Luchtreiniger tegen virussen | Wat is de beste keuze?

Virussen bestrijden op kantoor of in huis met een goede luchtreiniger

lucht zuiveren van corona

volg ons

Een luchtreiniger tegen het griepvirus, helpt het? Om antwoord te geven op die vraag zijn we op onderzoek gegaan. In ieder geval staat het vast dat virusdeeltjes net als ultrafijnstof nanodeeltjes zijn. En we weten dat het mogelijk is om de lucht te reinigen van virusdeeltjes, zoals corona, met een goede luchtreiniger. Maar niet iedere luchtreiniger is daarvoor geschikt. De werking van een luchtreiniger is vooral afhankelijk van de capaciteit, luchtreinigingsmethode en luchtcirculatie.

Virus luchtreiniger, een bewuste keuze

Het is verstandig om je goed in te lezen over luchtreinigers. Zeker als je je werkplek, lokaal of huis virussen proof wilt maken. Met een luchtreiniger tegen griepvirus ga je het virus goed te lijf en houd je de binnenlucht zuiver en gezond. Natuurlijk heeft de overheid meerdere maatregelen opgesteld tegen de verspreiding van het griepvirus. Lees verder hoe luchtreinigers tegen virussen helpen en welk model de beste keuze is.

Hoe halen luchtreinigers het griepvirus uit de lucht?

Een luchtreiniger is goed om ultra fijne deeltjes uit de lucht te verwijderen. Denk daarbij aan uitlaatgassen, bacteriën, organisch materiaal afkomstig van bomen en planten. Maar ook virussen. Belangrijk om te weten is dat een luchtreiniger hiertussen geen onderscheid maakt. Hij haalt het gewoon allemaal uit de lucht. Een luchtreiniger met de juiste filters en luchtcirculatie kan al deze deeltjes uit de lucht filteren. Virussen zoals het griepvirus zijn dus ook uit de lucht te halen met een luchtreiniger.

Dankzij aerosolen verplaatsen virussen zich in de lucht

Eenmaal in de lucht hebben virussen verder een geleider nodig. Zoals hoestdruppels, pollen en fijnstof enzovoorts. Aerosolen dus. Het griepvirus hecht zich onder andere vast aan vocht waardoor het zich in de lucht verplaatst. En een luchtreiniger tegen corona verwijdert dit soort deeltjes met behulp van zijn fijnmazige filtertechniek.

Een luchtreiniger tegen griepvirus werkt het beste met luchtverdringing

Een goede luchtreiniger tegen virussen haalt deeltjes van het virus uit de lucht met behulp van een fijnmazig HEPA-filter. Er zijn een aantal fabrikanten die beweren een goed werkende filtertechniek te hebben. Helaas is de werking daarvan in de praktijk door allerlei omstandigheden niet altijd dat wat vooraf is voorgesteld. Vergeet niet dat de wijze van luchtcirculatie ook van wezenlijk belang is hierbij. Luchtreiniging die wel werkt in combinatie met goede filtertechniek is luchtverdringing.

Hoe werkt luchtverdringing bij een luchtreiniger?

Luchtzuivering door middel van luchtverdringing garandeert de meest schone en gezonde lucht in een ruimte. Dat doet deze luchtreinigingstechniek door gelijkmatig en gecontroleerd schone lucht in de ruimte los te laten. De schone lucht dwingt vervolgens de vervuilde lucht een bepaalde richting in en daarmee uit de ademhalingszone. Door het perfecte circulatie effect van de luchtverdringing zuigt de luchtreiniger de vervuilde lucht weer aan. Daar gaat de vervuilde lucht door o.a. een fijnmazige HEPA-filter. Daarbij maakt ionisatie en/of UV-C de micro organismen onschadelijk. Lees ook ons uitgebreide artikel over vloerventilatie.

Als resultaat hiervan is luchtvervuiling zoals bacteriën en virussen voor 99,99% kansloos. De luchtreiniger haalt ze uit de lucht. En de test van TNO bevestigt dit. Deze unieke manier van luchtcirculatie van een luchtreiniger is een Nederlands patent.

kantoor coronavrij houden

De krachtigste luchtreiniger tegen virussen

Een speciale luchtreiniger tegen virussen die werkt met luchtverdringing is de EDC650UV-C. In combinatie met omgekeerde circulatie is de luchtverdringingsstechniek hier het meest optimaal toegepast. Het gaat als volgt: De EDC650UV-C laat schone lucht gelijkmatig los op vloerniveau en dat vormt dan een schone luchtlaag die o.a. door de thermiek een opwaartse beweging maakt. Op deze wijze dwingt hij de vervuilde lucht voortdurend uit ademhalingszone. Tenslotte zuigt de virus luchtreiniger de vervuilde lucht weer aan en reinigt deze grondig. Dit proces herhaalt zich onafgebroken.

Luchtverdringing met omgekeerde circulatie

Deze topper is een goede keuze om het coronavirus in de lucht te bestrijden op kantoor of in een klaslokaal. Hij onderscheidt zich van de gangbare luchtreinigers door zijn ongeëvenaarde filtereffectiviteit, zeer hoge capaciteit, laag energieverbruik en een stille werking. Bovendien gaat hij jaren mee zonder al te veel onderhoud. Met behulp van de ingebouwde UV-C module zorgt hij er keer op keer voor dat hij virussen onschadelijk maakt voordat ze het HEPA-filter betreden. Lees meer over de EDC650 UV-C op de productpagina.

Luchtverdringing toegepast in een huishoudelijke luchtreiniger

Voor in huis raden wij de TWE-310 aan. Deze krachtige luchtzuiveraar maakt weliswaar gebruik van gewone luchtcirculatie. Desondanks maakt hij evengoed gebruik van luchtverdringing. Belangrijk is dat ter hoogte van de ademhalingszone ook hier de lucht goed gezuiverd blijft. Verder heeft hij een zeer stille werking en het laagste energieverbruik van alle luchtreinigers. Bovendien heeft hij een gepatenteerde AIH-filter techniek uit Zweden. Bijzonder aan deze techniek is dat hij met voorlading van het filter werkt door middel van ionisatie. Daarmee deactiveert hij genadeloos de opgevangen virussen. Bij dit proces komt geen ozon vrij in de ruimte. Dit in tegenstelling tot veel andere luchtreinigers. Lees meer over de TWE-310 op de productpagina en ons speciale artikel over ionisatie.

Een virus luchtreiniger verkleint de kans op verspreiding van het virus door de lucht. Naast de regels van de overheid over afstand houden en desinfectie bieden luchtreinigers een belangrijke bijdrage in de bestrijding van het griepvirus.

corona luchtreiniger in huis

TWE-310

Andere hulpmiddelen voor een virus proof kantoor

Een virus luchtreiniger is niet het enige hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je kantoor te beschermen tegen het coronavirus. Een andere aanrader is het plaatsen van een desinfectiezuil. Werknemers desinfecteren hiermee snel en effectief hun handen. Ook een spatscherm biedt bescherming tegen kuchende en niezende kantoor werknemers.

Bekijk hier al onze hulpmiddelen tegen het griepvirus