Vloerventilatie met een luchtreiniger wint aan populariteit

Een luchtreiniger met vloercirculatie is de toekomst. Lees hier waarom.

vloerventilatie met luchtreiniger

volg ons

Goed nieuws: Ventilatie op vloerniveau door luchtverdringing blijkt de meest effectieve methode van ventileren. Het is schoner, energiebesparender en rendabeler dan mengventilatie. Bedrijven en organisaties hebben meer aandacht voor ventilatie dan ooit. Nog beter nieuws: voor vloerventilatie heb je geen peperduur ventilatiesysteem nodig. Een luchtreiniger met luchtverdringing* voldoet ook.

Wat is het verschil tussen vloerventilatie en plafondventilatie?

De meeste bedrijfsruimtes ventileren met plafondventilatie. Deze techniek is er vooral op gericht om alle lucht in een ruimte zoveel mogelijk te ‘mengen’. Dat terwijl ventilatie op vloerniveau (omgekeerde ventilatie) vanaf de grond meer gebruik maakt van de natuurlijke luchtstroming rond de mens. Hierdoor verdring je vuile lucht opwaarts zodat de ademhalingszone vrij blijft van vervuiling.

De mens als warmte-producerende machine

Wie een kantoor bekijkt met een warmtecamera ziet dat we als mensen allemaal warmte-producerende ‘lichamen’ zijn. Zo ontstaat er een warme luchtstroming om ons heen die omhoog wil. Dit komt doordat we warmer zijn dan onze omgeving. Maak je gebruik van plafondventilatie? Dan drukt het warme luchtstromen als het ware weer naar beneden, waardoor vervuilde lucht (fijnstof, virussen e.d.) blijft hangen en zich nog meer gaat vermengen.

De voordelen van vloerventilatie, ofwel omgekeerde ventilatie

Met omgekeerde ventilatie laat je verse lucht uit je vloer stromen en voer je het op plafondniveau weer af. De luchtstroom volgt hierbij de natuurlijke weg omhoog, waardoor de lucht verser blijft. Het is ook een stuk energiezuiniger dan plafondventilatie omdat de lucht meebeweegt met de natuurlijke luchtstroming. En niet zoals bij plafondventilatie met hoge snelheid door kanalen wordt geperst om vervolgens ongecoördineerd een ruimte in te worden geblazen.

vloerventilatie luchtreiniger

(*) Luchtverdringing met een luchtreiniger

Het klinkt allemaal fantastisch, maar een ventilatiesysteem dat werkt met vloer ventilatie is een flinke investering die niet iedere organisatie kan doen. Bijkomend nadeel van ventilatiesystemen is dat ze alleen op vaste punten afzuigen en de lucht niet circuleren. Ook halen ze luchtvervuiling (virussen, fijnstof etc.) van buiten naar binnen.

Ventileren kan ook met een luchtreiniger. Zo zijn sommige luchtreinigers speciaal gemaakt om de luchtcirculatie binnen een ruimte optimaal te houden. Luchtreinigers met luchtverdringingstechniek bijvoorbeeld. Luchtverdringing over de vloer is hierbij een unieke circulatie en filtratie techniek. De techniek werkt door schone lucht gelijkmatig op vloerniveau los te laten, zodat de opstijgende lucht met vervuiling verder omhoog dringt. De ademhalingszone blijft hierdoor continue schoon. Let er dus op dat een luchtreiniger daadwerkelijk luchtverdringingstechniek in zich heeft.

Waarom investeren in een luchtreiniger met luchtverdringing?

Luchtreinigers met verdringingstechniek onderscheiden zich van de gangbare luchtreinigers, aangezien die vervuilde lucht in een ruimte eerst vermengen en daarna reinigen. Met verdringingstechniek ontstaat er ondanks de hoge capaciteit geen onnodige luchtvermenging en tocht.

Een luchtreiniger met verdringing haalt ook fijnstof, bacteriën en virusdeeltjes zoals het coronavirus uit de lucht. Uit een test van het TNO komt naar voren dat luchtverdringing voor 99,99% effectief is tegen luchtvervuiling. Ook is luchtverdringing 40% efficiënter dan luchtvermenging. Maak je gebruik van luchtverdringing, dan beloon je jezelf met de meest schone en gezonde binnenlucht.