorg al deze problemen oplost. Maar mensen zijn zo’n 30-40% van de wakkere uren op hun werk. Dan helpt schone lucht daar dus flink!
Helpen luchtreinigers ook tegen ziekte overdracht?
Niet alleen tegen luchtvervuiling, ook tegen de overdracht van virussen en bacteriën helpt een luchtreiniger in de zorg. Zo is er onderzocht dat het griepvirus bijvoorbeeld zich kan hechten aan fijnstofdeeltjes en hierdoor zich makkelijker verspreidt. Ook blijkt dat de juiste zorg luchtreiniger snel bacteriën uit de lucht verwijderd. In een zorginstantie is dit erg belangrijk vanwege de grote aanwezigheid van ziektekiemen. Wel is het bij al deze voordelen belangrijk dat je een goede luchtreiniger op een juiste manier gebruikt. Anders vallen de meeste effecten weg.
Wat is dan de juiste methode van luchtzuivering?
Een goede luchtreiniger in de zorg moet dus niet alleen de juiste filters hebben. Het is net zo belangrijk dat de luchtreiniger een goede luchtcirculatie op gang brengt. Hierdoor zorg je ervoor dat alle lucht daadwerkelijk door de luchtreiniger heen gaat. Een voorbeeld van een effectieve methode is de zogenoemde “omgekeerde luchtverdringing” techniek. Dit is een systeem waarbij de schone lucht onderin de kamer in wordt geblazen en de oude lucht naar boven drukt. Bovenin zuigt de reiniger de lucht weer naar binnen. Hierdoor krijg je een verticale luchtcirculatie waarbij de lucht op ademhalings niveau altijd schoon is. Ook voorkom je overdracht van ziektekiemen omdat de lucht constant naar boven wordt verdrongen. Een luchtreiniger in de zorg moet dus over luchtverdringing beschikken.
Welke luchtreiniger moet ik hebben voor mijn ziekenhuis?
Een goed voorbeeld van een effectieve luchtreiniger is de EDC650 UV-C. Dit apparaat werkt met de “omgekeerde luchtverdringing” techniek en verwijderd daardoor meer dan 99% van alle vervuiling uit een ruimte. Met zijn capaciteit is hij geschikt voor ruimtes tot 100m2. Ook is er de mogelijkheid om koolstoffilters en een ionisatie module aan toe te voegen. Hiermee haal je nog beter organische stoffen en ziektekiemen uit de lucht. Voor zorginstellingen is deze luchtreiniger dus een prima keuze!
Is de EDC650 UV-C iets voor jou? Of vraagt jouw situatie om een andere aanpak? Vraag een offerte aan of bel ons op 020 646 4028 voor vrijblijvend advies op maat!
Veel gestelde vragen over luchtreiniger in zorg:
Nee. Dankzij onze unieke luchtverdringing wordt de lucht van beneden naar boven gedrukt. Hierdoor raken virussen juist uit de ademhalings zone
Ja. Met speciale koolstoffilters kunnen vieze geuren zoals incontinentie geuren goed worden verwijderd. Zolang de bron niet weg is, is volledig verwijderen echter lastig.
De beste circulatie voor een luchtreiniger is luchtverdringing. Hiermee creëer je een circulatie waarbij alle lucht door de reiniger wordt gezogen