UV-C licht tegen virussen nu toegepast in een luchtreiniger

De nieuwe luchtreiniger met UV-C lampen maakt corona onschadelijk

UV-C-luchtreiniger-corona

volg ons

Luchtreinigers met UV-C licht zijn booming business. Zeker nu onderzoekers bewijs hebben dat UV-C licht het griepvirus onschadelijk maakt. Daarover later meer. Wat is een UV-C luchtreiniger eigenlijk? En welke luchtreiniger met UV-C lampen kun je het beste kopen tegen virussen? Dat lees je hier.

Hoe werkt UV-C in een luchtreiniger?

Een UV luchtreiniger past UV-C licht toe middels ingebouwde UV-C lampen. Zo maken ze micro-organismen (virussen, bacteriën en schimmels) onschadelijk vóór ze het filter in gaan. Het filter zorgt daarna voor definitieve verwijdering van de micro-organismen uit de lucht. Tot slot brengt een UV-C luchtreiniger schone, gezonde lucht de ruimte in. De lucht rondom de ademhalingszone blijft voortdurend schoon, mits de circulatie goed doordacht is.

Onderzoek toont aan: UV-C licht zeer effectief tegen het griepvirus

Een studie van Signify (voormalig Philips) in samenwerking met de Universiteit van Boston wijst uit dat UV-C licht het griepvirus uitschakelt. Zo schenen de onderzoekers 6 seconden lang met UV-C licht op besmet materiaal. Na 6 seconden was het beschenen instrument of de oppervlakte zo goed als virusvrij: 99%. En na  25 seconden was dat zelfs 99,999%.

De nieuwe alleskunner onder de UV-C luchtreinigers: EDC650 UV-C

De nieuwe EDC650 UV-C is ontworpen om fijnstofdeeltjes te verwijderen en bacteriën en virussen in de lucht te deactiveren. Met de vier ingebouwde UV-C lampen maakt hij virussen onschadelijk. Het HEPA-filter vangt dan de al gedeactiveerde virussen op en verwijdert ze daarmee definitief uit de lucht.

De EDC650 UV-C is verder geruisarm en energievriendelijk. Bovendien heeft de luchtreiniger met UV techniek een groot bereik met een hoge capaciteit. Dat maakt hem erg geschikt voor grote ruimtes. Denk daarbij aan kantoren, klaslokalen, fitnesscentra, zorginstellingen en grote huiskamers.

Lees hier meer over de EDC650 UV-C

Professionele luchtreiniger tegen fijnstof

Waarom zou je een UV-C luchtreiniger kopen?

Wij merken op vanuit ondernemers en particulieren dat er een groeiende behoefte is aan aanvullende bescherming tegen het griepvirus. Dan is een luchtreiniger met een UV-C filter een uitstekende investering. Voor installatie is geen technische kennis nodig. Want hij is zo ongeveer plug-and-play en hij is dus gemakkelijk te plaatsen. Verder werken de UV-C lampen zeer effectief tegen virussen. Tot slot profiteer je ook van de voordelen die een gezonde binnenlucht oplevert: betere concentratie, minder ziekteverzuim en geen last van ongezonde lucht klachten (bron).

Levensduur UV-C lampen

Wat belangrijk is om te weten is dat UV-C lampen geen eeuwig leven hebben. Dat komt doordat bij de ontlading van UV-C energie kleine deeltjes vrijkomen die zich hechten aan de binnenkant van de lamp. Na 8000 branduren (wat ongeveer gelijk staat aan 1 jaar) is een UV-C lamp ‘op’. Daarmee bedoelen we dat een UV-C lamp niet meer optimaal desinfecteert. Gelukkig zijn de lampen snel en eenvoudig te vervangen.

UV-C licht en virus desinfectie

Ultraviolette straling (UV-licht) is elektromagnetische straling en niet zichtbaar met het blote oog. UV-licht heeft een golflengte tussen 10 en 400 nanometer. Er bestaan drie verschillende soorten UV-stralingen: UV-A, UV-B en UV-C.

Alleen UV-C licht is effectief tegen virussen. Bovendien is UV-C zelfs uitermate geschikt voor microbiologische desinfectie. Daarom passen we UV-C licht vaak toe om water, oppervlakten en lucht te desinfecteren van virussen, schimmels, sporen en bacteriën. Ook in luchtreinigers is UV-C licht dus ook toepasbaar.

virus-uv-desinfectie