Helpt ventileren met een luchtreiniger tegen virus?

Onderzoekers: 'Goed ventileren is belangrijk tegen verspreiding corona'

ventilatie-corona-kantoor

volg ons

Een goede ventilatie op kantoor, in een fitnessruimte, in een praktijkruimte, in een school of klaslokaal of in een zorginstelling is essentieel om de verspreiding van virus tegen te gaan. Dat stellen wetenschappers in twee onderzoeken. Steeds vaker wijst men op het belang van goede ventilatie tegen virussen op kantoor, op school, in de zorg en in de sportschool. Ventilatie zou niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, maar dus ook corona uit de lucht halen. Wat is hiervan waar? En hoe zit het met ventileren met een luchtreiniger?

Stay healthy.. of toch niet?

In een Amerikaans experiment moesten proefpersonen het woord stay healthy zeggen. Daaruit bleek dat de deelnemers duizenden minuscule druppeltjes keelvocht uit stoten. Dat gebeurde vooral bij het uitspreken van de ‘th’. Deze zg aerosolen waren slechts zichtbaar door ze in een donkere kamer met laserlicht te beschijnen (bron).

Het belang van de beste ventilatie

Dit soort minuscule druppels blijven wel minuten lang in de lucht hangen. Dat schrijft een andere Amsterdamse onderzoeksgroep in artsenblad the Lancet. Opvallende bevinding in dat onderzoek: in een slecht geventileerde ruimte bleven experimenteel opgewekte aerosolen van 5 micron (duizendste millimeter) groot maar liefst 9 minuten hangen (!). Dat terwijl in een goed geventileerde kamer de hoeveelheid druppeltjes na 30 seconden al was gehalveerd.

De vraag is of een kantoor, klaslokaal, sportschool of praktijk baat heeft bij een goede ventilatie tegen virussen. De Duitse hoofdviroloog Christian Drosten denkt in ieder geval van wel. ‘Ventilatie helpt onder sommige omstandigheden misschien zelfs beter tegen virussen dan de handen wassen.’ De hoogleraar virologie Louis Kroes (LUMC) sluit zich daarbij aan. ‘Afstand houden is mooi, maar ventilatie is ook belangrijk.’

Kun je dan gewoon een raam openzetten of is aanvullende ventilatie tegen virussen nodig? Hoogleraar infectiebestrijding Andreas Voss (Radboudumc) zegt het volgende: ‘Een sportschool moet echt goede luchtverversing hebben. Meer dan zo’n ventilator aan het plafond die de lucht rondblaast.’

edc650-ventilatie-corona

Ventileren met een luchtreiniger tegen virus op kantoor, school, praktijk, zorginstelling of fitnessruimte

Een ‘normaal’ ventilatiesysteem voldoet dus niet tegen het verwijderen van virussen op kantoor of in een klaslokaal. Bovendien zuigt een normaal ventilatiesysteem op vaste punten af en circuleert het de lucht niet. Ook halen deze systemen vaak luchtvervuiling van buiten naar binnen..

Wat is dan wel een goede manier van ventileren op kantoor of in je school, restaurant of fitnessruimte? We raden ventileren met een luchtreiniger aan. En dan vooral een luchtreiniger met luchtverdringing. Lees hier meer over deze bijzonder effectieve luchtcirculatie techniek. De toestellen zijn ontworpen om de luchtcirculatie binnen een ruimte optimaal te houden. Ook hebben deze luchtreinigers het vermogen om virusdeeltjes, zoals griep, uit de lucht te halen (bron). Ze garanderen de meest schone en gezonde binnenlucht en zijn 30% tot 40% meer rendabel dan luchtreinigers met mengventilatie.

Ventileren met een luchtreiniger is de beste manier van ventilatie voor op kantoor of een school tegen virussen. Een topmodel die je goed kunt inzetten om de luchtverversing op kantoor een boost te geven is de EDC650 UV-C. Deze luchtreiniger bevat ook een UV-C module die virussen onschadelijk maakt.

luchtreiniger-klaslokaal
edc650-ventilatie-corona

Nog onduidelijk hoeveel virus nodig is voor besmetting

Virologen gaan ervan uit dat het griepvirus zich voornamelijk van mens tot mens verspreidt. En dan door inademing van nabij uitgehoeste en -genieste druppeltjes. Wat nog niet duidelijk is, is hoeveel virus er nodig is om een mens te besmetten. ‘Ik ben het eens met de conclusie dat ventilatie belangrijk is, maar het zegt niks over in welke druppels het virus nou echt zit en wat daarmee de belangrijkste route van overdracht is’, aldus viroloog Sander Herfst (Erasmus MC).

Slechte ventilatie, wat zijn de risico’s?

Sommige kantoren en scholen hebben te maken met slechte ventilatie. Vaak ligt de oorzaak in een vervuild of verouderd ventilatiesysteem. Als gevolg hiervan kunnen ziekten optreden. Dit noemt men ook wel het sick building syndrome. De meest voorkomende gezondheidsklachten door slechte ventilatie op kantoor zijn:

  • hoofdpijn
  • droge ogen
  • keelpijn
  • droge huid
  • vermoeidheid
  • gebrek aan concentratie

Het inzetten van een luchtreiniger met verdringing voorkomt dat je medewerkers te maken krijgen met sick building syndrome klachten.