Ozon van een ionisatie luchtreiniger. Is het schadelijk?

Komt er ozon vrij bij het gebruik van een luchtreiniger met ionisatie?

COPD door fijnstof

volg ons

Er is veel discussie over de ozon uitstoot van een ionisatie luchtreiniger. De luchtreiniger met ionisatie zou dé oplossing zijn om het griepvirus onschadelijk te maken. Maar niet al deze luchtreinigers – met ionisatie of plasma – kunnen dat. En een luchtreiniger die gebruik maakt van ionisatie of is uitgerust met een plasma generator kan vervelende bijwerkingen hebben. Zoals ozon. Wij gaan er eens dieper op in.

Waarom een ionisator toevoegen aan een luchtreiniger?

Hoe ionisatie werkt en ozon genereert daar gaan we nu niet op in. Dat kunt u veel beter hier lezen. Maar dat de juiste toepassing van ionisatie virussen onschadelijk kan maken is in Zweden bewezen. En dan is er ook luchtreiniging door middel van (HEPA) filtratie. Je zou zeggen dat die combinatie de ideale luchtreiniger zou voortbrengen. Maar vreemd genoeg werken deze twee technieken van luchtreiniging in de praktijk elkaar vaak juist tegen. En dan is er mogelijk ook ozon. Lees hierover verder meer.

Hoeveel ozon mag een ionisatie luchtreiniger maximaal produceren?

Waar ionisatie wordt toegepast wordt veelal ook ozon uitstoot in de lucht gebracht. Ozon mag dan het voordeel hebben dat het met een aantal vervuilende gassen in de lucht een verbinding aangaat. Het is ook een giftig gas en dus schadelijk. Ozon mag slechts in een bepaalde maximum concentratie in de lucht aanwezig zijn waar mensen zich bevinden. De maximaal toelaatbare hoeveelheid ozon die vrij mag komen bij ionisatie of een luchtreiniger met ionisatie is: 0,05 ppm. (bron: California Certified Air Cleaning Devices)

Waarom werken HEPA luchtreinigers en ionisatie elkaar tegen?

HEPA luchtreinigers die met een ionisator of plasma generator zijn uitgerust doen eigenlijk tegenovergestelde dingen. Aan de ene kant probeert de HEPA luchtreiniger door middel van een bepaalde vorm van circulatie zoveel mogelijk deeltjes en aerosolen naar het filter toe te brengen en op te vangen. Aan de andere kant zit de ionisatie of plasma module van de luchtreiniger meestal aan de uitblaas opening van het toestel. De ionisatie of plasma toepassing brengt naast ozon een bepaalde lading in de omgevingslucht in de nabije omtrek van de luchtreiniger. Deze lading zorgt ervoor dat deeltjes zoals fijnstof en virussen aan elkaar plakken en door het gewicht neervallen. De neergevallen deeltjes zullen dus het filter van de luchtreiniger niet meer bereiken en blijven in de ruimte.

Professionele HEPA luchtreinigers met ionisatie of plasma

Ook professionele luchtreinigers met HEPA filters worden tegenwoordig met ionisatie of plasma generatoren bij de uitblaasroosters uitgevoerd. En deze luchtreinigers produceren dus een hoger dan toegestaan ozon gehalte. Veelal wordt er dan een koolstof filter achter aangebracht die de ozon uitstoot weer grotendeels kan omzetten in zuurstof. Adsorptie heet dat proces. Dit filter dient uiteraard regelmatig vervangen te worden omdat het koolstof na een bepaalde hoeveelheid ozon verzadigd raakt. En ook voor de grotere luchtreinigers geldt dat ze de fijnstof en virussen neerslaan. De HEPA filters krijgen zo geen kans om de luchtvervuiling uit de ruimte te halen.

Impact van ozon bij ionisatie of plasma in een ruimte

Bij kleine huishoudelijke luchtreinigers is het bereik van de ionisatie of plasma werking zeer gering te noemen. Bij de grote professionele luchtreinigers is dit uiteraard anders. Maar het vergt dus veel meer zorg om de veiligheid van mensen tegen ozon te waarborgen. Daarom zie je vaak dat dergelijke luchtreinigers met grote capaciteit eerder uitgerust worden met UV-C modules. Hiermee voorkom je de uitstoot van ozon. Omdat UV-C anders werkt dan ionisatie komt de nadruk vooral weer terug op de wijze van luchtcirculatie van de luchtreiniger. Dat laatste is om er voor te zorgen dat de virusdeeltjes door de circulatie zoveel mogelijk door het HEPA filter worden opgevangen en door de UV-C module onschadelijk worden gemaakt.

Werken bij alle luchtreinigers HEPA en ionisatie tegen elkaar in?

Niet bij alle luchtreinigers zit de ionisatie of plasma module bij het uitblaasrooster. Bij sommige luchtreinigers zit de module vóór het filter. Ionisatie en HEPA werken in dat geval juist samen. Deze eveneens door Zweden bedachte techniek heet Active-Ion-HEPA (AIH). De ionisatie vindt dan plaats binnenin het toestel en er is dus ook geen ozon uitstoot. De lading die in het inwendige van de luchtreiniger wordt opgebouwd voegt fijnstof en virussen samen en activeert het HEPA filter. Luchtvervuilende en ziekmakende deeltjes en aerosolen worden zo nóg beter door het HEPA filter opgenomen. En ook heeft het HEPA filter minder drukverlies doordat het minder fijnmazig hoeft te zijn. Dat laatste is dan weer ten voordele van de luchtcirculatie. De TWE310 luchtreiniger is een voorbeeld van AIH techniek.

Waarom is goede luchtcirculatie zo belangrijk bij luchtreiniging?

Als je niet met ozon genererende processen wil werken ben je dus min of meer gebonden aan een luchtreiniger met goede luchtcirculatie. Daarbij is goede luchtcirculatie belangrijk om concentraties van deeltjes, zoals virussen en fijnstof, uiteen te drijven en te verplaatsen buiten de ademhalingszone. Want de ademhalingszone daar gaat het uiteindelijk om. Je kunt een luchtreiniger uitrusten met de beste filters. Maar als de luchtcirculatie niet goed is doordacht dan wordt de vervuiling in de lucht alleen maar vermengd. En slechts een deel van de aerosolen vindt dan zijn weg naar de filters van de luchtreiniger.

Wat is de beste luchtcirculatie voor een luchtreiniger?

Als je dan liever geen kans op ozon uitstoot in de ruimte wil dan komt het dus aan op de wijze van luchtcirculatie van de luchtreiniger. Goede luchtcirculatie is ook een effectieve toevoeging op het ventilatie systeem. Waar ventilatie systemen vaak star en éénpuntig zijn brengt de circulatie van de luchtreiniger ook de verse lucht afkomstig van het ventilatie systeem gemakkelijker in de ademhalingszone. Dus geen ozon en wel effectievere luchtverversing en luchtreiniging… maar hoe? Het antwoord is luchtverdringing. Luchtverdringingstechniek bij een luchtreiniger blaast schone lucht niet ongecontroleerd door de ruimte zoals bij luchtvermengingstechniek. Het brengt schone lucht in op gelijkmatige en gecontroleerde wijze. Daardoor worden fijnstof en virussen beheerst verplaatst buiten de ademhalingszone en op een andere plaats aangezogen door de luchtreiniger. Lees hiervoor ons artikel over luchtverdringing.

Over ozon en andere bijwerkingen bij ionisatie luchtreiniging

Er is nog veel onbekend over ozon en andere bijwerkingen in de lucht bij het gebruik van luchtreinigers met ionisatie. Reden temeer om deze techniek niet buiten de luchtreiniger maar binnen de luchtreiniger te laten plaatsvinden. In Zweden weet men daar wel raad mee. Nu Nederland nog?

Heeft u vragen over dit artikel of over onze producten? Wij staan u graag te woord: +31 20 670 2070.

Professionele Ionisatie luchtreiniger

De TWE900 is een professionele luchtreiniger met ionisatie zonder Ozon op basis van AIH-techniek en populair bij groepsruimten en praktijklokalen